• No results found

Sverigedemokraterna anser att kulturpolitik bör vara en nationell angelägenhet, och ser därför positivt på att man inom kulturområdet tillämpar den öppna samordningsmetoden i stället för överstatlig lagstiftning. Med det sagt så vill vi förtydliga att vi inte är

främmande för frivilligt mellanstatligt samarbete och erfarenhetsutbyte. Det är dock viktigt att man från Europeiska unionens sida inte försöker påtvinga harmonisering på området, utan att de egna nationernas kulturella särarter respekteras.

För oss är det viktigt att understryka att det på kulturområdet, enligt artikel 167 i fördraget om EU:s funktionssätt, gäller att Europaparlamentet och rådet i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet kan besluta om stimulansåtgärder som dock inte får omfatta någon harmonisering av medlemsstaternas lagar eller andra författningar. Det nationella självbestämmandet ska, även enligt EU självt, tas stor hänsyn till i kulturfrågor. Samtidigt diskuteras finansiering av olika kulturinsatser på

kulturarvsområdet i arbetsplanen och agendan för kultur. Även Kreativa Europa är ett budgetdrivande program. Budgetdrivande program på EU-nivå strider mot vår hållning att kulturfrågor är en nationell angelägenhet.

I rådsslutsatserna till arbetsplanen för kultur förs även ett resonemang om betydelsen av konstnärlig frihet, i vilket vi kan instämma, men i anslutning till det förordas också en form av identitetspolitiska inslag, vilket vi finner olyckligt i sammanhanget. Detta blev ytterligare ett skäl till att vi inte kunde ställa oss bakom förslaget.

Vad rör den nya agendan för kultur framgår unionens syn på europeisk identitet och hur man från EU-håll vill arbeta med densamma, en syn vi anser problematisk. Europa har en rik kulturell mångfald och det råder ingen tvekan om att den i många avseenden är en stor tillgång och styrka för vår del av världen. Denna kulturella mångfald är något som har vuxit fram genom sekel och årtusenden till stor del genom Europas många olika folkgrupper, nationer och statsbildningar. Att då från EU-håll söka att centralisera kulturpolitiken på ett sätt som inte skett tidigare i historien ser vi som motsägelsefullt och riskfyllt om man samtidigt vill bejaka den riktiga organiskt framvuxna europeiska kulturella mångfalden. Det är snarare en hög grad av decentralisering som har lett fram till denna mångfald. Vi menar att det från EU inte uttrycks en tillräcklig förståelse för detta samband, och att unionen skulle behöva inta en mer lyssnande attityd i frågor som dessa. Vi motsätter oss alla former av försök att söka skapa en konstlad EU-identitet.

Sverigedemokraterna motsatte sig kommissionens önskan om att lägga fram en handlingsplan mot desinformation tillsammans med EU:s utrikesrepresentant. Då EU i andra sammanhang använt uttryck som att ”professionell media” ska slå hål på vad EU anser är felaktig information såg och ser Sverigedemokraterna en alltför stor risk för att innebörden av desinformation kan bli alltför vid och exempelvis träffar aktörer som uttrycker sig kritiskt om EU och dess institutioner. Sverigedemokraterna konstaterar också att det skett en snabb och oroande utveckling där etablissemanget talar om falska

federalistiska och mångkulturalistiska narrativet publiceras. Kommissionen anför därtill att dessa desinformationskampanjer skulle vara omfattande. Detta utan att kvantifiera eller exemplifiera vad det handlar om.

Vidare har Sverige redan en hetslagstiftning i bruk, och anser det är en nationell angelägenhet hur denna lagstiftning är utformad; således anser vi inte att EU bör ålägga oss att utreda huruvida denna lagstiftning bör föras in i radio- och tv-lagen.

Del 12 EU:s institutioner m.m.

Institutionernas verksamhet

Sverigedemokraternas utgångspunkt är att EU ska anta ett nytt fördrag som begränsar EU:s makt och ökar demokratin och insynen i EU-institutionerna.

Kommissionen

Sverigedemokraternas linje är att EU-byråkraternas makt ska begränsas. EU- kommissionens inflytande ska minska och processen att bilda en EU-kommission demokratiseras. Sverigedemokraterna vill att det införs större personligt ansvar för europeiska beslutsfattare. EU bör införa en fullödig och heltäckande offentlighetsprincip med tjänstemannaansvar.

Sverigedemokraterna motsätter sig utnämningar av spetskandidater till EU- institutioner med anledning av att genom utpekandet av s.k. toppkandidater via partigrupperna förskjuts balansen mellan institutionerna. Sverigedemokraternas utgångspunkt är att vi bör beakta fördragets begränsningar i detta avseende och inta riktningen att EU-byråkraternas arbete bör bli transparent.

Kommissionens arbetsprogram

I EU-kommissionens arbetsprogram för 2019 ges utryck för flera ambitioner, vilka om de blir verklighet skulle innebära ytterligare maktförskjutning från medlemsstaterna till EU. Sverigedemokraterna vill därför framhålla vikten av att den nationella suveräniteten allmänt bör värnas på områden som är centrala för medlemsstaterna. Några exempel på sådana områden är migrationspolitiken och socialpolitiken där Sverigedemokraterna till skillnad från kommissionen anser att dessa bör utformas och bestämmas utifrån varje lands egna förutsättningar och viljeriktning.

Vidare vill kommissionen lägga fram en handlingsplan mot desinformation

tillsammans med EU:s utrikesrepresentant. Då EU i andra sammanhang använt uttryck som att ”professionell media” ska slå hål på vad EU anser är felaktig information ser Sverigedemokraterna en alltför stor risk för att innebörden av desinformation kan bli alltför vid och exempelvis träffa aktörer som uttrycker sig kritiskt om EU och dess institutioner.

Sverigedemokraterna konstaterar också att det skett en snabb och oroande

utveckling där etablissemanget talar om fake news och desinformation när fakta eller nyheter som inte stöder det egna federalistiska och mångkulturalistiska narrativet publiceras. Kommissionen anför därtill att dessa desinformationskampanjer skulle vara omfattande. Detta utan att kvantifiera eller exemplifiera vad det handlar om. Ett tydligt

exempel på det är copyrightdirektivet som inskränker yttrandefriheten och som bevisar att utvecklingen fortsätter i den mer totalitära inriktningen.

Vi anser dels att det inte är EU:s roll att bedöma huruvida en aktör ska betraktas som professionell eller inte, dels att kritik mot EU och dess institutioner aldrig får räknas som desinformation med undantag för uppenbara lögner i syfte att destabilisera samhället och dess strukturer.

Europaparlamentet

Sverigedemokraternas syn är att antalet Europaparlamentariker i Europaparlamentet bör minska med lika stor andel efter britternas utträde ur unionen.

Öppenhet och insyn

EU:s institutioner har brister när det gäller insyn, öppenhet och granskning.

Förordningen om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, Europarådets och EU- kommissionens handlingar, öppenhetsförordningen, fungerar inte fullt ut. Handlingarna är mycket svåra att få fram, vilket resulterar i att medborgarnas möjligheter att förstå, följa och kanske till och med påverka EU:s dagordning är obefintlig. Dessutom är det närmast omöjligt att följa hela processen av ett beslut eller ett förslag från EU-

kommissionen från början till slut, vilket illustrerar missförhållanden i insyn och öppenhet i EU.

Sverigedemokraterna vill reformera EU genom att införa större transparens så att medborgarna ska få mer insyn i EU:s lagstiftningsprocess. Även på hemmaplan finns oftast ingen rimlig anledning till att t.ex. återrapporteringar med angivande av olika medlemsstaters ståndpunkter eller olika versioner av rådsslutsatser ska lyda under utrikessekretess. Med demokratisk och öppen ordning där politiker och medlemsstater öppet redovisar sina ståndpunkter och agendor kan EU bli mer demokratiskt och mer stabilt.

Korruption

EU har i dag enorma problem med korruption, både inom sina egna myndigheter och program och bland vissa medlemsstater. Sverigedemokraterna vill ta krafttag mot korruption och bedrägerier inom EU. Vi vill införa en möjlighet att rikta sanktioner mot medlemsstater som genom korruption utgör en omfattande påfrestning på unionen. Hemligstämplingen av antikorruptionsmyndighetens resultat bör upphöra, och betydligt större krav på kontroll och uppföljning av unionens utgifter ska ställas. Ett led i detta är att ställa krav på större transparens kring utlägg, kvitton och användning av

Lars Andersson (SD)

Björn Söder (SD) Markus Wiechel (SD) Sara Seppälä (SD) Ludvig Aspling (SD) Tobias Andersson (SD)

Related documents