• No results found

Löner och löneprinciper

Lönehöjningar

2013

Enas inte de lokala parterna om annat bildas ett löneutrymme om 530 kronor per heltidsanställd den 1 september 2013. 265 kronor utgår som generell löneökning, medan resterande utrymme – motsvarande 265 kronor – utgör en pott för fördelning i lokala förhandlingar.

Enas inte de lokala parterna om fördelningen av pott senast den 1 november 2013 ska ytterligare 130 kr från potten utges som generell löneökning och resterande fördelas av arbetsgivaren.

Lägsta utgående månadslön efter genomförd lönerevision är 18 944 kr.

Beloppen avser heltidsanställda. För deltidsanställda proportioneras beloppen ovan i förhållande till tjänstgöringsgraden.

2014

Enas inte de lokala parterna om annat bildas ett löneutrymme om 560 kronor per heltidsanställd den 1 september 2014. 280 kronor utgår som generell löneökning, medan resterande utrymme – motsvarande 280 kronor – utgör en pott för fördelning i lokala förhandlingar.

Enas inte de lokala parterna om fördelningen av pott senast den 1 november 2014 ska ytterligare 140 kr från potten utges som generell löneökning och resterande fördelas av arbetsgivaren.

Lägsta utgående månadslön efter genomförd lönerevision är 19 504 kr.

Beloppen avser heltidsanställda. För deltidsanställda proportioneras beloppen ovan i förhållande till tjänstgöringsgraden.

2015

Enas inte de lokala parterna om annat bildas ett löneutrymme om 610 kronor per heltidsanställd den 1 september 2015. 305 kronor utgår som

generell löneökning, medan resterande utrymme – motsvarande 305 kronor – utgör en pott för fördelning i lokala förhandlingar.

Enas inte de lokala parterna om fördelningen av pott senast den 1 november 2015 ska ytterligare 150 kr från potten utges som generell löneökning och resterande fördelas av arbetsgivaren.

Lägsta utgående månadslön efter genomförd lönerevision är 20 114 kr.

Beloppen avser heltidsanställda. För deltidsanställda proportioneras beloppen ovan i förhållande till tjänstgöringsgraden.

Övertidsersättning, tillägg för kväll, natt samt lör-, sön- och helgdag Beloppen höjs med 2,1 % per den 1 september 2013.

Beloppen höjs med 2,2 % per den 1 september 2014.

Beloppen höjs med 2,5 % per den 1 september 2015.

Branschvana

Branschvanetillägg erhålles vid lönerevision enligt följande två steg:

• 600 kronor/månad efter 3 års branschvana samt ytterligare

• 400 kronor/månad efter 6 års branschvana. Från och med 2015-09-01 uppgår tillägget till 550 kronor/månad

Branschvana kan endast erhållas en gång i respektive steg. Arbetstagare kan till och med den 31 augusti 2015 inte erhålla mer än sammanlagt 1000 kronor i branschvanetillägg. Efter den 31 augusti 2015 kan arbetstagare inte erhålla mer än 1150 kronor totalt i branschvanetillägg.

Beloppen avser heltidsanställning, vid deltidsanställning proportioneras beloppen i förhållande till sysselsättningsgraden.

Tillägget avstäms i samband med lönerevision. Kraven för branschvanetillägget måste vara uppfyllda vid angivet datum för lönerevision.

Den dokumenterade branschvanan ska kunna visas av medarbetaren och fastställas vid anställningens ingående. Branschvana intjänas från och med 18 år. En förutsättning för tillgodoräknande av branschvana är att den

anställde har haft en faktisk arbetad tid om i genomsnitt minst 15 timmar per vecka, under en beräkningsperiod om 12 månader.

Anmärkning

På Almega Serviceentreprenörernas hemsida,

www.serviceentreprenorerna.se, finns blankett ”Anställningsbekräftelse”

där branschvana kan noteras.

Ungdomslöner (för anställda under 20 år)

För ungdomar fyllda 18 och 19 år är lönen 90% av lägsta utgående månadslön.

För ungdomar fyllda 16 och 17 år är lönen 80% av lägsta utgående månadslön.

Löneprinciper

1 Gemensamma värderingar

Alla medarbetare bidrar till tillväxten i ett företag. En förutsättning för en framgångsrik verksamhet i företaget är en värdefull och engagerad insats av medarbetare på alla nivåer i företaget.

Lönebildningen ska vara en positiv kraft i företagets verksamhet och skapa förutsättningar för att individer utvecklas och stimuleras till goda insatser.

Härigenom kan lönebildningen bidra till ökad produktivitet, effektivitet och lönsamhet. För att möjliggöra en positiv löneutveckling och trygghet i anställningen fordras att alla medarbetare bidrar genom en aktiv

medverkan i företagens förändringsarbete.

Medarbetarens utbildning och kompetensutveckling är en betydelsefull del av företagets långsiktiga planering och produktivitetsutveckling samt utgör ett led i utvecklingen av arbetsprocesser och medarbetare. Det är därför angeläget att alla medarbetare aktivt medverkar i sin utbildning och utveckling.

Ett förtroendefullt samarbete mellan chef och medarbetare är av stor betydelse för lönebildningen och för medarbetarnas personliga utveckling.

2 Löneprinciper

Lönesättningen ska vara individuell och differentierad, med hänsyn till verksamhetens krav, arbetsuppgifternas art och innehåll, individuell kompetens och duglighet. Ökad erfarenhet, mångkunnighet och mer ansvarskrävande arbetsuppgifter bör ge utslag i den individuella löne- sättningen.

Medarbetarsamtal mellan chef och medarbetare ska ske där individens mål relateras till verksamhetens. I sådana samtal ska även resultatuppföljning och lönesättning diskuteras och motiveras.

Lokala överenskommelser ska träffas om lönekriterier. Exempel på hur ett lokalt lönesystem med lönekriterer och bedömningsvariabler kan utformas finns att hämta på Almega Serviceentreprenörenas hemsida

www.serviceentreprenorerna.se eller på Kommunals hemsida www.kommunal.se.

Samma värdering och tillämpning av ovanstående principer gäller för alla medarbetare, vilket medför att eventuella osakliga löneskillnader,

exempelvis på grund av kön och ålder, ska elimineras.

3 Garantiregler Mom 1

Då städentreprenadföretag övertar servicearbete från annat företag enligt mom 2 ska i första hand deltidsanställda, med minst sex månaders sammanhängande anställningstid, i det övertagande företaget, erbjudas utökad arbetstid.

Krävs härutöver nyanställning ska i första hand anställning erbjudas de anställda arbetstagare, som har minst sex månaders sammanhängande anställningstid på arbetsplatsen. Provanställning får ej förekomma i sådana fall. Vid nyanställning enligt detta stycke ska arbetstagare erhålla

bibehållen lön förutsatt att samma arbetsuppgifter erhålles hos den nya arbetsgivaren.

Mom 2

Garantireglerna gäller i följande fall:

1. Då städentreprenadföretag övertar servicearbete vid företag där löner och allmänna anställningsvillkor regleras av annat kollektivavtal.

2. Då städentreprenadföretag övertar servicearbete från annat

städentreprenadföretag, för det fall att kundföretaget och lokalerna är desamma.

Anmärkning:

Parterna är ense om att ovanstående garantiregler ej gäller för såvida LAS § 6 b är tillämplig.

4 Förhandlingsordning

Överenskommelse om löner skall träffas i förhandling mellan lokala parter.

Endera parten kan dock påkalla central förhandling, vilket i så fall ska ske senast en månad efter det att den lokala förhandlingen avslutats.

Bilaga 5

Överenskommelse om introduktions-, och grund- och

Related documents