• No results found

Följande layoutförslag för plåtverkstaden, som kan ses i figur 17, har arbetats fram av operatörer i plåtverkstaden och projektledaren för investeringsprojektet av den nya

plåtsträckaren. Layoutförslaget är ännu inte helt färdigställt, men förslaget är att placera den nya plåtsträckaren i plåtverkstadens nedre högra hörn, se figur 17. Det skulle medföra att det blir enklare att installera den nya plåtsträckaren då själva installationen kräver att en 18 meter lång, 5 meter bred och 4 meter djup grop grävs på platsen där den nya plåtsträckaren ska stå placerad. Denna grävprocess skulle bli komplicerad om den skulle utföras i mitten av en verkstad där produktion är i full gång. Om plåtsträckaren placeras intill en vägg innebär det att det blir enklare att forsla bort schaktat material och lättare att undvika störningar på övriga delar av produktionen.

I layoutförslaget är tanken att en port ska byggas i anslutning till nya plåtsträckarens

placering, detta för att förenkla arbetet vid installationen samt möjliggöra effektiva flöden av verktyg i framtiden. Detta genom att porten ska kunna användas för lossning och lastning av verktyg till maskinerna i plåtverkstaden. Till plåtsträckaren krävs en travers för lyft och

40

montering av verktyg och en sådan kommer att behöva installeras då det i dagsläget inte finns någon tillgänglig i det aktuella området.

Ställagen som finns vid ytan runt frysen, där framför allt verktyg till formningsgruppen förvaras, kan komma att flyttas och placeras parallellt med den nya plåtsträckaren på andra sidan truckgången. Det är dock inte helt klargjort var ställagen för verktyg ska placeras. Ett alternativ är att verktyg till plåtsträckaren skulle kunna förvaras i en tillbyggnad under ett skärmtak som ligger i anslutning till den del av väggen där den nya porten kommer att öppnas upp. Det skulle då krävas att skärmtaket lyfts upp samt att tillbyggnaden isoleras för att verktygen inte ska skadas vid förvaring. Denna lösning skulle medföra att trucktrafiken inne i verkstaden minskar då det inte behövs lika många verktygstransporter inne i verkstaden. Att placera plåtsträckaren i hörnet av verkstaden innebär även att en del andra maskiner behöver flyttas. Väggen till närliggande verkstad kommer att förskjutas och plats kommer att tas från denna verkstad för att möjliggöra denna placering av plåtsträckaren. I verkstaden intill kommer även nuvarande kontorsplatser att flyttas till en annan byggnad vilket frigör en yta som kan användas till utrustning för den nya plåtsträckaren. Två maskiner som i dagsläget står på ytan där den nya maskinen ska placeras kommer att flyttas. Det är ännu inte bestämt vilken deras nya placering blir, men ett alternativ är att ställa dessa i ytan mellan frysen och valsen eftersom plats kan komma att frigöras där. Ett vattenkar som i dagsläget är placerat på denna yta kan komma att flyttas då det inte används av någon i plåtverkstaden utan hör till en närliggande verkstad.

Efter att den gamla plåtsträckaren har tagits bort kommer gropen som blir kvar att fyllas igen och därmed frigörs en yta i mitten av plåtverkstaden. På denna yta är det tänkt att en ny profilsträckare ska installeras. När den gamla profilsträckaren sedan tas bort frigörs ännu en yta inne verkstaden där det ännu inte finns några planer på att placera någon ny maskin. Denna yta blir dock tillgänglig först efter att den nya plåtsträckaren är installerad och redo att användas, den gamla plåtsträckaren borttagen, den nya profilsträckaren installerad och den gamla profilsträckaren borttagen. Allt detta kommer inte vara genomfört förrän ett par år fram i tiden.

I layoutförslaget finns det inte mycket information kring hur ytor som kommer frigöras i plåtverkstaden ska användas för lagring och förvaring av material och verktyg. Detta är öppet för vidare förslag tillsammans med placeringen av de maskiner som behöver flyttas men som ännu inte fått någon ny plats.

När den nya plåtsträckaren är installerad behöver delar av den omgivande ytan vara fri för att tillhörande utrustning ska kunna användas och operatörerna ska kunna arbeta vid maskinen på ett problemfritt sätt. Plåtar laddas in i mitten av maskinen och ytan vid sidan av mitten

behöver därför vara tillgänglig för detta. Maskinen har också en styrdator som kommer vara placerad vid sidan av maskinen. Det behövs också en skärare som kan skära av de delar av plåtarna som inte behöver vara kvar och en container/behållare att lägga plåtresterna i. Dessa ska vara placerade i anslutning till maskinen för att garantera bra arbetsförutsättningar för operatörerna.

41

42

6 Analys

I detta kapitel presenteras en analys av insamlad data som har sammanställts i nulägesbeskrivningen i kapitel 5. Analysen utförs i följande tre steg:

1) Analys och illustration av de problem som finns i plåtverkstaden idag utifrån layouten. Även analys av material- och verktygsflöde i dagens layout.

2) Analys av de problem som finns i dagsläget samt av dagens flöden i det nya layoutförslaget för att belysa hur dessa påverkas.

3) Förslag på hur den nya layouten kan förbättras utifrån identifierade flöden och problem.

Related documents