• No results found

8. Ekonomi

9.5 Tvist

Om en part inte uppfyller sin del i Uppdragsbeskrivningen ska frågan lyftas till FLAU (Förvaltningsledningens arbetsutskott). Eventuell tvist hanteras av förvaltningschef.

10.0 Insats – Dagverksamhet för personer med demenssjukdom

Biståndshandläggaren utreder den enskildes ansökan och fattar beslut om rätt till insats enligt socialtjänstlagen.

Beslut om dagverksamhet kan ges till personer:

• med diagnostiserad demenssjukdom eller

• som har en påbörjad demensutredning eller

• som av specialistkompetens t.ex. demenssjuksköterska bedömts ha kognitiva svårigheter som misstänks bero på demenssjukdom

10.1 Beskrivning av uppdraget

Utföraren ska verkställa beställning om dagverksamhet för personer som bor i ordinärt boende inom vård- och omsorgsförvaltningens upptagningsområde. Utföraren ansvarar för hälso- och

sjukvårdsinsatser som måste utföras under vistelsen efter delegering/instruktion från kommunens sjuksköterska/distriktssköterska. Vid utförande av delegerat uppdrag blir utövaren hälso- och sjukvårdspersonal och lyder under hälso- och sjukvårdens regelverk. Ansvaret för hälso- och sjukvården regleras i kapitel 4.4.

Hälso- och sjukvårdsorganisationens ansvar och uppdrag förtydligas i uppdragsbeskrivningen Kommunal hälso- och sjukvård.

Åtagandet enligt denna uppdragsbeskrivning gäller vardagar.

Målgruppen delas in i tre kategorier; personer med mild, medelsvår och svår demens. Innehållet i verksamheten ska anpassas efter respektive målgrupps behov. Plats anvisas av utföraren till den dagverksamhet där den enskildes behov bäst tillgodoses.

Särskild dagverksamhet för personer med finska som modersmål ska finnas.

I uppdraget ingår även att anordna dagverksamhet för personer under 65 år och verksamheten ska anpassas efter deras specifika behov.

Utföraren ska samverka med den ”caféverksamhet”, som är en öppen verksamhet för personer som är nyinsjuknade i demenssjukdom och deras anhöriga. Samverkan ska bestå av att ordna viss verksamhet för målgruppen.

Beställningen ska verkställs som hel- eller halvdagsvistelse. Med heldag avses 6 timmar per dag och med halvdag avses 4 timmar per dag.

Verksamheten ska bedrivas på vardagar hela året med undantag för 2-4 planeringsdagar/år.

22

I insatsen dagverksamhet ska frukost, lunch samt eftermiddagskaffe med bröd ingå vid

heldagsvistelse. Vid halvdagsvistelse ingår frukost och lunch alternativt lunch och eftermiddagskaffe.

Deltagaren debiteras för måltider enligt kommunfullmäktiges fastställda taxa.

Utföraren ska verkställa beställningar enligt följande prioriteringsordning.

1. Nya beställningar för deltagare som tidigare haft beslut om dagverksamhet och fått beslutet avslutat.

2. Nya beställningar

3. Utökning av antalet dagar.

Om den enskilde tidigare haft dagverksamhet ska den enskildes ges förtur och om möjligt placeras på samma enhet om denne får ett nytt beslut.

Utföraren ska verkställa beställning så snart det är möjligt.

10.2 Krav på utförandet

10.2.1 Övergripande mål

Det övergripande målet med Dagverksamhet är att ge ökade möjligheter till kvarboende i det ordinära boendet samt att förhindra isolering.

Verksamheten ska inriktas på att den enskilde får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Dagverksamhet syftar till att bevara funktioner, ge meningsfull sysselsättning och gemenskap samt upprätthålla en normal dygnsrytm.

Den enskildes ska känna trygghet, delaktighet, ges förutsättningar och möjlighet att kunna bibehålla funktioner samt ha inflytande över sin person och vardag.

Lokaler och utemiljö ska vara anpassade för personer med funktionsnedsättningar.

10.3 Kvalitets- och verksamhetskrav

10.3.1 Information och tillgänglighet

•Den enskilde, anhörig och eventuella företrädare ska erbjudas välkomstsamtal i samband att insatsen påbörjas då muntlig och skriftlig information ska ges om verksamheten. Levnadsberättelse ska efterfrågas i samband med att insatsen startar.

•Servicedeklaration för dagverksamhet för äldre som beskriver vilka tjänster och service som tillhandahålls ska delas ut till alla nya deltagare.

•Den enskilde och anhörig ska kunna nå personal vardagar på telefon/telefonsvarare mellan kl. 8.00 och 15.30. Telefonsvaren ska lyssnas av regelbundet

•All personal ska bära namnbricka

23 10.3.2 Dokumentation

Utföraren ansvarar för att snarast upprätta en individuell genomförandeplan tillsammans med den enskilde vid ny eller förändrad beställning enligt rutin för social dokumentation se kapitel 4.8.1 10.3.3 Bemötande och arbetssätt

• Verksamhetens innehåll ska vara anpassat efter beställningen från handläggaren och de länsgemensamma vårdprogram och riktlinjer som är giltiga för verksamheten.

• Ett salutogent förhållningssätt ska tillämpas. Det salutogena perspektivet innebär att man betonar hälsobringande faktorer, det som gör att människor mår bra. Förhållningssättet

fokuseras på det friska i syfte att ta vara på den enskildes egna resurser. I praktiken innebär det att stimulera till hälsosamma val beträffande t.ex. kost, rörelse och stimulera till självständighet genom att uppmuntra den enskilde att göra det man klarar själv för att utveckla eller behålla funktioner samt uppmuntra till deltagande i sociala aktiviteter för att skapa meningsfullhet.

• Den enskilde ska stödjas så att självkänsla och egenvärde behålls. Omvårdnaden ska vara personcentrerad dvs. personen och inte dennes sjukdom/funktionsnedsättning sätts i fokus och utgå från den enskildes levnadsberättelse, livsmönster och värderingar.

• Evidensbaserade arbetssätt/ metoder ska användas i det dagliga arbetet, exempelvis, validation, reminiscens, taktil massage och vårdarsång.

• Orsakerna till (BPSD) beteendemässiga och psykiska symtom hos personer med demenssjukdom ska kartläggs genom ett strukturerat arbete för att förebygga och minska symtom. Skattning av BPSD symtom ska bygga på observation, analys, åtgärder och utvärdering i teamsamverkan.

Minst en årlig uppföljning ska ske.

• Socialstyrelsens allmänna råd om värdegrund i socialtjänstens omsorg om äldre SOSFS 2012:3 ska vara känd i verksamheten, omsättas och ligga till grund för utförarens arbete och bemötande av den enskilde.

• Den enskilde ska kunna vila vid behov, någon stund under dagen och eventuella omvårdnadsbehov ska tillgodoses.

• Personal som anställs i verksamheter som är specifikt inriktade gentemot personer med demenssjukdom ska ha ingående kunskap om demenssjukdomar, dess konsekvenser och om målgruppens specifika behov.

10.3.4 Måltider Utföraren ska:

•erbjuda en lugn och trivsam måltidsmiljö. Måltidsmiljön, dukning och uppläggning ska stimulera lusten att äta. Helger, högtider och årstider ska uppmärksammas.

•ansvarar för att varje deltagare får tillräcklig hjälp vid måltider. Deltagarnas behov av kost och måltidsstöd ska framgå av genomförandeplanen.

•rapportera avvikelser i näringsintag till kommunens sjuksköterska/distriktssköterska eller vårdcentralens distriktssköterska för att åtgärder ska kunna vidtas som förebygger undernäring.

•förbereda och inta måltiderna gemensamt med deltagarna

24 10.3.5 Uppföljning

När den enskilde varit på dagverksamhet med demensinriktning i tre månader ska det ske en uppföljning på individnivå. Biståndshandläggaren initierar denna uppföljning och utföraren ska medverka.

10.4 Inrättade platser

Utföraren ska tillhandahålla platser på dagverksamhet enligt nedan. Utföraren ska föra

beläggningsstatistik fördelat på kön. Förändringar av platsantal och inriktning ska godkännas av uppdragsenheten innan de genomförs.

Verksamhet Adress Kategori Antal pl.

Backsippan Åsgatan 7-9 Demens 10

Svalan Intagsgatan 16 b Demens 10

Nyckelringen Intagsgatan 16 c Demens 10

Träffpunkten Intagsgatan Demens Yngre 6

Solrosen Navigatören Demens Finsktalande 8

Omtanken Djurgården Svår demens 10

Summa 54

10.5 Ersättningsmodell

10.5.1 Fast anslag

Verksamheten ersätts med fast anslag. Inför budgetåret beslutas storleken på anslaget av Uppdragsenheten och anslaget ska täcka alla kostnader.

10.5.2 Inhämtning av uppgifter och utbetalning av ersättning Ersättningen utdelas enligt budget månadsvis.

Related documents