• No results found

Kvalitetsdeklaration av webbenkät om personlig

Litteraturförteckning

Bilaga 1. Kvalitetsdeklaration av webbenkät om personlig

integritet

Inledning

Projekt om välfärdsteknik ska kartlägga utvecklingen av digital teknik inom medlemmarnas verksamhetsområden. Ett perspektiv som offentliga kartläggningar inte har analyserat är vilka konsekvenser ny digital teknik har på medarbetarnas personliga integritet.

Därtill finns det behov av att revidera Kommunals strategi för fackligt arbete gällande personlig integritet i arbetslivet (2013) utifrån ny lagstiftning och vilket stöd fackliga företrädare behöver i sitt lokala fackliga arbete.

Projektledare för undersökningen var utredare Anna Spånt Enbuske i samarbete med ombudsmän Ann Georgsson och Peter Larsson, assisterande utredare Madeleine Ehlin, System/informatör/medlem Thérèse Alriksson Wallén och system/webb/Kommunikations Thomas Johansson.

Syfte

Undersökningen ska bidra till kunskap om fackliga företrädares inflytande och påverkansmöjligheter vid införande av ny digital teknik. Den kommer också att redovisa upplevd förändring i bemanningen och övervakning som en konsekvens av ny teknik samt om det finns skillnader mellan olika branscher.

Objekt och population

Undersökningen vänder sig till huvudskyddsombud (HSO) som har fackligt mandat att bevaka arbetsmiljön på enskilda arbetsplatser och till regionala skyddsombud (RSO) som är anställda med ett regionalt uppdrag att bevaka flera arbetsplatser inom ett geografiskt område.

Populationen är begränsad till uppgifter i Kommunals medlemssystem för 1 393 HSO med angivna mobilnummer och tillåtelse för SMS-utskick och de 138 RSO (150 -13 LOK) som ingår i lokalavdelningarnas epostgrupper.

Frågor

Det är första gången som Kommunals förbundskontor ställer de här frågorna till medlemmarna och metoden med SMS-utskick är inte tidigare provad för den här typen av enkäter. Utformningen av enkäten har skett i samarbete med representanter från LO och Kommunals lokalavdelningar.

Statistiska mått

Resultatet redovisar i andelar av de svarande HSO respektive RSO. De öppna svaren kommer att sorteras utifrån innehåll. Det kommer inte att vara möjligt att anta på vilket sätt de icke svarande upplever sin situation.

Redovisningsgrupp

Undersökningens resultat är redovisat utifrån både totalen, förtroendeuppdrag och ett urval av branscher.

Referenstid

Undersökningens referenstid är vad de fackliga förtroendevalda känner till vid svarstillfället i augusti 2018.

Datainsamling

Datainsamlingen är genomförd via en webenkät där HSO har fått ett SMS från Kommunal och RSO ha fått en epost från utredare Anna Spånt Enbuske. Alla SMS respektive epost innehöll en länk till den anonyma webenkäten. Valet av metod innebar begränsade möjligheter att skicka ut påminnelser.

Inför utskicket fick alla lokalavdelningar och ansvariga lokalombudsmän ett informationsbrev via epost. Under datainsamlingen hade de möjlighet att svara på frågor och sprida information om betydelsen av en hög svarsfrekvens på enkäten.

Svarsfrekvens

Antal HSO som fick SMS: 1 393 medlemmar Antal HSO som fick epost: 1 284 medlemmar Antal RSO som fick epost: 138 medlemmar +13 LOK Antal RSO och HSO dubbletter epost: 11 medlemmar Antal svarande HSO: 786 medlemmar

Antal RSO som svarade: 103 medlemmar Antal HSO och RSO: 45 medlemmar Antal annat: 12 medlemmar

Antal påbörjade svar: 1 703 Antal fullständiga svar: 832

Högt eller lågt är svårt att säga. Två helt olika målgrupper där RSO är anställda med tydlig kommunikation med avdelningen respektive HSO är förtroendevalda med varierande kommunikation med sektioner och avdelning. Det är rimligt att utgå från en hög svarsfrekvens på RSO och i bästa fall 50 procent bland HSO.

Tillförlitlighet

Valet av anonymitet har troligtvis ökat svarsfrekvensen samtidigt som det har begränsat möjligheten att kontakta svarande med önskemål om förtydliganden. Det här är den första enkäten där vi kan dra lärdomar av eventuella misstag i metod och

Osäkerhetskällor

Ramtäckning

En hög träffsäkerhet kräver uppdaterade kontaktuppgifter till populationen.

Kommunals medlemssystem med registrerade HSO inklusive mobilnummer med tillåtelse respektive avdelningarnas epostlistor med RSO kan innehålla under- och övertäckning. Underteckning innebär att det finns HSO/RSO som borde ingå i undersökningen men inte ingår i urvalet. Vid övertäckning ingår personer i undersökningen som inte ingår i populationen. Uppskattningsvis är mätfelet större i gruppen HSO.

Mätfel

Eftersom enkäten är anonym skulle det också kunna tänkas att samma person besvarar enkäten flera gånger. Det är också möjligt att det har uppstått andra fel som missuppfattningar av frågor eller felaktiga frågeställningar. För att undvika sådana fel är enkäten testad av fackliga företrädare med gedigen kunskap inom arbetsmiljöområdet.

Bortfall

Det består av både fackliga företrädare som inte har besvarat enkäten och registrering av felaktiga mobiluppgifter i Kommunals medlemssystem. Jämför med svarsfrekven-sen. På grund av anonyma enkäter går det inte att göra en bortfallsundersökning för att studera om gruppen systematiskt skiljer sig ifrån de svarande.

Bearbetning

Det kan uppstå fel vid bearbetningen av datamaterialet. Då insamlingen har skett via en webenkät med mestadels fasta svarsalternativ bör registreringsfelet vara litet. För att minimera bearbetningsfel vid analysen är resultaten kontrollerade med avseende på rimlighet.

Jämförbarhet och samanvändbarhet

Det här är den första enkäten på det här området och har inga andra resultat att jämföra med. Eftersom utmaningarna är likartade inom flera andra branscher kommer frågeformuläret och resultaten att spridas inom LO och övriga svenska fackföreningar.

Tillgänglighet

Kommunal kommer att sprida resultatet på flera olika sätt. Undersökningens övergripande resultat kommer att ingå i en underlagsrapport från Projekt om välfärdsteknik. Den reviderade strategin för ”Personlig integritet i arbetslivet”

kommer att innehålla exempel och utmaningar med stöd från datainsamlingen.

Beroende på datainsamlingens kvalitet är det möjligt att publicera resultatet både som en egen rapport och en artikel i en europeisk facklig tidskrift.

Bilaga 2.Kvalitetsdeklaration