• No results found

Kompetent, kunnig och tillräcklig personal spelar en central roll för att säkerställa kvali-teten på hälso- och sjukvårdsverksamheten och vården. Med tanke på tillgången till per-sonal inom hälso- och sjukvården är det vik-tigt att uppmuntra yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården som kommer till Finland att söka sig till uppgifter inom sin bransch. Man ska så tillförlitligt som möjligt säkerställa att sökandens examen är riktig och att sökanden har de kvalifikationer som krävs för yrket. En tydlig och smidig legiti-meringsprocess gynnar både den behöriga myndigheten, Valvira, och sökandens rätts-skydd.

Under hösten 2009 kom det fram att en person visat upp förfalskade studieprestatio-ner för arbetsgivaren och tillfälligt varit verk-sam som läkare trots att personen i själva verket inte var medicine studerande. År 2010 kom det fram två fall där personer visat upp felaktiga examensbevis för Valvira och efter att de legitimerats utövat läkaryrket. Dessa

oegentligheter har försämrat människornas förtroende för hälso- och sjukvården. På grund av de oegentligheter som inträffat har Valvira granskat alla legitimeringar av läkare som avlagt sin examen utanför EU- eller EES-området.

Social- och hälsovårdsministeriet tillsatte den 15 november 2011 en arbetsgrupp för att utreda och bedöma beviljandet av tt att

utöva yrken inom lso- och sjukvården samt processen som gäller uppföljning av och till-syn över yrkesutövningen. Arbetsgruppen hade som särskild uppgift att arbeta med lä-kares rättigheter och bedöma hur internatio-naliseringen och rörligheten bland yrkesut-bildade personer påverkar tillsynen över rät-ten att utöva yrke. Arbetsgruppen överläm-nade sitt betänkande till social- och hälso-vårdsministeriet den 29 februari 2012.

Tillsynsarbetsgruppen konstaterade i sin rapport att det krävs att legitimeringsproces-sen utvecklas för att ändamållegitimeringsproces-senlig yrkesut-övning, tillräcklig tillsyn och patientsäkerhet ska kunna säkerställas inom hälso- och sjuk-vården. Tillsynsarbetsgruppen föreslog att lagen om yrkesutbildade personer preciseras.

Enligt förslagen borde examensbevisens rik-tighet utredas tillförlitligt antingen genom att Valvira kontrollerar examensuppgifterna di-rekt med universitet i fråga eller genom att sökanden hos en myndighet i landet i fråga får bestyrkt att dokumenten är riktiga. Finska universitet och läroanstalter för hälso- och sjukvården borde meddela Valvira alla som avlagt examen direkt efter det att de utexa-minerats. De som avlagt läkarexamen utanför EU- eller EES-området borde klara ett skrift-ligt prov och ett nytt yrkesinriktat språkprov som villkor för legitimering innan de kan vara verksamma som läkarpraktikanter.

För närvarande kan en läkare som kommer till Finland från en stat som inte hör till EU- eller EES-området direkt ta kontakt med en verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvår-den och söka dit som läkarpraktikant redan innan han eller hon kontaktar Valvira eller Valvira på annat sätt haft möjlighet att kon-trollera om personens läkarexamen är riktig.

Detta innebär att den ansvariga överläkaren i verksamhetsenheten inom hälso- och sjuk-vården i fråga ensam ansvarar för att säker-ställa att den som söker dit som

läkarprakti-kant har riktig examen och tillräcklig kompe-tens. Ur patientsäkerhetssynvinkel säkerstäl-ler detta förfarande inte att den som söker som läkarpraktikant har tillräcklig kompe-tens.

Det har noterats brister i språkkunskaperna hos läkare som kommer till Finland från ut-landet. Det har förekommit sådana fel i re-cept som gjort det omöjligt att tolka dem i apoteken. Också i anteckningar i journal-handlingarna har varit otydliga på grund av bristande språkkunskaper. I sådana situatio-ner försvåras dialogen mellan patient och lä-kare, vilket kan orsaka att en förtroendefull vårdrelation inte skapas och kan äventyra pa-tientsäkerheten.

Undervisnings- och kulturministeriets ar-betsgrupp har föreslagit ändringar i kraven på språkkunskaper vid legitimering av yrkesut-bildade personer inom hälso- och sjukvården (Bedömning av språkkunskaper och komplet-tering av utbildning som skaffats utanför EU/EES-länderna inom hälsovårdssektorn, Undervisnings- och kulturministeriets ar-betsgruppspromemorior och utredningar 2014:5). Arbetsgruppen har begränsat sitt ar-bete till att gälla de yrkesgrupper som är störst när det gäller personer som fått sin ut-bildning utanför EU- eller EES-området, så som läkare, tandläkare och sjukskötare. I sin rapport konstaterade arbetsgruppen att den språkfärdighetsnivå som för närvarande krävs av läkare och sjukskötare inte är till-räcklig och således borde höjas. Arbetsgrup-pen föreslår att kravet på språkkunskaper ska höjas till språkfärdighetsnivån 4 i de allmän-na språkexamiallmän-na/nivå B2 inom referensra-men för kraven på europeiska språkkunska-per.

Även om språkkunskaper obestridligen är en central del av yrkesskickligheten hos en yrkesutbildad person inom hälso- och sjuk-vården och därmed av patientsäkerheten, bör man samtidigt se till att yrkesutbildade per-soner inom hälso- och sjukvården som kom-mer från ett annat land än Finland kan få till-räcklig utbildning både för att uppnå tillräck-liga yrkesinriktade språkkunskaper och för att integreras i vårt servicesystem. Invandrare som kommer till Finland erbjuds undervis-ning i finska som en del av integrationsut-bildningen. Denna utbildningsnivå kan dock

inte anses vara tillräcklig för att yrkesutbil-dade personer inom hälso- och sjukvården ska tillägna sig den språkkunskap som krävs.

Utbildning i yrkesinriktade språkkunskaper erbjuds antingen i form av skräddarsydd språkutbildning som arbetsgivaren beställt el-ler i form av arbetskraftspolitisk utbildning så att det inte bara är fråga om språkutbild-ning, utan så att språkutbildningen är en del av arbetskraftspolitisk utbildning som ut-vecklar annat kunnande. I praktiken har en förutsättning för förverkligandet av dessa båda alternativ varit att den yrkesutbildade person inom hälso- och sjukvården som kommer till Finland är medveten om att han eller hon antagligen kommer att beviljas rätt att vara verksam som yrkesutbildad person i Finland. Således har man i praktiken inte kunnat påbörja utbildningen innan Valvira åtminstone har godkänt den utbildning som avlagts tidigare utanför EU- eller EES-området.

För närvarande har man inte kunnat kräva språkintyg som villkor för legitimering av en person som är medborgare i en EU eller EES-stat. Enligt yrkeskvalifikationsdirektivet (2013/55/EU) ska en yrkesverksam person ha tillräckliga språkkunskaper. Motsvarande be-stämmelse finns i 18 a § i lagen om yrkesut-bildade personer. Ändringarna i yrkeskvalifi-kationsdirektivet (2013/55/EU) gör det möj-ligt att testa språkkunskaperna framför allt i fråga om yrken som har inverkan på patient-säkerheten. Ändringarna i yrkeskvalifika-tionsdirektivet ska genomföras nationellt inom två år efter det att direktivet trätt i kraft.

Genomförandet av ändringarna i direktivet bereds särskilt.

I 25 § i lagen om yrkesutbildade personer bestäms om utredning av den yrkesmässiga funktionsförmågan och hälsotillståndet. Om det finns grundad anledning att anta att en yrkesutbildad person inom hälso- och sjuk-vården på grund av sjukdom, missbruk av rusmedel eller nedsatt funktionsförmåga eller av någon annan motsvarande orsak är oför-mögen att utöva sitt yrke, kan Valvira ålägga honom eller henne att genomgå läkarunder-sökning eller underläkarunder-sökningar på sjukhus.

Finns det grundad anledning att anta att en yrkesutbildad person inom hälso- och sjuk-vården har bristande yrkesskicklighet eller

yrkeskunskaper, kan Valvira ålägga honom eller henne att genomgå arbetsprövning, ge ett arbetsprov eller genomgå förhör för utre-dande av hans eller hennes yrkesskicklighet eller yrkeskunskaper.

Valvira kan redan under ansökningsproces-sen få reda på att en person som ansöker om att bli legitimerad yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården eller om rätt att an-vända skyddad yrkesbeteckning, har av sjuk-dom, missbruk av rusmedel, nedsatt funk-tionsförmåga eller annan motsvarande anled-ning orsakade problem som inverkar på yr-kesutövningen. I lagen om yrkesutbildade personer finns för närvarande inga bestäm-melser enligt vilka Valvira skulle ha möjlig-het att noggrannare utreda en sökandes situa-tion. Valvira kan endast be att sökanden själv presenterar en utredning om sitt hälsotill-stånd och frågan utreds endast på grundval av denna utredning.

Enligt 2 § 3 mom. i lagen om yrkesutbilda-de personer kan även yrkesutbilda-den som stuyrkesutbilda-derar för yrket i fråga tillfälligt sköta en legitimerad yrkesutbildad persons uppgifter under led-ning och tillsyn av en legitimerad yrkesutbil-dad person med rätt att självständigt utöva yrket i fråga. I fråga om en sådan studerande iakttas då i tillämpliga delar vad som före-skrivs i lagen om yrkesutbildade personer. I centralregistret över yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården inför enligt 24 a

§ 5 punkten namn, personbeteckning, regis-ternummer och uppgift om när studierna har inletts och om genomförda studier i fråga om medicine, odontologie eller farmacie stude-rande som har genomfört de studier som det föreskrivs om lagen och förordningen om yr-kesutbildade personer inom hälso- och sjuk-vården. Också avgöranden av regionförvalt-ningsverket och Valvira som gäller eventuel-la konstateranden av feeventuel-laktigheter eller för-summelser i dessa studerandes tillfälliga yr-kesutövning förs in i registret. För personer som studerar till andra yrken inom hälso- och sjukvården som kräver legitimering eller som har tillfällig rätt att utöva yrket finns inga be-stämmelser om att uppgifter ska införas i re-gistret, vilket anses vara en brist i Valviras tillsynsverksamhet.

3 Målsättning och de viktigaste förslagen

En av de viktigaste ändringarna är att de bestämmelser i lagen om yrkesutbildade per-soner som gäller legitimeringsprocessen för läkare som fått sin utbildning i en stat utanför EU- eller EES-området ändras.

Det föreslås att bestämmelserna om de do-kument som ska fogas till ansökan om er-kännande eller goder-kännande av yrkeskvalifi-kationer preciseras i lagen om yrkesutbildade personer. Dessa ändringar gäller alla perso-ner som ansöker om legitimering eller rätt att använda skyddad yrkesbeteckning.

Det föreslås att en bestämmelse enligt vil-ken Valvira ska fatta administrativt beslut om godkännande av examen för en läkare som fått sin utbildning i en stat utanför EU- eller EES-området tas i bruk i lagen om yrkesut-bildade personer. Sökanden kan också i fort-sättningen vara verksam som karpraktikant eller börja fullgöra den tjänstgöring, genom-föra de tilläggsstudier eller genomgå de för-hör som Valvira bestämmer först efter att han eller hon fått positivt beslut om godkännande av utbildningen. Syftet med ändringsförsla-get är att införa flera faser i legitimeringspro-cessen och göra den tydligare samt att för-bättra patientsäkerheten. Samtidigt beaktas sökandens rättsskydd på ett bättre sätt än ti-digare, då sökanden genast i början av legi-timeringsprocessen får ett överklagbart beslut om godkännande av utbildningen.

I lagen föreslås möjlighet att förutsätta att sökandens yrkesmässiga funktionsförmåga, hälsotillstånd och yrkesskicklighet utreds re-dan då sökanden ansöker om rätt att utöva yrke. Detta är behövligt i situationer då det finns misstanke om att en person, som ansö-ker om rätt att utöva yrke, på grund av sjuk-dom, missbruk av rusmedel, nedsatt funk-tionsförmåga eller annan motsvarande anled-ning är oförmögen utöva ett yrke inom hälso- och sjukvården. I lagen om yrkesutbildade personer finns för närvarande inga bestäm-melser enligt vilka Valvira skulle ha möjlig-het att noggrannare utreda en sökandes situa-tion. Det föreslås att 25 § i lagen om yrkesut-bildade personer kompletteras så att Valvira kan förutsätta att den yrkesmässiga funk-tionsförmågan och hälsotillståndet eller

yr-kesskickligheten utreds i fråga om en person som ansöker om rätt att utöva yrke i en situa-tion då det finns grundad anledning att göra det.

Det föreslås att bestämmelsen om de upp-gifter som införs i centralregistret över yr-kesutbildade personer inom hälso- och sjuk-vården kompletteras. I centralregistret ska i fortsättningen införas en yrkesutbildad per-sons personbeteckning enligt befolkningsda-tasystemet samt uppgifter om en person som studerar till ett sådant yrke för en yrkesutbil-dad person inom hälso- och sjukvården som kräver legitimering och mot vilken Valvira eller regionförvaltningsverket har riktat en tillsynsåtgärd.

I lagen om yrkesutbildade personer finns utöver det som nämnts ovan flera andra be-stämmelser som kräver omvärdering. Denna regeringsproposition fokuserar på de be-stämmelser som i första hand kan påverka legitimeringsprocessens tillförlitlighet och korrigera de missförhållanden som iakttagits inom tillsynsverksamheten.

4 Propositionens konsekvenser 4.1 Ekonomiska konsekvenser

Propositionen anses inte ha några betydan-de ekonomiska konsekvenser.

Att dela upp legitimeringsprocessen för lä-kare som kommer från stater utanför EU- el-ler EES-området i två faser på föreslaget sätt innebär att den handläggningsavgift som tas ut av sökanden måste ses över. Eftersom en del av det administrativa arbete som för när-varande utförs i samband med legitimeringen i fortsättningen ska utföras som en del av det separata beslutet om godkännande av utbild-ningen borde en handläggningsavgift införas också för detta beslut. Samtidigt minskar det administrativa arbetet i samband med legiti-meringsbeslutet, vilket innebär att handlägg-ningsavgiften för det borde sänkas i motsva-rande mån. I praktiken minskar den totala mängden administrativt arbete för en enskild sökandes del ändå inte, vilket innebär att den totala summan av de handläggningsavgifter som tas ut av en sökande borde hållas på samma nivå som tidigare. För närvarande blir

ansökningsprocessen på hälft för en del sö-kande och av dessa sösö-kande tas ingen hand-läggningsavgift ut. I och med den nya situa-tionen skulle dessa sökande ändå bli tvungna att betala handläggningsavgift i samband med beslutet om godkännande av utbildning-en. För sökandena blir situationen mera rätt-vis än vad den är för närvarande.

4.2 Konsekvenser för myndigheterna De föreslagna ändringarna förtydligar och underlättar Valviras verksamhet i fråga om både handläggningen av ansökningar om le-gitimering och tillsynen. De ändringar som föreslås i datainnehållet registret över yrkes-utbildade personer anses effektivera för-handstillsynen. Att dela upp legitimerings-processen för läkare som kommer från stater utanför EU- eller EES-området i faser ökar antalet överklagbara administrativa beslut.

Detta kan orsaka att antalet besvär ökar något och skapa mera administrativt arbete för både Valvira och förvaltningsdomstolen. Ökning-en i det administrativa arbetet kommer dock högst antagligen att vara liten. Det beräknas att det administrativa arbetet i legitimerings-processens senare faser kommer att minska.

4.3 Samhälleliga konsekvenser

Det blir möjligt att på ett mer tillförlitligt sätt än tidigare säkerställa att examina för yr-kesutbildade personer inom hälso- och sjuk-vården är riktiga. Det uppskattas att förtroen-det för yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården och deras yrkesskicklighet kommer att stärkas. Ändringen av datainne-hållet i registret över yrkesutbildade personer i fråga om personer som tillfälligt utövar yrke bidrar antagligen till att eventuella hin-der för legitimering och en persons olämp-lighet för uppgifter som yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården kommer fram i ett tidigare skede än vad de gör för närvaran-de.

5 Beredningen av propositionen Lagförslaget har beretts vid social- och häl-sovårdsministeriet.

Vid beredningen har man samarbetat med Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården.

6 Remissyttranden och hur de har beaktats

Totalt 42 yttranden lämnades om utkastet. I responsen i yttrandena understöddes generellt de föreslagna ändringarna. Propositionen har preciserats utgående från yttrandena.

DETALJMOTIVERING 1 Lagförslag

5—10 § och 13 §. I paragraferna föreslås en teknisk ändring som gäller tillstånds- och tillsynsmyndighetens namn. Tillstånds- och tillsynsmyndighet är Tillstånds- och tillsyns-verket för Social- och hälsovården.

14 a §. Bilagor till ansökan. I 14 a § före-slås preciseringar i fråga om de dokument som behövs vid ansökan om rätt att utöva yrke. Det föreslås att bestämmelsen precise-ras så att man tillförlitligare än förr kan för-säkra sig om att examensbevis och andra an-sökningshandlingar är riktiga. Sökanden ska alltid visa upp ett bevis på sin identitet.

Det föreslås att 14 a § 2 mom. 1 punkten kompletteras. I andra situationer där yrkes-kvalifikationer ska erkännas eller godkännas än sådana som avses i 1 mom. ska sökanden till ansökan foga bevis på både identitet och medborgarskap. När det gäller bestyrkande av sökandens identitet är det viktigt att för-säkra sig om att rätten att utöva yrke beviljas rätt sökande som uppfyller de föreskrivna examenskraven. Beviset på medborgarskap är av betydelse i första hand med avseende på vilka bestämmelser i lagen om yrkesutbil-dade personer som ska tillämpas på sökan-den.

I 2 mom. 4 a punkten föreskrivs om skyl-dighet för sökanden att till Valvira lämna in en utredning om att utreselandet inte registre-rar utövare av yrket i fråga. Den föreslagna ändringen har nära anknytning till 14 a § 2 mom. 4 punkten, enligt vilken sökanden till Valvira ska lämna in ett intyg över registre-ring. I praktiken förekommer det situationer där sökanden inte kan lämna in ett sådant do-kument, eftersom praxis beträffande

registre-ring av yrken inom hälso- och sjukvården kan variera i olika länder. I sådana situationer har Valvira litat på sökanden om denne med-delat att utreselandet inte registrerar utövare av yrket i fråga. Eftersom den information som ges Valvira inte alltid är tillförlitlig, fö-reslås i 14 a § 2 mom. en ny 4 a punkt enligt vilken informationen om att utreselandet inte registrerar utövare av yrket i fråga i princip ska komma från den behöriga myndigheten i den berörda staten. Om detta inte är möjligt kan Valvira enligt prövning godkänna även en annan tillförlitlig utredning, t.ex. en ut-redning från utbildnings- eller hälsovårds-myndigheterna i den berörda staten.

I 4 mom. föreskrivs om krav på kopior av handlingar. Om en kopia av en handling läggs fram, ska kopian vara offentligt be-styrkt. En kopia av ett bevis som utfärdats av en finländsk läroanstalt ska vara bestyrkt av läroanstalten. Av handlingar som är avfattade på något annat språk än finska, svenska eller engelska ska till ansökan fogas översättning-ar till finska, svenska eller engelska översatta av en auktoriserad translator i Finland eller i någon annan EU- eller EES-stat. När det gäl-ler sådana EU- och EES-stater där det inte finns system med auktoriserade translatorer kan man godkänna översättningar gjorda av sådana translatorer som i staten i fråga anses motsvara auktoriserade translatorer.

Det föreslås att till 14 a § fogas ett nytt 5 mom., enligt vilket de som avlagt examen utanför EU- eller EES-området ska till ansö-kan om legitimering och skyddad yrkesbe-teckning foga en tillförlitlig utredning om att examen och bilagorna är riktiga. Härmed av-ses i praktiken att sökanden ska legalisera examensbevisets äkthet med iakttagande av

apostille- eller grand legalisation-förfarandet.

Om apostille- eller grand legalisation-förfarande inte är möjligt ska Valvira för att utreda examensbevisets äkthet kontakta den läroanstalt som utfärdat examensbeviset.

Apostilleintyg bestyrker underskriften av dokumentet, undertecknarens ställning eller äktheten av ett sigill eller en stämpel som fo-gats till handlingen. Enligt artikel 4 i Apostil-lekonventionen (FördrS 45-46/1985) får in-tyget avfattas på den utfärdande myndighe-tens officiella språk. Enligt artikel 6 i kon-ventionen ska varje fördragsslutande stat utse de myndigheter som har behörighet att utfär-da apostilleintyg.

I länder som inte omfattas av Apostille-konventionen har förfarandet för legalisering av dokument tre steg. Notarius publicus be-styrker dokumentet eller underskriften. Om det är fråga om ett originaldokument som ut-färdats av en myndighet, kan en tjänsteman hos myndigheten i fråga bestyrka dokumen-tet. Därefter bestyrks notarius publicus eller tjänstemannens underskrift hos utrikesmini-steriets medborgartjänster (legaliseringar).

Slutligen bestyrker den stats beskickning som det är fråga om utrikesministeriets

Slutligen bestyrker den stats beskickning som det är fråga om utrikesministeriets

Related documents