• No results found

De landmollusker som ingår i art- och habitatdirektivet är alla landsnäckor, fyra grynsnäckor samt vinbergssnäcka. Grynsnäckorna är främst knutna till rik- och strandkärr och återfinns i kalkrika delar av landet. Hoten mot dem är i stort sett de samma som för naturtypen rikkärr, närmare bestämt igenväxning och torrläggning. Bevarandestatusen är gynnsam i alpin region, men dålig i boreal och kontinental region. Vinbergssnäckan är betydligt mer anspråkslös och finns i många miljöer, inte minst urbana, och dess bevarandestatus är gynnsam.

Bevarandestatus

Av Sveriges omkring 130 landmolluskarter är fem listade i art- och habitatdirektivet. Fyra av dessa tillhör familjen grynsnäckor, och den femte är den mer välkända vinbergssnäckan. Arterna har ett betydande storleksspann. Grynsnäckorna i släktet

Vertigo är samtliga mycket små (2–3 mm) och lever

i vegetationen i våta och kalkrika miljöer. Vinbergs- snäckan är däremot vår största landsnäcka. Dess skal kan bli upp till 50 mm högt, och arten är synlig både på grund av storleken och att den är vanlig även i bebodda miljöer.

Arternas bevarandestatus skiljer sig mellan olika regioner. I den alpina regionen är påverkan på deras

livsmiljö liten, och bevarandestatusen för de två arter som finns där är gynnsam. Vid återbesök på kända lokaler i fjällen påträffas vanligtvis livskraftiga popu- lationer, och en betydande andel av populationerna återfinns inom Natura 2000-områden.

I den boreala regionen förekommer fyra av de fem arterna. För den anspråkslösa och generalistiska vin- bergssnäckan är bevarandestatusen gynnsam, men för de tre grynsnäckorna är situationen sämre. Främst beror detta på att deras livsmiljöer (ofta rikkärr) är utsatta för igenväxning orsakad av kvävenedfall, upphörd hävd, dränering och förlängd växtsäsong (se status för rikkärr i kapitlet Våtmarker). Gryn-

Landsnäckor i habitatdirektivet och den samlade bedömningen av deras bevarandestatus per biogeografisk region 2013 och 2019. ALP = alpin, BOR = boreal och CON = kontinental region. Grön = gynnsam,

gul = otillfredsställande, röd = dålig och vit = okänd bevarande status. Symbol utan tecken anger en stabil trend,

= positiv, = negativ, x = okänd trend. För utförligare redovisning se tabell 2.

Terrestrial mollusk species in the Habitats Directive and their overall assessments in the different biogeographi- cal regions 2013 and 2019, respectively. ALP = alpine, BOR = boreal, and CON = continental region.

Green = favourable, yellow = inadequate, red = unfavour- able, and white = unknown conservation status. Symbols without a sign indicate a stable trend, = positive,

= negative, x = unknown trend. For further details see Table 2.

snäckorna har 20–50 % av sina kända populationer inom Natura 2000-områden. För populationerna utanför skyddade områden behövs mer kunskap och fler åtgärder.

I den kontinentala regionen är rikkärren påver- kade av en omfattande igenväxning och dränering. Där är dock en betydande andel av rikkärren belägna inom Natura 2000-områden och därmed föremål för naturvårdsåtgärder. Trots detta är bevarande statusen fortsatt otillfredsställande eller dålig för grynsnäckor i kontinental region. Vinbergssnäckan har även där gynnsam bevarandestatus.

Förändringar sedan senaste

statusbedömningen 2013

Förändringarna i bedömning mellan rapporterings - perioder beror i huvudsak på ny kunskap snarare än reella förändringar. Trenderna är fortsatt negativa då igenväxningen av rikkärr fortgår. Det sker ett omfattande naturvårdsarbete för att bevara de mest värdefulla områdena, men i de kärr som inte omfat- tas av naturvårdsarbete och som hyser grynsnäckor fortsätter igenväxningen.

Underlag

Vid bedömningen av arternas bevarandestatus har en rad källor använts: data från basinventering och biogeografisk uppföljning,147 åtgärdsprogram för

bevarande av rikkärr,148 samt äldre uppgifter från

markfaunainventeringen. De återbesök på äldre lokaler som har gjorts inom olika projekt ledda av Göteborgs Naturhistoriska Museum har varit av mycket stor betydelse. Eftersom grynsnäckorna blir maximalt cirka tre millimeter långa är det få som känner till arterna och rapporterar fynd av dem. Därför är det endast experter som bidrar till kunskapen om dem. För vinbergssnäckan är allmän- hetens spontan rapportering på Artportalen149 däre-

mot av stor betydelse för kunskapsläget. Bedömningsunderlaget är i princip detsamma 2013 och 2019. Bedömningarna bygger på experters kunskap om arterna, samt resultat från inventeringar och övervakning av arternas habitat. En fortsatt satsning på övervakning och uppföljning av såväl de enskilda arterna som av naturtypen rikkärr är av stor betydelse för att bevara faunan av grynsnäckor.

ARTER SAMLAD BEDÖMNING

LANDSNÄCKOR ALP BOR CON

KOD Svenskt namn 2013 2019 2013 2019 2013 2019

1014 smalgrynsnäcka 1015 otandad grynsnäcka 1013 kalkkärrsgryn- snäcka 1016 större grynsnäcka 1026 vinbergssnäcka

FJÄRILAR

Av de fjärilar i Sverige som är upptagna i art- och habitatdirektivet hör flertalet hemma i hävdade gräsmarker och några i skogs- och fjällmiljöer. För samtliga arter är bevarandestatusen dålig, och flertalet har dessutom en negativ trend. Det främsta hotet mot gräsmarksarterna är brist på lämplig skötsel. Skogsarterna klarar sig i regel inte i den rationellt brukade skogen utan kräver betydande hänsyn. Fjällarternas situation är sämre känd, men de påverkas sannolikt av de pågående klimatförändringarna.

Bevarandestatus

Tolv svenska fjärilar är listade i art- och habitat- direktivet, elva dagfjärilar och ett nattfly. De är alla upptagna på den svenska rödlistan från 2015. Hälften av arterna omfattas av åtgärdsprogram för hotade arter, vars åtgärder motverkat den nedåt- gående trenden.

Sju av arterna är knutna till gräsmarker i främst boreal och kontinental region. De förekommer i hävdade naturtyper som minskat kraftigt och där- med fragmenterats. Orsaken är att det små skaliga bruknings sättet ersatts med ett mer rationellt, och ensartat, jordbruk. För dessa arter är bristen på rätt typ av hävd samt det allmänna tillståndet för natur-

typerna (se kapitlet om gräsmarker) den direkta orsaken till tillbakagången. Apollofjäril och svart- fläckig blåvinge hör hemma i torra gräsmarker. På dessa magra marker har hävden i form av bete ofta upphört, och därefter har de vuxit igen. Fjärilspopu- lationerna på fastlandet har minskat kraftigt, medan alvarmarkerna på Gotland och Öland fortfarande hyser livskraftiga populationer. Mnemosynefjäril och dårgräsfjäril hör hemma i hagmarker på fastlandet, men har båda försvunnit från många av sina gamla lokaler då hävden upphört och trädskiktet slutit sig. Dessa arter är relativt krävande och klarar bara mått- ligt bete. Sämst är situationen för mnemosynefjärilen

i kontinental region, där populationen minskat och riskerar att dö ut. Brun gräsfjäril hör hemma på små ängsmarker i det småskaliga jordbrukslandskapet. Miljöer som ofta har beskogats. Väddnätfjärilen lever på fuktig ängsmark med ängsvädd, och måttlig hävd är en förutsättning även för denna art. På fastlandet är den numera hänvisad till kraftledningsgator och ett fåtal våtmarker. Violett guldvinge förekommer på slåttrade gräsmarker med ormrot. Arten är beroende av traditionell slåtter, vilket gör att livsmiljön krympt drastiskt. Vissa av fjärilarna som är knutna till gräs- marker drabbades hårt av den extrema torkan 2018, vilket resulterade i kraftiga populationsminskningar. En återhämtning är sannolikt möjlig, men om klimat- förändringar resulterar i upprepade extrema väder- situationer kan det innebära negativa konsekvenser för arterna.

Tre av fjärilarna är bundna till skog. Asknätfjärilen lever i fuktiga, halvöppna skogsmiljöer med måttlig störning som vidmakthåller öppenheten. Rationellt skogsbruk med tätare skog och tidigare skyddsdik- ning har gjort att arten minskat kraftigt. Gotlands- populationen av dårgräsfjäril lever i tallskog och har lokalt en stabil population. Den tredje arten, tajgafjällfly, är bunden till fjällnära barrskogar med lång kontinuitet och har visat sig mycket känslig för skogsbruk.

Tre av fjärilarna förekommer i fjällmiljöer: hög- nordisk blåvinge som nyttjar sydbranter, dvärgpärle- morfjäril som lever på högalpina fjällhedar, och fjäll- silversmygare som förekommer på alpina gräsmarker. De är alla väderkänsliga och påverkas därför av de pågående klimatförändringarna, som påtagligt kan förändra deras livsbetingelser.

Nätverket Natura 2000 bidrar i varierande grad till dessa arters bevarande. I rapporteringen redo- visas de kända förekomsterna som 1×1 km-rutor med registrerad förekomst, vilket medför att Natura 2000-områdena innefattar cirka 75 % av före- komsten för fjällfjärilarna men endast 10 % för till exempel mnemosynefjäril och dårgräsfjäril. Andelen för övriga arter ligger ofta i spannet 20–50 %.

Förändringar sedan senaste

statusbedömningen 2013

Förändringarna mellan de två senaste rapporterings- perioderna är små och beror huvudsakligen på bättre kunskap. Kunskapsförbättringen gäller främst violett guldvinge, i synnerhet dess utbredning i alpin region. Dvärgpärlemofjärilens populationstrend bedöms som minskande, då dess högalpina habitat sannolikt förändras av pågående klimatförändringar. Före- komsten av väddnätfjäril i kontinental region anses nu marginell, då huvuddelen av populationen finns i boreal region. Artens bevarandestatus bedömdes därför endast i boreal region.

Underlag

Fynddata har hämtats från Artportalen150 och

Observationsdatabasen.151 Den senare är en intern

databas vid SLU Artdatabanken med framför allt äldre fynd. Källorna till dessa fynddata utgörs dels av spontant rapporterade fynd gjorda av allmänheten, dels av data från inventeringar inom biogeografisk uppföljning152 och åtgärdsprogrammen för hotade

arter.153 Vid bedömningen av fjärilarna har samman-

ställningar från åtgärdsprogram och biogeografisk uppföljning varit ovärderliga. Vidare har rödliste- bedömningar,154 inventeringsrapporter och vetenskap-

liga artiklar gett ytterligare information. Slutligen har expertbedömningar av en referensgrupp bestående av entomologer och naturvårdstjänstemän varit till stor hjälp. Underlaget för fjärilarna har gradvis blivit bättre och är i kontinental och boreal region i regel bra, i synnerhet för arterna som omfattas av åtgärdsprogram och har därmed haft en längre tid av uppföljning. Underlaget för de alpina fjärilarna är mer fragmentariskt, då deras förekomster är mer svårtillgängliga och svåra att följa. En fortsatt satsning på övervakning av arterna i kombination med stimulering av allmänhetens rapportering (dagfjärilsövervakning,155 faunaväkteri156) kommer

att ytterligare förbättra underlagen framöver. Fram- förallt kommer möjligheten att bedöma trender att förbättras i framtiden genom övervakningen av fasta stationer inom biogeografisk uppföljning.

Fjärilar i habitatdirektivet och den samlade bedömningen av deras bevarandestatus per biogeografisk region 2013 och 2019. ALP = alpin, BOR = boreal och CON = konti- nental region. Grön = gynnsam, gul = otillfredsställande, röd = dålig och vit = okänd bevarandestatus. Symbol utan tecken anger en stabil trend, = positiv, = negativ, x = okänd trend. EXa (Species extinct after entry into force of the Habitats Directive) = arten dog ut efter att habitat direktivet trädde i kraft i Sverige. MAR (marginal occurrence) = arten har marginell förekomst i regionen. Ingen bedömning av bevarandestatus görs. För utförligare redovisning se tabell 2.

Butterfly and moth species in the Habitats Directive and their overall assessments in the different biogeographical regions 2013 and 2019, respectively. ALP = alpine, BOR = boreal, and CON = continental region.

Green = favourable, yellow = inadequate, red = unfavour- able, and white = unknown conservation status. Symbols without a sign indicate a stable trend, = positive,

= negative, x = unknown trend. EXa= Species extinct after entry into force of the Habitats Directive. MAR (mar- ginal) = marginal presence in the region. No assessment of conservation status is required for the region. For further details see Table 2.

ARTER SAMLAD BEDÖMNING

FJÄRILAR ALP BOR CON

KOD Svenskt namn 2013 2019 2013 2019 2013 2019

1930 högnordisk blåvinge 1931 dvärg-pärlemorfjäril

1070 brun gräsfjäril EXa EXa

1065 väddnätfjäril MAR 6169 (1052) asknätfjäril 1933 fjällsilver-smygare 1067 dårgräsfjäril 4038 violett guldvinge 1058 svartfläckig blåvinge 1057 apollofjäril 1056 mnemosyne-fjäril 1934 tajgafjällfly