• No results found

KUNSKAPSKRAV FÖR HISTORIA 1B (Gy11)

Här nedan presenteras kunskapskraven för de tre huvudsakliga stegen på betygsskalan, E, C och A. Betygsättningen för D och B innefattar båda att de tillgodoser det föregående stegets mål samt en övervägande mängd av efterkommande steg.

Betyget E

Eleven kan översiktligt redogöra för förändringsprocesser, händelser och personer under olika tidsperioder samt för olika tolkningar av dem. Dessutom kan eleven översiktligt redogöra för förloppen av förändringsprocesserna och händelserna samt deras orsaker och konsekvenser. Eleven ger exempel på några enskilda personer och förklarar översiktligt deras betydelse för olika

skeenden. Eleven ger enkla exempel på, och förklarar översiktligt, samband mellan skeenden i det förflutna och förhållanden i nutiden. Dessutom kan eleven dra några enkla slutsatser om vad skeenden i det förflutna och förhållanden i nutiden kan ha för betydelse för framtiden.

Eleven kan med viss säkerhet använda några historiska begrepp för att formulera, utreda, förklara och dra slutsatser om historiska frågeställningar utifrån olika perspektiv.

Eleven kan med viss säkerhet söka, granska och tolka källmaterial för att besvara frågor om historiska skeenden samt göra enkla reflektioner över materialets relevans. I värderingen utgår eleven från något källkritiskt kriterium om källans användbarhet och dess betydelse för tolkningen.

Eleven kan översiktligt redogöra för några historiska skeenden och händelser som har använts på olika sätt samt översiktligt förklara varför de har använts olika. Dessutom ger eleven några exempel på olika sätt att använda historia och värderar med enkla omdömen deras betydelse för nutida skeenden och händelser.

Betyget C

Eleven kan utförligt redogöra för förändringsprocesser, händelser och personer under olika

tidsperioder samt för olika tolkningar av dem. Eleven jämför de olika tolkningarna, förordar en av dem och motiverar med enkla omdömen sitt val. Dessutom kan eleven utförligt redogöra för förloppen av förändringsprocesserna och händelserna samt deras orsaker och konsekvenser. Eleven ger exempel på några enskilda personer och förklarar utförligt deras betydelse för olika skeenden. Eleven ger enkla exempel på, och förklarar utförligt, samband mellan skeenden i det förflutna och förhållanden i nutiden. Dessutom kan eleven dra några välgrundade slutsatser om vad skeenden i

det förflutna och förhållanden i nutiden kan ha för betydelse för framtiden.

Eleven kan med viss säkerhet använda historiska begrepp för att formulera, utreda, förklara och dra slutsatser om historiska frågeställningar utifrån olika perspektiv.

Eleven kan med viss säkerhet söka, granska och tolka källmaterial för att besvara frågor om historiska skeenden samt göra välgrundade reflektioner över materialets relevans. I värderingen utgår eleven från källkritiska metoder och värderar med enkla omdömen olika

tolkningsmöjligheter av källmaterialet.

Eleven kan utförligt redogöra för några historiska skeenden och händelser som har använts på olika sätt samt utförligt förklara varför de har använts olika. Dessutom ger eleven några exempel på olika sätt att använda historia och värderar med enkla omdömen deras betydelse för nutida skeenden och händelser.

Betyget A

Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för förändringsprocesser, händelser och personer under olika tidsperioder samt för olika tolkningar av dem. Eleven jämför de olika tolkningarna, förordar en av dem och motiverar med nyanserade omdömen sitt val. Dessutom kan eleven utförligt och nyanserat redogöra för förloppen av förändringsprocesserna och händelserna samt deras orsaker och konsekvenser. Eleven ger exempel på några enskilda personer och förklarar utförligt och nyanserat deras betydelse för olika skeenden. Eleven ger komplexa exempel på, och förklarar utförligt och nyanserat, samband mellan skeenden i det förflutna och förhållanden i nutiden samt argumenterar för och emot olika sätt att se på dessa samband. Dessutom kan eleven dra några välgrundade och nyanserade slutsatser om vad skeenden i det förflutna och

förhållanden i nutiden kan ha för betydelse för framtiden.

Eleven kan med säkerhet använda historiska begrepp för att formulera, utreda, förklara och dra slutsatser om historiska frågeställningar utifrån olika perspektiv.

Eleven kan med säkerhet söka, granska och tolka källmaterial för att besvara frågor om historiska skeenden samt göra välgrundade och nyanserade reflektioner över materialets relevans. I

värderingen utgår eleven från källkritiska metoder och värderar med nyanserade omdömen olika tolkningsmöjligheter av källmaterialet.

Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för några historiska skeenden och händelser som har använts på olika sätt samt utförligt och nyanserat förklara varför de har använts olika. Dessutom ger eleven några exempel på olika sätt att använda historia och värderar med nyanserade omdömen deras betydelse för nutida skeenden och händelser.

Bilaga 3. EPOKTABELLER

Dessa tabeller finns representerade och hänvisade till i arbetet under rubrik 5.1 där det resoneras kring områdets storlek och innehåll, samt under rubrik 5.2 där det redogörs för övningar i de specifika kapitlen som kan tjäna till elevers kunskapsutveckling.1

Tabellerna är uppdelade så att 3.1 behandlar den första halvan i Öhmans modell och 3.2 behandlar den andra halvan (se under rubrik 5.1), detta för att förenkla i hänvisningen i texten. Bilaga 3.3 visar på skillnaden i procent mellan böckerna för respektive område.

Några noter om böckerna och deras innehåll;

Flera av böckernas kapitel överlappar varandra och jag har för enkelhetens skull valt att själv dela upp underrubriker och nedslag så att de passar in i de olika epoktabeller som jag använder mig av.

Alla tiders historia innehåller färgkodade övningsavsnitt på diverse ställen i boken som är ämnade till att fördjupa elevernas förståelse inom källkritik (blå), historiebruk (grön) och historiedebatten (röd). Dessa övningar kommer att markeras i tabellerna med fetstil och den motsvarande färgen.

Epos kapitel innehåller diverse temaavsnitt och informationsrutor med djupdykningar i olika specifika ämnen, dessa kommer att markeras med grön fetstil, somliga kapitel avslutar dessutom med ytterligare djupdykningar inom ämnet med övningar inom källtolkningar och källkritik, dessa avsnitt kommer att markeras med fetstil. Epos är också, till skillnad från de andra två, skriven med två spalter per sida.

Perspektiv på historien avslutar varje kapitel med en en-till-tvåsidig sammanfattning (som jag inte skriver ut i innehållslistan) och ett en-till-fyra sidor långt övningsavsnitt med kuriosa och frågor som ämnar ge en djupare insikt i ibland lite annorlunda och, kanske rent av, obskyra ämnen. Den innehåller också faktarutor, dessa placeras ut i tabellen med fetstil.

1

Det bör noteras att tabellernas innehåll kan vara missvisande vid en snabb överblick då innehållet i Perspektiv på historien ibland kan te sig större än de andra böckerna. Detta kan förklaras med att Perspektiv innehåller långt fler underrubriker än de andra två.

3.1 Den förindustriella tiden

Här nedan kommer en lång tidsperiod att behandlas, avsnittet spänner mellan våra förfäders framträdande och våra första samhällen till den franska revolutionen och Napoleontiden.

Related documents