• No results found

Kvalitativa intervjuer med pedagoger som arbetar med surfplatta

4. Resultat

4.2 Kvalitativa intervjuer med pedagoger som arbetar med surfplatta

Dessa fyra frågor har legat till grund för våra intervjuer. Vad är surfplattan för dig? Hur använder du som pedagog surfplattan tillsammans med barn? Varför väljer ni den arbetsmetoden? Vilka möjligheter ger den metoden till att lyfta barns lärande? Intervjuerna har kategoriserats i fyra mönster. Mönstren speglar vilka möjligheter till samspel och lärande som skapades av pedagogernas förhållningssätt vid samspelet med surfplattan.

4.2.1 Intervjufrågor samt sammanställning av svar Surfplattans betydelse för pedagogerna

För Birgitta var surfplattan framförallt ett hjälpmedel för pedagogerna att synliggöra barns meningsskapande. Hon berättade att en diskussion har förts hur pedagogerna skall jobba med surfplatta i barngruppen och belyser att surfplatta är ett utvecklingsområde på förskolan.

Teknik i förskolan mottogs med glädje av Karin, eftersom upplevelsen var att barn är många steg före i dagens teknikutveckling. Surfplattan sågs som ett verktyg med möjligheter för alla att använda på ett mångfasetterat sätt. Däremot sågs surfplattan som ett verktyg som är i behov att kritiskt granskas och då framförallt applikationernas funktion och syfte. Spelen i förskolan, anser pedagogen, ska utmana barnens lärande. Därför bör inte applikationerna vara likadana i hemmiljön som i förskolan utan innehållet skall ligga på en högre nivå. För Karin är surfplattan ett utvecklingsområde för pedagogers förhållningssätt eftersom det uppfattas som ett nytt pedagogiskt verktyg.

Även Lotta uttryckte surfplattan som ett nytt och enkelt pedagogiskt hjälpmedel att tillgå vid reflektion där foto- och filmfunktionen är till stor hjälp för att kunna delge barnens reflektioner. Funktionerna möjliggjorde att se filmen eller fotografierna flera gånger och därmed se och upptäcka olika sekvenser och fenomen vid olika tillfällen. Lotta framhöll att en samsyn och gemensamt syfte bör definieras i arbetslaget över vilka applikationer som skall finnas tillhanda för att surfplattan skall nyttjas effektivt på rätt sätt. Surfplatta får sin innebörd genom vilka definitioner pedagogerna har på verktyget. Hon uttryckte att alla i arbetslaget inte är ense om surfplattans innebörd och för att få en gemensam syn måste utvecklingen av den gemensamma bilden ses som en process för att det skall avspeglas i verksamheten. Lotta betonade sin rädsla över att nyttjandet av fel sorts applikationer resulterade i att surfplattan upplevdes som en sorts barnpassning. Viljan över att surfplattan skulle nyttjas som

27

komplement, exempelvis för de mindre barnen som ännu inte hade färdigheten att hålla i en penna och rita, låg i större fokus. Därför sa hon att dessa barn kunde använda surfplattan som hjälpmedel och börja med att rita på den för att sedan rita med pensel.

Pedagogens användning av surfplattan tillsammans med barnen

Birgitta uttrycker sin medvetenhet över att barnen samspelar på olika sätt och de innehar olika nivåer av kompetens kring nyttjande av surfplattan. Hon tar oftast fram surfplattan efter vilan, men nyttjar den även under den styrda grupptiden där pedagoger och barn arbetar i projektform. Birgitta framhåller sammanfattningsvis att surfplattan är ett område under utveckling.

Karin förklarar tidsbristen som ett hinder till pedagogernas begränsade möjligheter att samspela med barnen och surfplattan. Hon berättar att surfplattan nyttjas med barnen som dokumentationsverktyg och reflektionsverktyg i barngruppen, framför allt under den styrda projekttiden med gruppen.

Nyttjande av applikationer framhåller Lotta som ett missnöje. Hon uttrycker även ett motstånd mot att spela dessa applikationer med barnen. Däremot beskriver hon ett större intresse av att nyttja kreativa pedagogiska applikationer. Belöningsapplikationer, menar Lotta, leder till fasta mönster över hur barn skall agera för att lyckas eller misslyckas. Lotta beskriver en vilja att tiden vid surfplattan inte ska skall styras av klockan, utan istället vara en flexibel aktivitet för att barnen skall få möjlighet att avsluta pågående aktivitet på ett respektfullt sätt. Genom att barn behöver olika tid och har olika förutsättningar att ta sig an en uppgift, menar Lotta, att det tidsreglerade förhållningssättet kan leda till kränkande behandling då barnet inte får avsluta pågående aktivitet. Lotta återkommer till vikten av att uppnå en samsyn i arbetslaget över hur de gemensamt skall använda surfplattan. Slutligen menar Lotta att en vilja finns att pröva sig fram, att ompröva och att testa andra applikationer för att utvecklas.

Möjligheter att lyfta barns lärande med surfplattan som metod

Birgitta beskriver surfplattan som ett dokumentationsverktyg som är lätt för barnen att jobba med. Surfplattan beskrivs av henne som ett reflektionsverktyg i barngruppen som fångar barnens reflektioner i direkt anslutning till händelsen. Applikationerna i surfplattan som finns tillförfogande för barnen tycker Birgitta ska relatera till applikationer barnen möter i hemmiljö.

Karin upplever surfplattan som ett lätthanterligt verktyg, som enkelt går att illustrera inför och tillsammans med barnen. Den är lättillgänglig, “Har den på en gång. Behöver inte springa iväg på datorn och ladda in” (Intervju, Karin). Den direkta bildhanteringen ger barnen möjlighet att kommentera och bläddra bland bilder. Deras tankar kan återspeglas och Karin menar att nya fenomen kan upptäckas av barnens meningsskapande men även upptäcka sig själv som pedagog. “Barnen får syn själv på det dom har gjort.” (Intervju, Karin).

28

Surfplattan är enligt Lotta ett konkret och levande dokumentations- och reflektionsverktyg som kan nyttjas direkt och snabbt i samspelet med barnen. Nyttjas surfplattan i barngruppen kan reflektionerna ske här och nu istället för att skriva ut bilder till nästkommande grupptid och därmed fördröja reflektionen till nästa gång. Det innebär att reflektionen sker där och då och barnen tappar sin tanke i stunden. Lotta upplever att barnen lär sig av varandra i gruppen bland annat genom att se på bilder och filmklipp. Detta inspirerar barnen i deras individuella lärande också. Hon beskriver att barn blir inspirerade av reflektionen med andra vilket Lotta ser som ett utvecklingsområde.

Birgitta, Karin och Lottas framåtsyftande vision är att surfplattan ska bli ett självklart verktyg i verksamheten där surfplattan alltid kan ligga framme.

4.2.2 Kategorisering av pedagogers arbete med surfplatta Dokumentation i barngruppen

När Birgitta, Karin och Lotta nyttjade surfplattan tillsammans med barnen skedde det oftast i den barngrupp som varje enskild pedagog hade ansvar för. Surfplattan blev ett dokumentationsverktyg i barngruppen där dokumentationen bestod av bilder och filmklipp.

De insamlade bilderna och filmklippen gestaltade barnens olika uttryck och togs sedan med för att reflektera i barngruppen och dels vidare i arbetslaget.

Reflektionsverktyg i barngruppen

I intervjusvaren uppfattades surfplattan som ett reflektionsverktyg som pedagogerna involverade i barngruppen vid de styrda aktiviteterna. Pedagogerna ansåg att surfplattan gav möjlighet att synliggöra barns lärande i den styrda grupptiden, men även kollektivt mellan pedagogerna i det större arbetslaget. Reflektionerna togs vidare till reflektionstiden i arbetslaget för att utbyta erfarenheter, upplevelser och reflexiva tankar, vilket möjliggjorde vidareutveckling av verksamheten.

Synliggöra barns lärande i barngruppen

Birgitta, Karin och Lotta uttryckte surfplattan som ett mycket gott hjälpmedel. Dels kompletterar verktyget barns individuella lärande och dels berikar verktyget lärandeprocessen likväl som andra hjälpmedel i verksamheten. De beskriver att barn synliggör sitt eget lärande och andras, när pedagoger och barn nyttjar surfplattan i barngruppen. Barns sätt att lära och erfara tillsammans med varandra, inspirerar till lärande i mångfald. Detta vidgar barns perspektiv på sin levda värld.

Fria leken efter vilan

Skiftande förhållningssätt upplevdes av pedagogerna i den fria leken. Surfplattan uttrycktes som en aktivitet där barnen kunde sitta i lugn och ro för att spela. Intervjusvaren visade även en motvilja från pedagogerna att sitta ned med barnen för att delta i spel med bedömningsapplikationer, eftersom upplevelsen över kvalitén i bedömningsapplikationer stred mot pedagogens intention av verktyget. Viljan från pedagogerna var istället att barnen skulle jobba mer kreativt med surfplattan under den fria tiden. Applikationerna syfte var

29

därmed inte att spegla rätt eller fel utan inspirera, entusiasmera och väcka lusten till att lära.

Detta skulle medföra surfplattan som tydligt komplement i barns lärandeprocess. Pedagogens upplevelse av tidsbristen uppdagades påtaglig och därför blev tiden tillsammans med barnen i de fria aktiviteterna lidande.

Related documents