• No results found

LÄKARINTYG FÖR SJÖFARTSUTBILDNING

URVALSPROV FÖR DAGSTUDIER

LÄKARINTYG FÖR SJÖFARTSUTBILDNING

Den som antagits som studerande ska till Yrkeshögsko-lan Novia, Hertig Johans parkgata 21, 20100 Åbo senast 9.9.2016 inlämna ett läkarintyg som utfärdats av sjömans-hälsovårdscentralen. En förteckning över sjömanshälso-vårdscentralerna kan fås per tfn (02) 432 3121.

Yrkeshögskolan kan häva antagningen om intyget inte lämnas in inom den angivna tidsfristen eller om sökan-den på grund av läkarintyget inte kan anses lämplig för sjöfartsutbildning. Läs mer om hinder för antagning på novia.fi.

Naturbruk | Agrolog (YH)/Skogsbruksingenjör (YH)

Sjöfart | Sjökapten (YH)

42 | Urvalsprov och förhandsuppgifter

Yrkeshögskolan Novia deltar inte i det riksomfattande provet för förhandsurval till social- och hälsovård. Alla behöriga sökande till Novia kallas därför till urvalsprov vid Novia. Vid provtillfället uppvisas kallelsen samt ett identitetskort försett med fotografi. I urvalsprovet inom social- och hälsovård fokuseras på lämplighet för om-rådet genom att bedöma motivation, social kompetens samt inlärnings- och arbetsfärdighet. Ett av kraven är att de antagnas hälsa är lämplig för området.

URVALSPROV

Urvalsprovet till Barnmorska, Sjukskötare och Hälsovårdare, Vasa, består av:

En förberedande uppgift som medtas till provtillfället.

Den förberedande uppgiften är en text som omfattar en sida (A4), som skrivits i ett textbehandlingspro-gram. Texten är en del av den personliga intervjun och returneras inte. Skriv ditt namn, ansöknings-nummer och födelsedatum överst. Reflektera i den förberedande uppgiften kring följande saker:

Varför söker du till området för social- och hälsovård?

Vilken betydelse har din tidigare utbildning, din arbetserfarenhet och dina hobbyer med tanke på området?

Varför ansöker du om studieplats just nu?

Vilka styrkor har du med tanke på ett yrke inom social- och hälsovård?

Hur är du som studerande?

Om sökande inte har den förberedande uppgiften med vid provtillfället, reduceras poängtalet i urvalspro-vet med tre poäng.

En skriftlig litteraturtentamen, som även innehåller räkneuppgifter, baserar sig på boken Nienstedt, W och Kallio, S: Märg och ben. Helsingfors, Utbildningsstyrel-sen, 1999, 2005, 2010, ISBN: 978-952-13-0358-6, upp-laga: 1,2,3 (upplaga 1 1999, upplaga 2 2005, upplaga 3 2010 är de samma, det är enbart nya tryckningar).

En individuell intervju som baserar sig på boken Sandman, L och Kjellström, S: Etikboken. Etik för vårdande yrken, kapitel 1, 4, 13, 14 och 19. Lund, Studentlitteratur, 2013, ISBN 978-91-44-05933-4.

Urvalsprovet till Bioanalytiker och Röntgenskötare, Vasa, består av:

En förberedande uppgift som medtas till provtillfället.

Den förberedande uppgiften är en text som omfattar en sida (A4), som skrivits i ett textbehandlingspro-gram. Texten är en del av den personliga intervjun och returneras inte. Skriv ditt namn,

ansöknings-nummer och födelsedatum överst. Reflektera i den förberedande uppgiften kring följande saker:

Varför söker du till området för social- och hälsovård?

Vilken betydelse har din tidigare utbildning, din arbetserfarenhet och dina hobbyer med tanke på området?

Varför ansöker du om studieplats just nu?

Vilka styrkor har du med tanke på ett yrke inom social- och hälsovård?

Hur är du som studerande?

Om sökande inte har den förberedande uppgiften med vid provtillfället, reduceras poängtalet i urvalspro-vet med tre poäng.

En skriftlig litteraturtentamen, som även innehåller räkneuppgifter, baserar sig på boken Nienstedt, W och Kallio, S: Märg och ben. Helsingfors, Utbild-ningsstyrelsen, 1999, 2005, 2010, ISBN: 978-952-13-0358-6, upplaga: 1,2,3 (upplaga 1 1999, upplaga 2 2005, upplaga 3 2010 är de samma, det är enbart nya tryckningar).

En individuell intervju.

Urvalsprovet till Socionom, Vasa, består av:

En förberedande uppgift baserad på förhandsmate-rial (publiceras under våren). Om sökanden inte har den förberedande uppgiften med vid provtillfället, reduceras poängtalet i urvalsprovet med tre poäng.

En skriftlig litteraturtentamen som baserar sig på boken Meeuwisse A, Sunesson S och Swärd H (red):

Socialt arbete. Grundbok. Kapitel 1-3, 5-10. Natur och kultur, 2006, ISBN 978-91-27-10762-5, upplaga 2.

En individuell intervju.

En skriftlig litteraturtentamen: Ett socialt hållbart Finland 2020. Strategi för social- och hälsovårds-politiken SHM:s publikationer 2011:1. www.urn.fi/

URN:ISBN:978-952-00-3134-3 (30 p), en gruppsitua-tion (20 p) samt en individuell uppgift som inte kräver förberedelse (20 p).

Sökande till sjukskötare (YH) och hälsovårdare (YH) deltar dessutom i ett matematiskt test som bör vara godkänt.

I urvalsprovet kan sökande få maximalt 30 poäng för den skriftliga litteraturtentamen och maximalt 40 poäng för den individuella intervjun. Sökanden bör få minst 30 poäng (max 70) i urvalsprovet för att kunna antas till Social- och hälsovård

Urvalsprovet till Sjukskötare, Hälsovårdare och Socionom, Åbo, består av:

2.

-Urvalsprov och förhandsuppgifter | 43 utbildningen. I samband med urvalsprovet ordnas

språk-prov i svenska för den som inte har svenska, norska eller danska som modersmål eller skolbildningsspråk Resultatet i urvalsprovet är giltigt under ansökan i fråga.

De som söker till en utbildning inom social- och hälsovård ska ha ett hälsotillstånd och en funktionsförmåga som möjliggör utförande av de praktiska uppgifter och den praktik som ingår i studierna.

Den som söker till bioanalytikerutbildningen ska ha tillräckligt god syn och normalt färgseende för arbete med mikroskop. De som antas till utbildningen ska enligt yrkeshögskolans anvisningar i början av studierna lämna in ett intyg av en ögonläkare, optiker eller optometriker.

Yrkeshögskolan kan häva antagningen om intyget inte lämnas inom angiven tidpunkt eller om den som antagits som studerande på grundval av intyget inte kan anses vara lämplig för studier inom utbildningen.

Sökande till området bör beakta att

studierna och arbetet inom området kräver god psykisk balans

området inte är lämpligt för personer som använder droger eller missbrukar alkohol eller läkemedel till exempel muskuloskeletala sjukdomar, kroniska hudsjukdomar och allergier kan utvecklas till hälsopro-blem under studietiden eller senare i arbetslivet en blodburen smittsam sjukdom kan begränsa framskridandet i studierna och möjligheterna att få arbete.

Den sökande ska på begäran av yrkeshögskolan lämna sådana uppgifter om sitt hälsotillstånd och sin funktions-förmåga som behövs vid bedömningen i samband med antagningen samt information om ett eventuellt tidigare beslut om indragning av studierätten.

Alla behöriga sökande kallas till urvalsprov (kallelse per e-post ca en vecka före provet). De sökande skriver urvalsprovet i det ansökningsobjekt som de angett som första ansökningsönskemål inom teknikområdet. Vid provtillfället uppvisas kallelsen och ett identitetskort försett med fotografi.

När de sökande deltar i det riksomfattande urvalsprovet för teknikutbildning i den yrkeshögskola som erbjuder utbildning i deras första ansökningsönskemål får de provresultatet för alla sina ansökningsönskemål inom ingenjörs- och laboratorieanalytikerutbildningen, bygg-mästarutbildningen, byggnadsarkitektutbildningen och sjöfartsutbildningen. Urvalsprovet är skriftligt och tar 2–3 timmar.

Till provet hör ett förhandsmaterial som sökande ska läsa i förväg som förberedelse inför urvalsprovet. Information om var förhandsuppgiften, som sökande ska läsa inför urvalsprovet finns, framgår i kallelsen till urvalsprovet.

I provet mäts studieförmåga och lämplighet för det tekniska området (förmåga till logiska slutledningar och baskunskaper i matematik och fysik/kemi). De som deltar i urvalsprovet får välja om de vill ha uppgifterna på finska eller svenska. Alla genomför samma prov oberoende av grundutbildning. Resultatet i urvalsprovet är giltigt under

ansökan i fråga. I provet måste sökanden få minst 10 poäng av 40 möjliga.

Till provet bör medtas penna, linjal, passare, gradskiva och radergummi. Fickkalkylator och tabellverk får inte användas i provet.

Tidigare års urvalsprov finns att tillgå på novia.fi.

Observera att urvalsprovets utformning förändrats så att tidigare års prov endast anger ungefärlig svårighetsgrad på urvalsprovet.

Sökande till byggmästare: För arbetserfarenhet inom byggnadsbranschen kan de sökande få högst 30 poäng, och poängtalet beräknas så att två månaders arbetser-farenhet ger en poäng. Här beaktas arbetserarbetser-farenhet som sökanden förvärvat inom byggnadsbranschen innan ansökningstiden löper ut. Erfarenhet förvärvad innan sökanden fyllt 18 år beaktas dock inte.

Arbetserfarenhet inom byggnadsbranschen ska kunna påvisas med arbetsintyg. Sökande till byggmästarutbild-ningen skickar kopior av arbetsintygen till den yrkes-högskolas antagningsservice som de har som sitt högsta ansökningsönskemål. Arbetsintygen inlämnas senast 20.4.2016.

Teknik | Ingenjör (YH), Byggmästare (YH)

44 | Övrig information

Related documents