• No results found

3.1 Undersökningsansats

3.1.3 Kvalitativ metod – intervjuerna

Kvalitativa metoder karaktäriseras av att data inte har sin grund i statistiska tillvägagångssätt eller på andra sätt kan kvantifieras med siffror.75 För att metoden skall

ge ett rättvist och trovärdigt resultat krävs att förutfattade meningar kring det som skall studeras undviks i så stor utsträckning som möjligt. Metoden förutsätter vidare att inledningsfasen innefattar konkreta observationer av verkligheten för att sedan övergå till formande av generella mönster (modeller/teorier). Först efter denna fas i undersökningsprocessen har undersökaren möjlighet att utveckla en förståelse för den verkliga situationen.76 Genom att genomföra den kvantitativa studien först kunde den kvalitativa delen av studien direkt ägnas åt fördjupning i den empiri som tagits fram genom den kvantitativa studien. Trots en strävan efter högsta grad av objektivet torde resultatet i den här delen av studien generellt sett inte vara lika tillfredställande som i den som baserades på en kvantitativ metod. Istället fick objektiviteten ge vika och lämna plats för undersökarnas vilja och framförallt behov av att komma så nära det som studeras som möjligt. Genom att komplettera med en kvalitativ studie var tanken att komma närmare sanningen genom att lyssna till respondenternas egna ord och beskrivningar. Detta är att jämföra med den kvantitativa delen av undersökningen, där informationen baserades på svarsformulär med förutbestämda svarsalternativ som tillhandahölls av undersökarna.

För att uppnå bästa möjliga resultat av de kvalitativa intervjuerna lades stor vikt vid förberedelserna, dels avseende respondentval, men också hur intervjuerna disponerades och hur frågorna formulerades. Det kanske största bekymret vid intervjumetod är att konstruera frågor som översätter utredningens syfte till konkret stimuli, som kan generera den information som behövs. Viktigt att tänka på är bl a att inte bli för målinriktad och därmed översätta undersökningens mål direkt i frågeställningarna. Frontalangrepp av det slaget bör undvikas om utmålande och mer beskrivande svar önskas.

75 Strauss och Corbin (1998) 76 Seymour (1992)

Frågans formulering kan också ge anvisning om förväntningar på svarets längd, då öppna frågor ger mer utrymme för eftertanke än slutna frågor som ofta kan besvaras med ett ja eller nej. Vidare bör språket i frågan anpassas för att respondenten skall kunna tillägna sig dess innebörd, och avge meningsfulla svar. Främmande och svårtytt språk riskerar annars att skapa en distans mellan intervjuare och respondent.77

Målpopulation för den kvalitativa undersökningen

Målpopulation för denna del av undersökningen utgjordes också av ägarledda företag som genomfört minst ett generationsskifte och som idag befinner sig mitt i generationsskiftesprocessen. Även andra intressenter såsom skattekonsulter, revisorer och banker ansågs som intressanta intervjuobjekt. Detta för att fördjupa kunskapen kring generationsskiftesproblematiken utifrån flera olika perspektiv. Den kvalitativa undersökningen skulle sedan komma att utgöra grund för jämförelser mellan de olika respondenternas/intressenternas tankar och funderingar kring det studerade problemet. Efter noggrant övervägande valdes två företag ut som både genomfört minst ett generationsskifte samt befinner sig mitt i processen för ytterligare ett. Utöver dessa två företag intervjuades representanter från Lindebergs Grant Thonton, BDO och Handelsbanken. Valet av undersöksobjekt växte fram genom de informella möten som föranledde uppsatsen. Då såväl Lindebergs Grant Thornton som BDO är nischade just mot ägarledda företag så föll sig valet på dem ganska naturligt. Per Andersson (Fd. Handelsbanken78) kontaktades också efter rekommendation vid ett av de informella möten som föregick uppsatsen, vilket också var fallet med de två generationsskiftande företagen. Företagen presenteras närmare i stycket nedan, medan de semi- standardiserade intervjumallarna återfinns i bilaga 2 och 3 samt presenteras mer utförligt i stycke 3.5.4, intervjuareffekten.

Slutligen bör understrykas att kvalitativa metoder har en förmåga att ge en helhetssyn på en situation, en såkallad holistisk syn. Den kvalitativa studien kan om den utförs på rätt sätt, ge en mer komplett bild, det totala sambandet.79 Risken finns dock att

undersökaren överanalyserar och gräver djupare för att åtnjuta mer kunskap om en

77 Seymour (1992)

78 Fd. såtillvida att han jobbade där när kontakten upprättades men inte vid tillfället för uppsatsens

färdigställande

specifik situation. Förfarandet kan leda till att forskaren gör tolkningar med bristande validitet (begreppet förklaras i stycke 3.3.2) vilket givetvis saknar värde i slutändan.80 3.1.4 Företagspresentation

Expandermetall AB

Expandermetall AB utvecklar och tillverkar sträckmetallprodukter och har byggts upp genom tre generationer. Företaget startades 1972 och är beläget strax utanför Tranås. Idag omsätter bolaget cirka 8 miljoner kronor och försäljning sker såväl på den svenska marknaden som utomlands. Nuvarande VD/företagsledare är Christer Horte som tog över efter far sin 1988. Numera finns även Andreas Holmberg, son till Christer Horte inom bolaget. Andreas Holmberg är hälftenägare och startade sin bana i produktionen för att successivt slussas in i VD/företagsledarrollen. Företaget befinner sig mitt i generationsskiftesprocessen och beräknas vara klara inom ett par år.

Granberg Interior AB

Granberg Interior AB, som till vardags är känt som ”Granbergs” har funnits sedan 1870 och drivs av femte generationen Granberg i Norrköping. Idag är verksamheten inriktad på både kök och badrum samt skötbord för barnomsorgen. Inom genren handikappanpassade kök är bolaget ledande inom EU och totalt omsätter bolaget cirka 30 miljoner kronor och har idag 11 anställda. Lennart Granberg är VD/företagsledare och har tre söner arbetande i bolaget. Generationsskiftet har pågått under ett par år där äldsta sonen successivt slussats in i rollen som VD. Successionen beräknas vara klar hösten 2005.

Lindebergs Grant Thornton

Lindebergs Grant Thornton är ett revisions- och konsultföretag inriktat mot ägarledda företag. Bolaget har 600 anställda med 33 kontor utspridda över Sverige. Tjänsteutbudet innefattar bl a revision, rådgivning, redovisning, skatt och corporate finance. Bolaget grundades av Börje Lindeberg 1950 och ingår idag i nätverket Grant Thornton som finns över hela världen. Lindebergs har främst representerats av Sten Bergström som är skattejurist med huvudsaklig fokus på all juridik kring bolagsägande samt familjerättslig planering.

BDO

BDO är en världsomspännande organisation av nationellt ägda revisionsbyråer med en tydlig fokus på ägarledda företag och dess ägare. Bolaget har 400 medarbetare och finns på ett 40-tal orter i landet. Genom den internationella samarbetspartnern BDO International finns bolaget representerat i drygt 100 länder världen över med tyngdpunkten i Europa. Tjänsteutbudet innefattar bl a revision, rådgivning, redovisning, skatt och verksamhetsstyrning. BDO har representerats av auktoriserad revisor, tillika partner Peter Broomé.

Handelsbanken

Handelsbankens historia går tillbaka till 1871 då ett antal framträdande företag och personer inom Stockholms näringsliv grundade Stockholms Handelsbank. Idag står banken starkt på den nordiska bankmarkanden med ett rikstäckande kontorsnät i Sverige och ett så gott som rikstäckande kontorsnät i de övriga nordiska länderna. Banken har representerats av en före detta anställd vid namn Per Andersson som de senaste åren jobbat under titeln rådgivare företagsmarknad. Arbetet utgjordes av konsultliknande rådgivning vid företagsförvärv och företagsöverlåtelser med en geografisk inriktning på östra Sverige.