• No results found

Kyl- och frysskåp och övriga kylaggregat

Kasserade kyl- och frysskåp och övrig utrustning som innehåller kylaggregat (t ex kylcentrifuger, kryotomer/kryostater och kylplattor) är farligt avfall och måste omhändertas på ett säkert sätt av teknisk personal vid Landstingsservice.

Borttransport: Kontakta Transport Landstingsservice för hämtning, tele: 018-611 90 00.Om ni har egen vaktmästare; kontakta denne i första hand.

Dokumentation: Fyll i blanketten ”Transportdokument/godsdeklaration”. Följ

instruktionerna på sidan 12. Riv av blankettens sista sida (sida 3) och spara på arbetsplatsen. Skicka med resten av blanketten (sida 1-2) med transporten.

Vid övriga frågor kontakta Kylverkstaden, tele: 018-611 27 54.

24

Lysrör (längre än 60 cm)

Lysrör innehåller kvicksilver och är farligt avfall och måste omhändertas på ett säkert sätt! Om lysrören går sönder kan kvicksilver läcka ut.

Lysrör omhändertas av Driftavdelningen, Landstingsservice. Vid behov kontakta Driftcentralen, tele: 018-611 50 00.

Lågenergilampor (och korta lysrör)

Lågenergilampor (och korta lysrör) innehåller kvicksilver och är farligt avfall som måste omhändertas på ett säkert sätt!

Lågenergilampor samt korta lysrör omhändertas vanligen av Driftsavdelningen, Landstingsservice. Vid behov kontakta Driftcentralen, tele: 018-611 50 00.

Om Driftavdelningen inte hämtar lågenergilampor kan landstingets arbetsplatser göra enligt följande:

Behållare/ Lågenergilamporna och de korta lysrören förpackas i valfri Märkning: plastpåse som försluts. Plastpåsen läggs i ett ytteremballage av

wellpapp, som försluts väl. Märk wellpappemballaget med texten:

”Kasserade lågenergilampor/korta lysrör”

Borttransport: Kontakta Transport, Landstingsservice, för hämtning av

lågenergilamporna och de kortare lysrören, tele: 018- 611 90 00.

Dokumentation: Fyll i blanketten ”Transportdokument/godsdeklaration”. Följ

instruktionerna på sidan 12. Riv av blankettens sista sida (sida 3) och spara på arbetsplatsen. Skicka med resten av blanketten (sida 1-2) med transporten.

Läkemedelsavfall

Tabletter, kapslar och stolpiller lämnas enligt rutin nedan (se Borttransport), antingen i originalförpackning eller i burk med skruvlock märkt ”kasserade läkemedel”.

Flytande läkemedel i originalförpackning lämnas enligt rutin nedan (se Borttransport).

Flytande läkemedel i infusionspåsar eller uppdraget i spruta får lämnas med läkemedelsavfallet under förutsättning att de är förpackade så att risken för spill är

minimerad. Infusionspåsar och sprutor ska vara väl förslutna. Eventuella kanyler ska vara avlägsnade. Använd dubbla, var för sig förslutna, plastpåsar med tillräcklig mängd absorptionsmedel.

Små mängder kan också tömmas i en gemensam flaska, högst en liter, som från början märkts ”kasserade läkemedel” och som lämnas enligt rutin nedan.

Sprutor med kvarblivet läkemedel kan även samlas i dunk eller motsvarande med tät förslutning om kanylen först avlägsnats.

Förpackningar med rena närings- och saltlösningar utan tillsats av läkemedelssubstanser behöver inte hanteras som läkemedelsavfall. De kan tömmas i avloppet.

Narkotikaavfall ska avidentifieras innan det läggs tillsammans med annat

läkemedelsavfall. Narkotika i tryckförpackningar, plåster och ampuller kan t ex stoppas i kartonger för andra läkemedel. Lösa tabletter kan läggas i burk med etiketten ”Kasserade läkemedel”. Fyll även på med annat läkemedelsavfall, så att burken inte bara innehåller narkotika.

Flytande narkotika på flaska hälls ihop med andra flytande läkemedel i en flaska med etiketten ”kasserade läkemedel”. Skyddshandskar bör användas vid hanteringen.

Retur ska dokumenteras i för varan avsedd journal. Journalföring sker enligt lokala rutiner.

Avfall från kliniska prövningar. För detta gäller särskilda rutiner. Överenskommelse måste träffas mellan sponsor och berört apotek.

Följande räknas som farligt avfall och ska inte returneras till Apoteket:

- Cytotoxiska läkemedel och cytostatika läggs i en plastpåse som knyts ihop och placeras i burk för skärande/stickande avfall eller i gul box för kliniskt/

smittförande avfall. Även sprutor och förpackningar som innehållit dessa läkemedel kasseras på samma sätt.

- Läkemedel med innehåll av giftiga metaller. Dessa läkemedel är märkta ”Rester av detta läkemedel tas omhand som farligt avfall”. Det gäller t ex acetarsol, blyacetat, kaliumantimontartrat, kromsyra (kromtrioxid), merbromin, silvernitrat, tennfluorid och tiomersal. Kontakta miljökemisterna på Miljö- och kemienheten.

- Dentalprodukter med orange eller röd/svarta farosymboler (flamma, dödskalle, frätsymbol eller andreaskors). Kontakta miljökemisterna på Miljö- och

kemienheten.

Tomma förpackningar som innehållit läkemedel och har tömts så gott det går ska inte lämnas till Apoteket. De ska källsorteras i den mån det går. Små glasampuller (< 50 ml) med gummipropp och aluminiumring som har innehållit läkemedel skickas som

smittförande/kliniskt avfall. Blisterförpackningar som består av flera olika material (plast+metallfolie) källsorteras som brännbart avfall.

Observera!

Förpackningar som innehållit särskilt farliga läkemedel ska inte källsorteras som färpackningar. Detta gäller förpackningar som innehållit följande läkemedel:

- Cytotoxiska läkemedel och cytostatika, förpackningar läggs i en plastpåse som knyts ihop och placeras i burk för skärande/stickande avfall eller i gul box för smittförande/kliniskt avfall.

- Övriga läkemedel som nämns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om cytostatika och andra läkemedel med bestående toxisk effekt, AFS 2005:5, t.ex. antibiotika.

Tomma förpackningar som förorenats av dessa läkemedel kan knytas in i plastpåse och läggas bland brännbara sopor.

- Läkemedel som innehåller tungmetaller, t ex merbromin och kromsyra (kromtrioxid). Dessa ska omhändertas som farligt avfall. Kontakta miljökemisterna på Miljö- och kemienheten.

Borttransport:

Sedan 1 januari 2010 finns ett avtal mellan Primärvården/Folktandvården och Apoteket Farmaci om distribution av läkemedel, som omfattar även borttransport av

läkemedelsavfall. Övriga förvaltningar följer samma rutiner som tidigare. Därför skiljer

26 Primärvården och Folktandvården:

Läkemedelsavfallet packas enligt följande:

Kasserade läkemedel ska lämnas i en särskild avfallskartong som beställs från Apoteket Farmaci, Sjukhusapoteket Uppsala. Kartongen har varunummer 204010.

Läkemedelsavfallet ska packas i genomskinlig plastsäck försluten med buntband eller vara inknutet i läkemedelsavafallspåsar. Packa inte så att kartongen bågnar. Den får inte väga mer än 12 kg. Kartongen försluts med kraftig tejp.

Transport och adresskort till fylld avfallslåda beställs via

transportavdelningen@apoteket.se som via mail returnerar adresskort till avfallslådan samt information om hämtningsdag. Adresskortet skrivs ut på den egna laserskrivaren på ett klisterark. Klistra därefter adresskortet väl synligt på avfallslådans ovansida. Posten hämtar därefter avfallskartongen på vårdenheten. Det är viktigt att rätt adresskort används eftersom Posten behöver den unika streckkoden.

Enheter som tillhör övriga förvaltningar:

Läkemedelsavfallet packas enligt följande:

Läkemedlen ska packas i en genomskinlig plastsäck som försluts med buntband eller liknande, och säcken ska märkas ”kasserade läkemedel”. Plastsäcken läggs i en kartong som försluts med kraftig tejp. Kartongen får inte vara större än 40 x 40 x 30 cm, får inte väga mer än 12 kg och innehållet får inte avslöjas.

Läkemedelsavfall ska lämnas in / skickas till sjukhusapoteken i Uppsala eller Enköping.

Vid behov, kontakta Transport, Landstingsservice för transport till sjukhusapoteken, tele:

018-611 90 00.

Matavfall

Olika kommunala regler gäller i de kommuner som ingår i landstinget i Uppsala län.

Landstingets personal ska följa de regler som gäller i den kommun där de arbetar:

Enköping: Avfallslämnare i tätorterna (t ex Enköping, Örsundsbro, Hummelsta, Fjärdhundra och Grillby) ska sortera ut sitt matavfall. Matavfallet ska lämnas i särskilda papperspåsar som tillhandahålls av kommunen.

Heby: Avfallslämnare ska sortera ut sitt matavfall. Matavfallet ska lämnas i särskilda papperspåsar som tillhandahålls av kommunen.

Håbo: Inga krav finns på att matavfall ska sorteras ut. Om man själv vill

kompostera sitt matavfall ska man anmäla detta till Miljökontoret i Håbo.

Knivsta: Avfallslämnare i Knivsta tätort ska sortera ut sitt matavfall. Avfallet ska lämnas i vanliga plastpåsar (polyeten)4

4Plastpåsar av nedbrytbar plast fungerar tyvärr inte eftersom de blir ”tuggummiliknande” och sätter igen utrustning som används.

Tierp: Inga krav finns på att matavfall ska sorteras ut. Om man själv vill

kompostera sitt matavfall ska man anmäla detta till Miljökontoret i Tierp.

Uppsala: Avfallslämnare ska sortera ut sitt matavfall. Avfallet ska lämnas i vanliga plastpåsar (polyeten)5.

Älvkarleby: Inga krav finns på att matavfall ska sorteras ut, men man har möjlighet att göra det. Detta kan göras på något av följande sätt:

- Man väljer ett centralkompostabonnemang och då hämtar kommunen både brännbart avfall och en matavfalls/kompostfraktion

- Man komposterar själv. Detta ska anmälas till kommunen.

Östhammar: Inga krav finns på att matavfall ska sorteras ut. Om man själv vill kom-postera sitt matavfall ska man anmäla detta till Miljökontoret i Östhammar.

Som matavfall/komposterbart avfall räknas till exempel matrester, fruktrester, grönsaker, kaffesump, tepåsar samt ofärgat hushållspapper. Det komposterbara avfallet samlas i be-hållare på arbetsplatsen. Bebe-hållaren bör tömmas regelbundet, så att det inte börjar lukta.

Hämtning av matavfallet/komposterbara avfallet görs vanligen av berörd kommun eller av avfallsentreprenör som kommunen anlitat. Fastighetsägaren tecknar avtal om

hämtning.

Related documents