• No results found

men som än så länge inte hade hanterat miljövänliga köldmedier

Eftersom vi redan har expertisen för att kunna hantera mer traditionella köldme-dier, blev det naturligt för oss att inves-tera i något nytt vid fyllningsenheten i Göteborg.”

OMSTÄLLNING TILL GRÖNT I FLERA LED

Projektet skulle ingå i en långsiktig stra-tegi att kunna förse Beijer Refs bolag i framför allt Norden och Baltikum, där omställningen till grön kylteknik kom-mit längst, med naturliga köldmedier.

Tillsammans med COO Simon Karlin gjordes beräkningar på hur stor investe-ringen behövde bli för att verkställa en ny produktionslinje som kunde hantera CO2 och propan.

Det stod tidigt klart att det var mycket som behövde göras för att genomföra planen. Mer personal, ytterligare utbild-ning i köldmediehantering, myndighets-tillstånd och utbyggnad av fastigheten.

Utöver det gjordes studiebesök vid an-dra liknande enheter. Dennis Abrahams-son förklarar:

”Den nya produktionslinjen med natur-liga köldmedier ligger helt rätt i tiden.

Men vi kände också att vi måste sticka ut med något annat för att kunna profi-lera oss ännu tydligare mot marknaden.

Därför investerade vi även i en helt ny typ av cylinderflaska gjord av komposit-material. Den kostar visserligen mer än en vanlig cylinder i aluminium, men den väger avsevärt mindre och är bättre för miljön och för installatörerna som ofta behöver förflytta dem. Det är ett beslut

vi är väldigt glada över att vi höll fast vid.

Flaskorna har nämligen gjort stor suc-cé på marknaden och ger ett märkbart mervärde åt våra kunder.”

Första spadtaget togs december 2019.

Då påbörjades bygget av en helt ny an-läggning på HJJs område, med både en byggnad och en CO2-tank. Efter lite förseningar till följd av pandemin kunde man öppna en helt ny produktionslinje i september 2020. Hela anläggningen är certifierad med både ISO 9001 och ISO 14001.

CASE

till med miljövänliga produkter och även med HFO-gaser. Vi står redo för att fasa ut det gamla och ta in det nya.”

NYA TIDER

Som fyllnadsstation med lång erfaren-het går det att se en trend i marknaden.

För 15 år sedan hanterade HJJ 12 olika köldmedier, mot cirka 30 i dag. Det lan-seras ständigt nya syntetiska köldmedi-er av HFO:köldmedi-er och blandningar av HFO:köldmedi-er och CO2 med väldigt låga värden på växthuspåverkan vilka ersätter de äldre HFC-köldmedierna. Den tydligaste tren-den är dock tren-den kraftiga ökningen av CO2-användning.

På bara några månader har marknaden reagerat positivt på den nya produk-tionslinjen och HJJ har redan överträf-fat försäljningsprognosen. Därtill har satsningen på köldmedieanalys fortsatt, som innebär att HJJ analyserar använ-da köldmedier för att se om de går att återanvända igen, en tjänst som blir allt mer efterfrågad när miljökraven ökar på marknaden. Personalstyrkan kommer därför att behöva utökas.

”Vi har unik kompetens också inom re-turköldmediehantering och köldmedie-analys, vilket ger oss en stark framtida position. Vi har kapacitet att växa ytter-ligare.”

NATURLIGA KÖLDMEDIER ÄR FRAMTIDEN

Hur går det då till rent praktiskt?

”Vi köper in CO2 i stora volymer som kommer hit till oss med tankbilar, med-an propmed-an kommer i särskilda behållare.

Tankbilen fyller upp vår stationära tank som rymmer cirka 20000 liter. När vår tank är fylld gör vi först analys på gasen för att säkerställa att kvaliteten är god.

Sedan tar arbetet vid med att tappa över det på våra flaskor. Även här gör vi analy-ser på gasen samt läcksöker. Vi tar kon-tinuerligt stickprover för att mäta fukt-halten så att den inte är för hög, och att säkerställa att gasen är ren. Vårt motto är att det ska vara hög kvalitet när vi sedan skickar ut CO2 till kund. När kun-derna har tömt cylindrarna och är klara kommer cylindrarna hit igen, vi tömmer på kvarvarande köldmedier, analyserar, rengör och börjar om igen.”

Av HJJs totala utleverans av köldmedier på 500 ton om året, utgör naturliga köld-medier drygt 10 procent.

”Men inom en femårsperiod så tror jag det uppgår till 50 procent”, säger Dennis.

”Alla pratar om att CO2 och propan kom-mer kom-mer och kom-mer. Det gäller såväl livs-medelsbutiker, värmepumpstillverkare och servicetekniker. Det gör att jag ser

Norden

12%

Regionens andel av omsättningen Omsättning, mkr

1 685

EBIT, mkr

219

ROWC, %

44

Danmark Finland Norge Sverige MARKNADSÖVERSIKT NORDEN

GRÖN TILLVÄXT

Norden fortsätter att vara den region som ligger längst fram i omställningen till ny miljövänlig kylteknik. En ökande efterfrågan på grön teknik har lett till att Beijer Ref har utökat sitt produkterbju-dande som är anpassat för miljövänliga köldmedier. Det har inneburit en ökad

omsättning som ger affärer på sikt, då eftermarknaden också genererar för-säljning. Dessutom har koncernen gjort en ny investering i en produktionslinje av naturliga köldmedier vid fyllningsstatio-nen i Sverige, som numera även förser marknaderna i och utanför Norden med CO2 och propan.

UTBILDNING FÖR FRAMTIDEN

Utbildning är nyckeln till att miljövänlig teknik ska kunna slå igenom allt mer.

Beijer Ref kommer att öppna en akade-mi i Stockholm 2021. Den kommer att erbjuda kunder och installatörer utbild-ning i hantering av teknik avsedd för CO2 och propan.

Utvecklingen inom HVAC har varit fram-gångsrik under året. Både MHI och Toshiba har ökat sin omsättning i regi-onen och det är tydligt att behovet av luftkonditionering stiger även i Norden.

MER E-HANDEL

Den digitala satsningen har fortsatt och under året har e-handelssajter lanserats i Norge och Finland, vilket stödjer kon-cernens målsättning att minst 20 pro-cent av omsättningen ska komma från e-handel 2025.

Centraleuropa

EFFEKTIVT NAV

Inom region Centraleuropa fortsätter Beijer Refs logistikcenter i Nederländer-na att agera som ett effektivt Nederländer-nav för lagerhållning, logistik och kundsupport.

Under året har samtliga lager i Benelux flyttats dit, vilket innebär att en effektiv logistikkedja nu kan nyttjas fullt ut.

DIGITAL FÖRSÄLJNING

Beijer Ref har erbjudit sina kunder att be-ställa via e-handel i både Nederländerna och Schweiz sedan ett par år, och uppe-mot 30 procent av omsättningen kom-mer från e-handel här. Under året har bolagen i Tyskland och Storbritannien etablerat webshoppar, vilket möjliggör ökad tillgänglighet och bättre service.

STARKT ÅR FÖR HVAC

Under året har försäljningen inom HVAC ökat. Framför allt har MHI tagit mark-nadsandelar i Nederländerna,

Storbri-• 24%

Omsättning, mkr

3 355

EBIT, mkr

255

ROWC, %

28

Belgien Storbritannien Irland

Nederländerna Tyskland Schweiz

MARKNADSÖVERSIKT CENTRALEUROPA

tannien och Irland, medan Toshiba vuxit i Tyskland.

Regionens andel av omsättningen

I Storbritannien har Beijer Ref öppnat en ny fyllningsstation som levererar köld-medier.