• No results found

Allmänt bidrag beviljas i första hand till professionellt skötta kulturinstitutioner,

-samman-slutningar och -föreningar i Borgå samt till anordnare av grundläggande konstundervisning i Borgå som bedriver regelbunden kulturverksamhet i staden och som är viktiga för stadens image. I un-dantagsfall kan bidrag beviljas till riksomfattande organisationer som bedriver regelbunden kul-turverksamhet i staden.

Bidrag för följande verksamhetsår söks i maj.

3.2 Projektbidrag

3.2.1 Projektbidrag för kulturverksamhet

Projektbidrag beviljas till lokala föreningar och grupper samt enligt prövning till privatpersoner som bedriver kulturverksamhet i Borgå stad. I undantagsfall kan bidrag beviljas till riksomfattande organisationer som bedriver kulturverksamhet i staden.

Bidrag beviljas för ett bestämt projekt, t.ex. för arrangerande av kultur- och konstevenemang samt för övriga projekt, såsom konserter, teaterföreställningar, utbildning, kurser, projekt och produktioner, utställningsverksamhet, publikations- och kartläggningsverksamhet, hembygdsar-bete samt skydd av lokal kulturmiljö.

Bidrag beviljas i första hand för genomförande av sådana evenemang och övriga projekt som kommuninvånarna fritt kan delta i, dvs. det inte krävs medlemskap, inbjudan eller någon annan motsvarande omständighet. Av särskilda motiverade skäl kan bidrag beviljas för genomförande av ett lokalt evenemang eller ett annat projekt utanför stadens område.

Ur ansökan ska framgå evenemangets eller projektets tidpunkt, plats, program, programanord-nare eller andra centrala anordprogramanord-nare i projektet, inträdesavgifter, kursavgifter, budgeten för hela evenemanget eller projektet med inkomster och utgifter (som löner, arvoden, andra ersättningar, hyror, kostnader för information och transport).

Projektbidrag beviljas inte till den som får allmänt bidrag eller för verksamhet som är direkt bun-den till affärsverksamhet eller vars centrala syfte är anskaffning av medel, reklam eller motsva-rande verksamhet.

3.2.2 Hopea-Untracht-fonden

1 § Fondens namn är Hopea-Untracht-fonden. Dess hemort är Borgå stad. Fonden förvaltas av Borgå stad som är fondens namntecknare.

Syftet med fonden är att ge ekonomiskt understöd i huvudsak åt meriterade bildkonstnärer, hantverkare och musiker som är bosatta i Borgå stad. Också konstföreningar, orkestrar, körer och museer som verkar i Borgå kan beviljas understöd. Årligen skall en del av fondens av-kastning delas ut i form av ett eller två stipendier för ovan nämnda ändamål. Stipendierna behöver inte vara lika stora.

2 § Fonden har specialtäckning och för dess grundkapital har Saara Hopea-Untracht och Oppi Untracht donerat tvåhundratusen (200 000) mark.

Fonden skall årligen ökas med ett belopp som är cirka 30 % av avkastningen på fondens kapi-tal. Den återstående delen av avkastningen delas ut som stipendier.

Då de i obligationer placerade medlen förfaller till återbetalning skall de placeras på nytt så, att avkastningen maximeras. Ett bankkonto öppnas för fonden, och detta bankkonto används för den penningtrafik som berör fonden.

Borgå stads ekonomiavdelning skall årligen informera om det belopp som kan delas ut.

3 § Man fattar årligen beslut om utdelning av stipendium med beaktande av att det belopp som delas ut

- skall ges i en eller två delar för det i § 1 nämnda ändamålet, - att stipendium kan beviljas samma mottagare flera gånger,

- att stipendiet inte får användas till att täcka de normala utgifterna för museer och övriga inrättningar som hör till staden, utan för något speciellt behov.

Stipendiet delas ut på ansökan.

4 § Skulle det efter årtionden visa sig vara nödvändigt att revidera stadgarna, kan stadgarna, så länge Saara Hopea-Untracht/Oppi Untracht lever, med deras samtycke ändras. I detta fall skall Borgå stad emellertid godkänna ändringen.

5 § I enlighet med Borgå stads revisionsstadga skall Borgå stads revisorer övervaka att dessa stad-gar följs.

6 § Om kapitalet och det årligen utdelade beloppet efter årtionden på grund av ändrade förhål-landen har blivit obetydligt små, kan fonden helt upplösas genom att alla de återstående medlen överlåts till en sista utdelning av stipendier.

3.2.3 Konstnärsstipendium

1 § Konstnärsstipendiets storlek bestäms enligt det anslag som årligen upptas i budgeten.

2 § Konstnärsstipendiet beviljas en konstnär eller en person som uppnått yrkesskicklighet och ut-för konstnärligt arbete och är bosatt i Borgå.

Syftet med stipendiet är att skapa arbetstillfällen och att ytterligare utveckla yrkesskicklig-heten.

3 § Kulturtjänsterna kan vid behov begära utlåtanden av special- och centralorganisationer inom respektive konstområde före beslutet.

3.2.4 Kulturpriset

1 § Priset bär namnet Borgå stads kulturpris.

2 § Priset utdelas årligen till en person eller ett samfund från Borgå som på ett särskilt förtjänst-fullt sätt verkat inom något kulturområde och vars verksamhet har varit betydelsefull för ut-vecklingen på ifråga varande område.

3 § Vid bedömningen av personers eller samfunds meriter bör begreppet kultur ges en så vid-sträckt omfattning som möjligt.

4 § Priset är en erkänsla för tidigare utfört arbete. Det är inte till sin natur ett ekonomiskt bidrag och det är inte sammankopplat med några som helst skyldigheter för mottagaren.

5 § En person eller ett samfund kan erhålla priset endast en gång.

6 § Prisets storlek bestäms utgående från det anslag som årligen upptas i budgeten. Ifall man inte något år kan utse en person eller ett samfund som har tillräckliga meriter, utdelas inte priset.

7 § Valet av prismottagare sker så, att bildningsnämnden utser en lämplig person eller ett lämpligt samfund.

3.2.5 Runebergspriset

Tidningen Uusimaa (senare Uusimaa), Finlands Författarförbund, Finlands Kritikerförbund, Fin-lands Svenska Författareförening r.f. och Borgå stad har fastställt följande stadgar för beviljande av Runebergspriset:

1 § Runebergspriset tilldelas en finsk medborgare eller person som stadigvarande bor i Finland som erkännande för förtjänster inom skönlitteratur. Priset riktar sig i synnerhet till represen-tanter för roman-, novell- och diktgenren, men enligt juryns omdöme kan priset även beviljas personer som representerar andra litteraturområden.

2 § Prissumman är 10 000 euro. Uusimaa och Borgå stad står årligen vardera för hälften av pris-summan.

3 § För beviljande av priset sammankallar Uusimaa två juryer:

- Valjury som utser minst fem och högst åtta priskandidater.

Juryerna består av ordförande och 2-4 övriga medlemmar. En och samma person kan inte samtidigt sitta i bägge juryerna. Bägge juryerna tillsätts senast i slutet av september under året som föregår prisutdelningen.

Som sekreterare fungerar en representant som Uusimaa utser. Sekreteraren har yttrande-rätt, men ingen förslags- eller rösträtt.

4 § Då priskandidaterna utses beaktar valjuryn de verk som utkommit efter valjuryns föregående beslut och som levererats till juryns medlemmar. Diskussionerna under jurymöten är konfi-dentiella.

5 § Namnen på priskandidaterna publiceras i november eller december som föregår prisutdel-ningen.

6 § Namnet på pristagaren meddelas och priset överräcks på Runebergsdagen, dagen för vår nat-ionalskald J. L. Runeberg, den 5 februari i Borgå.

3.2.6 Stipendium för konstnärshuset

1 § Syftet med konstnärshuset är att ge en ung konstnär som har yrkesutbildning eller som på an-nat sätt uppnått kompetens möjlighet att arbeta och bo i Borgå. Huset som ligger i Gamla Borgå togs i bruk år 1982.

2 § Representanter för alla konstområden är berättigade att söka stipendiet om verksamheten kan utövas i huset. Sökanden ska vara under 30 år då han eller hon söker stipendiet.

3 § Konstnärshuset beviljas mot boendekostnadsersättning för att disponeras av den valda konst-nären för fyra år i sänder.

4 § Stipendiet söks med en fritt formulerad ansökan vart fjärde år.

3.2.7 Hyresunderstöd för kultursalar

1 § Hyresunderstöd, dvs. kvotdagar, gäller kulturhuset Grand och Borgå Konstfabrik.

2 § Borgå stad stöder arrangörer av kulturevenemang genom att delta i hyreskostnaderna för dessa lokaler.

3 § Ansökningar kan inlämnas av sammanslutningar, föreningar, arbetsgrupper och privatperso-ner, professionella och hobbyutövare.

4 § För att få understöd förutsätts att evenemanget är öppet för allmänheten. Understödet gäller inte särskilda dagar för övning, upp- och nedmontering.

5 § Understödet kan sökas flera gånger om året.

Related documents