• No results found

Lag om ändring i miljöbalken (1998:808)

1 Författningsförslag

1.1 Lag om ändring i miljöbalken (1998:808)

dels att nuvarande 8 kap. 1 och 2 §§ ska upphöra att gälla

dels att 1 kap. 2 §, 16 kap. 13 §, 24 kap 1 §, 25 kap. 6 §, 29 kap. 2 b, 8, 11, 12 §§, 31 kap. 4 § ska ha följande lydelse,

dels att det ska införas 65 nya paragrafer, 8 kap. 1, 2, 7–40 §§, 12 kap. 6 b §, 29 kap. 2 d–m, 12 c §§ av följande lydelse,

och närmast före 8 kap. 1, 7, 9, 14, 17 a, 18, 20, 21, 24, 38, 39 nya rubriker av följande lydelse,

dels att det i övergångsbestämmelserna ska införas en bestämmelse av följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 1 kap.

2 §1

Bestämmelserna i denna balk om hushållning med mark- och vattenområden, tillstånd, anmälan och tillåtlighet ska i fråga om geo-logisk lagring av koldioxid tillämpas även på Sveriges kontinental-sockel utanför territorialgränsen.

Ytterligare bestämmelser om balkens tillämpning utanför terri-torialgränsen finns i 7 kap. 32 §, 10 kap. 18 a § och 15 kap. 27 § samt i lagen (1966:314) om kon-tinentalsockeln och i lagen (1992:1140) om Sveriges ekono-miska zon.

Ytterligare bestämmelser om balkens tillämpning utanför terri-torialgränsen finns i 7 kap. 32 §, 8 kap. 2 §, 10 kap. 18 a § och 15 kap. 27 § samt i lagen (1966:314) om kontinentalsockeln och i lagen (1992:1140) om Sveriges ekonomiska zon.

8 kap

Mål och tillämpningsområde 1 §

Målet med bestämmelserna i detta kapitel är att bevara biologisk mångfald så att förändringar bland arterna sker i ett naturligt tempo som inte hotas av mänsklig verk-samhet samt att bidra till att alla naturligt förekommande arter ska bevaras i livskraftiga populationer.

2 §

Bestämmelserna i 8 kap. miljö-balken och föreskrifter som har med-delats med stöd av balken ska till-lämpas även i Sveriges ekonomiska zon.

Bestämmelser om hänsyn till folkrättsliga grundsatser finns i 10 § lagen (1992:1140) om Sveriges eko-nomiska zon.

I fråga om jakt efter vilda dägg-djur och fåglar finns bestämmelser i jaktlagen (1987:259) samt före-skrifter som meddelats med stöd av den.

I fråga om fiske finns bestäm-melser i fiskelagen (1993:787) eller föreskrifter antagna med stöd av den.

Livsmiljöunderlag 7 §

Varje länsstyrelse ska besluta om att anta livsmiljöunderlag för länet.

8 §

Regeringen får meddela före-skrifter om livsmiljöunderlagen, om hur de tas fram och beslutas samt om deras innehåll.

Fridlysning av fåglar och ägg 9 §

Det är förbjudet att avsiktligt, eller genom att acceptera en sådan konsekvens av sitt handlande, fånga eller döda exemplar av fågelarter som förekommer vilt inom Euro-peiska unionens euroEuro-peiska terri-torium.

I fråga om jakt efter vilda fåg-lar finns bestämmelser i jaktlagen (1987:259) eller föreskrifter antagna med stöd av den.

10 §

Det är förbjudet att avsiktligt, eller genom att acceptera en sådan konsekvens av sitt handlande, för-störa eller skada bon eller ägg av fågelarter som förekommer vilt inom Europeiska unionens euro-peiska territorium. Det är också förbjudet att bortföra deras bon.

I fråga om jakt genom att göra ingrepp i vilda fåglars bon eller genom att förstöra deras ägg finns bestämmelser i jaktlagen (1987:259) eller föreskrifter antagna med stöd av den.

11§

Det är förbjudet att samla in ägg från fåglar som förekommer vilt inom Europeiska unionens europeiska territorium, även om de är tomma.

I fråga om jakt genom att samla in deras ägg finns bestäm-melser i jaktlagen (1987:259) eller föreskrifter antagna med stöd av den.

12 §

Det är förbjudet att inneha fågel-ägg.

Förutsatt att innehavet fram-står obetydligt med hänsyn till det intresse som är avsett att skyddas omfattar förbudet inte

1. ägg från höns, kalkoner, pärl-höns, ankor, änder, gäss, vaktlar, duvor, fasaner, rapphöns och struts-fåglar (Ratitae) som föds upp eller hålls i fångenskap för avel, kött eller äggproduktion och som genom hela produktionen varit avsedda som livsmedel, för livsmedelsproduk-tion, för läkemedelsindustrin eller som kläckägg för sådan produktion, 2. enstaka rötägg och trasiga skal som plockats efter avslutad häckning,

3. konstnärligt utsmyckade ägg som härrör från exemplar som av-ses i p. 1,

4. ägg som innehas av Natur-historiska riksmuseet eller med stöd av tillstånd enligt föreskrifter som meddelats med stöd av 12 a §.

I fråga om jakt genom att samla in och behålla deras ägg finns be-stämmelser i jaktlagen (1987:259) eller föreskrifter antagna med stöd av den.

12 a §

Den myndighet regeringen be-stämmer får lämna tillstånd till in-stitutioner för forskning eller under-visning att inneha fågelägg samt meddela föreskrifter för institutio-nernas innehav av fågelägg.

Regeringen får meddela före-skrifter om vilken myndighet som får ta emot fågelägg som inte får innehas.

Regeringen eller den myndig-het regeringen bestämmer får med-dela föreskrifter om vad som ska gälla för sådant mottagande som avses i andra stycket.

13 §

Det är förbjudet att avsiktligt, eller genom att acceptera en sådan konsekvens av sitt handlande, störa fåglar som förekommer vilt inom Europeiska unionens europeiska territorium, särskilt under deras häcknings- och uppfödningsperiod, i den mån dessa störningar inte saknar betydelse för att bibehålla populationen på en nivå som sva-rar särskilt mot ekologiska, veten-skapliga och kulturella behov, eller för att återupprätta populationen av dessa arter till denna nivå.

I fråga om jakt efter vilda fåg-lar finns bestämmelser i jaktlagen (1987:259) eller föreskrifter an-tagna med stöd av den.

Fridlysning av andra djur än fåglar

14 §

Det är förbjudet att avsiktligt, eller genom att acceptera en sådan konsekvens av sitt handlande, fånga eller döda vilt levande exemplar av de djurarter, andra än fåglar, som framgår av föreskrifter med-delade med stöd av 20 § p. 5 i djurens naturliga utbredningsom-råde.

I fråga om jakt efter vilda dägg-djur finns bestämmelser i jakt-lagen (1987:259) eller föreskrifter antagna med stöd av den. I fråga om fiske finns bestämmelser i fiske-lagen (1993:787) eller föreskrifter antagna med stöd av den.

14 a §

I fråga om sådana vilt levande djurarter som framgår av före-skrifter meddelade med stöd av 20 § p. 5 är det förbjudet att för fångst eller dödande använda medel eller metoder som inte är selektiva och som lokalt kan medföra att populationen av arten försvinner eller utsätts för en allvarlig stör-ning. Fångst eller dödande får inte ske från motorfordon i rörelse eller från flygplan.

Första stycket gäller inte fångst eller dödande av fåglar eller dägg-djur. I fråga om medel och meto-der för fångst eller dödande av sådana djur finns bestämmelser i jaktlagen (1987:259) eller föreskrif-ter antagna med stöd av den.

I fråga om fiske finns bestämmelser i fiskelagen (1993:787) eller före-skrifter antagna med stöd av den.

14 b §

I fråga om sådana vilt levande kräldjur, groddjur och ryggrads-lösa djur som framgår av föreskrif-ter meddelade med stöd av 20 § p. 1–4 är det förbjudet att i den om-fattning som regeringen bestämmer 1. döda, skada, fånga eller på annat sätt samla in exemplar,

2. ta bort eller skada ägg, rom, larver eller bon, eller

3. förstöra eller försämra repro-duktionsområden eller viloplatser.

Förbudet gäller även järv och myskoxe. Jakt efter sådana djur regleras i jaktlagen (1987:259) eller föreskrifter antagna med stöd av den.

14 c §

Trots förbudet i 14 och 14 b §§

får huggorm som påträffas på tomt-mark

1. infångas och flyttas, eller 2. dödas, om det inte är möjligt att fånga ormen och det inte finns någon annan lämplig lösning.

15 §

Det är förbjudet att störa sådana andra vilda djur än fåglar, av de arter som framgår av föreskrifter meddelade med stöd av 20 § p. 5, i djurens naturliga utbrednings-område. Förbudet gäller särskilt under deras parnings-, uppföd-nings-, övervintrings- eller flytt-ningsperioder.

I fråga om jakt efter däggdjur finns bestämmelser i jaktlagen (1987:259) eller föreskrifter an-tagna med stöd av den. I fråga om fiske finns bestämmelser i fiske-lagen (1993:787) eller föreskrifter antagna med stöd av den.

16 §

Det är förbjudet att förstöra eller samla in exemplar av ägg eller rom från andra vilt levande djur än fåglar av de arter som framgår av föreskrifter meddelade med stöd av 20 § p. 5, i djurens naturliga utbredningsområde.

I fråga om fiske finns bestäm-melser i fiskelagen (1993:787) eller föreskrifter antagna med stöd av den.

16 a §

Trots förbuden i 14 b och 16 §§

får i fråga om kopparödla, mindre vattensalamander, skogsödla, van-lig groda, vanvan-lig padda och åker-groda

1. ägg (rom) och larver (yngel) samlas in, om

a) det sker i liten omfattning för studie av äggets eller larvens utveckling till djur,

b) de insamlade exemplaren återutsätts på den plats där de sam-lades in, så snart de har utvecklats till vuxna djur eller tidigare, och

c) insamlingen inte har något kommersiellt syfte, eller

2. enstaka exemplar tillfälligt fångas in för studie, om exemplaret inte flyttas från den plats där det fångades och snarast släpps tillbaka på den platsen.

Undantag enligt första stycket gäller i fråga om åkergroda endast om insamlingen behövs för forsk-nings- eller utbildningsändamål.

17 §

Det är förbjudet att försämra eller förstöra fortplantningsom-råden eller viloplatser för andra vilda djur än fåglar av de arter som framgår av föreskrifter med-delade med stöd av 20 § p. 5, i deras naturliga utbredningsområde.

Oavsiktlig fångst och oavsiktligt dödande

17 a §

Den som vidtar en åtgärd eller bedriver en verksamhet är skyldig att i rimlig utsträckning övervaka och till tillsynsmyndigheten rap-portera oavsiktlig fångst och oav-siktligt dödade av sådana andra vilda djur än fåglar, av de arter

som framgår av föreskrifter med-delade med stöd av 20 § p. 5, och som dött eller fångats som en följd av verksamheten eller åtgärden.

För verksamheter som prövas enligt 9 eller 11 kap. ska skyldig-heten regleras i tillståndet.

Övriga verksamheter eller åt-gärder ska i rimlig utsträckning övervaka oavsiktligt dödade eller fångade av andra vilda djur än fåglar, av de arter som framgår av föreskrifter meddelade med stöd av 20 § p. 5 och som dött eller fångats som en följd av verksam-heten eller åtgärden. För rappor-teringen ska vad som i 17 b § an-ges för anmälan gälla.

17 b §

Den som påträffar ett dödat eller fångat djur av en sådan art, annat än fåglar, som framgår av före-skrifter meddelade med stöd av 20 § p. 5, ska snarast möjligt an-mäla detta till den myndighet och på det sätt som regeringen bestäm-mer.

Får en markägare veta att ett djur som avses i 14 § har fångats eller påträffats dött på dennes mark är markägaren skyldig att förvissa sig om att en anmälan har gjorts eller själv göra en sådan anmälan.

En rättighetshavare eller verksam-hetsutövare har samma skyldighet.

Detsamma gäller en befäl-havare eller redare beträffande djur som påträffas på fartyg som

denne ansvarar för enligt sjölagen (1994:1009) eller föreskrifter an-tagna med stöd av den lagen.

Djur för vilka det föreskrivs anmälningsskyldighet enligt 25 § jaktlagen (1987:259) ska anmälas i enlighet med vad som där anges.

Fridlysning av växter 18 §

Det är förbjudet att plocka, samla in, skära av, dra upp med rötterna eller förstöra vilt levande växter, av de arter som framgår av föreskrifter meddelade med stöd av 20 § p. 5 i deras naturliga ut-bredningsområde.

Förbudet gäller alla stadier i den biologiska cykeln.

18 a §

I fråga om sådana vilt levande kärlväxter, mossor, lavar, svam-par och alger, av de arter som framgår av föreskrifter meddelade med stöd av 20 § p. 1–4 är det förbjudet att i den omfattning som framgår av regeringens föreskrifter 1. plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort eller skada exem-plar av växterna,

2. ta bort eller skada frön eller andra delar.

3. förstöra eller försämra livs-miljöer.

Förbudet i första stycket gäller inte inom hemfridszon.

18 b §

I fråga om sådana vilt levande kärlväxter, mossor, lavar, svam-par och alger, av de arter som fram-går av föreskrifter meddelade med stöd av 20 § p. 1–4 är det förbju-det att i den omfattning som fram-går av regeringens föreskrifter

1. gräva eller dra upp exemplar av växter med rötterna, eller

2. plocka eller på annat sätt samla in exemplar av växter för försäljning eller andra kommer-siella ändamål.

18 c §

Trots förbudet i 18 a § får mark-ägaren och den som har nyttjande-rätt till marken skörda exemplar av mistel för försäljning, om

1. det sker för att vårda värd-trädet, och

2. den berörda populationens fortbestånd inte påverkas negativt.

19 §

Trots förbuden i 14, 14 b, 18 a, och 18 b §§ får enstaka exemplar av djurarterna bredkantad dykare, bred kärrtrollslända, bred paljett-dykare, brun gräsfjäril, citron-fläckad kärrtrollslända, grön mo-saikslända och pudrad kärrtroll-slända samt enstaka exemplar av växtarterna norskoxel, skogsrör, styvnate, grön sköldmossa, hårklo-mossa, käppkrokhårklo-mossa, långskaftad svanmossa, nordisk klipptuss, got-ländsk hättemossa, vedtrådmossa,

mikroskapania och barkkvastmossa samlas in, om

1. det krävs för dokumentering av arten och sker för forsknings- eller utbildningsändamål, och

2. det inte finns något annat tillfredsställande alternativ och den berörda populationens fortbestånd inte påverkas negativt,

Regeringen eller den myndig-het regeringen bestämmer får med-dela föreskrifter om vilka förutsätt-ningar som gäller sådan insamling.

Bemyndiganden 20 §

Regeringen får meddela före-skrifter om vilka arter som be-stämmelserna i 9–12, 13–19 §§ ska tillämpas för. Sådana föreskrifter får meddelas om

1. arten är eller riskerar att bli hotad i hela eller delar av sitt ut-bredningsområde i Sverige,

2. arten är utsatt för eller ris-kerar att utsättas för omfattande plockning, uppgrävning, insam-ling, dödande eller infångande,

3. arten annars riskerar att bli föremål för insamling och är svår att skilja från en art som avses i punkten 1 eller 2,

4. det krävs för att uppfylla Sveriges internationella åtagan-den utöver dem som följer av Sveriges medlemskap i Europeiska unionen om skydd för arten, eller

5. sådana bestämmelser krävs för att uppfylla förpliktelser till följd av Sveriges medlemskap i Euro-peiska unionen.

20 a §

Bestämmelser som regeringen meddelar enligt 20 § får om det finns särskilda skäl meddelas för del av landet, dock ej för mindre område än ett län.

20 b §

Om det framstår som mer ända-målsenligt än beslut i enskilda fall, får regeringen meddela föreskrifter som ska gälla för verksamhets- eller åtgärdstyper av visst slag i landet eller del av landet, för att efterleva vad som föreskrivs i detta kapitel.

Föreskrifter enligt första stycket får meddelas för att skydda sådana arter i sådan omfattning som fram-går av föreskrifter meddelade med stöd av 20 § p. 5 och får gälla för-bud, skyddsåtgärder, begränsningar eller andra försiktighetsmått.

För sådana andra arter än fåglar som framgår av föreskrifter meddelade med stöd av 20 § p. 5 får föreskrifter också meddelas om övervakning av oavsiktlig fångst eller oavsiktligt dödande.

Dispensbestämmelser

21 §

Den myndighet som utövar till-synen enligt bestämmelser i 26 kap.

eller bestämmelser som har med-delats med stöd av samma kapitel får i det enskilda fallet ge dispens från förbuden i 9–12 eller 13 §§.

En dispens får ges endast om 1. det inte finns någon annan lämplig lösning,

2. beståndet av de berörda arterna bibehålls på en tillfreds-ställande nivå, och

3. dispensen behövs,

a) av hänsyn till människors hälsa och säkerhet,

b) av hänsyn till flygsäkerheten, c) för att förhindra allvarlig skada på gröda, boskap, skog, fiske och vatten,

d) för att skydda flora och fauna, e) för forsknings- och utbild-ningsändamål, för återutsättning och återintroduktion och för den upp-födning som krävs för detta, eller

f) för att under strängt kon-trollerade förhållanden och på selek-tiv grund tillåta fångst, hållande i fångenskap eller annan förnuftig användning av vissa fåglar i litet antal.

22 §

Den myndighet som utövar till-synen enligt bestämmelser i 26 kap.

eller bestämmelser som har med-delats med stöd av samma kapitel

får i det enskilda fallet ge dispens från förbuden i 14, 15, 16, 17 eller 18 §§. En dispens får ges endast om

1. det inte finns någon annan lämplig lösning,

2. dispensen inte försvårar upp-rätthållandet av en gynnsam beva-randestatus hos bestånden av de berörda arterna i deras naturliga utbredningsområde, och

3. dispensen behövs,

a) för att skydda vilda djur och växter och bevara livsmiljöer,

b) för att undvika allvarlig skada, särskilt på gröda, boskap, skog, fiske, vatten och andra typer av egendom,

c) av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet, eller av andra tving-ande orsaker som har ett allt över-skuggande allmänintresse, inbegri-pet orsaker av social eller ekonomisk karaktär och betydelsefulla positiva konsekvenser för miljön,

d) för forsknings- och utbild-ningsändamål, för återutsättning och återintroduktion av dessa arter och för den uppfödning som krävs för detta, inbegripet artificiell för-ökning av växter eller

e) för att under strängt kon-trollerade förhållanden selektivt och i begränsad omfattning tillåta insamling och förvaring av vissa exemplar av de arter och i den be-gränsade mängd som fastställts av regeringen.

23 §

Den myndighet som utövar till-synen enligt bestämmelser i 26 kap.

eller bestämmelser som har med-delats med stöd av samma kapitel får ge dispens från förbuden i 14 b, 18 a och 18 b §§, om det inte finns någon annan lämplig lösning och dispensen inte försvårar upprätt-hållandet av en gynnsam beva-randestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde.

23 a §

Vid beslut om att meddela dis-pens enligt 21–23 §§ ska en be-dömning göras av om särskilda åtgärder enligt 16 kap. 9 § miljö-balken ska vidtas för att kompen-sera den försämring eller förstörelse som åtgärden eller verksamheten medför. Ett beslut om att vidta sådana åtgärder ska omfatta vill-kor om att åtgärderna ska över-vakas och utvärderas under viss tid.

Om frågan om dispens enligt 21–23 §§ aktualiseras i samband med en anmälan enligt 12 kap.

6 § ska dispensfrågan prövas inom ramen för anmälningsärendet.

Kommersiella aktiviteter, import, export med mera

24 §

Utöver det som gäller enligt rå-dets förordning (EG) nr 338/97 är det förbjudet att importera, expor-tera eller reexporexpor-tera

1. levande fåglar och fågelägg av arter som lever vilt inom Euro-peiska unionens euroEuro-peiska terri-torium,

2. levande djur och växter av arter som framgår av föreskrifter meddelade med stöd av 20 § p. 5 samt myskoxe och järv.

Första stycket gäller inte djur som åtkommits i enlighet med en bestämmelse i jaktlagen (1987:259).

24 a §

Det är förbjudet att förvara eller transportera

1. levande fåglar och fågelägg av arter som lever vilt inom Euro-peiska unionens euroEuro-peiska terri-torium,

2. levande djur och växter av arter som framgår av föreskrifter meddelade med stöd av 20 § p. 5 samt myskoxe och järv.

Förbudet gäller alla levnads-stadier hos djuren och alla levnads-stadier i växternas biologiska cykel.

24 b §

Det är förbjudet att förvara för försäljning eller bjuda ut till försälj-ning, sälja, köpa eller byta levande eller döda

1. fåglar av arter som lever vilt inom Europeiska unionens euro-peiska territorium,

2. djur, växter, ägg, fröer, spo-rer och delar av djur och växter av de arter som framgår av föreskri-fter meddelade med stöd av 20 § p. 5 samt myskoxe och järv.

Detsamma gäller delar eller varor som härrör från sådana djur och växter.

Detsamma gäller också andra varor där det i åtföljande doku-ment, på förpackning eller i märk-ning anges att varan utgör del av eller härrör från sådana djur eller växter eller där det finns någon annan omständighet som är ägnad att ge intrycket att varan utgör del av eller härrör från sådana djur eller växter.

Förbudet gäller alla levnads-stadier hos djuren och alla levnads-stadier i växternas biologiska cykel.

Regeringen eller den myndig-het regeringen bestämmer får med-dela föreskrifter om undantag från första stycket.

24 c §

Det krävs tillstånd för att i större omfattning eller annars i förvärvs-syfte handla med

1. levande fåglar och fågelägg av arter som lever vilt inom Euro-peiska unionens euroEuro-peiska terri-torium,

2. levande djur och växter av de arter som framgår av föreskrif-ter meddelade med stöd av 20 § p. 5 samt myskoxe och järv, och

3. levande djur och växter av arter som anges i bilaga A eller B till rådets förordning (EG) nr 338/97.

Kravet på tillstånd gäller även om handeln avser något som

en-ligt 28 § eller enen-ligt föreskrifter eller dispensbeslut som har med-delats med stöd av 37 § är undan-taget från förbudet i 24 b §.

Regeringen får meddela före-skrifter om vad som ska gälla för sådant tillstånd.

25 §

Det är förbjudet att utan till-stånd från den myndighet reger-ingen bestämmer importera,

Det är förbjudet att utan till-stånd från den myndighet reger-ingen bestämmer importera,

Related documents