• No results found

Beredningen av propositionen

hälsovårdsministeriet i samarbete med ar-betslöshetsförsäkringsfonden och företrädare för försäkringsanstalterna. I samband med beredningen av propositionen har justitiemi-nisteriet, finansmijustitiemi-nisteriet, Försäkringsin-spektionen, Olycksfallsförsäkringsanstalter-nas Förbund, Statskontoret, Pensionsskydds-centralen och de centrala arbetsmarknadsor-ganisationerna hörts.Enligt 41 § i personupp-giftslagen skall myndigheterna bereda data-ombudsmannen tillfälle att bli hörd vid be-redningen av reformen av sådan lagstiftning eller förvaltning som gäller skydd av fri- och rättigheter vid behandlingen av personupp-gifter. Dataombudsmannen har avgett ett ut-låtande med anledning av propositionen.

DETALJMOTIVERING 1 . L a g f ö r s l a g

19 a §. Grunden för arbetsgivares arbets-löshetsförsäkringspremie. Lönegarantiford-ringar betalas minskade med löntagares ar-betslöshetsförsäkringspremie. Lönegaranti-myndigheten redovisar inte de minskade premierna vidare, utan försäkringsanstalterna uppbär premierna av arbetsgivaren eller av konkursboet. Grunden för arbetsgivares ar-betslöshetsförsäkringspremie utgörs av sam-ma lön som utgör grund för löntagares ar-betslöshetsförsäkringspremie även i sådana fall då betalaren är en i lönegarantilagen av-sedd myndighet. Till arbetsgivarens löne-summa räknas således i alla fall även de lö-ner som utbetalas av en ställföreträdande be-talare.

7 kap. Betalnings- och uppbördsförfa-rande

21 §. Uppbörd och redovisning av premi-erna. I paragrafen föreskrivs om förfarandet vid uppbörd och redovisning av arbetslös-hetsförsäkringspremier. I propositionen före-slås att 2 mom. ändras.

I 2 mom. föreskrivs på motsvarande sätt som i nu gällande moment att försäkringsan-stalten har rätt att uppbära förskott på arbets-löshetsförsäkringspremien för en försäkring som börjar från ingången av året eller under året. Den slutliga försäkringspremien be-stäms fortfarande kalenderårsvis. Momentet ändras så att när försäkringsperioden för en försäkring enligt lagen om olycksfallsförsäk-ring upphör under kalenderåret bestämmer försäkringsanstalten försäkringspremien för den tid som gått av ett kalenderår. Försäk-ringsperioden för en försäkring kan upphöra under kalenderåret, om försäkringen upphör eller försäkringen överförs till en annan för-säkringsanstalt. Av det föreslagna 22 c § 2 mom. följer att försäkringsanstalten eller Statskontoret till den nya försäkringsanstal-ten meddelar de lönesummor som utgör grund för arbetslöshetsförsäkringspremien.

Den nya försäkringsanstalten bestämmer den

slutliga premien för kalenderåret med beak-tande av de uppgifter om lönesumman som erhållits av föregående försäkringsanstalt.

Momentet skall också innefatta en be-stämmelse om försäkringsanstaltens skyldig-het att av arbetslösskyldig-hetsförsäkringsfonden be-gära ett meddelande om nivån på premierna.

Försäkringsanstalten skall vara skyldig att begära ett meddelande om nivån på arbetsgi-vares arbetslöshetsförsäkringspremie, om ar-betsgivaren har gjort en anmälan enligt det föreslagna 22 d § 2 mom. Försäkringsanstal-ten är således skyldig att begära ett medde-lande av arbetslöshetsförsäkringsfonden, om arbetsgivaren har meddelat att han har delat upp sina olycksfallsförsäkringar på olika för-säkringsanstalter och om arbetsgivarens sammanlagda lönesumma överstiger den fö-reskrivna gränsen. Arbetslöshetsförsäkrings-fonden meddelar i detta fall nivån på arbets-löshetsförsäkringspremierna till de försäk-ringsanstalter i vilka arbetsgivaren har sina försäkringar enligt lagen om olycksfallsför-säkring. Försäkringsanstalterna får på detta sätt information om den procentuella storle-ken på arbetsgivares arbetslöshetsförsäk-ringspremie, på grundval av vilken de be-stämmer premiens belopp.

Försäkringsanstalten kan även annars av arbetslöshetsförsäkringsfonden begära ett meddelande om nivån på arbetsgivares ar-betslöshetsförsäkringspremie, om det är nöd-vändigt för att premierna skall uppbäras på rätt sätt. Det vore ändamålsenligt att försäk-ringsanstalten begär ett meddelande när det uppdagas att premien har uppburits oriktigt av den orsaken att arbetsgivaren har lämnat ut oriktig information eller att arbetsgivaren har försummat att lämna ut uppgifter som är nödvändiga för bestämmande av försäkrings-premien. Det är inte nödvändigt att begära ett meddelande, om försäkringsanstalten av de tillgängliga uppgifterna kan sluta sig till att den uppbär arbetsgivares arbetslöshetsförsäk-ringspremie korrekt.

Arbetslöshetsförsäkringsfonden utreder på basis av de uppgifter som fås ur det föreslag-na arbetslöshetsförsäkringsregistret storleken

på premierna och meddelar den försäkrings-anstalt som har framfört begäran och vid be-hov även andra försäkringsanstalter i vilka arbetsgivaren har sina försäkringar nivån på premien. När arbetslöshetsförsäkringsfonden meddelar försäkringsanstalten arbetsgivares arbetslöshetsförsäkringspremie är principen den att en försäkringsanstalt med en löne-summa som stannar under gränsen 840 940 euro eller som är den minsta, uppbär en mindre andel av arbetsgivares arbetslöshets-försäkringspremie och de övriga försäkrings-anstalterna uppbär en större andel, om det inte finns något särskilt skäl att handla annor-lunda. Försäkringsanstalterna verkställer uppbörden av arbetsgivares arbetslöshetsför-säkringspremie på grundval av meddelandet och arbetsgivaren skall ha en möjlighet att anföra besvär över debiteringen på det sätt som anges i finansieringslagen.

22 a §. Ministeriets och Försäkringsinspek-tionens rätt att få uppgifter och granska verksamheten. Paragrafen är ny. I paragrafen föreskrivs om social- och hälsovårdsministe-riets och Försäkringsinspektionens rätt att få uppgifter av arbetslöshetsförsäkringsfonden om arbetslöshetsförsäkringsfondens skyldig-het att lämna ut uppgifter och om dess granskningsrätt.

I 1 mom. föreskrivs om social- och hälso-vårdsministeriets och Försäkringsinspektio-nens rätt att avgiftsfritt av arbetslöshetsför-säkringsfonden få de uppgifter som är nöd-vändiga för den tillsyn som anges i finansie-ringslagen. Uppgifterna skall också specifi-ceras när de begärs, för att inte onödig in-formation skall samlas in. I 1 mom. föreslås dessutom att det föreskrivs om social- och hälsovårdsministeriets och Försäkringsin-spektionens rätt att på annat sätt granska fon-dens verksamhet.

I 2 mom. föreskrivs om Försäkringsinspek-tionens rätt att för tillsynen över verkställig-heten av den i 8 a kap. avsedda självriskpre-mien av fonden få de uppgifter som avses i 1 mom., försedda med arbetstagarens person-beteckning och andra identifieringsuppgifter.

Arbetslöshetsförsäkringsfonden inleder verk-ställigheten av arbetsgivares självriskpremie från och med den 1 januari 2009. Försäk-ringsinspektionen skall bl.a. övervaka att ar-betslöshetsförsäkringsfondens administrativa

förfaranden motsvarar det som förutsätts i la I 2 mom. föreskrivs om Försäkringsinspek-tionens rätt att för tillsynen över verkställig-heten av den i 8 a kap. avsedda självriskpre-mien av fonden få de uppgifter som avses i 1 mom., så att av dem framgår arbetstagarens personbeteckning och andra identifierings-uppgifter. Arbetslöshetsförsäkringsfonden in-leder verkställigheten av arbetsgivares själv-riskpremie från och med den 1 januari 2009.

Försäkringsinspektionen skall bl.a. övervaka att arbetslöshetsförsäkringsfondens administ-rativa förfaranden motsvarar det som förut-sätts i lagen. Detta kan genomföras t.ex. på grundval av enskilda medborgares eller ar-betsgivares klagomål eller andra kontakter.

För att Försäkringsinspektionen skall kunna undersöka huruvida fondens förfarande har uppfyllt förutsättningarna i lagen, behöver den i denna verksamhet även uppgifter på personnivå.

I 3 mom. föreskrivs om arbetslöshetsför-säkringsfondens skyldighet att på eget initia-tiv inom utsatt tid tillställa social- och hälso-vårdsministeriet vissa uppgifter som är nöd-vändiga för den tillsyn som anges i lagen.

Arbetslöshetsförsäkringsfonden skall årligen inom två månader från det att bokslutet fast-ställts tillställa social- och hälsovårdsministe-riet en berättelse över sin verksamhet och ställning. Arbetslöshetsförsäkringsfonden skall ytterligare inom den ovan nämnda tiden lämna en utredning om tillsynen över upp-börden av arbetslöshetsförsäkringspremier, om omständigheter som framkommit vid till-synen och om åtgärder som vidtagits med an-ledning av iakttagelserna.

I 4 mom. föreslås att det föreskrivs om ar-betslöshetsförsäkringsfondens skyldighet att för tillsynen över ekonomin tillställa Försäk-ringsinspektionen bokslutet och revisorernas utlåtande före utgången av juni månad det år som följer efter räkenskapsåret.

22 b §. Arbetslöshetsförsäkringsfondens rätt att få uppgifter. Paragrafen är ny. Den innefattar allmänna bestämmelser om arbets-löshetsförsäkringsfondens rätt att få och an-vända de uppgifter den behöver utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra be-gränsningar som gäller erhållande av uppgif-ter.

Arbetslöshetsförsäkringsfonden behöver

för fullgörandet av de uppdrag den enligt fi-nansieringslagen har information av de för-säkringsanstalter som verkställer uppbörden av arbetslöshetsförsäkringspremie, av Stats-kontoret och av Olycksfallsförsäkringsanstal-ternas Förbund. Därför är det nödvändigt att arbetslöshetsförsäkringsfonden har rätt att få den sekretessbelagda information fonden be-höver. I paragrafen anges de uppgifter för vilka information kan fås samt de instanser av vilka informationen kan fås liksom även vilka uppgifter som omfattas av rätten att er-hålla information.Eftersom den information som arbetslöshetsförsäkringsfonden behöver för skötseln av sina uppgifter inte kan räknas upp på ett uttömmande sätt, konstateras i momentet att arbetslöshetsförsäkringsfonden dessutom skall ha rätt att få information även om andra omständigheter som är nödvändiga för skötseln av nämnda uppgifter.

Den personbeteckning som nämns i 1 mom. 1 punkten behövs för att identifiera en arbetsgivare som är en fysisk person. I 1 mom. 2, 3 och 5 punkten konstateras de upp-gifter som arbetslöshetsförsäkringsfonden behöver varje månad. Hit hör uppgifter om den arbetsgivarspecifika lönesumma som ut-gör grund för arbetsgivares och löntagares arbetslöshetsförsäkringspremie, uppgifter om uppburna arbetslöshetsförsäkringspremier, uppgifter om en i 13 och 16 § avsedd deläga-res lönesumma och om den återbäring av ar-betslöshetsförsäkringspremie som betalats till arbetsgivarna och om de uppbördsersättning-ar som försäkringsanstalten och Statskontoret har uppburit hos arbetslöshetsförsäkrings-fonden. Sådana i 6 punkten avsedda omstän-digheter som hänför sig till uppbördsförfa-randet i fråga om arbetslöshetsförsäkrings-premie är bl.a. uppgifter om uppbördssitua-tionen i fråga om premier som förfallit till betalning och uppgifter om överföringar av försäkringar från ett olycksfallsförsäkrings-bolag till ett annat samt antalet överföringar.

Enligt 2 mom. har arbetslöshetsförsäk-ringsfonden, utan hinder av sekretessbe-stämmelserna och andra begränsningar som gäller erhållande av uppgifter, rätt att av pen-sionsanstalterna, Pensionsskyddscentralen och skattemyndigheterna samt av myndighe-ter och andra instanser på vilka offentlighets-lagen tillämpas för varje arbetsgivare få

upp-gifter om utbetalda löner och om andra om-ständigheter som är nödvändiga för tillsynen över uppbörden av arbetslöshetsförsäkrings-premier. Arbetslöshetsförsäkringsfonden har enligt detta moment rätt att av nämnda in-stanser endast få de uppgifter som är nöd-vändiga vid tillsynen. Den mest centrala uppgift som arbetslöshetsförsäkringsfonden behöver är den av arbetsgivaren utbetalda lö-nesumman. Pensionsanstalterna och Pen-sionsskyddscentralen samt skattemyndighe-terna har uppgifter om de löner som arbets-givarna har uppgett. Eftersom de uppgifter om lönesumman som försäkringsanstalterna meddelar till arbetslöshetsförsäkringsfonden i samband med uppbörden av arbetslöshets-försäkringspremie grundar sig på uppgifter från arbetsgivarna, skall det för genomföran-de av tillsynen vara möjligt för arbetslöshets-försäkringsfonden att få jämförelseuppgifter för att riktigheten av de uppgifter som med-delats skall kunna kontrolleras. På grundval av jämförelserna är det möjligt att ingripa i eventuellt missbruk. Dessutom är jämförel-serna till hjälp när de grundläggande kontrol-lerna och målsättningen för övervakningen har slagits fast. Med beaktande av innehållet i tillsynen behövs inga uppgifter på person-nivå. Uppgifterna skall också specificeras när de begärs, för att inte onödig information skall samlas in.

I momentet klarläggs ytterligare arbetslös-hetsförsäkringsfondens rätt att erhålla infor-mation i fråga om skattemyndigheterna. I fall av försummelse är det möjligt att arbetsgi-varna har fullgjort de skyldigheter som är re-laterade till beskattningen men inte har full-gjort sin skyldighet att betala arbetslöshets-försäkringspremie. Därför föreslås i momen-tet en bestämmelse enligt vilken arbetslös-hetsförsäkringsfonden dessutom skall ha rätt att av skattemyndigheterna i form av massin-formation få inmassin-formation om namn, företags- och organisationsnummer eller personbe-teckningar, adressuppgifter, årsanmälningar eller motsvarande uppgifter samt bransch-uppgifter beträffande de arbetsgivare som be-talat lön eller annat vederlag till arbetstagare samt även information om vederlag och an-knytande arbetsgivarprestationer som arbets-givarna har betalat ut.

Enligt det föreslagna 3 mom. har

arbetslös-hetsförsäkringsfonden rätt att få uppgifterna i form av massinformation även om tillsyn inte ännu är anhängig. Denna rätt att få uppgifter är nödvändig för en effektiv tillsyn, eftersom det inte går att på något annat sätt få uppgif-ter om de arbetsgivare som har betalat ut lö-ner, men försummat sin skyldighet att betala arbetslöshetsförsäkringspremie. Tillsynsför-faranden som gäller enskilda arbetsgivare kan bli anhängiga först när de uppgifter om utbetalda löner och arbetsgivarprestationer som arbetsgivarna har anmält till skattemyn-digheterna har jämförts med de uppgifter som har anmälts till försäkringsanstalterna.

På detta sätt får man dessutom effektivt och till låga kostnader reda på försummelser inför det egentliga tillsynsförfarandet. I momentet föreskrivs om rätten att sammanställa och behandla i 2 mom. avsedda personuppgifter och information, om förvaringstiden för sammanställd information och om förbud mot att lämna ut sammanställd information vidare.

Enligt 4 mom. har arbetslöshetsförsäk-ringsfonden rätt att avgiftsfritt få de uppgifter som avses i 1 och 2 mom. Om uppgifterna likväl behövs i en bestämd form och detta förorsakar den som lämnar ut uppgifterna be-tydande merkostnader, skall dessa kostnader emellertid ersättas. Avgiftsfriheten gäller ett sådant sedvanligt sätt att lämna ut uppgifter-na som skäligen kan fordras. Hit räkuppgifter-nas bl.a.

den situation när en arbetsgivare skickar uppgifterna om lönesumman på papper. Om de i 1 och 2 mom. avsedda uppgifterna be-hövs i en bestämd form och detta förorsakar den som lämnar ut uppgifterna betydande merkostnader, skall kostnaderna dock ersät-tas. Försäkringsanstalternas uppgifter skickas i praktiken som massutlämnande i elektro-nisk form till det föreslagna arbetslöshetsför-säkringsregistret. Detta sätt att lämna ut upp-gifter på kan i princip anses ge upphov till väsentliga merkostnader.

22 c §. Rätt att få och lämna ut uppgifter.

Paragrafen är ny. Den föreslagna paragrafen innefattar allmänna bestämmelser om rätt för en försäkringsanstalt, Statskontoret och Olycksfallsförsäkringsanstalternas Förbund samt en besvärsinstans enligt finansieringsla-gen att få och lämna ut de uppgifter som be-hövs utan hinder av sekretessbestämmelserna

och andra begränsningar som gäller erhållan-de av uppgifter.

Enligt 1 mom. har en försäkringsanstalt, Statskontoret och Olycksfallsförsäkringsan-stalternas Förbund samt en besvärsinstans enligt finansieringslagen, utan hinder av sek-retessbestämmelserna och andra begräns-ningar som gäller erhållande av uppgifter, rätt att av den pensionsanstalt som verkställer den lagstadgade försäkringen, av Pensions-skyddscentralen, av skattemyndigheterna samt av myndigheter och andra instanser på vilka lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet tillämpas för varje arbetsgivare få uppgifter om utbetalda löner och om andra omständigheter som är nödvändiga för be-stämmande och uppbörd av arbetslöshetsför-säkringspremie. Enligt den föreslagna 22 d § är arbetsgivaren skyldig att lämna ut uppgif-ter som är nödvändiga för bestämmande och uppbörd av arbetslöshetsförsäkringspremie. I anknytning till denna skyldighet att lämna ut uppgifter har försäkringsanstalten, Statskon-toret och Olycksfallsförsäkringsanstalternas Förbund och en besvärsinstans enligt finansi-eringslagen möjlighet att kontrollera att upp-gifterna är riktiga. De skall ytterligare i syn-nerhet när det är fråga om försummelse av premiebetalning ha möjlighet att på eget ini-tiativ skaffa den information som behövs för bestämmande av premierna, om denna in-formation inte kan fås av arbetsgivaren.

Enligt 2 mom. skall en försäkringsanstalt och Statskontoret utan särskild begäran då en olycksfallsförsäkring under kalenderåret överförs till en annan försäkringsanstalt, utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar som gäller utlämnande av uppgifter, avgiftsfritt till denna försäkrings-anstalt lämna ut sådana uppgifter som är nödvändiga för uppbörden och bestämman-det av premierna enligt denna lag. Dessa uppgifter är arbetsgivarens och löntagarens samt delägarens arbetsgivarspecifika lönebe-lopp för den tid under vilken försäkringen har varit i kraft i en försäkringsanstalt som är skyldig att lämna ut uppgifter eller i Stats-kontoret. Den försäkringsanstalt till vilken försäkringen har överförts beaktar uppgifter-na om lönesumman när den bestämmer ar-betslöshetsförsäkringspremierna för återsto-den av kalenderåret.

Enligt 3 mom. får en försäkringsanstalt och Statskontoret inte i annan verksamhet utnytt-ja information som hänför sig till verkställig-heten av denna lag och som omfattas av sek-retessbestämmelserna eller andra begräns-ningar som gäller erhållande av uppgifter, om det inte finns särskilda bestämmelser om detta i lag. Sådana uppgifter får inte heller lämnas till försäkringsanstaltens bolags-stämma, representantskap eller delägare.

De försäkringsanstalter som verkställer uppbörd av arbetslöshetsförsäkringspremie och Statskontoret idkar även annan verksam-het utöver uppbörden. Det är inte nödvändigt att lämna ut sådana sekretessbelagda uppgif-ter som hänför sig till verkställigheten av uppbörden av arbetslöshetsförsäkringspremie för annan verksamhet vid försäkringsanstal-terna och Statskontoret, eftersom de inte har någon inverkan på annan verksamhet. Ge-nom bestämmelserna i 3 mom. förbjuds en försäkringsanstalt som uppbär arbetslöshets-försäkringspremie eller Statskontoret att i annan verksamhet utnyttja information som grundar sig på verkställigheten av denna lag och som omfattas av sekretessbestämmelsna eller andra begränsningar som gäller er-hållande av uppgifter, om det inte finns sär-skilda bestämmelser om detta i lag eller om samtycke inte fås för användande av denna information.

Enligt 4 mom. i paragrafen har försäkrings-anstalten, Statskontoret och Olycksfallsför-säkringsanstalternas Förbund och en besvärs-instans enligt finansieringslagen rätt att av-giftsfritt få de i 1 mom. avsedda uppgifterna.

Om uppgifterna behövs i en bestämd form och detta medför väsentliga merkostnader för den som lämnar ut uppgifterna, skall kostna-derna dock ersättas. Avgiftsfriheten gäller ett sådant sedvanligt sätt att lämna ut uppgifter-na som skäligen kan fordras. Hit räkuppgifter-nas bl.a.

den situation när en arbetsgivare skickar in uppgifter om lönesumman. Väsentliga mer-kostnader föranleds i princip av t.ex. utläm-nande av uppgifter om lönesumman i en be-stämd form, dvs. som massutlämnande, så att detta medför väsentliga merkostnader för den som lämnar ut uppgifterna.

22 d §. Arbetsgivarnas skyldighet att läm-na ut uppgifter. Paragrafen är ny. I paragra-fen föreskrivs om arbetsgivarens skyldighet

att lämna ut uppgifter för erhållande av nöd-vändig information för bestämmande av ar-betslöshetsförsäkringspremien.

I 1 mom. ingår bestämmelser om arbetsgi-varens skyldighet att utan särskild begäran till försäkringsanstalten och Statskontoret översända de uppgifter som är nödvändiga för bestämmande av arbetslöshetsförsäk-ringspremien och för annat fullgörande av uppbörden. I finansieringslagen föreskrivs om arbetsgivares och löntagares skyldighet att betala arbetslöshetsförsäkringspremie och om situationer då en lägre premie uppbärs. I finansieringslagen föreskrivs dessutom om situationer då arbetsgivaren eller löntagaren inte är skyldig att betala arbetslöshetsförsäk-ringspremie. För bestämmande av arbetslös-hetsförsäkringspremie behövs t.ex. uppgifter om ändring av företagets namn och kontakt-uppgifter. När arbetslöshetsförsäkringspre-mien bestäms och uppbärs identifieras inte arbetstagaren och bestämmandet av arbets-löshetsförsäkringspremien kräver inte heller i övrigt att de betalda lönerna specificeras sär-skilt för varje arbetstagare. Därför förutsätter bestämmelsen inte att ovan nämnda löne- och

I 1 mom. ingår bestämmelser om arbetsgi-varens skyldighet att utan särskild begäran till försäkringsanstalten och Statskontoret översända de uppgifter som är nödvändiga för bestämmande av arbetslöshetsförsäk-ringspremien och för annat fullgörande av uppbörden. I finansieringslagen föreskrivs om arbetsgivares och löntagares skyldighet att betala arbetslöshetsförsäkringspremie och om situationer då en lägre premie uppbärs. I finansieringslagen föreskrivs dessutom om situationer då arbetsgivaren eller löntagaren inte är skyldig att betala arbetslöshetsförsäk-ringspremie. För bestämmande av arbetslös-hetsförsäkringspremie behövs t.ex. uppgifter om ändring av företagets namn och kontakt-uppgifter. När arbetslöshetsförsäkringspre-mien bestäms och uppbärs identifieras inte arbetstagaren och bestämmandet av arbets-löshetsförsäkringspremien kräver inte heller i övrigt att de betalda lönerna specificeras sär-skilt för varje arbetstagare. Därför förutsätter bestämmelsen inte att ovan nämnda löne- och

Related documents