• No results found

Lagen om ändring i lagen (1990:325) om självdeklaration

2 kap.

25 a §

I propositionen föreslås en avdragsbegränsning för insatsränta när det gäller sådana föreningar som avses i 1 kap. 1 § tredje stycket lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar. En bestämmelse om uppgifts-skyldighet behövs för att underlätta skatteförvaltningens bedömning av avdragsrätten.

Prop. 1999/2000:88 Bilaga 1

Sammanfattning av promemorian

Arbetsgruppens uppgift har varit att utreda frågan om registrering skall medges enligt lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar (föreningslagen) av s.k. medlemsfrämjande föreningar. Dessa bedriver inte själva eller till huvudsaklig del affärsverksamhet men deras med-lemmar deltar i kooperativ verksamhet som bedrivs av annan ekonomisk förening.

Kooperativ samverkan har starka traditioner i svenskt näringsliv. De grenar av svensk kooperation som är mest omfattande är främst kon-sumentkooperationen, lantbrukskooperationen och bostadskooperationen.

Konsumentkooperationen består av konsumentföreningar, OK-före-ningar och Kooperativa förbundet, KF. I fråga om organisationsformen förekommer fortfarande den gamla s.k. originära modellen med en lokalt förankrad konsumentförening, primärförening. Modellen innebär att kon-sumentföreningen äger och driver affärsverksamheten (butikerna). Före-ningen äger i sin tur andelar i KF som är sekundär förening. KF har där-vid traditionellt svarat för varuanskaffning och annat stöd till primärföre-ningen. Under de senare åren har dock en rad primärföreningar överfört sin affärsverksamhet till KF och för närvarande drivs övervägande delar av konsumentkooperationens detaljhandel i KF-koncernen, således inom ramen för sekundärföreningen. Detta innebär att ägandet och den koope-rativa verksamheten skiljs åt i skilda juridiska personer. Syftet med denna omvandling är främst att skapa effektivitetsvinster genom storskalighets-effekter och synergifördelar, och att möjliggöra nog stora samt bärkraftiga investeringar för att uppnå detta. Grundläggande för denna utveckling får anses vara behovet av att öka konkurrenskraften gentemot andra aktörer på marknaden.

Omstruktureringen innebär en förändrad rollfördelning inom kon-sumentkooperationen. De konsumentföreningar som strukturerat om sin organisation svarar som tidigare för medlemsverksamheten och för rela-tionerna till medlemmarna. Individuellt är medlemmarna anslutna till dessa primärföreningar som mottagit deras insatskapital. Affärsverksam-heten bedrivs i betydande omfattning av KF direkt, eller indirekt genom dotterbolag till KF. Föreningarna och deras medlemmar utövar sitt in-flytande över affärsverksamheten via ägandet i KF. Den nya organisa-tionsformen innebär en fördelningsform i vilken medlemsverksamheten, relationerna till medlemmarna och ägandet till andelar i sekundärföre-ningen ligger i primärföresekundärföre-ningen. I denna modell utövas affärsverksam-heten direkt eller indirekt i sekundärföreningen i vilken primärföreningen är medlem och med vilken medlemmarna i primärföreningen bedriver samhandeln. Den nämnda organisationsformen kan kallas för fördel-ningsmodellen.

I betänkandet Attityder och lagstiftning i samverkan (SOU 1996:31)

Prop. 1999/2000:88 Bilaga 1

35 att lagstiftningen inte borde hindra en utveckling med övergång till

för-delningsmodellen. För att åstadkomma detta måste lagstiftningen ändras så att även föreningar som inte själva bedrev samhandel med sina med-lemmar fick registreras som ekonomiska föreningar. Utredningen föreslog att en förening skulle få registreras som ekonomisk förening även om den inte bedrev samhandel med medlemmarna, under förutsättning att föreningen hade till syfte att främja medlemmarnas samhandel med en eller flera andra ekonomiska föreningar och föreningens tillgångar ute-slutande eller så gott som uteute-slutande bestod av andelar i den eller de andra ekonomiska föreningarna.

Ytterligare framhöll utredningen att det i ett flertal av de ekonomiska föreningar som inte längre bedrev samhandel med medlemmarna, men som skulle kunna fortsätta sin kooperativa verksamhet inom ramen för en sådan medlemsfrämjande ekonomisk förening som utredningen lämnade förslag om, fanns betydande tillgångar i form av aktier eller fastigheter.

För att underlätta övergången till den nya organisationsstrukturen var det enligt utredningens uppfattning väsentligt att tillgångarna utan beskattning kunde tillskjutas som medlemsinsats till den ekonomiska föreningen i vilken den kooperativa samhandeln med medlemmarna bedrevs. Utred-ningen föreslog lagändringar i detta syfte.

Förslaget om registrering av medlemsfrämjande föreningar vann en ganska bred direkt anslutning vid remissbehandlingen. Inte någon av-styrkte förslagets huvudinriktning. Regeringens ställningstagande innebar att en förening som bedrev hela sin kooperativa verksamhet i ett av ningen helägt dotterföretag skulle kunna registreras som ekonomisk före-ning. Däremot förklarade sig regeringen anse att det då inte fanns skäl för att utvidga förutsättningarna för registrering ytterligare, dvs. beträffande medlemsfrämjande föreningar. Därvid tillade regeringen att frågan eventuellt skulle komma att tas upp till diskussion i Kooperativa rådet.

KF m.fl. har i framställning den 7 december 1998 föreslagit att regist-rering av medlemsfrämjande förening skall möjliggöras genom tillägg i 1 kap. 1 § föreningslagen. Vidare omfattar förslaget ändringar i skattelag-stiftningen som innebär

att det införs en uttrycklig bestämmelse om att uttagsbeskattning inte skall ske om en ekonomisk förening som insatskapital i en eller flera andra ekonomiska föreningar tillskjuter tillgångar och föreningens till-gångar efter tillskottet till huvudsaklig del består av andelar i den eller de andra ekonomiska föreningarna,

att en kooperativ förening vid beräkningen av avdragsutrymmet för sådan kooperativ utdelning som är skattefri hos mottagaren får beakta även samhandeln med andra än medlemmar, och

att avdragsrätten för insatsränta begränsas.

Arbetsgruppen bedömer att de effektivitetssträvanden som utgör grun-den för de aktuella omstruktureringarna är befogade från ekonomiska utgångspunkter och är till nytta för medlemmarna. Om den ändrade roll-fördelning som utvecklingen tvingat fram kan bedömas som godtagbar från föreningsrättsliga utgångspunkter, bör rättslig klarhet skapas om att det är möjligt att ha en organisation där ägandet och den kooperativa verksamheten kan läggas i olika föreningar, utan att primärföreningen

Prop. 1999/2000:88 Bilaga 1

därmed förlorar sin juridiska status som ekonomisk förening. I så fall bör den rättsliga oklarheten undanröjas genom ett förtydligande av 1 kap. 1 § föreningslagen.

Karaktäristiskt för begreppet ekonomisk förening är att den har till syfte att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom i huvudsak ekonomisk verksamhet i vilken medlemmarna deltar. En medlems-främjande förening uppfyller formellt inte dessa krav, eftersom den inte själv bedriver affärsverksamhet som medlemmarna kan delta i. Ser man emellertid till primärföreningens ändamål och kopplar samman detta med sekundärföreningens verksamhet i vilken den förra föreningens med-lemmar deltar är den totala bilden i väsentliga avseenden en annan. Oav-sett den formella placeringen av affärsverksamheten syftar totaliteten till, och utgör en organisation för, att genom ekonomisk verksamhet som primärföreningens medlemmar deltar i genom samhandel främja deras ekonomiska intressen. Organisationen – sedd i sin helhet – kan uppfylla samtliga krav som ställs på en ekonomisk förening. Medlemmarna i primärföreningen kan dock inte utöva kontroll över affärsverksamheten på samma direkta sätt som när verksamheten bedrivs inne i primärföre-ningen. Mot detta får ställas bl.a. de mycket betydande ekonomiska för-delar som tudelningen skapar för dem.

De ytterligare omständigheter som arbetsgruppen främst funnit vägande kan kort sammanställas på följande sätt: Det är angeläget att förenings-rörelsen kan vidta strukturella och organisatoriska förändringar av det aktuella slaget. För den medlemsfrämjande verksamheten ter sig associationsformen ideell förening eller bolag inte naturlig. Ett för före-ningsrörelsen betydande behov har framträtt av att inom sig, och som ett led i den samlade organisationen, få inrymma medlemsfrämjande före-ningar som på uttrycklig rättslig grund kan vara registrerade som ekono-miska föreningar. Argument som anförts om rätten till självbestämmande i fråga om att organisera arbetsfördelningen har vidare en saklig tyngd.

Det är också angeläget att olika associationsformer så långt möjligt ges likvärdiga verksamhetsvillkor. Till detta kommer att statsmakterna redan tagit ett viktigt principiellt första steg i denna fråga genom införandet av dotterföretagsregeln som grundas just på en helhetssyn och tar sin ut-gångspunkt i den samlade verksamhetens art (jfr prop. 1996/97:163 s.

41).

De nu redovisade argumenten för att genomföra en reform med den huvudinriktning som Företagskooperativa utredningen enhälligt föreslog har, sammantagna, enligt arbetsgruppens mening en betydande styrka. I ett läge av detta slag, och med den belysning frågan har fått genom arbetsgruppens arbete, kan gruppen inte urskilja betänkligheter av sådan art som bör hindra en reform på denna punkt. Arbetsgruppen anser därför att en ändring bör göras i 1 kap. 1 § föreningslagen så att det skapas en klar rättslig grund för att kunna registrera en medlemsfrämjande förening som ekonomisk förening, dvs. att rättsligt acceptera fördelningsmodellen

Prop. 1999/2000:88 Bilaga 1

37 som uteslutande består i andelar i den eller de andra ekonomiska

före-ningarna. Gruppen kan inte se vägande skäl för att ställa upp en starkare restriktion i fråga om just en medlemsfrämjande förening än som skulle ha gällt om affärsverksamheten hade bedrivits inne i nämnda förening.

Utredningsförslaget skulle vidare skapa negativa ekonomiska effekter för medlemsfrämjande föreningar utan att för den skull föra med sig någon fördel från allmän synpunkt.

Arbetsgruppen föreslår mot denna bakgrund att det i 1 kap. 1 § före-ningslagen förs in en ny bestämmelse. I denna föreskrivs att en ekonomisk förening även får ha till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom deras deltagande på sätt som anges i första stycket 1–5 i en eller flera andra ekonomiska föreningars ekonomiska verksamhet, om föreningens tillgångar till huvudsaklig del består av andelar i den eller de andra ekonomiska föreningarna.

Nya bestämmelser om uttagsbeskattning började gälla den 1 januari 1999. Arbetsgruppen bedömer att det är möjligt att med stöd av de nya reglerna omstrukturera kooperativ verksamhet utan att det uppkommer omedelbara skattekonsekvenser. Den eventuella osäkerhet som kan före-ligga i det enskilda fallet motiverar enligt gruppens mening inte att det i en lagstiftning som nyligen börjat gälla, och som avses ha generell räck-vidd, införs särskilda regler för företagsomstruktureringar just i fråga om ekonomiska föreningar.

Arbetsgruppen anser att det är motiverat att ändra 2 § 8 mom. lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt på sådant sätt att en sekundärförening kan få göra avdrag för kooperativ utdelning till medlemmar i en förening som i sin tur är medlem i den först nämnda föreningen. Till medlemmar-nas omsättning med sekundärföreningen räkmedlemmar-nas även deras omsättning med föreningens helägda dotterföretag.

Slutligen gäller det förslaget om en avdragsbegränsning för insatsut-delning. Syftet är att endast sådant kapital som arbetar direkt i den koope-rativa verksamheten skall enkelbeskattas. Detta skall åstadkommas genom att en medlemsfrämjande förening endast medges avdrag för insatsränta i motsvarande mån som föreningen mottagit utdelning på insatskapital som är placerat i den förening med vilken den medlemsfrämjande föreningens medlemmar samhandlar.

En ekonomisk förening kan bedriva såväl kooperativ som icke koope-rativ verksamhet. Avdragsrätten för insatsränta är inte begränsad till vinsten av den kooperativa verksamheten. Insatsutdelning till en med-lemsfrämjande förening, som sedan kan slussas vidare till föreningens medlemmar, kan således vara finansierad av icke kooperativ verksamhet.

Avdragsbegränsningens betydelse ligger emellertid inte här utan i att den avskär den medlemsfrämjande föreningens möjligheter att med avdrags-rätt dela ut vinster som har uppkommit i icke kooperativ verksamhet som föreningen bedriver. Enligt arbetsgruppens mening kan det vara befogat att införa en avdragsbegränsning.

Enligt arbetsgruppens förslag träder lagändringarna i kraft den 1 april 2000.

Prop. 1999/2000:88 Bilaga 2

Promemorians lagförslag

Förslag till lag om ändring i lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar

Härigenom föreskrivs att 1 kap. 1 § lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 1 kap

1 §1

En ekonomisk förening har till ändamål att främja medlemmarnas eko-nomiska intressen genom ekonomisk verksamhet i vilken medlemmarna deltar

1. som konsumenter eller andra förbrukare, 2. som leverantörer,

3. med egen arbetsinsats,

4. genom att begagna föreningens tjänster, eller 5. på annat liknande sätt.

En ekonomisk förening får även ha till ändamål att främja med-lemmarnas ekonomiska intressen genom deras deltagande på sätt som anges i första stycket 1–5 i en eller flera andra ekonomiska före-ningars ekonomiska verksamhet, om föreningens tillgångar till huvudsaklig del består av andelar i den eller de andra ekonomiska föreningarna.

En ekonomisk förenings verksamhet får bedrivas i ett av föreningen helägt dotterföretag.

För en ekonomisk förening är utmärkande att den uppfyller särskilda villkor i fråga om rätten till medlemskap, rösträtt och överskottsutdelning.

Om detta föreskrivs i 3, 7 och 10 kap.

_____________

1. Denna lag träder i kraft den 1 april 2000.

2. En ekonomisk förening med ett ändamål som anges i 1 kap. 1 § andra stycket och som vid lagens ikraftträdande inte uppfyller där angivet krav på att föreningens tillgångar till huvudsaklig del skall bestå av

Prop. 1999/2000:88 Bilaga 2

39

Förslag till lag om ändring i lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt

Härigenom föreskrivs att 2 § 8 mom. lagen (1947:576) om statlig in-komstskatt2 skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

2 § 8 mom3 Har en kooperativ före-ning av vinsten av den kooperativa verksamheten lämnat rabatt eller pristillägg i förhållande till gjorda köp eller försäljningar, medges av-drag för denna utdelning. Om en förening har medlemmar som får skattefri utdelning enligt 3 § 7 mom. första stycket och det inte är fråga om endast enstaka sådana medlemmar, medges föreningen avdrag med högst ett belopp mot-svarande 80 procent av statslåne-räntan vid utgången av november andra året före taxeringsåret mul-tiplicerad med summan av med-lemmarnas omsättning med före-ningen.

En kooperativ förening har också rätt till avdrag för utdelning som lämnas i förhållande till in-betalda insatser enligt lagen (1987:667) om ekonomiska före-ningar. I fråga om andra insatser än förlagsinsatser medges emellertid inte avdrag till den del det utdelade beloppet tillfaller någon som enligt 7 § 8 mom. inte är skattskyldig för utdelningen. Avser denna del av

8 mom. Har en kooperativ före-ning av vinsten av den kooperativa verksamheten lämnat rabatt eller pristillägg i förhållande till gjorda köp eller försäljningar, medges avdrag för denna utdelning. Om en förening har medlemmar som får skattefri utdelning enligt 3 § 7 mom. första stycket och det inte är fråga om endast enstaka sådana medlemmar, medges föreningen avdrag med högst ett belopp mot-svarande 80 procent av statslåne-räntan vid utgången av november andra året före taxeringsåret mul-tiplicerad med summan av med-lemmarnas omsättning med före-ningen. Vid beräkningen av med-lemmarnas omsättning med före-ningen räknas även medlem i sådan ekonomisk förening som av-ses i 1 kap. 1 § andra stycket lagen (1987:667) om ekonomiska före-ningar, om den föreningen äger andelar i den kooperativa före-ningen som medlem.

En kooperativ förening har också rätt till avdrag för utdelning som lämnas i förhållande till in-betalda insatser enligt lagen om ekonomiska föreningar. I fråga om andra insatser än förlagsinsatser medges emellertid inte avdrag till den del det utdelade beloppet till-faller någon som enligt 7 § 8 mom.

inte är skattskyldig för utdelningen.

Avser denna del av utdelningen

2 Senaste lydelse av lagens rubrik 1974:770

3 Senaste lydelse 1997:856

Prop. 1999/2000:88 Bilaga 2

utdelningen högst 10 procent av utdelningen på annat än förlags-insatser är dock utdelningen i sin helhet avdragsgill.

högst 10 procent av utdelningen på annat än förlagsinsatser är dock utdelningen i sin helhet avdrags-gill. För sådan ekonomisk förening som avses i 1 kap. 1 § andra stycket lagen om ekonomiska föreningar medges avdrag endast i den mån föreningen under samma beskattningsår själv mottagit utdelning på inbetalda insatser.

Är en ekonomisk förening direkt eller indirekt centralorganisation för kooperativa föreningar, har centralorganisationen, även om den inte är kooperativ enligt åttonde – tionde styckena nedan, rätt till avdrag för ut-delning på förlagsinsatser. Är föreningen ett förvaltningsföretag enligt 7 § 8 mom. andra stycket skall det avdragsgilla beloppet minskas med den del av utdelningen som föranlett frikallelse från skattskyldighet enligt nämnda stycke.

Avdrag för utdelning skall avse det räkenskapsår som utdelningen hänför sig till.

Avdrag medges endast om föreningen visar att förutsättningar för av-drag föreligger. Yrkande om avav-drag skall göras på särskild blankett enligt formulär som Riksskatteverket fastställer.

Sparbank får göra avdrag för bidrag till Sparbankernas säkerhetskassa.

Sparbankernas säkerhetskassa får göra avdrag för utdelning till spar-bankerna.

En ekonomisk förening är i beskattningshänseende att anse såsom kooperativ, om den är öppen och i sina angelägenheter tillämpar lika rösträtt.

För att en förening skall anses vara öppen fordras inte bara att den en-ligt sina stadgar är berättigad att när som helst anta nya medlemmar, utan också att den faktiskt visar sig villig att anta till medlem var och en, som är bosatt inom föreningens verksamhetsområde eller tillhör dess angivna verksamhetskrets, förbinder sig att följa föreningens stadgar och beslut och som därjämte skäligen kan antas komma att som medlem bidra till förverkligandet av föreningens i stadgarna angivna syfte. Den omstän-digheten, att styrelsen eller annat föreningsorgan äger rätt att pröva in-trädesansökningarna och avvisa sådana sökande, som inte besitter nu nämnda kvalifikationer för medlemskap, betar inte föreningen dess egen-skap av öppen. I det fall att en förening säljer till utomstående kan den som regel inte utan att förlora sin öppna karaktär vägra att motta som medlem någon som kan visa, att han brukar köpa förnödenheter genom föreningen. Anser föreningens styrelse emellertid, att vederbörande köpare på grund av rent personliga förhållanden inte kan beviljas med-lemskap – i en stor förening, som säljer till utomstående, är det omöjligt att i varje fall inskränka försäljningen till personer, som skulle vara

önsk-Prop. 1999/2000:88 Bilaga 2

41 Kooperativa föreningars centralorganisationer är att anse såsom öppna,

även om inträde beviljas blott sådana lokala föreningar, som fyller av centralorganisationen uppställda krav på stadgar, skötsel och ekonomisk soliditet, och även om endast ett enda företag inom varje område antas såsom medlem. Vad angår kravet på lika rösträtt så berövas en central-organisation inte dess kooperativa karaktär, om rösträtten bland dess förstahandsmedlemmar, föreningarna, utövas efter föreningarnas med-lemsantal.

______________

Denna lag träder i kraft den 1 april 2000 och tillämpas första gången vid taxeringen år 2001.

Prop. 1999/2000:88 Bilaga 3

Förteckning över remissinstanserna

1. Hovrätten över Blekinge och Skåne 2. Kammarrätten i Stockholm

3. Riksskatteverket (RSV)

4. Juridiska fakulteten vid Stockholms universitet 5. Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)

6. Närings- och teknikutvecklingsverket (NUTEK) 7. Konkurrensverket

8. Patent- och registreringsverket (PRV) 9. Konsumentverket (KO)

10. Länsstyrelsen i Jönköpings län 11. Länsstyrelsen i Jämtlands län

12. Folkrörelserådet Hela Sverige ska leva 13. Föreningen Auktoriserade Revisorer (FAR) 14. Föreningen Kooperativa Utvecklingen i Sverige 15. Föreningen Kooperativa Studier

16. Företagarnas Riksorganisation (FR) 17. HSB Riksförbund (HSB)

18. Industriförbundet

19. Kooperativa Institutet (Koopi) 20. Kooperativa Förbundet (KF)

21. Landsorganisationen i Sverige (LO) 22. Landstingsförbundet

23. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) 24. Skogsägarnas Riksförbund

25. Svenska Kommunförbundet

26. Sveriges Redovisningskonsulters Förbund (SRF) 27. Sveriges Advokatsamfund

28. Sveriges Akademikers centralorganisation (SACO) 29. Tjänstemännens Centralorganisation (TCO)

30. Svenska Arbetsgivareföreningen (SAF)

Prop. 1999/2000:88 Bilaga 4

43

Lagrådsremissens lagförslag

Förslag till lag om ändring i lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar

Härigenom föreskrivs att 1 kap. 1 § och 11 kap. 4 § lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 1 kap.

1 §2

En ekonomisk förening har till ändamål att främja medlemmarnas eko-nomiska intressen genom ekonomisk verksamhet i vilken medlemmarna deltar

1. som konsumenter eller andra förbrukare, 2. som leverantörer,

3. med egen arbetsinsats,

4. genom att begagna föreningens tjänster, eller 5. på annat liknande sätt.

Vid tillämpningen av första stycket på en förening som har en eller flera andra ekonomiska före-ningar som medlemmar skall de som är medlemmar i den eller de andra föreningarna anses som föreningens medlemmar.

Såsom ekonomisk förening anses även en förening som har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att verka för att de deltar såsom anges i första stycket i den ekonomiska verksamhet som en eller flera andra ekonomiska föreningar en-ligt första stycket bedriver, om föreningens tillgångar till över-vägande del består av andelar i den eller de andra föreningarna.

En ekonomisk förenings verksamhet får bedrivas i ett av föreningen helägt dotterföretag.

För en ekonomisk förening är utmärkande att den uppfyller särskilda villkor i fråga om rätten till medlemskap, rösträtt och överskottsutdelning.

Om detta föreskrivs i 3, 7 och 10 kap.

2 Senaste lydelse 1997:914.

Prop. 1999/2000:88 Bilaga 4

11 kap.

4 §

Rätten skall förordna att föreningen skall träda i likvidation, om

Rätten skall förordna att föreningen skall träda i likvidation, om

Related documents