• No results found

Kvalitetsarbetets genomförande

Förskolans kvalitet ska kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följas upp, utvärderas och utvecklas. Syftet med detta är att få kunskap om hur förskolans kvalitet, det vill säga verksamhetens organisation, innehåll och genomförande, kan utvecklas så att varje barn ges bästa möjliga förutsättningar för utveckling och lärande.

Underlagen i det systematiska kvalitetsarbetet består av utvärde-ringar och uppföljningar som involverar arbetslag, barn och vård-nadshavare under året. Förskoleområdenas uppföljningar och utvär-deringar sker löpande såväl genom verksamhetskontakter och besök som under utvecklingsdagar, APT, workshops och övriga mötes-forum. Förskolornas nyhetsbrev till vårdnadshavarna är också en

viktig källa till kunskap om barngruppernas lärandeprocesser.

Kvalitetsarbetets genomförande

I uppföljningsarbetet ingår även stadens kvalitetsindikator och förskoleundersökningen samt de pedagogiska enhetsmålen i verk-samhetsplanen. Barnen blir delaktiga i det systematiska kvalitets-arbetet via de resultat som arbetslagen redovisar i olika sammanhang, bland annat genom den pedagogiska dokumentationsprocessen. Den pedagogiska dokumentationen och reflektionen både efterfrågar och utgår från barnens tankar, idéer och upplevelser om och av den dagliga verksamheten.

Förskole- och parklekavdelningen för en löpande och strukturerad kvalitetsdialog med förskoleområdenas ledningsgrupper för att stämma av i vilken utsträckning arbetet med enhetsmål, prioriterade områdena samt utvecklingsinsatser ger tillfredsställande resultat.

I dialogerna ingår även avdelningens verksamhetsstöd. Kvalitets-dialogerna har fokus på utbildningens måluppfyllelse i förhållande till de nationella målen i läroplanen och genomförs två gånger per år:

I juni när förskoleundersökningens resultat är klara och i januari/

februari efter färdigställandet av kvalitetsrapporten. I kvalitets-dialogerna sker ett kollegialt erfarenhetsutbyte kring arbetssätt som utvecklar utbildningen för barnen. I dialogerna identifieras även gemensamma styrkor, utmaningar och tänkbara utvecklingsområden på kort och lång sikt.

Utöver kvalitetsdialogerna genomförs resultatdialoger årligen i sam-band med tertialrapport 1 och tertialrapport 2. Resultatdialogerna omfattar utöver läroplansuppdraget även budget, kommunala mål samt medarbetarfrågor. I resultatdialogerna deltar, förutom förskole-områdenas ledningsgrupper och avdelningens verksamhetsstöd, även förvaltningens stödfunktioner inom HR och ekonomi. Eventuellt genomförda granskningar av Skolinspektionen och den kommunala utvärderingen lyfts också i dialogerna.

Avdelningens ledningsgrupp möts varje vecka. Varannan vecka genomförs fysiska möten och övriga tillfällen möts ledningsgruppen via Teams (under rådande pandemi sker samtliga möten digitalt) för att följa upp och utveckla det gemensamma arbetet inom verksamhetsområdet. I ledningsgruppen ingår avdelningschef, chef för avdelningsstödet samt rektorer. Chefsdagar för områdenas ledningsgrupper och avdelningens verksamhetsstöd – lednings-systemet – sker en gång per termin. Dessa dagar ägnas åt aktuella och gemensamma utvecklingsfrågor. Ledningssystemmöten med olika fokus- och utvecklingsområden genomförs två till tre gånger per termin. Även avgränsade möten för biträdande rektorer tillsammans

Kvalitetsarbetets genomförande

med avdelningsstödet genomförs med syftet att stärka det biträdande rektorsuppdraget. Avdelningschef har även regelbundna avstäm-ningar med respektive rektor och genomför verksamhetsbesök varje termin inom respektive förskoleområde (ej under pandemin). Avdel-ningsstödet följer i sin tur upp förskoleområdenas arbete enligt årshjul.

2.1. Kvalitetsarbetet 2020

Läroplanen ställer inte bara krav på rektor utan även på förskollärare och arbetslag gällande uppföljning, utvärdering och utveckling i syfte att förbättra utbildningen och därmed öka måluppfyllelsen. För att kunna stötta och vägleda medarbetarna i det systematiska kvalitets-arbetet krävs att rektor har insyn i, och kunskaper om, den utbildning som sker.

Rektorerna strävar därför efter ett verksamhetsnära arbete med uppdragsfokuserade dialoger, uppföljningar och återkopplingar som gör skillnad och motiverar medarbetarna. Även de biträdande rektorerna är viktiga och delaktiga i detta arbete, se rubrik 4.1.

Rektorernas medvetenhet om vikten av tydliga målsättningar samt gemensamma och ändamålsenliga arbets- och uppföljningsunderlag kopplade till dessa är mycket hög. En kontinuerlig utveckling och revidering av underlagen sker såväl inom förskoleområdena som i samarbete med ledningsgruppen och avdelningsstöd på stadsdels-övergripande nivå.

Nuvarande utvecklingsbehov inom samtliga förskoleområden gäller att skapa en systematik i dokumentation och uppföljning av det individuella barnets lärande och utveckling. Under året har det påbörjats ett gemensamt utvecklingsarbete av underlag och doku-mentation för det individuella lärandet utifrån ett likvärdighets- och kvalitetsperspektiv. Ett stort fokus i arbetet ligger på att säkerställa att arbetslagen, under ledning av förskollärare, återkommande identifierar nuläget för barnets kunnande inom valt läroplansområde.

Utifrån nuläget planeras sedan undervisningen och en uppföljning sker av barnets förändrade kunnande över tid. Under 2021 ska alla stadsdelens kommunala förskolor arbeta med de individuella lärloggarna i Skolplattformens modul Planering och bedömning.

De individuella lärloggarna ska bidra till att tydligare synliggöra varje barns lärande och utveckling för såväl vårdnadshavare som arbetslagen (se även rubrik 5). Lärloggarna förväntas också bidra med viktiga analysunderlag för rektorerna vad gäller att bedöma

Strukturella förutsättningar

utbildningens kvalitet och likvärdighet för barnen inom förskole-området.

2.2. Covid-19-pandemin

Förskolorna har i möjligaste mån bedrivit utbildningen utomhus och i närområdet. Undervisningen har fortgått, dock inte på samma strukturerade, varierade och planerade sätt som vanligt. Vid hög personalfrånvaro har undervisningen tillfälligt prioriterats ned för att istället säkerställa omsorgsuppdraget. Det systematiska kvalitets-arbetet har fortsatt, men anpassats efter rådande förutsättningar.

Förskolorna har fokuserat på att kunna säkerställa öppethållande och att det dagliga uppdraget utförs på ett så bra sätt som möjligt för barnen. En av de viktigaste uppgifterna för förskollärare och barn-skötare har varit att upprätthålla en trygg vardag för barnen i en orolig omvärld samt förmedla hopp och framtidstro.

Related documents