• No results found

Lönsamhet i sin helhet

5. ANALYS

5.2 Lönsamhet i sin helhet

Organisation 1 som alltså har kortare livslängd och sämre lojalitet trots att de alltid nyttjar bindningstider har redovisat en genomsnittligt rörelsevinst på 11,6 %. Organisation 2 som trots att de avstår bindningstider har längre medlemstid, redovisar ett snittresultat på -0,86 %. Detta förklaras till viss del i bolagets kraftiga expansion och investeringar i nya anläggningar. Som tidigare nämnt har Organisation 2 en tre gånger så snabb tillväxt sett till omsättning. Detta trots ett lägre pris på sina produkter vilket innebär att det totala antalet nya medlemmar bör vara minst tre gånger så högt. En avgörande faktor för att få nya kunder är, enligt Respondent 3, att ha ett lågt insteg och kort väg till beslut för den nya medlemmen. Att ej applicera bindningstider är ett sätt att minska insteget enligt Respondent 3. Reicheld och Sasser (1990) förklarar vidare att ett kraftigt ökat medlemsantal är en effekt av att kunder generar kunder. Bindningstider och lönsamhet hör ihop genom att 1. Ett längre medlemskap ger högre intäkter och 2. En nöjd och

38 lojal kund har större sannolikhet att rekommendera sina vänner att teckna medlemskap hos samma organisation. Reicheld och Sassers (1990) teorier är dock inte alltid tillämpbara. Om vi försöker appliceras dessa på Organisation 3, som enligt egen utsago har god kundnöjdhet, borde dom även växa exponentiellt med hjälp av att medlemmar rekryterar medlemmar, men effekten hämmas eftersom denna organisation är geografisk begränsad och inte tillhör någon av de rikstäckande kedjorna. Lönsamheten är låg trots hög kundnöjdhet och att de ibland applicerar bindningstider, vilket indikerar till att dessa faktorer i sin ensamhet inte är avgörande för organisationens lönsamhet.

39

SLUTSATS

Syftet med studien var att studera hur bindningstider inom gymbranschen påverkar den ekonomiska lönsamheten. Organisation 1 hanterar enbart produkter med bindningstid, den Organisation 2 har enbart produkter utan bindningstid medans Organisation 3 har många olika kombinationer och varianter av bundna och obundna produkter. Organisation 2 uppgav att de bara fått positiv feedback från medlemmar vid valet om att ta bort bindningstider och de tror starkt att detta är en konkurrensfördel. Vi kan konstatera att denna tro inte stämmer överens med statistik av Svenskt Kvalitetsindex (2014) som visar att både kundnöjdheten och kundlojaliteten har gått ner de senaste åren. Bindningstider påverkar kundnöjdhet och kundlojalitet vilket är två faktorer som påverkar lönsamhet enligt Hallowell (1995). Vår empiri styrker inte att nöjda kunder till följd av borttagna bindningtider är mer lönsamma, men däremot kan vi se att obundna medlemmar är mer lojala och kan antas generera större intäkter över tid. Att jämföra lönsamhet är svårt. Ser man till den totala ökningen på omsättning hos respektive organisation så har Organisation 1 ökat sin omsättning med 13,3% under en treårsperiod, medans Organisation 2 ökat sin omsättning med 36,4%. Detta är en anmärkningsvärd differens där Organisation 2 växer nästan tre gånger så snabbt som konkurrenten. Organisation 2 uppger att det ekonomiska resultatet påverkats av investeringar och utökning av verksamheten.

Resultatet av studien indikerar att det finns en medvetenhet hos de tre organisationerna om att medlemmarna tycker att medlemskap utan bindningsitd är fördelaktigt. Respektive organisation har en bakomliggande tanke kring varför de valt att forma sitt produktutbud på det sätt som gjorts. Det uppstår en problematik för oss att särskilja bindningtider från övriga faktorer som spelar in på lönsamhet. Därmed leder det oss till slutsatsen att vi inte kan avgöra bindningstiders påverkan på lönsamheten utan att ta hänsyn till övriga faktorer. Lönsamheten påverkas markant av prissättning, investeringar och geografisk placering på anläggningen. Bindningstid behöver ses i ett sammanhang och i relation till övriga faktorer som presenteras i teoriavsnittet. Det vi kan konstatera är att Organisation 2 som

40 ej använder bindningstid har ökat mest i omsättning och tillväxt samtidigt som de har likvärdig kundlojalitet som Organisation 1.

Praktiska rekommendationer

Den praktiska rekommendationen vi vill ge till aktörer i branschen är att noga utvärdera demografin på sina nuvaranade och framtida medlemmar. I takt med att Generation Y blir köpstarka kommer denna fråga vara av större vikt. Varje aktör bör därför ha en skälig grund till beslutet om att nyttja eller inte nyttja bindningstider på sina produkter.

Vidare forskning

Denna studie har enbart behandlat organisationernas synvinkel på hur bindningstider påverkar lönsamheten. Sekundärdata i form av statistik har tillämpats men att huvudsakligen undersöka hur medlemmarna ser på dess påverkan är vårt förslag till vidare forskning. Det skulle vara av relevans att få medlemmarnas perspektiv på omådet för att skapa en större förståelse för statistiken vi använt. På så vis skulle orgaisationerna kunna ta del av denna förståelse och anpassa produktutbudet utefter vad medlemmarna angett. Förslagsvis skulle därför en kvantiativ studie genomföras för att analysera hur medlemmarna resonerar kring bindningstider. På så vis hade perspektivet breddats för studien och fler synvinklar hade kunnat uppmärksammats. Eftersom organisationerna lever på intäkter av medlemmarna är detta perspektiv av relevans. På så vis kan organisationerna få inblick i vad som är viktigt för medlemmarna och därmed öka chanserna till bättre lönsamhet. En sådan studie skulle bidra till en större förståelse för bindningstiders påverkan samt en helhetsbild av produktutformningens betydelse för lönsamhet inom gymbranschen.

Referenser

Aaker, D.A. 2002. Building strong brands. Simon och Schuster, London.

Alla Bolag, http://www.allabolag.se/5565399747/Sportlife_M_W_AB

hämtad den 20 april 2016.

Anderson, E.W. och Fornell, C. (1994), A customer satisfaction research prospectus, in Rust, R.T. and Oliver, R. (Eds), Service Quality: New Directions in Theory and Practice, Sage. Publications, Thousand Oaks, CA, pp. 241-68.

Angelov, E, I. (2005) SIKA, Den samhällsekonomiska kalkylen – en introduktion för den nyfikne. SIKA Rapport 2005:5. ISSN 1402-6651. Birger Gustafsson Digital AB, Stockholm 2005

https://www.miljomal.se/Global/27-samhallsekonomiska%20analyser/Den%20samh%C3%A4llsekonomiska% 20kalkylen.pdf

Barton, C., Fromm, J., och Egan, C. (2012). The millennial consumer: Debunking setereotypes. The Boston Consulting Group.

Broberg, I. och Winroth, J. (2004). Perspektiv på Sport Management. Stockholm: SISU Idrottsböcker

Bryman. A. och Bell. E. (2013). Företagsekonomiska forskningsmetoder. Malmö. Liber

Christensen, C.M. och Raynor, M. (2003) The Innovator’s Solution. Boston, MA: Harvard Business School Press.

ss. 19-20.

Danneels, E. (2003) Tight-loose coupling with customers: the enactment of customer orientation. Strategic Management Journal, 24, 6, 559–576.

Ekman, T. (2014) Pressrum: Tele2. Hämtat från Tele2-webbplats:

http://om.tele2.se/tele2-slutar-lasa-in-kunder-med-bindningstider- ersatter-alla-nuvarande-abonnemang-med-ett-enda-nytt-utan-bindningstid/ Den 20 mars 2016.

Evans, M. Foxall, G. och Jamal, A. (2008). Konsumentbeteende. Malmö: Liber AB

Feder, S P (2010). http://whartonmagazine.com/blog/value-of- the-subscription-model/ den 19 april 2016.

Fredberg, T. och Piller, F, T. (2011) The paradox of tie strength in customer relationships for innovation: a longitudinal case study in the sports industry. R&D Management vol 41, pp 5. Blackwell Publishing Ltd.

Friskis&Svettis (2016) http://www.sthlm.friskissvettis.se/priser/ Den 10 april 2016.

Ghodeswar, B. 2008. "Building brand identity in competitive markets: a conceptual model", Journal of Product & Brand Management, vol. 17 Iss 1 s. 4 - 12.

Godson, M. (2009). Relationship Marketing. New York: Oxford University Press

Goldman Sachs

http://www.goldmansachs.com/our-thinking/pages/Generation Y/ den 27 januari 2016.

Liber AB

Gummesson, E. (1993) Quality Management in Service Organizations: An Interpretation of the Service Quality Phenomenon and a Synthesis of International Research, International Service Quality Association. Karlstad.

Hallowell, R. (1995) The relationships of customer satisfaction, customer loyalty, and profitability: an empirical study. International Journal of Service Industry Management. Vol.7, No.4, 1996, pp. 27-42. © MCB University Press, 0956-4233

Hedblom, C. (2009). The Body is Made to Move – Gym and Fitness Culture in Sweden. Diss., Stockholms Universitet. Stockholm: Univ.

Henderson, R. (2006) The innovator’s dilemma as a problem of organizational competence. Journal of Product Innovation Management, 23, 5–11.

Heskett, J, L., Sasser, W. E. och Hart, C, W, L. (1990), Breakthrough Service, The Free Press, New York.

Jacobsen Ingvar. D. (2002). Vad, hur och varför? – om metodval i företagsekonomiska och andra samhällsvetenskapliga ämnen. Lund. Studentlitteratur

Macinns, Deborah J. och Folkes, Valerie S. (2010). The Disciplinary Satus of Consumer Behavior. Journal of Consumer Research , 36 (6), 903.

Mann, L. D. (2015). Generation Y: Changing consumer behavior.

GoldmanSachs.

Marandi, E. och Harris, J. (2010). The impact of perceived service provider empathy on customer loyalty: some observations from the health and fitness sector. Managing Leisure, Vol. 15, ss. 214-227.

Nas Insights (2006) Generation Y: The Generation Y- Ready or not here they come.

Nationalencyklopedin, Lönsamhet.

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/l%C3%B6nsam het den 19 maj 2016

Parment A (2008) Generation Y- Framtidens konsumenter och medarbetare gör entré! Första upplagan, Malmö Liber.

Patel, R., och Davidson, B. (2011). Forskningsmetodikens grunder - Att planera, genomföra och rapportera en undersökning. Lund. Studentlitteratur

Reicheld, F.F. och Sasser, W.E. Jr (1990), “Zero defections comes to services”, Harvard Business Review, September-Oktober, pp. 105-11.

Sandhusen, R. L. (2000). Marketing. Elektronisk bok hämtad från:

http://books.google.com/books?id=8qlKaIq0AccC&printsec=frontcover# v=onepage&q&f=false Den 16 maj 2016.

Sjöberg, F. (2016) www.lawline.se/aswers/skalig-bindningstid den 13 juni 2016.

Svenskt Kvalitetsindex, (2014) http://www.kvalitetsindex.se/wp-content/uploads/2015/09/Mobiltelefoni-2015.pdf Den 25 april 2016.

Söderström, T. (1999). Gymkulturens logik – om samverkan mellan kropp, gym och samhälle. Diss., Umeå universitet. Umeå: Univ.

Vargo, S., Lusch, R. (2004). Evolving to a New Dominant Logic for Marketing. Journal of Marketing. Vol. 68. ss. 1-17.

Yeung, M. och Ramasamy, B. (2008) Brand value and firm performance nexus: Further empirical evidence, Brand Management, vol 15., issue 5, s. 322-335

Zeithaml, V. A., Bitner, M, J., och Gremler, D, D. (2009) Services Marketing – Integrating Customer Focus Across the Firm. New York: McGraw Hill.

Muntliga intervjuer:

Organisation 1 – Respondent 1, Affärsenhetschef, Skövde, den 11 april 2016

Organisation 2 – Respondent 2, Marknadschef, Göteborg, den 11 april 2016 Organisation 2 – Respondent 3, Regionschef, Göteborg, den 13 april 2016

Organisation 3 – Respondent 4, Grundare, Skara, den 12 april 2016 Organisation 3 – Respondent 5, Medgrundare, Skara, den 12 april 2016

Related documents