• No results found

Betyget D innebär att kunskapskraven för betyget E och till över- vägande del för C är uppfyllda.

eleven tydliggöra och förstärka presentationen. Vid publicering av teckenspråkiga texter följer eleven med viss säkerhet de regler som finns kring yttrandefrihet och integritet.

Eleven har grundläggande kunskaper om organisationer och mötesplatser för döva och hörselskadade och visar det genom att föra enkla resonemang kring den betydelse de har och har haft.

Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om likheter och skillnader på dövas och hörselskadades situation i olika tider och på olika platser och dra till viss del underbyggda slutsatser om vad dessa kan bero på och leda till. Eleven har även grundläggande kunskaper om teckenspråkets ställning och visar det genom att ge exempel på och beskriva status och rättigheter i förhållande till de nationella minoritetsspråken.

Kunskapskrav för betyget D i slutet av årskurs 10

Betyget D innebär att kunskapskraven för betyget E och till över- vägande del för C är uppfyllda.

Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 10

Eleven samtalar och framför åsikter om bekanta ämnen på ett sätt som utvecklar samtalen relativt väl. Eleven följer språkets samtals- regler på ett fungerande sätt och anpassar sin språkanvändning relativt väl till mottagaren. Dessutom förbereder och genomför eleven enkla framställningar med fungerande struktur och innehåll samt relativt god anpassning till syfte och mottagare.

Eleven planerar och producerar olika slags teckenspråkiga texter med relativt tydligt innehåll och relativt god språklig variation samt med relativt god anpassning till texttyp. Eleven följer språk-liga normer på ett fungerande sätt.

Eleven visar god förståelse av det huvudsakliga innehållet i olika typer av teckenspråkiga texter. Dessutom sammanfattar eleven olika teckenspråkiga texter med relativt god säkerhet. Eleven för utvecklade resonemang om tydligt framträdande budskap i olika teckenspråkiga texter.

Eleven söker och väljer med relativt god säkerhet information från olika teckenspråkiga källor och presenterar på ett fungerande sätt informationen med egna formuleringar och ämnesspecifika tecken och begrepp.

Eleven visar goda kunskaper om organisationer och mötes- platser för döva och hörselskadade och om den betydelse de har och har haft. Dessutom beskriver eleven på ett enkelt sätt likheter och skillnader i dövas och hörselskadades situation i olika tider och på olika platser. Eleven visar även goda kunskaper om teckenspråkets ställning och teckenspråkstalares rättigheter i Sverige och i övriga världen.

Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 10

Eleven visar god förståelse av det huvudsakliga innehållet i olika typer av teckenspråkiga texter genom att göra utvecklade samman-fattningar och kommentera centrala delar med relativt god koppling till tidsaspekter och orsakssammanhang. Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärlds- frågor tolka och föra utvecklade resonemang om tydligt fram- trädande budskap i texterna. Eleven kan även med relativt god säkerhet göra beskrivningar av grammatiska strukturer i tecken-språket.

Eleven kan planera och producera olika slags texter med relativt tydligt innehåll och förhållandevis god språklig variation, samt med relativt väl fungerande anpassning till texttyp. De berät-tande texter eleven producerar innehåller utvecklade gestalberät-tande beskrivningar och utvecklad handling. Elevens teckenspråk följer språkets struktur på ett relativt väl fungerande sätt. Dessutom kan eleven söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet. Sammanställningarna innehåller utvecklade beskrivningar och utvecklade ämnesspecifika tecken- och begrepp samt relativt väl fungerande citat och käll- hänvisningar. Eleven kan även ge utvecklade omdömen om texter och utifrån respons bearbeta sina texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter på ett sätt som för samtalen framåt. I sam-talen följer eleven språkets samtalsregler på ett relativt väl fung-erande sätt och kan anpassa sin språkanvändning relativt väl till mottagaren. Eleven kan förbereda och genomföra enkla presen-tationer med relativt väl fungerande struktur och innehåll samt relativt god anpassning till syfte och mottagare. Genom att använda

visuella hjälpmedel på ett ändamålsenligt sätt kan eleven tydlig-göra och förstärka presentationen. Vid publicering av tecken- språkiga texter följer eleven med relativt god säkerhet de regler som finns kring yttrandefrihet och integritet.

Eleven har goda kunskaper om organisationer och mötesplatser för döva och hörselskadade och visar det genom att föra utvecklade resonemang kring den betydelse de har och har haft. Dessutom kan eleven föra utvecklade resonemang om likheter och skillnader på dövas och hörselskadades situation i olika tider och på olika platser och dra relativt väl underbyggda slutsatser om vad dessa kan bero på och leda till. Eleven har även goda kunskaper om teckenspråkets ställning och visar det genom att förklara och visa på samband kring status och rättigheter i förhållande till de nationella minoritets- språken.

Kunskapskrav för betyget B i slutet av årskurs 10

Betyget B innebär att kunskapskraven för betyget C och till över- vägande del för A är uppfyllda.

Kunskapskrav för betyget B i slutet av årskurs 10

Betyget B innebär att kunskapskraven för betyget C och till över- vägande del för A är uppfyllda.

Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 10

Eleven visar mycket god förståelse av det huvudsakliga innehållet i olika typer av teckenspråkiga texter genom att göra välutvecklade sammanfattningar och kommentera centrala delar med god kopp-ling till tidsaspekter och orsakssammanhang. Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna. Eleven kan även med god säkerhet göra beskrivningar av grammatiska strukturer i teckenspråket.

Eleven kan planera och producera olika slags texter med tydligt innehåll och god språklig variation samt väl fungerande anpass-ning till texttyp. De berättande texter eleven producerar innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och välutvecklad handling. Elevens teckenspråk följer språkets struktur på ett väl fungerande sätt. Dessutom kan eleven söka, välja ut och samman-ställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet. Sammanställningarna innehåller välutvecklade beskrivningar och utvecklade ämnesspecifika tecken- och begrepp samt relativt väl fungerande citat och källhänvisningar. Eleven kan även ge välutvecklade omdömen om texter och utifrån respons bearbeta sina texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter på ett sätt som för samtalen framåt och fördjupar eller breddar dem. I samtalen följer eleven språkets samtalsregler på ett väl fungerande sätt och kan anpassa sin språk- användning väl till mottagaren. Eleven kan förbereda och genom-föra enkla presentationer med väl fungerande struktur och innehåll samt god anpassning till syfte och mottagare. Genom att använda visuella hjälpmedel på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan

Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 10

Eleven samtalar och framför åsikter om bekanta ämnen på ett sätt som utvecklar samtalen väl. Eleven följer språkets samtalsregler på ett väl fungerande sätt och anpassar sin språkanvändning väl till mottagaren. Dessutom förbereder och genomför eleven enkla framställningar med väl fungerande struktur och innehåll samt god anpassning till syfte och mottagare.

Eleven planerar och producerar olika slags teckenspråkiga texter med tydligt innehåll och god språklig variation samt god anpassning till texttyp. Eleven följer språkliga normer på ett väl fungerande sätt.

Eleven visar mycket god förståelse av det huvudsakliga inne-hållet i olika typer av teckenspråkiga texter. Dessutom samman- fattar eleven olika teckenspråkiga texter med god säkerhet. Eleven för välutvecklade resonemang om tydligt framträdande budskap i olika teckenspråkiga texter.

Eleven söker och väljer med god säkerhet information från olika teckenspråkiga källor och presenterar informationen på ett väl fungerande sätt med egna formuleringar och ämnesspecifika tecken och begrepp.

Eleven visar mycket goda kunskaper om organisationer och mötesplatser för döva och hörselskadade och om den betydelse de har och har haft. Dessutom beskriver eleven på ett enkelt sätt lik- heter och skillnader i dövas och hörselskadades situation i olika tider och på olika platser. Eleven visar även mycket goda kunskaper om teckenspråkets ställning och teckenspråkstalares rättigheter i Sverige och i övriga världen.

eleven tydliggöra och förstärka presentationen. Vid publicering av teckenspråkiga texter följer eleven med god säkerhet de regler som finns kring yttrandefrihet och integritet.

Eleven har mycket goda kunskaper om organisationer och mötesplatser för döva och hörselskadade och visar det genom att föra välutvecklade resonemang kring den betydelse de har och har haft. Dessutom kan eleven föra välutvecklade resonemang om likheter och skillnader på dövas och hörselskadades situation i olika tider och på olika platser och dra väl underbyggda slutsatser om vad dessa kan bero på och leda till. Eleven har även mycket goda kun-skaper om teckenspråkets ställning och visar det genom att förklara och generalisera kring status och rättigheter i förhållande till de nationella minoritetsspråken.

SKOLVERKET, STOCKHOLM 2021 GRAFISK FORM OCH ILLUSTRATION: T

Related documents