• No results found

45 (51)

Motion - Etablering av KY/YH-utbildning för mathantverk KS, KF och småskalig livsmedelsförädling i Falkenberg. KS 2017-144

Beslut

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta

1 Konstatera att Falkenbergs kommun redan verkar för att få till stånd en etablering av en KY/YH-utbildning för mathantverk och småskalig livsmedelsförädling, i enlighet med motionärens förslag.

2 Därmed anse motionen behandlad.

Beslutsunderlag Beslutsförslag 2017-09-29

Motion om etablering av KY/YH- utbildning för mathantverk och småskalig livsmedelsförädling i Falkenberg, 2017-03-14

Falkenbergs Näringsliv AB 2017-05-16, § 19 Barn- och utbildningsnämnden 2017-06-21, § 126

Barn- och utbildningsförvaltningen, tjänsteskrivelse, 2017-05-08 Sammanfattning av ärendet

Shlomo Gavie (C) har inkommit med en motion om att berörda i kommunförvaltningen ska uppdras att verka för att snarast etablera en KY/YH-utbildning (utbildningar med teori i kombination med praktik) för mathantverk och småskalig livsmedelsförädling i

Falkenberg. Motionären menar att livsmedelsförädling i allt högre grad är ett etablerat inslag i kommunen på senare tid, exempelvis i form av Falkenbergs matdagar och konceptet Falkenbergs skafferi. Genom att skapa och sprida kunskap om mat och

mathanverk anser motionären att Falkenbergs kommun genom en KY/YH-utbildning kan attrahera människor och företag till att medverka i utvecklingen av såväl tätorten som landsbygden.

Falkenbergs Näringsliv AB (FNAB) och barn- och utbildningsnämnden har beretts möjlighet att yttra sig över motionen. FNAB låter meddela att en utbildning för mathantverk och småskalig livsmedelsförädling i Falkenbergs kommun är väl överensstämmande med ambitionen om etableringar av eftergymnasial utbildning i kommunen, samt viljan att positionera Falkenberg som en matdestination. FNAB:s roll i samband med arbetet för att verka för en KY/YH-utbildning i Falkenbergs kommun är att motivera näringslivets aktivitet och engagemang i sammanhanget.

Barn- och utbildningsnämnden låter meddela att Kompetenscentrum sedan länge varit aktiv i den fråga motionären lyfter, det vill säga verka för att möjliggöra för etablering av eftergymnasial utbildning inom livsmedelsområdet.

46 (51) Utbildningsformerna erfordrar att arbetsmarknaden erbjuder arbetstillfällen i anslutning till utbildningen. Trots ett avslagsbesked senast från Myndigheten för yrkeshögskoleutbildning avser barn- och utbildningsförvaltningen att på nytt ansöka om utbildningsetablering.

Ekonomi

Eftersom Falkenbergs kommun genom barn- och utbildningsnämnden och FNAB redan idag arbetar med motionärens intention kommer den kommunala ekonomin inte att påverkas av ett beslut i enlighet med motionärens förslag.

Övervägande

Kommunstyrelseförvaltningen välkomnar motionärens intresse för livsmedelsförädling, och ser värdet av att Falkenbergs kommun skulle kunna bygga vidare på det framgångsrika konceptet som framstående kommun för mathantverk och livsmedelsförädling. Att etablera en KY/YH-utbildning i enlighet med vad motionären föreslår kan generera en fortsatt positiv effekt för företagsamheten inom området.

Utifrån barn- och utbildningsnämnden och FNAB:s yttranden över motionen framgår emellertid att de förslag som presenteras av motionären – att berörda i

kommunförvaltningen ska uppdras att verka för att snarast etablera en KY/YH-utbildning för mathantverk och småskalig livsmedelsförädling i Falkenberg – redan utförs.

Exempelvis genomfördes under 2013 en förstudie med direktiv att kartlägga målgrupp och företagsintresse för etablering av en utbildning inom livsmedelsförädling i Falkenbergs kommun. Förstudiens syfte var att utgöra beslutsunderlag för en satsning på högre utbildning inom livsmedelsområdet. Det föreligger en tydlig linje mellan motionärens intention kopplat till genomförd förstudie, men även till det pågående arbete för att etablera en KY/YH-utbildning. Bland annat har Falkenbergs kommun genom Kompetenscentrum ansökt 2015 och 2016 om etablering, vilka dock inte beviljats av Myndigheten för yrkeshögskoleutbildning. I september 2017 har Kompetenscentrum på nytt ansökt om utbildningsetablering, vilken är kompletterad och reviderad utifrån föregående års ansökningar med en inventering av utbildningsnivå och möjliga arbetstillfällen. En förutsättning för etablering handlar bland annat om möjligheten för den studerande att erbjudas anställning efter examen. Om förbindelser därför inte lyckas knytas mellan utbildningsplatsen och arbetsgivare bedöms inte heller 2017 års ansökan att beviljas, vilket är ett tecken på att kommunen i denna fråga är styrda av de reella arbetsmarknadsbehoven.

Mot bakgrund av ovanstående resonemang samt det faktum att kommunen sedan flera år kontinuerligt arbetar för en etablering av KY/YH-utbildning enligt motionärens förslag, anser kommunstyrelseförvaltningen att motionen bör anses behandlad.

47 (51)

Motion - Upphandling och omförhandling av KS, KF livsmedelsinköp enligt 80/20-modellen. KS 2016-460

Beslut

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta

1 Avslå motionen mot bakgrund av att Falkenbergs kommun inte finner laglig grund att själv bestämma om leverantörer inom 20 % av livsmedelsinköpen, samt att riskerna ökar för att avtal inte kan tecknas på grund av bristande lönsamhet för leverantören.

Beslutsunderlag Beslutsförslag 2017-10-03

Motion om upphandling om omförhandling av livsmedelsinköp enligt 80/20-modellen, 2016-11-11

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-03-28, § 84

Kommunstyrelseförvaltningen, tjänsteskrivelse, 2017-01-05 Servicenämnden 2017-01-26, § 6

Sammanfattning av ärendet

Jan Berge (MP) har inkommit med en motion om att Falkenbergs kommun ska få bindande möjligheter att kunna bestämma om leverantörer inom 20 % av livsmedelsinköpen, oavsett om det handlar om förenklad, öppen, selektiv, förhandlad eller eventuellt annan

upphandlingsform. Motionären hänvisar till att modellen redan används i Hässleholms kommun.

Upphandlingsenheten vid kommunstyrelseförvaltningen och servicenämnden har beretts möjlighet att yttra sig över motionen. I korthet förmedlar upphandlingsenheten och servicenämnden att ett studiebesök i Hässleholms kommun i syfte att studera modellen är inplanerat och att de juridiska förutsättningarna bör utredas innan förslaget eventuellt förverkligas.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade vid behandlingen av motionen vid sitt

sammanträde 2017-03-28 att återremittera ärendet till upphandlingsenheten för att utreda de juridiska förutsättningarna för Hässleholmsmodellen, innan kommunfullmäktiges behandling av motionen. Utifrån arbetsutskottets beslut förmedlar upphandlingsenheten att 80/20-modellen inte generar total frihet för kommunen att själv bestämma om vilka

leverantörer inom den sista femtedelen (20 % av inköpsvolymen) som ska anlitas.

80/20-modellen möjliggör endast för leverantörerna att välja om anbudet ska gälla huvudleverantörsstatus (80 % av inköpsvolymen) eller delleverantörsstatus (20 % av inköpsvolymen). Huvudleverantören garanteras således 80 % av inköpsvolymen och delleverantören resterande 20 %. Det är inte möjligt att ansluta fler leverantörer efter avslutad upphandling och avrop får endast ske av upphandlade leverantörer.

48 (51) Ekonomi

Kommunens ekonomi kan komma att påverkas vid ett beslut i enlighet med motionens förslag då det föreligger risk för färre anbud eller inga inkomna anbud överhuvudtaget vid upphandling. Vidare kan leveranssäkerhet och övrig drift påverkas, vilket har inverkan på ekonomin.

Övervägande

Kommunstyrelseförvaltningen delar motionärens intention om att det är värdefullt ur flera aspekter att som kommun handla ekologiskt och närodlat i den mån det är möjligt. Dock kan en tillämpning av motionärens förslag om 80/20-modell leda till ofördelaktiga situationer eftersom de flesta leverantörer undviker kontrakt på 20-procentiga andelen.

Det krävs minsta möjliga omsättning (kritisk massa) för att få lönsamhet på ett

logistikintensivt område, vilket bland annat har resulterat i att studieexemplet Hässleholms kommun inte haft möjlighet att teckna avtal på tre av fjorton möjliga kategorier. Ingen anbudsgivare var således beredd att ta huvudleverantörs- eller delleverantörsansvar för en kategori som inte omsätter den kritiska massa som är erforderlig för lönsamhet. En uppdelning i många kategorier kombinerat med 80/20-modellen bedöms ha en negativ inverkan på stordriftsfördelarna, eftersom många leverantörer i större skala i regel har total anbudsteckning och kan erbjuda kommunen bättre priser för en 100 procentig helhet. En uppdelning utifrån 80/20-modellen kan leda till endast de lönsamma inköpskategorierna prioriteras av de stora leverantörerna, och mindre attraktiva kategorier följaktligen inte får tillräckliga anbud.

Mot bakgrund av ovanstående resonemang, att motionärens intention om att Falkenbergs kommun själv ska bestämma om leverantör för 20 % av livsmedelsinköpen inte är förenligt med Lagen om offentlig upphandling (LOU) samt riskerna ökar för att avtal inte kan tecknas på grund av bristande lönsamhet för leverantören, anser

kommunstyrelseförvaltningen att motionen bör avslås.

49 (51)

Förändring av investeringsbudget Falkenbergs KS, KF

Related documents