• No results found

8. Diskussion och utvärdering av layouter

8.2 Layout med hänsyn till restriktioner

I den nya layouten som vi har skapat med hänsyn till restriktionerna har det skett flera förändringar. Vi ville skapa ett materialflöde som är mer anpassat efter Växjöfabrikens rådande förutsättningar genom ett renare och enklare flöde. När flödet i denna layout utformades har vi tagit hyresgästen i beaktande, dock har deras flöde förändrats. Tanken var att förbättra Växjöfabrikens flöde så mycket som möjligt utan att påverka hyresgästens flöde negativt. Hyresgästen har nu fått pallställen 1, 2 och 20 – 25, se figur 13, som motsvarar en kapacitet på cirka 600 pallplatser. Detta innebär en minskning med cirka 30 uthyrda pallplatser. Dock har hyresgästen idag många tomma platser i sina pallställ som inte utnyttjas och det finns även platser som upptas av material som eventuellt kan sorteras bort. Denna minskning i platser innebär också att hyresavtalet förändras så att Växjöfabrikens hyresinkomst blir reducerad, men vi anser att detta vägs upp av det förbättrade flödet som också blir ett resultat av förändringen. När vi placerar hyresgästens material i de tidigare nämnda pallställen och flyttar plocklagret så uppstår också en naturlig uppdelning av lokalen. Detta ser vi som positivt då det underlättar respektive företags materialhantering och man behöver inte trängas på samma yta och i samma truckgångar i samma utsträckning som tidigare. I den nya layouten har vi flyttat NZ 2000 och SL 25 så att de har in och utlastning vid den nya avställningsytan. Detta gör att alla maskiner med en hög beläggning och som bearbetar de större kvantiteterna matar ut de färdiga produkterna på samma område. Vi anser att detta kommer underlätta materialhanteringen då majoriteten av hanteringen sker på en yta. Dessutom blir det korta transportsträckor för operatörerna som bara lämnar pallarna med färdiga produkter och korgarna med produkter som skall tvättas i direkt anslutning till maskinerna. Det är sedan tanken att lagerpersonalen skall sköta den övriga hanteringen av materialet på avställningsytan och har ansvaret för att

materialet tvättas och lagerförs. Detta tillåter operatören att stanna vid maskinen och inte förlora produktionstid. Att vi fortfarande har ett PIA torg på samma ställe som tidigare beror på att vi inte vill blanda de färdiga produkterna med de produkter som ska på vidare bearbetning och/eller behandling utanför Växjöfabriken. På det fria området, där avställningsplatsen finns, kommer alltså större delen av flödet ske. Det andra fria området som ligger mellan småserieverkstaden och CL203 kommer omfattas av ett mindre flöde. Materialhanteringen som sker på detta område kommer bestå av det material som går till och från småserie-verkstaden, CL203 och mätrummet. Dessutom är inmatningarna till maskinerna NL2500Y, NL2500 och NL3000 placerade här, vilket leder till att transporterna endast kommer bestå av råmaterial.

Växjöfabrikens nya flöde har gjorts smidigare då vi har delat lagret i två sektioner, en för råmaterial och en för färdiga produkter. Vi anser att detta gör flödet bättre då materialet inte blandas och det är klart för alla var materialet är placerat. Båda lagren finns i nära anslutning till in- och utlastningen vilket vi anser är en fördel då det gör transporterna kortare än tidigare, då de båda lagren var utsprida och till viss del blandade i lokalen. Råmaterialslagret kommer i denna layout att finnas i pallställen 9 – 14, se figur 13, som har en kapacitet på 315 pallplatser. Detta är ungefär lika många platser som var reserverade för råmaterial tidigare. Vi har beslutat att inte öka kapaciteten på lagret trots att vi räknar med att Växjöfabriken kommer att expandera. Anledningen till detta är att vi tycker att de skall jobba för att förbättra leveranssäkerheten från sina leverantörer, som ett resultat av detta kommer de inte att behöva lika många pallplatser vilket betyder att vi räknar med att det befintliga lagret kommer att räcka till även om de kommer att expandera i framtiden. Dock bör man vid en långsiktig planering ta hänsyn till det begränsade utrymmet då denna layout inte lämnar rum för nya maskiner. Det samma gäller för färdigvarulagret som i denna layout finns i pallställen 4 – 8, se figur 13, och består av 140 pallplatser. Detta är en marginell ökning från dagens behov som uppgår till cirka 120 platser, detta möjliggör en ökad kapacitet vid lagerhållningen av färdiga produkter, dock i en begränsad omfattning. Färdigvarulagret har vi valt att placera i direkt anslutning till utlastningen vilket kommer generera kortare transporter och göra utleveranserna mer lätthanterliga då produkterna inte är utspridda i lokalen. Dessutom finns det ett utrymme för en lastzon bredvid pallställ 4 där lagerarbetaren kan förbereda utgående leveranser och därmed göra utlastningen snabbare och smidigare.

Vid en expansion som innebär en tillbyggnation i form av en utökning av produktionslokalen är vår tanke att denna skall ske bakom fleroperationsmaskinerna eftersom Växjöfabriken äger mark åt det hållet. Detta är också en av anledningarna till att råmaterialslagret är placerat i mitten av layouten, så att det vid en tillbyggnation inte skall uppstå en överdrivet lång sträcka att transportera råämnena till respektive maskin. Vår tanke är också att vid en eventuell tillbyggnad kunna flytta färdigvarulagret längst upp i den nya lokalen och då också bygga en ny utlastningsport i direkt anslutning. Detta skulle medföra ett rakt flöde genom hela fabriken och ett

minimerande av korsande transportvägar. Det skulle också innebära att man undviker trängsel vid lastzonerna och klarar av att hantera både inlastning och utlastning samtidigt.

Detta förslag innebär inga förändringar i den yttre miljön. Man är alltså inte i behov av ny mark. Dessutom innebär vår tankegång angående en utbyggnad i den bortre kortänden av fabriken att de inte behöver köpa eller hyra ny mark då Växjöfabriken redan äger ett område åt det hållet.

Nedan presenteras fördelar och nackdelar med denna layout. Fördelar med denna layout:

 Behöver ej genomföra några större investeringar eller förändringar vilket minimerar kostnaderna.

 Minskad sträcka att transportera materialet i jämförelse med nuläget.

 Råmaterialet är samlat i ett lager vilket gör det lättare att hitta rätt material.

 Färdigvarulagret är samlat i ett lager som är placerat nära utlastningen.

 Det skapas en naturlig uppdelning mellan det inhyrda företaget och Växjöfabrikens egen tillverkning.

 Placering av råmaterialslager och färdigvarulager möjliggör att man kan minska, alternativt öka kapaciteten på de båda lagren.

 Fabriken är indelad efter bearbetningstyp, operatörernas kunskaper centreras på en mindre yta.

 Det är lättare att hitta material och truckar.

 Det skapas ett mer standardiserat arbetssätt.

 Man slipper bygga ut lokalen så länge man klarar tillverkningen med den maskinkapacitet som finns idag.

 Vid eventuell tillbyggnad är lagren placerade i mitten av lokalen vilket reducerar eventuella transportsträckor i fabriken.

 Kan genomföra förändringen utan att det påverkar tillverkningen. Nackdelar med denna layout:

 Saknar möjlighet till expansion av maskinparken.  Är i behov av utbyggnad vid tillväxt på längre sikt.