• No results found

Länsrapportens undersökning

Denna resultatredovisning bygger på de uppgifter som samlades in genom

Länsrapportens undersökning under perioden 20 november 2020–19 februari 2021.

I redovisningen av det regionala arbetet ingår samtliga 21 länsstyrelser.

Redovisningen av det lokala arbetet bygger på uppgifter ur fem kommunala delenkäter med svarsfrekvensen 82–91 procent.

Länsstyrelsernas ANDT-arbete och tillsynsverksamhet

Nästan samtliga länsstyrelser bedömer att arbetet förändrades eller ställdes om under 2020 som en konsekvens av pandemin och smittskyddsåtgärderna. Många uppgav också att man hade färre insatser inom ANDT-samordningen och tillsynsverksamheten, se figur 31. Men vissa insatser inom främst

ANDT-samordningen och arbetet med tillsyn enligt alkohollagen ökade också som en följd av pandemin.

112

Figur 31. Antal länsstyrelser som uppgav minskning, ökning och förändring i ANDT-samordning och tillsynsverksamhet enligt alkohollagen och enligt lagen om tobak och liknande produkter under 2020.

Källa: Länsrapportens undersökning 2020, Folkhälsomyndigheten

Minskade insatser gällde ofta inställda utbildningar och nätverksträffar och färre kommunbesök inom ANDT-samordningen, färre tillsynsbesök i kommunerna och minskad löpande granskning av kommunernas alkohol- och tobakstillsyn.

Många länsstyrelser uppger även en ökning av insatser som rör ANDT-samordning och tillsynsverksamhet. För samordningen gällde det t.ex. fler digitala utbildningar, nya kunskapsunderlag och ökad samverkan på grund av nya behov och

synliggjorda kopplingar mellan ANDT och andra områden. För

tillsynsverksamheten ökade bl.a. råd och stöd till kommunerna, inte minst om tillämpning av smittskyddsåtgärder och tillfällig lagstiftning under pandemin, samt det som kallas skrivbordstillsyn.

Vanligast var att länsstyrelserna uppgav att insatserna hade förändrats. Inom ANDT-samordningen handlade det mest om digital omställning av exempelvis nätverksträffar, konferenser, utbildningar, samverkansmöten och kommundialoger.

Även i tillsynsverksamheten uppgav majoriteten en omställning till digital verksamhetstillsyn och digitala tillsynsbesök.

Kommunernas ANDT-arbete och tillsynsverksamhet Hälsofrämjande och ANDT-förebyggande arbete

Som framgår av figur 32 uppgav tre fjärdedelar av kommunerna en minskning av folkhälsorelevanta insatser under 2020. Det var också vanligt att man ställde om insatser, medan en ökning av insatser var mindre vanligt. Omkring en fjärdedel av kommunerna svarade ja på alla tre frågorna om minskning, ökning och förändring

113

av folkhälsorelevanta insatser på grund av pandemin och smittskyddsåtgärderna.

Ungefär 8 procent av alla kommuner uppgav att de inte kunde bedöma eller inte visste om pandemin och smittskyddsåtgärderna hade påverkat folkhälsorelevanta insatser under 2020.

Figur 32. Andel kommuner som uppgav minskning, ökning och förändring av folkhälsorelevanta insatser på ANDT-området 2020.

Källa: Länsrapportens undersökning 2020, Folkhälsomyndigheten

Figur 33 redovisar kommunernas exempel på hälsofrämjande och förebyggande arbete inom ANDT-området som minskade under 2020. Vi har tematiserat exemplen utifrån målgrupper och de insatser som är vanliga för respektive målgrupp. Målgrupperna är ordnade i figuren i fallande ordning från de vanligast förekommande exemplen.

114

Figur 33. Berörda målgrupper och typ av insatser som minskade under 2020 utifrån kommunernas exempel på folkhälsorelevanta insatser på ANDT-området.

Källa: Länsrapportens undersökning 2020, Folkhälsomyndigheten

På motsvarande sätt visar figur 34 exempel på insatser som har ställts om.

Gemensamt för alla målgrupper är digitalisering av verksamheterna. Målgrupperna är ordnade i figuren i fallande ordning från de vanligast förekommande exemplen.

115

Figur 34. Berörda målgrupper och typ av insatser som ställdes om under 2020 utifrån kommunernas exempel på folkhälsorelevanta insatser på ANDT-området.

Källa: Länsrapportens undersökning 2020, Folkhälsomyndigheten

Ungefär en tredjedel av kommunerna uppgav att de ökade insatser under 2020 som en konsekvens av pandemin och smittskyddsåtgärderna. Då gällde det främst information om ANDT till allmänheten, föräldrar och barn och unga.

Tillsynsverksamhet inom områdena alkohol och tobak

När det gäller tillsynsverksamheterna enligt alkohollagen och lagen om tobak och liknande produkter var det vanligast med en minskning under 2020 (figur 35). Det var också många kommuner som nämnde en omställning av verksamheten till följd av pandemin och smittskyddsåtgärderna. Däremot var det ovanligt med en ökning av insatser inom tillsynsverksamheten.

Vi har jämfört de olika tillsynsområdena, och tillståndsprövning och tillsyn över servering av alkoholdrycker framstår som det område där pandemin och

smittskyddsåtgärderna hade störst påverkan. Det var 18 procent av kommunerna som svarade ja på alla tre frågorna om minskning, ökning och förändring, medan 5 procent bedömde att pandemin och smittskyddsåtgärderna inte hade haft någon påverkan på tillsynsverksamheten.

116

Figur 35. Andel kommuner som uppgav minskning, ökning och förändring av

tillsynsverksamhet enligt alkohollagen och enligt lagen om tobak och liknande produkter 2020.

Källa: Länsrapportens undersökning 2020, Folkhälsomyndigheten

Figur 36 sammanfattar de vanligaste exemplen på minskade insatser i

tillsynsverksamheten enligt alkohollagen och enligt lagen om tobak och liknande produkter.

Figur 36. De vanligast förekommande exemplen på insatser i tillsynsverksamheterna som minskade under 2020, samt kommentarer till minskning.

Källa: Länsrapportens undersökning 2020, Folkhälsomyndigheten

117

Få kommuner uppgav en ökning av insatser inom tillsynsverksamheterna, men det förekom i tillståndsprövning och tillsyn över servering av alkohol. Kommunernas exempel på ökning gällde främst utökad tillsyn med anledning av

smittskyddsåtgärder och tillfällig lagstiftning som berör servering av alkohol (trängsel, öppettider och alkoholförbud), men också utökade informationsinsatser med anledning av smittskyddsåtgärder.

Omställningarna handlar främst om en övergång till fler digitala möten och utbildnings- och informationstillfällen i stället för fysiska möten. Men

kommunerna har även förändrat tillsynen, t.ex. mer inre tillsyn och tillsyn enligt smittskyddslagstiftning, också i samverkan med andra nämnder.