• No results found

Samrådsredogörelse för Trosa kommuns Energi- och klimatplan

6. Länsstyrelsen i Södermanlands län

Sammanfattning

Trosa kommun har reviderat sin Energi- och klimatplan som sträcker sig till år 2030.

 Länsstyrelsen föreslår att en starkare koppling mellan kommunala, nationella och globala mål görs.

 Länsstyrelsen vill understryka vikten av att kommunicera utvecklingen av kommunens energi- och klimatarbete gentemot medborgarna.

Allmänna synpunkter

Länsstyrelsen är positiv till att planen inkluderar Agenda 2030-målen samt att kommunen identifierat vilka mål som är relevanta för den aktuella planen.

Länsstyrelsen är också positiv till att bilaga 1 inkluderar tydlig ansvarsfördelning för respektive åtgärd, både vad gäller implementering och uppföljning.

Starkare koppling mellan kommunala, nationella och globala mål

Under rubriken ”Energi- och klimatplanen i förhållande till andra styrande dokument” har Trosa kommun angett tre övergripande mål som är ledande i beslutsfattande. Målen är väl förankrade i kommunen och Länsstyrelsen tillstyrker kommunens beslut att fortsätta arbeta utifrån helhetsperspektiv och miljöhänsyn.

De kommunala mål som presenteras i planen och förtydligas i bilaga 1 bör få en starkare koppling till de nationella och globala målen som också redovisas i

dokumentet. Skälen för detta är att öka kopplingen mellan hur kommunens energi- och klimatarbete hänger samman med de nationella och internationella åtaganden som Sverige har. Detta gäller såväl Agenda 2030-målen såväl som de svenska miljömålen. Förslagsvis kan en ytterligare kolumn läggas till i bilagan som

TROSA KOMMUN Tjänsteskrivelse Sida 6(17)

Ekoutskottet 2018-03-22

förtydligar kopplingen till nationella och globala mål.

Uppföljning och kommunikation

Länsstyrelsen är positiv till att uppföljning av nyckeltal sker varje år och

presenteras i kommunfullmäktige. Planen visar tydligt vilka funktioner som har ansvar för redovisningen. Länsstyrelsen vill understryka vikten av att kommunicera uppföljningen till medborgarna i Trosa kommun. Det kan göras i samband med den årliga uppföljningen och är nödvändig för att aktualisera energi- och klimatfrågan.

På så vis ökar också kunskapen bland invånarna om kommunens arbete i frågorna.

Bemötande:

Starkare koppling mellan kommunala, nationella och globala mål

Kommunen kommer framöver att ta ett större grepp kring Agenda 2030-målen och hur kommunala mål och styrdokument kopplar an till de globala hållbarhetsmålen.

Uppföljning och kommunikation

Att kommunicera energi- och klimatarbetet till invånarna i kommunen är väldigt viktigt och kan göras genom att den årliga uppföljningen presenteras på hemsidan.

7. Socialdemokraterna

Planen anger många lovvärda ambitioner och beskriver också energi- och klimatarbetet i den egna verksamheten. Av bilaga 3, Nulägesanalysen, framgår emellertid ett antal problem bland annat:

• Energianvändning per person som ökar, framförallt för transporter

• Elanvändning i småhus är hög

• Andel förnybar energi bör ökas

• Solceller, installerad effekt är låg

• Körsträcka per invånare är hög och ökar

• Antal bilar per invånare ökar

• Förnybart bränsle för transporter används blygsamt

• Resor med kollektivtrafik verkar minska.

Vi kommenterar nedan några områden som vi anser vara av särskild betydelse.

1. Bebyggelse

Planen anger att tätorter skall byggas ”inifrån och ut”. Detta sker inte nu överallt, den goda ambitionen måste omsättas i verkligheten. Planen bör innehålla

anvisningar hur detta skall ske.

Ställ krav på energisnåla hus (W/m2,år) vid bygglov och inte enbart vid anvisning av kommunal mark.

Ange att huskroppar placeras med en södervänd takyta, lämplig för solceller. Saken tas upp vid planering av bebyggelse och när bygglov skall ges.

Kommunen kan hjälpa till med tips och råd om tilläggsisolering av befintliga hus.

Det vore intressant att undersöka hur stor bostadsyta vi har per person och jämföra med andra kommuner.

TROSA KOMMUN Tjänsteskrivelse Sida 7(17)

Ekoutskottet 2018-03-22

2. Energiproduktion/användning

Installerad effekt från solceller är liten i kommunen. Gå in vid bygglov och erbjud hjälp. Den solcellsguide som finns på kommunens hemsida och nämns i planen räcker inte, påstötning krävs.

Många småhus värms med direktel. Kommunen kan erbjuda hjälp med exempelvis kontakter med berg/luft-värmeleverantörer.

Trosa växer och detta kräver en väsentlig utökad anslutning till fjärrvärmeverken.

På sikt bör Trosa kommun starta en energiverksamhet. Denna verksamhet ska ha tillsyfte att Trosas invånare skall ha så billig energi så möjligt både vad det gäller el och värme energi och ta hänsyn till vår miljöpåverkan.

Utred om kommunen kan starta en vindkraft- och solcellspark anlägg kombinerat med bergsjö värme.

Kommunen bör hjälpa till med kontakt till referensanläggningar, som hus spekulanter kan hänvisas till för att dra lärdom av.

3. Transporter

Trots en utbyggd kollektivtrafik är det fortfarande många jobb som inte kan nås kollektivt på rimlig tid. Undersök behovet och bygg ut där det behövs.

Viktigt att undersöka antalet tågtrafikanter enligt punkt B4.

Socialdemokraterna i Trosa ser att bilar kommer att drivas med hjälp av el inom en snar framtid. Därför är det viktigt att kommunen hjälper till med kunskap om hur invånarna kan sätta upp privata laddmöjligheter vid sitt boende. Detta gäller både flerfamiljshus och villor/sommarstugor. Viktigt att sätta upp laddstolpar i offentliga miljöer så att det finns möjlighet till laddning. Bilägare skall känna den tryggheten i Trosa kommun.

Biogas prioriterar vi bort.

Biobränsle ser vi har en stor betydelse i transportsystemen men detta bränsle ska kunna förmedlas via befintliga energitappar riktade till bilar/lastbilar.

Sätt konkreta mål!

När Trosa växer och det byggs gator skall trafikslaget cykel tas till vara i paneringen och byggandet. Ge fler konkreta förslag på GC-vägar.

4. Information

Planen anger flera informationsinsatser, exempelvis punkterna B8, C2 och C3. Nu ägnar kommunen en hel del annonsplats åt att berätta hur det går i olika

avseenden. Gott så, men det borde gå att använda en del av detta annonsutrymme för att informera och propagera för alternativ energi, sparåtgärder och annat som tas upp i energi- och klimatplanen.

Bemötande:

Bebyggelse

Planen anger övergripande vad som ska genomföras, sedan är det upp till

respektive åtgärdsansvarig att detaljplanera för hur resp. åtgärd ska genomföras.

Det saknas lagstöd för att ställa hårdare energikrav än vad som anges i plan och

TROSA KOMMUN Tjänsteskrivelse Sida 8(17)

Ekoutskottet 2018-03-22

bygglagstiftningen. När kommunen är markägare är det däremot möjligt att inom ramen för markanvisningen ställa högre krav än vad då gällande lagstiftning anger.

Gällande husplacering bör självklart aspekten med södervänd takyta beaktas. Det är dock tveksamt att alltid hantera detta som ett krav då det många gånger kan vara olämpligt utifrån andra planhänseenden.

Genom kostnadsfri kommunal energi- och klimatrådgivningen kan invånare få tips och råd om bl.a. tilläggsisolering.

Energiproduktion/användning

En av åtgärderna (C.3) är just att informera om energi- och klimatrådgivning och möjligheter till förnybar energiproduktion vid bygglovshandläggning. Den nya solcellsguiden som ska tas fram har hög detaljgrad och kommer att vara ett praktiskt underlag för de som vill installera solceller.

Genom energi- och klimatrådgivningen kan invånare få kostnadsfri och opartisk hjälp med alternativ till direktverkande el. Ur konkurrenshänseende hänvisas dock inte till enskilda företag.

I samband med de två workshops som genomfördes under revideringsprocessen (se bilaga 4) framkom flera åtgärdsförslag. Den åtgärdslista som presenteras i bilaga 1 är de åtgärder som prioriterats fram utav den projektgrupp som har drivit arbetet, bestående av ordförande och vice ordförande i ekoutskottet,

kommunekolog, energi- och klimatrådgivare, samhällsbyggnadschef och teknisk chef. Förslagen till kompletterande åtgärder sparas. Vid årlig uppföljning kan åtgärdslistan kompletteras med nya åtgärder, som t.ex. utredning om förnybar energiproduktion i kommunal regi.

Transporter

De publika laddstationerna i Trosa kommun är väl utbyggda och via energi- och klimatrådgivningen informeras om laddmöjligheter i hemmet och om möjliga

bidragsformer. En av åtgärderna (B.6) är en kontinuerlig uppdatering av GC-analys.

Där anges konkreta förslag på GC-vägar. Två av åtgärderna i planen handlar om att öka tillgången till biobränsle i kommunen, B.2 och B.3.

Information

Kommunen har vid tidigare tillfällen annonserat eller i samarbete med

lokaltidningar informerat om energisparåtgärder och alternativ energi, men det kan framöver göras med större kontinuitet.

Related documents