• No results found

Lagstiftningsordning

I propositionen föreslås inte i förhållande

till gällande lagstiftning sådana förändringar i villkoren för erhållande av arbetslöshets-förmåner som är av betydelse då förslaget bedöms med avseende på de grundläggande fri- och rättigheterna. Enligt regeringens upp-fattning kan de föreslagna lagarna behandlas i vanlig lagstiftningsordning.

Med stöd av vad som anförts ovan före-läggs Riksdagen följande lagförslag:

Lagförslagen

1.

Lag

om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen av den 30 december 2002 om utkomstskydd för arbetslösa (1290/2002) 5 kap. 7 § 1 mom. och 8 § 3 mom., 6 kap. 8 § 1 mom. samt 11 kap. 2 § 1 mom. och 3 § 2 mom.

samt

fogas till 5 kap. 3 § ett nytt 5 mom. och till 7 § ett nytt 3 mom. som följer:

5 kap.

Förutsättningar för erhållande av arbetslös-hetsdagpenning

3 §

Löntagares arbetsvillkor

— — — — — — — — — — — — — — Om en löntagare som tidigare fått i 2 mom.

avsedd inkomstrelaterad dagpenning eller grunddagpenning har arbetat som företagare över 16 månader, men dock högst 18 måna-der, är den granskningsperiod som avses i 2 mom. de närmast föregående 26 månaderna..

7 §

Företagares arbetsvillkor

Företagares arbetsvillkor blir uppfyllt då en person under de närmast föregående 48 må-naderna (granskningsperiod) i sammanlagt 24 månader har arbetat som företagare i före-tagsverksamhet som till sin omfattning har varit väsentlig. Varje period som personen har arbetat som företagare inräknas endast en gång i arbetsvillkoret. Genom förordning av statsrådet bestäms närmare om den arbetsin-komst för försäkring enligt lagen om pension för företagare eller lagen om pension för lantbruksföretagare samt den arbetsförtjänst enligt lagen om pension för arbetstagare som visar att företagarverksamheten är av väsent-lig omfattning.

— — — — — — — — — — — — — — En person som utträtt ur en företagarkassa och anslutit sig till en löntagarkassa beviljas inte arbetslöshetsdagpenning för företagare innan han eller hon som medlem i en företa-garkassa uppfyllt det arbetsvillkor som avses i 1 mom., om han eller hon varit medlem i en löntagarkassa över 32 kalenderveckor eller om som medlem i en löntagarkassa varit för-säkrad på det sätt som avses i 2 § och upp-fyllt det arbetsvillkor som avses i 3 §. Då börjar granskningsperioden för arbetsvillko-ret från den tidpunkt då personen i fråga på nytt anslutit sig till en företagarkassa.

8 §

Försäkringsperioder som räknas företagare till godo

— — — — — — — — — — — — — — I fråga om grunddagpenning inräknas i ar-betsvillkoret för företagare arbete som utförts under de närmast föregående 28 månaderna och som inräknas i löntagares arbetsvillkor.

6 kap.

Arbetslöshetsdagpenningens belopp och varaktighet

8 §

När dagpenningsperioden börjar från början När en löntagare efter att ha blivit

berätti-gad till arbetslöshetsdagpenning har uppfyllt arbetsvillkoret enligt 5 kap. 3 § 2 mom., jar ovan nämnda maximitid räknas från bör-jan och den lön som ligger till grund för den inkomstrelaterade dagpenningen bestäms på nytt. Förfarandet är detsamma om en företa-gare har uppfyllt arbetsvillkoret för företaga-re. Efter inträdet av rätt till arbetslöshetsdag-penning innan den maximitid som bestäms i 7 § i detta kapitel gått ut inräknas i arbets-villkoret för företagare minst 12 månader långa perioder med arbete till den del de in-går i den granskningsperiod som nämns i 5 kap. 7 §.

— — — — — — — — — — — — — — 11 kap.

Bestämmelser om verkställighet 2 §

Skyldighet att lämna uppgifter Den som ansöker om en arbetslöshetsför-mån skall lämna Folkpensionsanstalten och arbetslöshetskassan de uppgifter som behövs för beviljande och utbetalning av förmånen.

Den som får eller ansöker om en förmån är dessutom skyldig att lämna Folkpensionsan-stalten och arbetslöshetskassan de utredning-ar som de begär och som behövs i synnerhet för att konstatera att makar har separat eko-nomi och bor åtskils på det sätt som avses i 1 kap. 7 §. Den som ansöker om en förmån skall till den företagarkassa som ger det utlå-tande som avses i 3 § ge de uppgifter som behövs för utlåtandet.

— — — — — — — — — — — — — —

3 §

Beslut om förmåner

— — — — — — — — — — — — — — Innan Folkpensionsanstalten och

arbetslös-hetskassan fattar beslut i ett arbetskraftspoli-tiskt ärende skall de begära ett arbetskrafts-politiskt utlåtande enligt 4 §. En löntagarkas-sa skall när den behandlar ett ärende enligt 5 kap. 7 § 3 mom. innan beslutet fattas begära utlåtande från en företagarkassa om perso-nens rätt att få förmåner som beviljas gare och om förmånens belopp. Den företa-garkassa som personen utträtt ur när han eller hon anslutit sig till löntagarkassan skall utan ogrundat dröjsmål ge ett utlåtande om upp-fyllandet av arbetsvillkoret, den arbetsin-komst som den inarbetsin-komstrelaterade dagpen-ningen grundar sig på, förmånens fulla be-lopp, inverkan av vinst från försäljning av fö-retagsegendom och andra omständigheter som behövs för att avgöra ärendet och betala förmånen. Löntagarkassan måste följa utlå-tandet om det inte finns särskilda skäl att av-vika från det. Löntagarkassan skall sända be-slutet om den förmån som den beviljat med stöd av arbetsvillkoret för företagare för kän-nedom till den företagarkassa i vilken perso-nen som medlem senast uppfyllt arbetsvillko-ret för föarbetsvillko-retagare.

———

Denna lag träder i kraft den 200 .

Denna lags 5 kap. 7 § 3 mom. tillämpas på en person som blir arbetslös eller inleder en sådan utbildning som avses i 10 kap. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa eller arbets-kraftspolitisk vuxenutbildning efter denna lags ikraftträdande. När tiden som medlem-skapet i en löntagarkassa varat räknas ut be-aktas också tiden för medlemskaps före la-gens ikraftträdande. När denna lags 5 kap. 8

§ 3 mom. tillämpas beaktas också före lagens ikraftträdande utfört arbete som inräknas i arbetsvillkoret för löntagare och när lagens 6 kap. 8 § 1 mom. tillämpas beaktas också före ikraftträdandet utförda perioder med arbete som företagare.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

—————

2.

Lag

om ändring av lagen om arbetslöshetskassor I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen av den 24 augusti 1984 om arbetslöshetskassor (603/1984) 25 §, sådan den lyder i lag 946/2003, och

fogas till lagen en ny 25 a § och till 27 §, sådan den lyder i lag 913/2000, ett nytt 3 mom., varvid det nuvarande 3 mom. blir 4 mom., som följer:

25 §

Finansiering av förmåner som betalas av en företagarkassa

För de av företagarkassan med stöd av 5 kap. 7 § lagen om utkomstskydd för arbetslö-sa betalda dagpenningarna och de av företa-garkassan med stöd av 9 kap. 6 § lagen om offentlig arbetskraftsservice betalda för-tjänststöden betalas i statsandel ett belopp som motsvarar grunddagpenningen och barn-förhöjningarna enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa.

Om inkomstrelaterad dagpenning betalas jämkad eller minskad enligt 4 kap. lagen om utkomstskydd för arbetslösa, betalas i statsandel ett belopp som motsvarar grund-dagpenningens och barnförhöjningens relati-va andel av relati-varje full arbetslöshetsdagpen-ning enligt 6 kap. 2 § 1 mom. lagen om ut-komstskydd för arbetslösa. Om förtjänststö-det betalas minskat enligt lagen om offentlig arbetskraftsservice, betalas som statsandel ett belopp som motsvarar grunddagpenningens och barnförhöjningens relativa andel av varje full inkomstrelaterad dagpenning enligt 6 kap. 2 § 1 mom. lagen om utkomstskydd för arbetslösa.

Vid finansieringen av de av företagarkas-san med stöd av 5 kap. 3 § lagen om ut-komstskydd för arbetslösa betalda dagpen-ningarna och förtjänststöden iakttas i tillämp-liga delar det som i 4 och 5 § lagen om finan-siering av arbetslöshetsförmåner bestäms om

finansiering av inkomstrelaterade dagpen-ningar och förtjänststöd.

25 a §

Finansiering av företagarförmåner som beta-las av en löntagarkassa

För de av löntagarkassan med stöd av 5 kap. 7 § lagen om utkomstskydd för arbetslö-sa betalda dagpenningarna och de av lönta-garkassan med stöd av 9 kap. 6 § lagen om offentlig arbetskraftsservice betalda för-tjänststöden betalas i statsandel den andel som bestäms i 25 § 1 och 2 mom. i denna lag.

Löntagarkassans andel är 5,5 procent av varje arbetslöshetsdagpenning och varje för-tjänstdel av förtjänststödet, om inte något an-nat följer av 1 mom.

Den företagarkassa i vilken mottagaren av förmånen som medlem senast uppfyllt ar-betsvillkoret enligt 5 kap. 7 § i lagen om ut-komstskydd för arbetslösa finansierar skill-naden mellan varje arbetslöshetsdagpenning och förtjänststöd som utbetalts samt belop-pen enligt 1 och 2 mom. i denna paragraf.

27 §

Betalning av andelar

— — — — — — — — — — — — — — Arbetslöshetsförsäkringsfonden betalar till en löntagarkassa ett belopp som motsvarar

den andel som en företagarkassa i enlighet med 25 a § 3 mom. finansierar och debiterar företagarkassan motsvarande belopp när so-cial- och hälsovårdsministeriet och arbetsmi-nisteriet har fastställt finansieringsandelarna i enlighet med 1 mom.

— — — — — — — — — — — — — —

———

Denna lag träder i kraft den 200 .

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

—————

3.

Lag

om ändring av 4 och 5 § i lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen den 24 juli 1998 om finansiering av arbetslöshetsförmåner (555/1998) 4 § 5 mom., sådant det lyder i lag 947/2003, och

fogas till 5 §, sådan den lyder i lag 1301/2002, ett nytt 3 mom. som följer:

4 §

Finansiering av inkomstrelaterad dagpen-ning

— — — — — — — — — — — — — — Bestämmelser om finansieringen av förmå-ner som betalas av en företagarkassa, om fi-nansiering av företagarförmåner som betalas av en löntagarkassa, om statsandel till en ar-betslöshetskassas förvaltningskostnader, om arbetslöshetsförsäkringsfondens andel samt om betalningen av statsandelen och arbets-löshetsförsäkringsfondens andel finns i lagen om arbetslöshetskassor.

5 §

Finansiering av förtjänststöd

— — — — — — — — — — — — — — Arbetslöshetsförsäkringsfonden betalar till arbetslöshetskassan som sin andel av varje förtjänststöd skillnaden mellan det betalda förtjänststödet och beloppen enligt 1 och 2 mom.

———

Denna lag träder i kraft den 200 .

—————

Helsingfors den 10 september 2004

Republikens President

TARJA HALONEN

Social- och hälsovårdsminister Sinikka Mönkäre

Bilaga

Parallelltexter

1.

Lag

om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen av den 30 december 2002 om utkomstskydd för arbetslösa (1290/2002) 5 kap. 7 § 1 mom. och 8 § 3 mom., 6 kap. 8 § 1 mom. samt 11 kap. 2 § 1 mom. och 3 § 2 mom.

samt

fogas till 5 kap. 3 § ett nytt 5 mom. och till 7 § ett nytt 3 mom. som följer:

Gällande lag Förslag

5 kap.

Förutsättningar för erhållande av arbets-löshetsdagpenning

3 §

Löntagares arbetsvillkor

— — — — — — — — — — — — — — Om en löntagare som tidigare fått i 2 mom. avsedd inkomstrelaterad dagpenning eller grunddagpenning har arbetat som fö-retagare över 16 månader, men dock högst 18 månader, är den granskningsperiod som avses i 2 mom. de närmast föregående 26 månaderna.

7 §

Företagares arbetsvillkor

Företagares arbetsvillkor blir uppfyllt då en person under de närmast föregående 48 månaderna (granskningsperiod) i samman-lagt 24 månader har arbetat som företagare i företagsverksamhet som till sin omfattning har varit väsentlig. Genom förordning av statsrådet bestäms närmare om den arbets-inkomst för försäkring enligt lagen om pen-sion för företagare eller lagen om penpen-sion

7 §

Företagares arbetsvillkor

Företagares arbetsvillkor blir uppfyllt då en person under de närmast föregående 48 månaderna (granskningsperiod) i samman-lagt 24 månader har arbetat som företagare i företagsverksamhet som till sin omfattning har varit väsentlig. Varje period som perso-nen har arbetat som företagare inräknas endast en gång i arbetsvillkoret. Genom förordning av statsrådet bestäms närmare

för lantbruksföretagare samt den arbetsför-tjänst enligt lagen om pension för arbetsta-gare som visar att företagarverksamheten är av väsentlig omfattning.

— — — — — — — — — — — — — —

om den arbetsinkomst för försäkring enligt lagen om pension för företagare eller lagen om pension för lantbruksföretagare samt den arbetsförtjänst enligt lagen om pension för arbetstagare som visar att företagarverk-samheten är av väsentlig omfattning.

— — — — — — — — — — — — — — En person som utträtt ur en företagarkas-sa och anslutit sig till en löntagarkasföretagarkas-sa be-viljas inte arbetslöshetsdagpenning för fö-retagare innan han eller hon som medlem i en företagarkassa uppfyllt det arbetsvillkor som avses i 1 mom., om han eller hon varit medlem i en löntagarkassa över 32 kalen-derveckor eller om som medlem i en lönta-garkassa varit försäkrad på det sätt som avses i 2 § och uppfyllt det arbetsvillkor som avses i 3 §. Då börjar granskningspe-rioden för arbetsvillkoret från den tidpunkt då personen i fråga på nytt anslutit sig till en företagarkassa.

8 §

Försäkringsperioder som räknas företagare till godo

— — — — — — — — — — — — — — I fråga om grunddagpenning inräknas i arbetsvillkoret för företagare arbete som ut-förts under de närmast föregående 24 må-naderna som inräknas i löntagares arbets-villkor.

8 §

Försäkringsperioder som räknas företagare till godo

— — — — — — — — — — — — — — I fråga om grunddagpenning inräknas i arbetsvillkoret för företagare arbete som ut-förts under de närmast föregående 28 må-naderna och som inräknas i löntagares ar-betsvillkor.

6 kap.

Arbetslöshetsdagpenningens belopp och varaktighet

8 §

När dagpenningsperioden börjar från bör-jan

När en löntagare efter att ha blivit berätti-gad till arbetslöshetsdagpenning har upp-fyllt arbetsvillkoret enligt 5 kap. 3 § 2 mom., börjar ovan nämnda maximitid räk-nas från början och den lön som ligger till grund för den inkomstrelaterade dagpen-ningen bestäms på nytt. Förfarandet är det-samma om en företagare har uppfyllt

ar-6 kap.

Arbetslöshetsdagpenningens belopp och varaktighet

8 §

När dagpenningsperioden börjar från bör-jan

När en löntagare efter att ha blivit berätti-gad till arbetslöshetsdagpenning har upp-fyllt arbetsvillkoret enligt 5 kap. 3 § 2 mom., börjar ovan nämnda maximitid räk-nas från början och den lön som ligger till grund för den inkomstrelaterade dagpen-ningen bestäms på nytt. Förfarandet är det-samma om en företagare har uppfyllt

ar-betsvillkoret för företagare i en följd.

— — — — — — — — — — — — — —

betsvillkoret för företagare. Efter inträdet av rätt till arbetslöshetsdagpenning innan den maximitid som bestäms i 7 § i detta ka-pitel gått ut inräknas i arbetsvillkoret för företagare minst 12 månader långa perio-der med arbete till den del de ingår i den granskningsperiod som nämns i 5 kap. 7 §.

— — — — — — — — — — — — — — 11 kap.

Bestämmelser om verkställighet 2 §

Skyldighet att lämna uppgifter Den som ansöker om en arbetslöshets-förmån skall lämna Folkpensionsanstalten och arbetslöshetskassan de uppgifter som behövs för beviljande och utbetalning av förmånen. Den som får eller ansöker om en förmån är dessutom skyldig att lämna Folk-pensionsanstalten och arbetslöshetskassan de utredningar som de begär och som be-hövs i synnerhet för att konstatera att makar har separat ekonomi och bor åtskils på det sätt som avses i 1 kap. 7 §.

— — — — — — — — — — — — — —

11 kap.

Bestämmelser om verkställighet 2 §

Skyldighet att lämna uppgifter Den som ansöker om en arbetslöshets-förmån skall lämna Folkpensionsanstalten och arbetslöshetskassan de uppgifter som behövs för beviljande och utbetalning av förmånen. Den som får eller ansöker om en förmån är dessutom skyldig att lämna Folk-pensionsanstalten och arbetslöshetskassan de utredningar som de begär och som be-hövs i synnerhet för att konstatera att makar har separat ekonomi och bor åtskils på det sätt som avses i 1 kap. 7 §. Den som ansö-ker om en förmån skall till den företagar-kassa som ger det utlåtande som avses i 3 § ge de uppgifter som behövs för utlåtandet.

— — — — — — — — — — — — — — 3 §

Beslut om förmåner

— — — — — — — — — — — — — — Innan Folkpensionsanstalten och arbets-löshetskassan fattar beslut i ett arbetskrafts-politiskt ärende skall de begära ett arbets-kraftspolitiskt utlåtande enligt 4 §.

3 § Beslut om förmåner

— — — — — — — — — — — — — — Innan Folkpensionsanstalten och arbets-löshetskassan fattar beslut i ett arbetskrafts-politiskt ärende skall de begära ett arbets-kraftspolitiskt utlåtande enligt 4 §. En lön-tagarkassa skall när den behandlar ett ärende enligt 5 kap. 7 § 3 mom. innan be-slutet fattas begära utlåtande från en före-tagarkassa om personens rätt att få ner som beviljas företagare och om förmå-nens belopp. Den företagarkassa som per-sonen utträtt ur när han eller hon anslutit sig till löntagarkassan skall utan ogrundat dröjsmål ge ett utlåtande om uppfyllandet av arbetsvillkoret, den arbetsinkomst som

den inkomstrelaterade dagpenningen grun-dar sig på, förmånens fulla belopp, inver-kan av vinst från försäljning av företags-egendom och andra omständigheter som behövs för att avgöra ärendet och betala förmånen. Löntagarkassan måste följa utlå-tandet om det inte finns särskilda skäl att avvika från det. Löntagarkassan skall sända beslutet om den förmån som den beviljat med stöd av arbetsvillkoret för företagare för kännedom till den företagarkassa i vil-ken personen som medlem senast uppfyllt arbetsvillkoret för företagare.

———

Denna lag träder i kraft den 200 . Denna lags 5 kap. 7 § 3 mom. tillämpas på en person som blir arbetslös eller inle-der en sådan utbildning som avses i 10 kap.

i lagen om utkomstskydd för arbetslösa el-ler arbetskraftspolitisk vuxenutbildning ef-ter denna lags ikraftträdande. När tiden som medlemskapet i en löntagarkassa varat räknas ut beaktas också tiden för medlem-skaps före lagens ikraftträdande. När denna lags 5 kap. 8 § 3 mom. tillämpas beaktas också före lagens ikraftträdande utfört ar-bete som inräknas i arbetsvillkoret för lön-tagare och när lagens 6 kap. 8 § 1 mom.

tillämpas beaktas också före ikraftträdandet utförda perioder med arbete som företaga-re.

Åtgärder som verkställigheten av lagen för-utsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

———

2.

Lag

om ändring av lagen om arbetslöshetskassor I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen av den 24 augusti 1984 om arbetslöshetskassor (603/1984) 25 §, sådan den lyder i lag 946/2003, och

fogas till lagen en ny 25 a § och till 27 §, sådan den lyder i lag 913/2000, ett nytt 3 mom., var-vid det nuvarande 3 mom. blir 4 mom., som följer:

Gällande lag Förslag

25 §

Företagarkassas finansiering

För de av företagarkassan med stöd av 5 kap. 7 § lagen om utkomstskydd för arbets-lösa betalda dagpenningarna och de av före-ta-garkassan med stöd av 9 kap. 6 § lagen om offentlig arbetskraftsservice betalda för-tjänststöden betalas i statsandel ett belopp som motsvarar grunddagpenningen och barnförhöjningarna enligt lagen om ut-komstskydd för arbetslösa. Vid finansie-ringen av de av företagarkassan med stöd av 5 kap. 3 § lagen om utkomstskydd för arbetslösa betalda dagpenningarna och för-tjänststöden iakttas i tillämpliga delar det som i 4 och 5 § lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner bestäms om finansie-ring av inkomstrelaterade dagpenningar och förtjänststöd.

25 §

Finansiering av förmåner som betalas av en företagarkassa

För de av företagarkassan med stöd av 5 kap. 7 § lagen om utkomstskydd för arbets-lösa betalda dagpenningarna och de av före-tagarkassan med stöd av 9 kap. 6 § lagen om offentlig arbetskraftsservice betalda för-tjänststöden betalas i statsandel ett belopp som motsvarar grunddagpenningen och barnförhöjningarna enligt lagen om ut-komstskydd för arbetslösa.

Om inkomstrelaterad dagpenning betalas jämkad eller minskad enligt 4 kap. lagen om utkomstskydd för arbetslösa, betalas i statsandel ett belopp som motsvarar grund-dagpenningens och barnförhöjningens rela-tiva andel av varje full arbetslöshetsdag-penning enligt 6 kap. 2 § 1 mom. lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Om förtjänst-stödet betalas minskat enligt lagen om of-fentlig arbetskraftsservice, betalas som statsandel ett belopp som motsvarar grund-dagpenningens och barnförhöjningens rela-tiva andel av varje full inkomstrelaterad dagpenning enligt 6 kap. 2 § 1 mom. lagen om utkomstskydd för arbetslösa.

Vid finansieringen av de av företagarkas-san med stöd av 5 kap. 3 § lagen om ut-komstskydd för arbetslösa betalda dagpen-ningarna och förtjänststöden iakttas i till-lämpliga delar det som i 4 och 5 § lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner

be-stäms om finansiering av inkomstrelaterade dagpenningar och förtjänststöd.

25 a §

Finansiering av företagarförmåner som be-talas av en löntagarkassa

För de av löntagarkassan med stöd av 5 kap. 7 § lagen om utkomstskydd för arbets-lösa betalda dagpenningarna och de av lön-tagarkassan med stöd av 9 kap. 6 § lagen om offentlig arbetskraftsservice betalda för-tjänststöden betalas i statsandel den andel som bestäms i 25 § 1 och 2 mom. i denna lag.

Löntagarkassans andel är 5,5 procent av varje arbetslöshetsdagpenning och varje förtjänstdel av förtjänststödet, om inte nå-got annat följer av 1 mom.

Den företagarkassa i vilken mottagaren av förmånen som medlem senast uppfyllt arbetsvillkoret enligt 5 kap. 7 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa finansierar skillnaden mellan varje arbetslöshetsdag-penning och förtjänststöd som utbetalts samt beloppen enligt 1 och 2 mom. i denna paragraf.

27 §

Betalning av andelar

— — — — — — — — — — — — — — Arbetslöshetsförsäkringsfonden betalar till en löntagarkassa ett belopp som mot-svarar den andel som en företagarkassa i enlighet med 25 a § 3 mom. finansierar och debiterar företagarkassan motsvarande be-lopp när social- och hälsovårdsministeriet och arbetsministeriet har fastställt finansie-ringsandelarna i enlighet med 1 mom.

— — — — — — — — — — — — — —

———

Denna lag träder i kraft den 200 . Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

———

3.

Lag

om ändring av 4 och 5 § i lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner

I enlighet med riksdagens beslut

I enlighet med riksdagens beslut

Related documents