• No results found

Lärarens roller

In document Projektnummer: IT02-KA (Page 31-35)

EDUGATE – Flerspråksundervisning i förskoleverksamhet och barnomsorg

Filmer på fler än två språk.

4. Lärarens roller

4.1. Lärarens roll i utlärning av främmande språk

Det viktigaste för alla lärare och språklärare för mycket små barn är att skapa förutsättningar för språktillägnande genom att hela tiden kommunicera och interagera, oavsett vad barnen gör. Det finns dock flera aspekter som kan hjälpa läraren att stödja barnens språkutveckling på ett effektivt sätt. Institutioner bör ha dessa aspekter i åtanke när de väljer och/eller utbildar lärare.

Först och främst är en lärare med en god kompetensnivå på målspråket att föredra för unga elever när det gäller språkets suprasegmentala drag som betoning och intonation. Detta är saker som små barn är särskilt uppmärksamma på. Vissa forskare är övertygade om att det här är det bästa sättet att lära sig ett målspråk på, eftersom lärarens misstag kan ha en långsiktig negativ effekt på barnen. Vi måste dock vara medvetna om att det inte alltid är på det här viset runtom i Europa. I många utbildningssituationer är det inte alltid så att lärare som lär ut

främmande språk har en hög kompetensnivå. Detta särskilt eftersom engelska alltmer blir ett lingua franca som talas med olika uttal och i vissa fall något olika grammatik. Talare av amerikansk engelska och brittisk engelska förstår varandra utan problem, men de olika språkvarianterna skiljer sig åt på olika nivåer (fonologi, lexikon, grammatiska alternativ). I dessa fall är det enligt vissa författare inte nödvändigtvis skadligt att barn hör många olika talare med olika kompetensnivåer eftersom barn inte bara imiterar en enda talare.

2016-1- IT02-KA201- 024294

EDUGATE – Flerspråksundervisning i förskoleverksamhet och barnomsorg

Ett annat område som bör uppmärksammas är lärarens förmåga att undervisa och planera.

När man arbetar med mycket små barn måste man använda metoder och strategier som passar för denna specifika målgrupp. Språkutvecklande aktiviteter fokuserar på principen ”här och nu”, där barnen lär sig genom sin aktuella multisensoriska erfarenhet. Förmågan att uppfatta saker och ting med alla fem sinnena hjälper dem att komma ihåg tillfället och vilka språkliga uttryck som yttrades. Helst är dessa tillfällen också förknippade med positiva erfarenheter som sånger, visor, lekar och berättelser. Barnets positiva känsla kan förstärkas genom

rutinaktiviteter där barnet får möjlighet att öva på språket i en trygg miljö. Sådana aktiviteter kan till exempel vara att varje morgon sjunga en sång eller samlas i ring för att diskutera saker som vädret, veckodagarna eller liknande.

Genom att använda en stor variation av resurser stöder man det multisensoriska lärandet.

Lärare behöver ha flera olika resurser tillgängliga för dagligt bruk. En passande resurssamling eller delade pärmar kollegor emellan kan vara särskilt användbart för nya lärare. En sådan resurssamling kan innehålla leksaker, sånger, visor, föremål, hantverks- och konstaktiviteter, bilder, sagoböcker, filmer och DVD:er.

Lärarens sociala förmågor är en annan viktig faktor att beakta. Vårdgivare/föräldrar är de viktigaste personerna i de flesta barns liv. Barn tar naturligt efter sina vårdgivares åsikter och prioriteringar. Om läraren lyckas etablera en positiv relation med vårdgivaren är det troligt att det även stärker barnets språkutveckling. Det bästa är om vårdgivarna kan stödja processen genom att använda sig av glädjefyllda aktiviteter som berättelser, sånger, böcker och/eller tecknade serier. Men även om läraren samarbetar och kommunicerar med en familj som inte engagerar sig i språkutvecklingsprocessen kan barnet känna av den ömsesidiga tilliten och respekten, vilket främjar språkinlärningsprocessen. Det betyder att lärarens samarbete med barnens vårdgivare är ett viktigt stöd för barnens språkutveckling och

identitetsutveckling som kunniga deltagare i språkliga och kulturella normer (Kultti &

Pramling, 2017).

Lärare bör få tillräcklig undervisningspraktik med denna specifika åldersgrupp. Under den första lärarutbildningen på universitetet kan studenter observera hur andra lärare lär ut och

2016-1- IT02-KA201- 024294

EDUGATE – Flerspråksundervisning i förskoleverksamhet och barnomsorg

studera deras lektioner ur olika perspektiv. En annan möjlighet är att undervisa tillsammans med en annan lärare för att lära sig att organisera aktiviteter i en trygg miljö. Sådana delsteg kan leda fram till undervisning under en erfaren kollegas överinseende och slutligen till självständig undervisning. Sammanfattningsvis är mycket små barn en specifik målgrupp för vilken det krävs särskild kunskap och särskilda förmågor som inte alla språklärare har. Skolor bör vara medvetna om lärarens roll och anställa och stödja lämpliga kandidater. Det är också viktigt för både lärarstudenter och färdiga lärare att hålla sig à jour med forskningen och bygga upp sitt arbete kring uppdaterad kunskap.

Sist men inte minst har forskning visat att det är viktigt att läraren har en tillåtande attityd och visar intresse för ett barns modersmål även om han eller hon inte själv talar det. Detta

förmedlar nämligen till barnet att alla språk är viktiga och att barnet är med och utvecklar ett mångkulturellt samhälle där alla språk – och därmed alla talare – är värdefulla.

4.2. Lärarens roll i undervisning av första- och andraspråk

Läraren bör vara lyhörd för barnens försök att kommunicera sina erfarenheter. Att få barnen att delta i kommunikationsaktiviteter är en annan viktig egenskap hos förskollärare vars uppgift är att stödja utvecklingen hos unga språkelever.

Att få barnen att delta i språkutvecklingsaktiviteter får inte bara vara

engångsföreteelser utan bör ingå i de dagliga aktiviteterna. Anledningen är att man när man lär sig ett (eller flera) språk samtidigt alltid också lär sig något (annat), eftersom språk används för att kommunicera om och förstå något. Det betyder att barnens språkfärdigheter främjas samtidigt som deras kunskap om andra saker ökar. Att växla mellan att tala om någonting (ett fenomen) och att tala om hur vi talar om det (dvs. metakommunikation) är därför viktigt.

Viktiga aspekter i undervisning av små barns första- och andraspråk

2016-1- IT02-KA201- 024294

EDUGATE – Flerspråksundervisning i förskoleverksamhet och barnomsorg

För att sammanfatta omfattar lärarens viktiga arbete i att stödja inlärningen av första- och andraspråket samt ytterligare språk följande:

1. Att vara lyhörd för barnets försöka att kommunicera.

2. Att kunna få barnen att delta i kommunikationsaktiviteter (av flera olika slag: berätta historier, rimma, leka med ord osv.).

3. Att kunna bygga vidare på och koppla samman olika semiotiska medel (bilder, musik, tal, gester) i aktiviteter för ömsesidigt begripliggörande.

4. Att göra det tydligt att alla barnens språk värdesätts.

5. Att även ge språket ett innehåll – att växla mellan att tala om någonting (ett fenomen) och att tala om hur vi talar om det (metakommunikation).

6. Att bygga upp utvecklande relationer med barnets vårdgivare så att de kan medverka till barnets språkutveckling.

7. Att se alla språk som resurser som man värdesätter och utvecklar.

De många färdigheterna som läraren behöver ha förutsätter vikten av

8. kompetensutveckling för lärare – att hjälpa lärare att hålla sig à jour med forskningen.

2016-1- IT02-KA201- 024294

EDUGATE – Flerspråksundervisning i förskoleverksamhet och barnomsorg

In document Projektnummer: IT02-KA (Page 31-35)

Related documents