• No results found

6. Fyra Exempel

6.2 Kvinna 33 år ”Maja”

Lever idag singel med två barn. Har levt i ett längre samboförhållande 8 1/2 år och haft ett par kortare relationer. Arbetar inom missbruksvård.

Vad var det som du föll för/varför ingicks förhållande?

Jag vet inte … bara kändes. Jag har funderat på detta många gånger. Det kändes som vi hörde ihop. Jag kände samhörighet. Jag tyckte att han var fin … såg bra ut. Han spelade musik. Han hade väl lite samma mål med livet som mig och jag kände att jag skulle kunna tänka mig att skaffa barn med honom. Det fanns gemensam drivkraft framåt.

Vad fanns det för problem och glädjeämnen/ vad handlade konflikterna om?

Det handlade om precis allt … ofta bråkade vi om ekonomin … hushållsarbete … han var väldigt svartsjuk … Han bråkade jämt när jag kom hem från skolan eller från dans … han var så svartsjuk … handlade om makt och kontroll. Konflikterna ökade. Glädjeämnen … vi hade ett väldigt bra sexliv … vi var också väldigt roade av att lyssna på musik. Vardagen var spänd och laddad.

Hur förändrades du av förhållandet?

Svår fråga … Man accepterade vardagen även fast jag levde i ett dysfunktionellt förhållande. Om man lever så … människan är vanedjur … Kaoset blev vardag. När jag kom till en viss

punkt kände jag att det var dags för en förändring … jag var tvungen att förändra mig själv … upplevde att jag inte kunde förändra honom. Jag gjorde en helomvändning av mitt liv.

Har du varit otrogen? Varför/ varför inte?

Nej, det var jag inte. I andra relationer har jag varit otrogen … men inte med honom. Man gör slut först och sedan kan man vara med andra. Dels för att jag tyckte om honom … sen var det inte heller ok. om han hade varit det. Om jag är riktigt kär i någon så vill jag bara vara med den personen …

Hur såg sexuallivet ut?

Det var bra … det var det enda som var bra i vårt förhållande … Mycket kärlek och han var väldigt förstående under perioder när jag inte kunde ha sex, pga. tidigare traumatiska upple-velser kring sexualitet. Sexualiteten blev som en sammanförande del i förhållandet. Det var kärlek som fanns efter vi varit tillsammans.

Fanns andra bilder av kvinnor/män under ert äktenskap? (detta kan också vara djur, färger, känslor, förnimmelser etc.)

Det var … när han var normal … när han missbrukade hade han sjuka fantasier … då ville han att vi skulle vara tillsammans med massor av färgade män. När han var normal då var det ett ganska normalt sexliv där det räckte med oss två. Han kunde föreslå att vi skulle ha sex-leksaker ibland, men jag var inte speciellt road av detta. Han var en fin och bra älskare.

Vad drömmer du om idag? Hur ser din relation ut idag?

Jag vill träffa en man … och jag går på date ständigt. Han skall först vara klar med sig själv … jag träffade nyligen en man som var nyseparerad efter 14 års förhållande … och han var inte klar med sig själv. Man kan inte inleda något efter så kort tid. Han skall vara fin … skall inte vara supersnygg … , men någonting som jag tycker är attraktivt. Kanske något speciellt i blicken … han skall ha ”det”- charm. Skall inte ha missbruksproblem … så vill jag ha en man som jobbar eller pluggar, som har ett mål med sitt liv. Han skall helst ha barn eftersom jag inte vill ha fler barn. Jag har ganska höga krav på en man har jag kommit fram till … han skall vara rolig … ha humor. Han skall tycka om djur och barn … eftersom jag har katter … inte vara svartsjuk. Han skall vara väldigt ödmjuk … och en aktiv människa som tycker om att hålla igång. Jag är så seg själv så jag behöver någon som drar igång mig. Jag vill ju hitta

någon som jag trivs så bra med så att jag kan leva tillsammans med honom … ha någon att dela livsresan med. Självständiga liv men med ett gemensamt utrymme.

Vad tycker du att du har lärt dig av dina relationer om dig själv?

Jag har haft ganska många korta relationer som inte fungerat … jag har läst ”Samtal med Gud” som han handlar om att du måste veta vad vill ha innan du önskar dig något. Du måste visualisera för att få något. Jag har tänkte efter” En sådan här man vill jag ha”. Så har jag gjort i några andra situationer i livet också … tänkt mig in i. Det har växt fram … jag har alltid ru-sat fram … men jag har stannat upp och undrat ”vad håller jag på med?” Jag har gått på ett par nitar … dumheter … men man lär sig av livet … av sina misstag … både sina egna och andras … livet är för kort för att lära sig alla misstag så man kan kolla på andra också så slip-per man göra alla själv …

De kortare relationerna har inte fungerat för att jag blivit sårad … har haft svårt att släppa någon in på livet … någon part har avbrutit relationen … jag är ganska kräsen … jag har gått på ett par nitar … tänker inte ta det ”näst” bästa när jag kan ta det bästa … det skall kännas bra hela vägen …

Vad är/innebär/ definierar du förälskelse, kärlek och sexualitet?

Förälskelse … det kan man ju bli ganska ofta … behöver väl inte bli så jättedjupt men kan gå över lika snabbt som det kom … Kärlek är när förälskelsen inte lägger sig. Den håller i sig. Sedan känns det mycket mer … mycket starkare när man är kär … Jag tycker inte att sex och kärlek är samma sak. Sex är en viktig del i ett förhållande … Om man är riktigt kär i någon så blir det ju bra sex. Om man är superförälskad vill man ju gärna ha sex … Är man riktigt kär så står man ju ut med saker … är man inte riktigt kär så har man inte samma tålamod. Kärleken övervinner allt tror jag … om det inte handlar om våld och missbruk.

Related documents