• No results found

Har kunskaperna från forskarledd handledning använts och spridits vidare?

In document Jämställdhet i skolan (Page 71-74)

Uppdrag 4 och 5: Två tilläggsuppdrag

5 Har insatserna gett nya kunskaper som används och sprids?

5.3 Forskarledd handledning

5.3.2 Har kunskaperna från forskarledd handledning använts och spridits vidare?

Redovisningen i avsnitt 5.3.1 indikerar att deltagarna upplever att de arbetar och förhåller sig på ett mer jämställdhetsfrämjande sätt i sin professionella vardag efter att ha medverkat i Skolverkets handledningsinsatser.

I diagram 33 redovisas deltagarnas svar på en flervalsfråga om vilka aktivi-teter de har genomfört efter handledningen. Frågan innehöll fördefinierade aktiviteter och de svarande kunde också ange ytterligare egna exempel.

Diagram 33 Ta ställning till följande påståenden. ”Efter den lokala handledningsinsatsen har jag:” (flera alternativ möjliga) (n=114)

När det gäller de fördefinierade aktiviteterna uppger 65 procent av deltagarna att de efter handledningen har observerat och diskuterat sitt eget och kollegors arbete utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Nästan lika många har pratat om

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Startat en arbetsgrupp/studiecirkel Pratat med elevråd Bjudit in föreläsare Pratat vid föräldramöten Initierat nya metoder Sett över undervisningsmaterial Involverat kollegor i arbetet Utvecklat jämställdhetsplan Pratat på planeringsdag Observerat och diskuterat eget och andras arbete

jämställdhetsarbete på någon planeringsdag (63 procent) respektive medver-kat till att utveckla verksamhetens jämställdhets- eller likabehandlingsplan (61 procent). Något färre uppger att de har involverat fler kollegor i jämställd-hetsarbetet (57 procent).

Knappt hälften av de svarande har sett över undervisningsmaterial utifrån ett jämställdhetsperspektiv (46 procent), och knappt en tredjedel har initierat nya metoder för att upptäcka omedveten särbehandling av barn och elever utifrån kön (32 procent) respektive pratat om jämställdhetsarbetet vid föräldramöten (31 procent).

Enkätresultaten visar att de minst förekommande aktiviteterna efter handled-ningen är att bjuda in organisationer eller föreläsare för att prata om jämställd-het i förskolan eller skolan (20 procent), prata med elevråd (14 procent) och starta en arbetsgrupp eller studiecirkel om jämställdhetsfrågor (7 procent).

Av frisvaren framgår ytterligare aktiviteter som deltagarna har genomfört efter handledningen. Vid en grundskola har en pedagog till exempel ”fått ansvar att genomföra och initiera samtal i alla klasser och i personalgruppen”.

Några andra exempel är projektarbeten, pedagogiskt café, likabehandlings-ledare, jämställd medborgarservice och egna föreläsningar i olika samman-hang utanför förskolan eller skolan.

I diagram 34 framgår att 46 procent av de svarande har fått möjlighet att använda sina kunskaper från handledningen i mycket stor eller stor utsträck-ning. På samma fråga svarar 38 procent ”i viss utsträckning”, medan 16 procent svarar att de i liten utsträckning eller inte alls fått en sådan möjlighet.

En något mindre andel säger sig ha fått möjlighet att sprida sina kunskaper från handledningen. Det är 39 procent som svarar att de i mycket stor eller stor utsträckning fått denna möjlighet och 40 procent svarar att de har fått det i viss utsträckning. En dryg femtedel (21 procent) anser att de i liten utsträck-ning eller inte alls har fått möjlighet att sprida sina nya kunskaper.

Diagram 34 Ta ställning till följande påstående. ”Har du fått möjlighet (tid och resurser) att:”

(n=111–113)

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Sprida kunskap Använda kunskap

I mycket stor/stor utsträckning I viss utsträckning

Vi såg i diagram 33 att många deltagare efter Skolverkets insats har medver-kat i att utveckla lokala styrdokument som berör jämställdhet. Enkätresultaten indikerar också att kännedomen om den lokala jämställdhets- eller lika-behandlingsplanen har ökat efter insatsen (se diagram 35). Det är 60 procent av deltagarna som instämmer helt eller i hög grad i att kännedomen har ökat, 32 procent instämmer delvis medan 8 procent instämmer i låg grad eller inte alls.

Diagram 35 Ta ställning till följande påståenden. ”Efter den lokala handledningsinsatsen:”

(n=103–107)

Enkätresultaten indikerar också att verksamheten efter handledningen arbetar mer systematiskt. Av de svarande instämmer 59 procent helt eller i hög grad i att förskolan eller skolan efter Skolverkets insats följer upp den pedagogiska verksamheten ur ett jämställdhetsperspektiv mer än tidigare. I det påståendet instämmer 32 procent delvis och 9 procent instämmer i låg grad eller inte alls.

I påståendet om förskolan eller skolan genomför åtgärder för att främja jäm-ställdhet mer än tidigare instämmer 55 procent helt eller i hög grad. Det är 31 procent som instämmer delvis och 13 procent instämmer i låg grad eller inte alls.

När det gäller att analysera utvecklingsbehov ur ett jämställdhetsperspektiv instämmer nästan lika många (54 procent) helt eller i hög grad i att förskolan eller skolan gör det mer än tidigare. Det är 30 procent som instämmer delvis medan 16 procent instämmer i låg grad eller inte alls i detta.

Fler än hälften instämmer också i påståendet att förskolan eller skolan mer än tidigare följer upp den fysiska och psykosociala miljön ur ett jämställdhets-perspektiv. Det är 52 procent som instämmer helt eller i hög grad och 33 procent delvis. 15 procent instämmer inte alls eller i låg grad i påståendet.

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Följer upp den fysiska och psykosociala miljön mer Analyserar utvecklingsbehoven mer Genomför åtgärder för att främja jämställdhet mer Följer upp den pedagogiska verksamheten mer Ökad kännedom om jämställdhetsplan

Instämmer helt/i hög grad Instämmer delvis Instämmer inte alls/i låg grad

När det gäller syftet med insatsen uppger cirka 70 procent av de svarande att de innan deltagandet i handledningsinsatsen diskuterade med sin chef vad insatsen skulle syfta till (se diagram 36). Nästan lika många (68 procent) har diskuterat hur de egna erfarenheterna och kunskaperna från insatsen skulle återkopplas till verksamheten. En knapp tredjedel svarar att de inte diskute-rade insatsens syfte eller återkoppling till verksamheten med sin chef.

Diagram 36 Ta ställning till följande påståenden. ”Innan du deltog i den lokala handledningsinsatsen, diskuterade du då med din chef:” (n=105–108)

In document Jämställdhet i skolan (Page 71-74)