• No results found

Nämnden bör uppmärksamma de synpunkter som inkommit om den mat som levereras i hemtjänsten.

KVALITET - FYSISK MILJÖ

För att uppfylla de krav som Länsstyrelsen ställer på god kvalitet skall:

• lägenheten i det särskilda boendet vara fullvärdigt; eget rum, toalett, dusch/bad och köksdel,

• tillgängligheten inom och utanför äldreboendet vara god,

• den fysiska boendemiljön utformas så att den enskildes integritet respekteras, t ex egen fullvärdig bostad, lås, namnskyltar mm.

• ett fungerande larmsystem finnas som anpassas till individens funktionsförmåga,

• inlåsning inte förekomma. Den enskilde skall kunna låsa sin dörr.

Det är önskvärt att vid korttidsboende, rehabilitering och avlastning erbjuda eget rum med dusch och toalett.

Antalet lägenheter i boende för personer med demenssjukdom bör inte överstiga åtta.

I stadsdelsnämnden finns fyra äldreboenden: Kålltorps sjukhem, Kastanje-backen, Björkekärrshus och Otium.

Goda allmänna kommunikationer, samhällsservice och grönområden eller promenadvägar finns i anslutning till samtliga boenden. Alla fyra boendena är handikappanpassade.

Antalet lägenheter varierar från 46 till 140 och storleken på lägenheterna varierar mellan ca 15 – 53 kvm. De flesta pensionärer har sina namn på dörren. På två av boendena saknar lägenheterna lås och egna brevlådor.

Kålltorps sjukhem

Kålltorps sjukhem är inte ett fullvärdigt boende. Det saknas kokmöjligheter och tillgång till egna hygienutrymmen i lägenheterna. På boendet finns 16-17 dubbelrum. Vill de boende träffa anhöriga avskilt finns det möjlighet till det i s.k. dagrum eller i de lokaler som finns i entrén som i t.ex. biblioteket eller matsalen. För vård i livets slut finns tillgång till ett enkelrum på varje våningsplan.

Det finns stationära larm med ”displayer” i korridorernas tak.

Enligt personalen är golven dåliga på vissa enheter. Personalen känner att de sliter ut sig. Vissa toaletter är trånga och svåra att hjälpa de boende i enligt personalen.

Boendet har två gruppboenden för personer med demenssjukdom med var-dera åtta boende och en enhet för personer med demenssjukdom där det bor 15 personer. Den boende ska vara ”demensutredd” för att få bo på grupp-boendet. Enligt chefen ska de kunna dela upp den stora enheten på två mindre men på grund av personalbrist måste hela våningsplanet hållas

”öppet” så att personalen har uppsikt över de boende.

Vid Länsstyrelsens granskning saknade flera demensenheter synliga siffer-koder intill kodlåsen.

Kastanjebacken

Boendet är ett fullvärdigt boende. Alla lägenheter har kokmöjligheter och ett eget fullvärdigt hygienutrymme. Däremot anser inte chefen att alla gemen-samhetsutrymmen är lätt tillgängliga för de boende. Det är ett gammalt hus med långa, smala korridorer som försvårar framkomligheten. Larm från de boende går till personalen.

Det bor sju boende på enheter för personer med demenssjukdom.

Björkekärrshus

Även detta boende är ett fullvärdigt boende. Alla lägenheter är utrustade med egna fullvärdiga hygienutrymmen och det finns trinett/kokmöjligheter i samtliga lägenheter. Larm finns i form av sänglarm och trygghetslarm som går till personalen.

Stora enheter för personer med demenssjukdom återfinns även här. Det bor 18 boende på en demensenhet enligt chefen. Personalen ansåg att den en-heten är alldeles för stor. På den enen-heten ansåg personalen att tvättstugan var för liten och det borde finnas skåp för ”blöjor” så att dessa inte förvaras helt synligt inne hos de boende. Personalen önskade vidare att denna en-heten flyttades till lokaler i bottenplan där den tidigare legat.

På den andra demensenheten bodde det 17 boende, men den enheten var avdelad. Där fanns små toaletter där utrymmet mellan dusch och toalett var för litet för att hjälpa de boende på ett bra sätt. Det saknades dessutom taklyftar enligt personalen. På enheten ”Backen” var de gemensamma utrymmena alldeles för små enligt personalen.

Otium

Boendet är ett fullvärdigt boende. Alla lägenheter är utrustade med egna fullvärdiga hygienutrymmen och det finns kokmöjligheter i alla lägenheter utom i en enrumslägenhet i den ”gamla delen” av boendet uppger chefen.

Brukarlarm finns i form av dörrlarm, sänglarm eller bärbara larm (armband eller halsband). Larmen går till personalens sökare.

Det bor tio personer på gruppboendet för personer med demenssjukdom.

Boendets korttidsplatser är integrerade med gruppboendet. De har två kort-tidsplatser vilket gör att det som mest kan bo tolv personer på denna enhet.

Chefen har som mål att göra om de två korttidsplatserna till permanenta platser och dela enheten på två med sex boende på vardera enhet.

Det pågår en ombyggnation av boendets matsal vars yta ska halveras till förmån för den yta som används för boendets kollektiva aktiviteter. Mål-tiderna i matsalen ska i fortsättningen serveras mer flexibelt och inte som tidigare vid ett enda klockslag.

Boendes intryck

De boende har i stor utsträckning berömt sitt boende i enkätsvar och inter-vjuer.

På Otium har några boende tyckt att matsalen i entréplan varit ”slamrig”.

Men de är överlag nöjda med sina lägenheter och uppskattar att ha egen balkong i lägenheten. De uppskattar även att promenera i trädgården utanför boendet. På Björkekärrshus har de boende också berömt de egna lägen-heterna och balkongerna samt den vackra omgivningen. En anhörig har önskemål om att ytterdörren till boendet ska vara öppet fram till klockan 19.00. På Kastanjebacken har en kvinnlig boende framfört önskemål om ytterligare en tvättmaskin så att hon kan få tvätta sina kläder när hon vill. På Kålltorps sjukhem har en manlig boende uppgett att det inte är något större fel men att allt går att göra bättre fast det kostar pengar. En kvinnlig boende uppger att det är bra med eget rum. En annan kvinnlig boende blir störd av oljud från sänggrindarna och tycker att det är kallt på rummet.

Länsstyrelsens bedömning

Länsstyrelsen bedömer att nämnden delvis uppfyller Länsstyrelsens krav.

På följande punkter bedömer Länsstyrelsen att nämnden inte uppfyller Läns-styrelsens krav.

• Kålltorps sjukhem är inte fullvärdigt boende.

• Den fysiska boendemiljön på Kålltorps sjukhem är inte utformad så att den enskildes integritet respekteras.

• En ”display” i korridoren som visar vem det är som larmar är inte förenligt med den enskildes integritet.

• Antalet lägenheter på enheter för personer med demenssjukdom bör inte överstiga åtta boende. Både Kålltorps sjukhem, Björkekärrshus och Otium har fler boende på dessa enheter.

Koden till kodlåsen på demensenheterna ska finnas i anslutning till själva låset och skrivas med siffror. Det är tillåtet att fördröja men inte att låsa in någon (SOSFS 1997:16).

Kommentarer

Pensionärer bosatta på äldreboende måste få välja om och med vem de vill dela rum/lägenhet. Den enskildes rätt till integritet under dygnet kan bäst tillgodoses med eget rum/lägenhet.

Related documents