• No results found

Jag läser ganska blandat, skönlitteratur, deckare men kanske inte så mycket facklitteratur. Mycket skönlitteratur och deckare. Just nu en bok av Guillou i hans romansvit. Jag lyssnar och läser samtidigt och använder Legimus. Jag får mest nyheter om böcker via goda vänner. Det är sällan jag går till biblioteket.

Jag läser lokaltidningen, DN lite grann. De apparna. Sedan lyssnar jag på tv men jag behöver upprepa det. Jag behöver se det flera gånger.

Jag läser helst hemma i en skön fåtölj men ibland på tåget också, det har hänt.

Det som är bra med läsning är att man lär sig vad som händer

runtomkring. Det hjälper mig att hålla igång språket. Innan jag fick afasi läste jag mycket, men sedan blev det mer ett arbete. Om jag inte får lyssna samtidigt så blir det ansträngande. Det kan till exempel vara svårt att lyssna i appar som DN. På SVT-appen kan man lyssna men inte på DN.

Det finns vissa, få, där man kan lyssna. SVT kom jag på för några månader sedan. Vår lokaltidning kan jag logga in och lyssna. Det känns mycket bättre. Det är ansträngande att bara läsa och ta till sig text.

När det gäller Legimus så fick jag tips för flera år sedan. Sedan tog det ett tag innan jag förstod hur man skulle göra. Med MTM. Då fick jag gå till bibliotekarien och få en kod. Då var det svårare för mig att ta till mig informationen och förstå hur jag skulle göra. Jag försöker uppmuntra andra också att både lyssna och läsa. Jag tror det var via Afasiförbundet jag fick veta om Legimus. Eller så var det på biblioteket. Det var för cirka 10 år sedan.

I vissa böcker, de senaste, finns ju både lyssna och text samtidigt. Men om det bara är en inläsning så har jag en vanlig bok bredvid. Det är lättare att hänga med om det är talsyntes och text i samma. Om man läser en äldre bok, som har funnits som Daisy. Då är den inte gjord lika bra. I den senaste så ser jag vilken sida jag är på. Det har hänt att jag inte hittar den plats där jag slutade läsa. De nya böckerna är oftast väldigt bra.

Jag gillar bäst när det är skådespelare som läser upp. Många i Legimus är också bra. Jag känner igen många röster. Jag kan skriva upp vem det är.

”Den här brukar läsa bra”. Det är skillnad om det är en som läser normalt och inte syntetiskt. Till exempel lokaltidningen den är lite tråkig. Det blir inte rätt betoning av vissa saker. Det är ju sämre men det kostar ju, så för dagstidningar är det nästan omöjligt. Det går ju inte att någon skulle läsa.

Jag brukar läsa 8 Sidor. De har ju två varianter. Den ena där de berättar naturligt och sedan kan man lyssna med talsyntes. Den är också bra. En av det bättre varianterna.

Det kan finnas biljud i inläsningar. När jag läste med CD och då var det flera skådespelare som läste och då tänkte jag ”ååh nu är det den som läst…” men sedan får ju inte inläsaren ta över helt heller. Det har hänt att

någon läser så illa så att jag slutat läsa. Jag kunde inte koncentrera mig.

Blev bara irriterad. Så det påverkar vem som läst in.

Om man ska läsa en kriminalbok. Om det är läskigt… det kanske passar bättre med en man. Eller om en huvudroll i boken är en man, då kan det kännas konstigt med en kvinnlig röst. I Wallander-böckerna, där han läser själv som spelar rollen. Han är helt underbar att lyssna på. Men

uppläsarna får inte ta över själva berättelsen-

Jag reglerar hastigheten till 85%, beroende på vem som läser upp. Ibland får man ändra lite. I Legimus fungerar det bra. Det har blivit bättre. Det kanske är annorlunda i tidningar med syntetisk text. Jag har inga problem med att det blir släpigt men där är syntetiska röster lite värre. Jag

använder Akila för tidningen och 8 Sidor. Den är gjord för tidningar och den är… betoningen kanske kan vara lite… det stämmer inte riktigt. Kan till exempel inte uttala Jönköping rätt. Och har man en lokaltidning därifrån så blir det fel i hela tiden.

Jag vilja kunna bestämma lösenord själv. Så att de inte blir så krångliga.

Nu har jag sparat dem.

Jag skulle gärna testa Storytel och e-böcker. Jag vet inte om e-böcker kostar eller om det är gratis. Samtidigt så har jag Legimus och tycker det funkar.

Jag får ofta tips om böcker via Facebook, jag är med i en grupp som rekommenderar böcker. Eller från min syster. Ungefär 5% av gångerna finns inte boken jag får tips om inläst. Jag är imponerad av att många böcker blir inlästa så fort. Jag skulle läsa en nobelpristagare och det kanske bara tar någon månad så finns den i sortimentet. Det mesta finns.

Jag har aldrig hört av mig och önskat att få en bok inläst.

Jag söker på Legimus. Om jag får en titel eller författare så söker jag den.

Eller så via bibliotekarien. Jag följer också serier av samma författare och det är svårt att se ordningen av en serie böcker i Legimus. Då brukar jag Googla och skriva ut ordningen, för det är viktigt att ta dem i rätt ordning.

När det gäller inläsning finns det en sak jag är lite irriterad på. Jag vill gärna att det ska vara tydligt när det kommer ett nytt kapitel men det är inte alltid man får veta det. Då kommer en annan röst som säger att det är ett nytt kapitel, men inte varje gång. Ibland händer det att de sista, att

lite text försvinner precis innan ett kapitel är slut. Då går den över till nästa. Det är olika men det händer. Det skulle vara mer paus mellan varje kapitel.

För mig blir det en helt annan upplevelse om jag kan lyssna och läsa samtidigt. Det vill jag uppmuntra andra att också testa.