• No results found

i länet och i enskilda kommuner

In document 03.7. Ansökan NBV (Page 33-44)

Antal studiecirkeltimmar unika deltagare i studiecirklar

79 222 Stockholm, 793

933 Södertälje, 225 5 847

Solna,

Botkyrka, 3 7 6 0 Sollentuna, 3 238 Haninge, 139

Järfälla, 104 671 Norrtälje, 61 584

380 Huddinge, 22 352 Nynäshamn, 2 302 Nacka, 65 o Danderyd, c

o o

o Lidingö, c o Nykvarn, o

o Salem, o o Sigtuna, o o Tyresö, o o Täby, o

o Upplands Väsby, o o Upplands-Bro, o o Vallentuna, o o Vaxholm, o o Österåker, o

9 kommuner i länet gav inget stöd till studieförbunden i Stockholms län Danderyds kommun, Järfälla kommun, Lidingö kommun, Nacka kommun,

Nykvarn kommun, Salems kommun, Solna kommun, Täby kommun och Vaxholm

. i i enskilda Verksamhetsberättelse NBV Stockholms län

Timmar per medlemsorganisation 2018

Diagrammet här under visar det totala antalet rapporterade timmar för varje medlemsorganisation efter det att allt är omräknat till timmar, varje kulturprogram räknas som 9 timmar och Annan folkbildningstimme som 0,5 timmar.

KRIS: 445 limmar

Övriga:

JUNIS: 58 Tempelriddarna: 54

R i k s f ö r b u n d e t H ä l s o f r ä m j a n d e t : 14

HRR 9 MHF:

Fördelningen bland olika typer au i medlemsorganisationerna 2018

Tabellen här under visar hur många timmar medlemsorganisationerna rapporterat för studiecirklar respektive annan folkbildning samt antalet kulturprogram.

Medlemsorganisation Studiecirklar

( t i m m a r )

A n n a n folkbildning (timmar)

Kulturprogram (antal) BHRF - Bosnien-Hercegovina

Riksförbundet i Sverige 0 0 1

BIS - Bosniakiska Islamska Samfundet 962 106

Blå bandet 746 53

4074 238 124

JUNIS - juniorförbund 44 1

KRIS - Kriminellas i Samhället 0 6

- Motorförarnas

0 17 0

Helnykterhetsförbund

NSF - Nykterhetsrörelsens Scoutförbund 28 0

Riksförbundet Hälsofrämjandet 0 10 1

SBU - Sveriges Blåbandsungdom 0 2 1

Tempelriddarna 54 0 0

UNF - Ungdomens Nykterhetsförbund 2765 13

Totalt 266

15. Styrning Stockholms län

Verksamheten i Stockholms stad NBV Stockholms län genomfor idag större delen av sin verksamhet, genom medlemsor-ganisationer och samverkande föreningar och grupper, i Stockholms stad. Cirka 71 % av den totala verksamheten genomfördes inom Stockholms stad 2018. Verksamheten som vi bedriver i förorterna uppfyller trots detta stadens syfte och mål. NBV fortsatte under året att utveckla den befintliga verksamheten och försökte under perioden hitta ytterligare utvecklingsområden där nykterhetsrörelsens ambitioner är i samklang med Stockholms kommuns

Pasos Research

Föreningen som håller till i Skarpnäck arrangerade under året både cirklar och annan folkbildningsverksamhet. Dans, kultur och samhällsfrågor för att romernas integrering i det svenska sam-hället ska underlättas. I december deltog sty-relsen, ett flertal verksamma ledare och även några nya ledare i en cirkelledarutbildning.

Koreanska skolans förening

Under många års tid har NBV samverkat med den koreanska skolans förening som håller till i Eriksdalsskolan på lördagar. Förening-en bedriver undervisning i det koreanska språket för alla åldersgrupper. Deras insatser hjälper personer med anknytning till Korea att lära sig kulturen och modersmålet. Totalt bedrevs 448 och 672 timmar med annan folkbildning. Detta år rapportera-de föreningen även tre kulturverksamheter,

från den årliga "Koreanska skolans dag"

som firas första lördagen i december.

I Stockholms Adventistkyrka bedriver tre för-eningar sina verksamheter City, Finska och Spanska. De två första gör det i samverkan med NBV men inte de sistnämnda. De span-ska har tidigare rapporterat och vi har inlett en dialog för att de även ska göra det i framtiden.

föreningen i sydvästra Stockholm

Vi fick kontakt med den Eritreanska fören-ingen redan under hösten början av 2018 besökte NBV föreningen i deras lokaler i Skärholmen. De har tidigare rapporterat sina verksamheter till ABF men eftersom det Eritreanska riksförbundet har avtal med NBV valde Skärholmsföreningen att byta studie-förbund. Verksamheterna startade redan i januari med tre studiecirklar som pågick under hela året.

Koreaner

Denna organisation är ny hos Stockholms-avdelningen sedan 2017. Under 2018 gjorde de mest annan folkbildning i det koreanska köket samt några träffar om den koreanska kulturen. brukar vara här hos oss på Klara södra men även i Immanuelkyrkans lokaler.

Det är en spännande förening som skapar kontakter mellan de koreaner som adopterats till Sverige.

Rjras musik och teaterförening

I slutet av 2018 anslöt sig Ajras musik och teaterförening till NBV. Det är en förening med rötterna i Frankrike och flera av ledarna har hållit på med teater sedan långt tillbaka i tiden. De har haft träffar i lo-kaler i Häggvik men kommer mestadels hålla till i Kista framöver då många av dem bor där.

Flera av deltagarna har nyss fått uppehålls-tillstånd i Sverige så verksamheten är inte bara bra för att de lär sig att spela teater utan blir även duktigare i det svenska språket.

Under hösten har de haft 5 olika cirklar med varierande antal deltagare.

Verksamheten i Södertälje Verksamheten i Södertälje utgår från kontoret på Torekällgatan.

Det tidigare samarbetet med Södertälje kommun har fortsatt också under 2018 och tillsammans med NBV arrangerades den s.k lunchmusiken varje onsdag dit det kommer uppemot 2 0 0 människor.

15. Styrning Verksamhetsberättelse NBV Stockholms

NBV närvarar och presenteras varje gång. Vid valda tillfällen inleder och

NBV-representanten programmet och synlig-gör därmed NBV i Södertälje.

I0GT-NT0 Södertälje

Föreningen fick en ny styrelse vid årsmötet i mars men stora delar av den avgick i juni. En interimsstyrelse tillsattes men inga verksam-heter rapporterades. Vi avvaktar årsmötet 2019 och hoppas på en nystart av verksamhe-ter i framtiden.

Teatergruppen Parasoll

Teater Parasoll har flera olika cirklar. Initia-tivtagaren Anna Seredma har en grupp som syr scenkläder och en grupp med gestaltning och improvisation förutom själva teatergrup-perna. Anna har även en teatergrupp i Järna.

KRIS Södertälje

KRIS tog över som förvaltare av

hus i Södertälje 2018. Antalet medlemmar har ökat vilket till 4 studiecirklar och två kulturarrangemang i huset.

Föreningen genomför mängder av sociala insatser i Södertälje och andra kommuner.

De besöker anstalter för att knyta kontakter med, och stötta interner, och håller föreläs-ningar i skolor och på fritidsgårdar.

Södertörns - Tjejhuset

Tjejhuset är en verksamhet som bedrivs av Södertörns i det sJk. Bar-nens hus. På dagtid bedrivs verksamhet barn men på kvällarna är det ett omtyckt hus att få vara i för många tjejer, där de kan ägna sig åt sina intressen. Det har ännu inte fungerat att organisera flickorna i studie-cirklar men däremot har det anordnats flera kulturarrangemang så som föreläsningar.

föreningen i Södertälje somaliska föreningen i Södertälje har många och välbesökta aktiviteter i sina lokaler och rapporterade under året 20 stu-diecirklar. Utöver det arrangerades även 75 olika kulturarrangemang.

De har ett högt medlemsantal och söker efter en större lokal.

Verksamheten i Järna

VIP/ The International Youth Initiativ/e Program i Järna

Samarbetet mellan NBV och fortsatte under 2018 med cirkelverksamheter och an-nan folkbildning.

2018 bedrevs en mängd olika studier och an-dra lärande verksamheter som utmynnade i 1165 cirkeltimmar och 450 timmar med annan folkbildning.

Programmets syfte är i första hand att stärka unga människor till att ta en aktiv roll för att främja kulturella, sociala, miljömässiga och ekonomiska förändringar i samhället.

Målet är att förändra sociala orättvisor, fat-tigdom och i samhället. YIP är ett globalt och internationellt program som ser stora fördelar i att föra samman unga människor, från alla delar av världen, för att de gemensamt ska få möjlighet att reflekte-ra över innebörden och konsekvenserna av globahseringen.

Tudda i Järna

Under året som gått har Tudda Galumpan genomfört fem kulturarrangemang med föreläsningar, körsång och dans i sina egna lokaler. Namnet Tudda Galumpan kommer från Kerstin Backmans två böcker om Ylva och hennes lilla magiska häst.

Verksamheten i Järfälla

Verksamheten i Järfälla utgörs av två fören-ingar; föreningen 5100 Jakobs-berg samt Ogaden samhällsförening. IOGT-NTO genomförde under det gångna året sex olika

Ogaden har fortsatt studera tillsammans ämnena kring demokrati, föremngskunskap, kulturella och politiska frågor i Ogaden och Sverige.

15. Styrning | Stockholms län

Verksamhet i Sollentuna

Föreningen i Sollentuna inledde sitt samarbete med NBV under 2015 med studiecirklar om och andliga delen av islam. Verksamheten är för barn, unga och vuxna. 2018 växte samarbetet ytterli-gare och utökade till att omfatta per-sonlig utveckling och bakning. s medlemmar är väldigt angelägna om andlig-het och folkbildning som erbjuder fortsatt personlig utveckling.

Verksamheten i Solna

Tillsammans med Eritreanska föreningen i Solna har vi bedrivit ett flertal studiecirklar i ämnen som tex hälsa, politik, narkotika, tigrinja och jämställdhetsfrågor.

Verksamhet i Sundbyberg Kulturföreningen

Under 2018 inledde NBV ett nytt samarbe-te med en Uigurisk kulturförening i Rissne.

Uiguriska föreningen arbetar aktivt med att bevara den uiguriska kulturen och identite-ten via studiecirklar som engagerar många medlemmar.

Global Gemenskap

Global gemenskap bedriver cirklar och annan folkbildningsverksamhet i religion, media, svensk kultur, språk och matlagning. Totalt blev det 1264 cirkeltimmar och 86 timmar annan folkbildning.

Föreningen tar även ett stort socialt an-svar med fotbollsturneringar, gemensamma grillkvällar och liknande arrangemang i och omkring Sundbybergsområdet.

personer som aktivt. En diskussion har påbörjats för att knyta kontakter med de andra afrikanska som medver-kar under den årliga festivalen.

Verksamheten i Haninge

IOGT-NTO Jordbro

IOGT-NTO Jordbro rapporterade år 2018 9 cirklar och ett kulturprogram till NBV under 2018. De uppskattade symaskinscirklarna med ledaren Margaretha Rickman Törnqvist fortsatte under hela året. För att få en fort-satt positiv utveckling av föreningen hölls ett planeringsmöte i december där det besluta-des om kommande föreningsutbildningar.

Kulturförening i Haninge

Under verksamhetsåret genomförde Romsk i Haninge sammanlagt 8 stu-diecirklar och två kulturarrangemang under våren och hösten. I december hölls en

vilket ger förutsättningar för fler verksamheter i framtiden.

Verksamheten i Norrtälje

Ekebyholm

Det fina samarbetet med Adventisterna i Ekebyholm har fortsatt och de hade en re-gelbunden verksamhet i samarbete med NBV under 2018.

Norrtälje

Under året träffades NBV och de 6 andra studieförbunden som har verksamheter i Norrtälje vid 7 tillfällen. Eftersom det var valår arrangerade studieförbunden tillsam-mans en paneldebatt där de lokala partierna deltog.

Verksamheten i Huddinge

Rfrica International

I november genomförde föreningen en afri-kansk festival i Huddinge gymnasium med ett flertal artister och andra digniteter från den afrikanska kontinenten. Föreningen har ökat sitt medlemsantal men det är endast 2-3

NBV Stockholms län

V/åra medlemsorganisationer Verksamheten i medlemsorganisationerna visar en stor bredd vad gäller cirklar, annan folkbildning och kulturprogram. Här redovisas några exempel från 2018:

IOGT-NTO distriktet

Vid Kristi Himmelsfärd sä var NBV som van-ligt med och arrangerade Folknykterhetens dag på Skansen. Man hade visning av ordens-huset och kulturinslag i trädgården. Vädret var strålande fint vilket nog lockade lite extra folk. Föreningarna i distriktet är annars flitiga med att både hålla cirklar och kultur-program. Flera föreningar är verksamma på Klara södra men även i Vendelsö, Väddö och Häggvik där det finns

Kamratstödet i Skarpnäck har även i år haft sin cirkel som behandlar svårigheten med att leva med någon som lider av missbruk.

IOGT-NTO Föreningar

Flera föreningar har deltagit i Musikleken under året och även gjort detta som studie-cirkel. Vi har flera föreningar som även träf-fas varje vecka för att hålla något program.

Ibland blir det kulturprogram och ibland studiecirkel. Syskonkretsen och 14 juni har som vanligt varit på Klara södra. IOGT-NTO Väddö, IOGT-NTO Vendelsö, IOGT-NTO Jakobsberg och Kamratstödet har egna lokaler och har till största delen gjort kulturprogram. Kamratstödet har under hösten haft sin cirkel i medberoende på Klara södra. Detta har varit en populär cirkel med många deltagare.

IOGT-NTO Vildvuxen

IOGT-NTO Vildvuxen ångade på även under 2018. Föreningen fortsatte med cirklarna Vegokök, och Kontaktskapan-de kommunikation (Non Violent Communi-cation). Vildvuxen och NBV Stockholms län har arrangerat föreläsningar tillsammans.

Stockholm

UNF har arrangerat flera kurser för nya medlemmar där man oftast under en helg får lära sig om vad UNF är men också lära känna varandra. Man testade även att hålla samma cirkel under några vardagskvällar vilket gav bra resultat. Nystartade UNF Vildvuxen har haft flera aktiviteter på Klara södra i

i källaren. Flera av medlemmarna har även hållit i cirklar i både körkortskunskap, musik mm.

Spånga Blåband

Arbetet med asylverksamheten fortgick un-der året men i betydligt mindre omfattning än tidigare år ( j f r ovan). Verksamheten be-drivs framför allt i egna lokaler. Föreningen genomförde även studiecirklar i hälsa, hant-verk och arrangerade föreläsningar i olika

samhällsämnen. Föreningens arbete med integration har bedrivits också under 2018.

Stockholm Straight Edge

UNF Stockholm Straight Edge vann i år en tävling inom UNF där de hade flest studie-cirkeltimmar i hela Sverige. De stod för ca hälften av alla studietimmar som UNF gjorde under 2018. Detta beror mycket på deras kul-turprogram de gör i och med sina spelningar men även på alla deras olika band som repar i en lokal i

BIS - Bosniska islamiska församlingen Förutom sitt sedvanliga arbete med flera oli-ka studiecirklar både för barn, ungdomar och vuxna så har BIS anordnat flera intressanta och spännande arrangemang tillsammans med NBV under 2018.

Bosniska kvinnogruppen

Kvinnogruppens aktiviteter med NBV har vuxit även under detta år. De har anordnat flera studiecirklar i bland annat demokrati, hälsa och handarbete förutom Koranstudier.

13. Styrning Stockholms län

NSF

I slutet av året arrangerade NSF en stor kurshelg på Vi samverkade i samtliga cirklar under dessa tre dagar. Deltagarna kom från många olika orter runt om i

totalt runt 70 till antalet. Under lördagen höll man även ett kulturprogram med underhållning i Storstugan.

KRIS Stockholm

Under Almedalen i år hade KRIS en betydan-de roll då betydan-de bland annat uppmärksammabetydan-des för att stå emellan nazister från Nordiska Motståndsrörelsen och Centerpartiets Annie Lööf när hon höll tal. I Stockholm har KRIS en egen lokal nära Södra station. Flera dagar i veckan håller de i cirklar där livets stora frågor diskuteras. KRIS har även under 2018 börjat ha föreläsningar då före detta krimi-nella har fått berätta sina Life Stories. Det finns många olika livsöden som sällan kom-mer fram i ljuset men här får många synas och höras och berätta om sitt liv och de val de gjort. Efter sommaren hölls en stor ledarutbildning med samtliga deltagare. Vi ser ett behov i detta då många går vidare till annan verksamhet, skola eller jobb.

Några exempel på lokal

Hemgårdarna

NBV samverkar sedan lång tid tillbaka med två hemgårdar i Stockholm:

Timmermansgården och Skeppsholmsgården.

Hemgårdarna utgör mötesplatser för alla åldrar som kan utvecklas i sina lokalmiljöer.

Skandinaviska Islamiska Organisationen Skandinaviska Islamiska Organisationen

är sedan länge etablerad i Stockholms innerstad genom sin moské Aysha vid S:t Eriksplan i Vasastan. Förutom ett mycket stort antal kulturevenemang i samband med fredagsbönerna och de stora

muslimska högtiderna lockar föreningens

cirklar i exempelvis sufisk meditation till sig ett stort antal deltagare varje fredagskväll (mellan 30 och 40 deltagare per gång) då kvinnor och med olika etniska bakgrun-der (däribland svenska) tillsammans lär sig och praktiserar över 1 0 0 0 år gamla andliga övningar.

Under året samverkade NBV Stockholms län med föreningen vid två tillfällen, båda gång-erna inom ramen för satsningen "Jag röstar för demokratin".

Beaid

Under 2018 fortsatte Beaid sitt omfattade samarbete med stora och små kulturfören-ingar som arbetar med etniska frågor och/

eller integration i olika kommuner. Beaid är en hjälporganisation i grunden som startade svenskundervisning för asylsökande,

i samarbete med NBV Stockholms län, under våren 2016, och detta viktiga arbete har fort-satt under 2018. Totalt genomfördes ett stort antal studiecirkeltimmar i Svenska från dag 1 och i Vardagssvenska.

Global gemenskap

Föreningen vilar på kristen grund och driver omfattande verksamhet i Rissne. NBV:s sam-arbete består av genomförandet av studier i religion- och samhällsfrågor samt språk.

Global gemenskap har också verksamhet för asylsökande och nyanlända.

Teatergruppen Off Stockholm

Off Stockholm bedriver sin verksamhet i en gammal biograf, Kaskad, som är ombyggd till en teater. De genomför en stor mängd studie-cirklar i ämnen som i teater, musik, film mm.

Tillsammans med NBV försöker de belysa människans utsatthet genom film, teater och böcker. De genomför uppföljande samtal efter föreställningarna som tar avstamp i sår-barhet. Flera av deltagarna har en bakgrund med psykisk ohälsa och/eller missbruk och kriminalitet.

15. NBV/ Stockholms

IsLamisK Kultur Center i

NBV Stockholms län har fortsatt samarbete med Islamiskt kulturcenter i Rinkeby, i islamrelaterade ämnen. Sedan flera år tillbaka har i samarbete med polisen satsat extra mycket på

grupper för att informera och samtala med de unga om drog - och brottsrelaterade problem.

En omfattande studieverksamhet bedrivs tillsammans med IKC, studiegrupper för ungdomar om deras situation med stor arbetslöshet, drogtillgänglighet och brotts-relaterade problem i området. Under skol-loven genomförs ett flertal föreläsningar i ämnen för föräldrar och ungdomar.

Lyktans Vänner är en förening som samver-kat en hel del med Blå Bandet och har under 2018 bedrivit egen verksamhet i Tenstakyr-kan. Man har varje månad haft nya deltagare som fått lära sig att prata det svenska språket bättre. Maria Langefors har tillsammans med sina ideella medarbetare nått över 70 delta-gare. En del har stannat kvar i verksamheten men det har varit en ständig ström av nya nyfikna deltagare.

Islamiska kulturföreningen i Tensta I den etablerade moskén på Tenstagången bedriver föreningen

het tillsammans med NBV Stockholms län.

Förutom olika studiegrupper i islamiska ämnen så har föreningen under året bedrivit flera studiecirklar i narkotika, som främst varit riktat till föräldrar. Föreningen har även anordnat studiegrupper ungdomar om drogrelaterade problem.

Verksamheten i centrum och i Ekebyholm pågick hela året med både studiecirklar i religion med Bibeln som grund och i eko-logisk odling. Den finska avdelningen som

håller till inne i centrum har rapporterat in en cirkel under våren och en under hösten.

är en ny organisation som NBV började samarbeta med under 2017. Förkortningen står för Svensk mat- och miljöinformation och de jobbar mycket mot skolor för att få in bättre

miljömässig mat och få ner köttkonsumtionen.

Detta är även ambitionen för hela samhället.

En del av kallas även för och är mycket stora på Facebook med över 7 0 0 0 följare. De har under 2018 haft olika cirklar i bland annat "Mat och hållbar utveckling" samt

"Lär dig skriva debattartiklar och insändare".

De har hyrt lokaler på Klara södra och har fortsatt med det under 2018.

Djurens Rätt och Djurrättsalliansen Vi har fortsatt att samverka kring både

och Vegovision i Stockholm. Detta är mässor som lockar 5 0 0 0 + besökare varje år och här har vi kulturprogram och synts både i program och med Djurens rätt är en våra SO och Djurrättsalliansen är en ny organisation vi samverkar med. De är alla mycket noga med att arrangemang är

alkoholfria och har både solidaritet och demo-krati i sina stadgar. Vid flera tillfållen har de nyttjat Klara södras lokaler och hållit

studiecirklar där. Mest annan folkbildning med endagsträffar. Dessa organisationer växer mer och mer, och det känns kul att få vara med på den resan.

Hantverk

Handlaget är en ideell hantverksförening i Tungelsta 30 km söder om Stockholm.

Handlaget har haft samverkan med NBV Stockholms Län i många år. Handlaget har studiecirklar i bl.a. akvarellmålning, lappteknik, tillverkning av smycken i återbruksmaterial

13. Verksamhetsberättelse NBV Stockholms län 20

Stationshuset i

Stockholm Läns hemslöjdsförening befinner sig i centrala Stockholm på

vägen, nära Thorilds plan. Hemslöjdsfören-ingen har genom samverkan med NBV flera cirklar inom annan folkbildning och då bl.a deras populära Hantverkscaféer som är varannan onsdag.

I samma lokaler håller även trådslöjdarna till, har tidigare varit hos NBV på Bergsunds Strand men flyttade in i Hemslöj-dens lokaler när NBV bytte kontor. Nybörjare och vana trådslöjdare, alla är lika välkomna varje onsdagsförmiddag.

Stationshuset i

Romska föreningen

NBV och Romska föreningen i Haninge inled-de sitt samarbete efter mötet med en tjäns-teman på Haninge kommun som jobbar nära med romska grupper. Romska föreningen jobbar aktivt med integration av och för att öka gemenskapen bland sina medlem-mar-. För att åstadkomma det anordnar för-eningen danskurser i traditionell romsk dans för barn där de lockar till sig även föräldrar som erbjuds att delta i studiecirklar om hällsrelaterade ämnen. Samtidigt finns det för troende medlemmar en studiecirkel om Bibeln. Dessa olika cirklar lockar till sig totalt över 50 aktiva medlemmar.

kryssarktubben i Stockholm Under 2018 så har Stockholms Kryssarklubb rullat på med sin verksamhet. De är en SO (Samarbetsorganisation) till oss så all deras verksamhet rapporteras till NBV. På vår och höst är det mest cirklar med vuxna deltagare och på sommaren är det läger för barn och ungdomar. Många av ungdomarna blir ledare för barngrupperna efter att de fått tillräck-ligt stor kunskap i segling. Den mesta verk-samheten är i Nacka men de håller även till på Ingarö och Vi har fått in många

kryssarktubben i Stockholm Under 2018 så har Stockholms Kryssarklubb rullat på med sin verksamhet. De är en SO (Samarbetsorganisation) till oss så all deras verksamhet rapporteras till NBV. På vår och höst är det mest cirklar med vuxna deltagare och på sommaren är det läger för barn och ungdomar. Många av ungdomarna blir ledare för barngrupperna efter att de fått tillräck-ligt stor kunskap i segling. Den mesta verk-samheten är i Nacka men de håller även till på Ingarö och Vi har fått in många

In document 03.7. Ansökan NBV (Page 33-44)

Related documents