• No results found

Lagrådsremissens lagförslag

In document Regeringens proposition 2000/01:50 (Page 82-88)

Förslag till lag om ändring i kreditupplysningslagen (1973:1173)

Härigenom föreskrivs1 i fråga om kreditupplysningslagen (1973:1173)2

dels att 5, 6, 8 och 10–12 §§ skall ha följande lydelse,

dels att det närmast före 5 a, 9, 13, 14 och 23 §§ skall införas nya rubriker som skall lyda ”Informationsutbyte”, ”Utlämnande av upplys-ningar”, ”Överlåtelse och upplåtelse av register”, ”Tystnadsplikt” respek-tive ”Överklagande”,

dels att det närmast före 6, 8, 10–12 §§ skall införas nya rubriker av följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 5 §

Kreditupplysningsverksamhet skall bedrivas så att den ej leder till otillbörligt intrång i personlig integritet genom innehållet i de upplysningar som förmedlas eller på annat sätt eller till att oriktiga eller missvisande uppgifter lagras eller lämnas ut.

Kreditupplysningsverksamhet skall bedrivas så att den inte leder till otillbörligt intrång i personlig integritet genom innehållet i de upplysningar som förmedlas eller på annat sätt eller till att oriktiga eller missvisande uppgifter lagras eller lämnas ut. För sådan behand-ling av personuppgifter som om-fattas av personuppgiftslagen (1998:304) gäller i stället 9 § första stycket a, b och d–h den lagen.

Uppgifter om fysiska personer får samlas in endast för kreditupp-lysningsändamål.

Vid helt eller delvis automa-tiserad behandling av uppgifter om juridiska personer skall den som bedriver kreditupplysnings-verksamhet vidta lämpliga tekniska och organisatoriska säkerhetsåtgärder för att hindra att behandlingen sker på ett otillåtet sätt och att uppgifterna utsätts för otillåten insyn.

1 Jfr Europaparlamentets och rådets direktiv 95/46/EG av den 24 oktober 1995 om skydd för enskilda personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter (EGT L 281, 23.11.1995, s. 31, Celex 395L0046).

2 Lagen omtryckt 1981:737.

Prop. 2000/01:50 Bilaga 6

83 Bestämmelser om säkerheten vid

behandling av personuppgifter finns i 30–32 §§ personupp-giftslagen.

Utan hinder av 10 § personupp-giftslagen får personuppgifter be-handlas utan samtycke i kreditupp-lysningsverksamhet.

Bestämmelsen i första stycket andra meningen tillämpas inte i den utsträckning det skulle strida mot bestämmelserna i tryckfrihets-förordningen och yttrandefrihets-grundlagen.

Känsliga uppgifter m.m.

6 §3 Uppgifter om en persons ras, etniska ursprung, politiska uppfatt-ning, religiösa eller filosofiska övertygelse eller sexualliv får inte samlas in, lagras eller lämnas ut i kreditupplysningsverksamhet.

Uppgifter om en persons ras, etniska ursprung, politiska uppfatt-ning, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fack-förening, hälsa eller sexualliv får inte behandlas i kreditupplys-ningsverksamhet.

Uppgifter om sjukdom, hälso-tillstånd eller liknande får inte utan medgivande av Datainspek-tionen samlas in, lagras eller läm-nas ut i kreditupplysningsverksam-het. Detsamma gäller uppgifter om att någon misstänks eller har dömts för brott eller har avtjänat straff eller undergått någon annan påföljd för brott eller har varit föremål för någon åtgärd enligt socialtjänstlagen (1980:620), lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall, lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård, lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård, lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, 11–14 §§

polislagen (1984:387), lagen (1976:511) om omhändertagande

Uppgifter om lagöverträdelser som innefattar brott, domar i brottmål, straffprocessuella tvångsmedel eller administrativa frihetsberövanden får inte utan medgivande av Datainspektionen behandlas i kreditupplysningsverk-samhet.

3 Senaste lydelse 1997:556.

Prop. 2000/01:50 Bilaga 6

84 av berusade personer m.m. eller

utlänningslagen (1989:529).

Ett medgivande som avses i andra stycket får lämnas endast om det finns synnerliga skäl.

Vad som anges i andra stycket hindrar inte att uppgifter om betal-ningsförsummelser, kreditmiss-bruk eller näringsförbud samlas in, lagras eller lämnas ut i kredit-upplysningsverksamhet.

Vad som anges i andra stycket hindrar inte att uppgifter om betalningsförsummelser, kredit-missbruk eller näringsförbud be-handlas i kreditupplysningsverk-samhet.

Gallring 8 §4

En uppgift om en fysisk person skall gallras när det inte längre är nödvändigt att bevara uppgiften med hänsyn till ändamålet med registret.

Kreditupplysningar om fysiska personer som inte är näringsidkare får inte innehålla uppgifter om omständigheter eller förhållanden som är av betydelse för bedöm-ningen av personens vederhäftig-het i ekonomiskt hänseende, om tre år förflutit från utgången av det år då omständigheten inträffade eller förhållandet upphörde. Uppgifter som inte får lämnas ut skall efter den angivna tiden gallras ut ur register som används i kreditupp-lysningsverksamhet. Gallringen skall göras så snart det kan ske och i vart fall innan en upplysning lämnas om den som uppgiften avser.

En uppgift om en fysisk person som inte är näringsidkare skall gallras senast när tre år har förflutit från utgången av det år då den omständighet inträffade eller det förhållande upphörde som uppgiften avser.

Registerbesked 10 §

Var och en har rätt att mot skälig avgift hos den som bedriver kreditupplysningsverksamhet få skriftligt besked om huruvida det i verksamheten finns uppgifter lagrade om honom och, om det finns sådana uppgifter, vad de har

Var och en har rätt att mot skälig avgift hos den som bedriver kreditupplysningsverksamhet få skriftligt besked om huruvida det i verksamheten behandlas uppgifter om honom. Behandlas sådana uppgifter skall besked lämnas om

4 Senaste lydelse 1997:556.

Prop. 2000/01:50 Bilaga 6

85 för innehåll. a) vilka uppgifter som

behand-las,

b) om den registrerade är en fysisk person: varifrån uppgifterna har hämtats,

c) ändamålen med behandlingen och

d) till vilka mottagare eller kategorier av mottagare som upp-gifterna lämnas ut.

Bestämmelserna i första stycket tillämpas inte i den utsträckning det skulle strida mot bestämmel-serna i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

En begäran om besked enligt första stycket om en fysisk person skall göras skriftligen och vara egenhändigt undertecknad.

Kreditupplysningskopia 11 §5

När en kreditupplysning om en fysisk person lämnas ut, skall till den som avses med upplysningen samtidigt och kostnadsfritt sändas ett skriftligt meddelande om de uppgifter, omdömen och råd som upplysningen innehåller rörande honom och om vem som har begärt upplysningen.

När en kreditupplysning om en fysisk person lämnas ut, skall till den som avses med upplysningen samtidigt och kostnadsfritt sändas ett skriftligt meddelande om

a) vem som bedriver kreditupp-lysningsverksamheten,

b) ändamålen med behand-lingen,

c) möjligheten att få rättelse, d) de uppgifter, omdömen och råd som upplysningen innehåller om honom och

e) vem som har begärt upplys-ningen.

Vad som sägs i första stycket gäller också när en kreditupplysning lämnas om ett handelsbolag eller kommanditbolag.

Vad som sägs i första och andra stycket gäller inte kreditupp-lysningar som lämnas genom offentliggörande på ett sådant sätt som avses i tryckfrihetsförord-ningen eller yttrandefrihetsgrund-lagen.

Vad som sägs i första och andra styckena gäller inte kreditupplys-ningar som lämnas genom offent-liggörande på ett sådant sätt som avses i tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen.

5 Senaste lydelse 1997:556.

Prop. 2000/01:50 misstanke att en uppgift i kredit-upplysning som lämnats under den senaste tolvmånadersperioden eller i register som används i kreditupplysningsverksamhet är oriktig eller missvisande, skall den som bedriver verksamheten utan dröjsmål vidta skäliga åtgärder för att utreda förhållandet.

Finns det anledning att miss-tänka att en uppgift som behandlas i kreditupplysningsverksamhet eller som har lämnats i en kreditupplysning under den senaste tolvmånadersperioden är oriktig eller missvisande, eller att den annars har behandlats i strid med denna lag, skall den som bedriver verksamheten utan dröjs-mål vidta skäliga åtgärder för att utreda förhållandet.

Visar sig uppgiften vara oriktig eller missvisande, skall den, om den förekommer i register, rättas, kompletteras eller uteslutas ur registret. Har uppgiften tagits in i en kreditupplysning som lämnats på annat sätt än som avses i tryckfrihetsförordningen och ytt-randefrihetsgrundlagen, skall rättelse eller komplettering så snart det kan ske tillställas var och en som under den senaste tolv-månadersperioden fått del av upp-giften. Har uppgiften under den senaste tolvmånadersperioden läm-nats i periodisk skrift eller i en kreditupplysningsverksamhet som bedrivs genom återkommande offentliggöranden enligt yttrande-frihetsgrundlagen, skall rättelse eller komplettering så snart det kan ske införas i ett följande nummer av skriften eller motsvarande form av offentliggörande enligt yttrandefrihetsgrundlagen. Vad som sägs i detta stycke gäller dock icke, om uppgiften uppenbarligen saknar betydelse för bedömningen av vederbörandes vederhäftighet i ekonomiskt hänseende.

Visar det sig att uppgiften är oriktig eller missvisande, eller att den annars har behandlats i strid med lagen, skall den, om den förekommer i register, rättas, kom-pletteras eller uteslutas ur registret.

Har en oriktig eller missvisande uppgift tagits in i en kreditupp-lysning som lämnats på annat sätt än som avses i tryckfrihets-förordningen och yttrandefrihets-grundlagen, skall rättelse eller komplettering så snart det kan ske tillställas var och en som under den senaste tolvmånadersperioden fått del av uppgiften. Har upp-giften under den senaste tolv-månadersperioden lämnats i en periodisk skrift eller i en kredit-upplysningsverksamhet som be-drivs genom återkommande offentliggöranden enligt yttrande-frihetsgrundlagen, skall rättelse eller komplettering så snart det kan ske införas i ett följande nummer av skriften eller motsvarande form av offentliggörande enligt yttrandefrihetsgrundlagen. Vad som sägs i detta stycke gäller dock inte, om uppgiften uppenbarligen saknar betydelse för bedömningen

6 Senaste lydelse 1991:1563.

Prop. 2000/01:50 Bilaga 6

87 av vederbörandes vederhäftighet i

ekonomiskt hänseende.

Har en fråga om rättelse eller liknande åtgärd tagits upp efter fram-ställning från den som uppgiften avser, skall denne kostnadsfritt underrättas om huruvida sådan åtgärd vidtagits.

Denna lag träder i kraft den 1 april 2001.

Prop. 2000/01:50 Bilaga 7

88

In document Regeringens proposition 2000/01:50 (Page 82-88)