• No results found

Avsnittet j¨amf¨or studien och dess resultat med de tidigare arbeten som refererats till i avsnitt 5.

8.4.1 Germundssons Improvement Areas for Agile Test Processes

Framlagd studie bygger till formen p˚a den uppsats som Germundsson [13] lade fram 2012. ¨

Aven vald metod bygger till stor del p˚a detta arbete. Denna studies avgr¨ansningar har inte varit de samma som Germundssons, vilket visat sig i resultatet. D¨ar Germundsson diskuterar vikten av utbildning har denna studie inte funnit n˚agra indikationer p˚a att bristande kunskaper r¨orande testning varit en tydligt bidragande del av problematiken med bristande kvalitet. Studien har ist¨allet p˚avisat att kunskapen hela tiden funnits inom projektet, men aldrig tagits tillvara (se 4.3).

Germundsson diskuterar vikten av att ha en erfaren testare i utvecklingsteamet. Det- ta ¨ar inte n˚agot som kommer att kunna inf¨oras i arbetet med Scoutnet av ekonomiska sk¨al, varf¨or detta inte heller f¨oresl˚as. Litteraturen ger dock Germundsson st¨od f¨or sin slutsats [27, 29].

Gjorda intervjuer pekar mot att en tydligt ansvarig part f¨or kvalitetss¨akringen saknats. Teststrategin tar upp detta som ett problem och ett omr˚ade med tydlig f¨orb¨attringspotential. Germundsson ber¨or detta i sin uppsats, men h˚aller sig till att kvalitetss¨akringen och test-

har ansvarsf¨ordelningen f˚att l¨aggas p˚a flera parter, inklusive best¨allare och en ¨annu inte inr¨attad referensgrupp.

Germundsson skriver om vikten av att vara ¨overens om varf¨or och hur testning ska g¨oras. Hon skriver att detta b¨or sammanfattas i en gemensamt framtagen och godk¨and teststrategi och testplan. Detta har tagits fasta p˚a och utkomsten fr˚an gjord studie ¨ar en teststrategi framtagen f¨or de f¨oruts¨attningar som f¨oreligger f¨or Scoutnet.

Litteraturen [27, 29] talar mycket om vikten om att inte producera dokumentation i on¨odan. Germundsson skriver i sin uppsats om detta och po¨angterar att det ¨ar viktigt att f¨orfattaren av en given bit dokumentation vet varf¨or och f¨or vem dokumentationen produceras. I framlagt strategif¨orslag har dokumentation i andra former ¨an kravdokument utel¨amnats. Detta b¨or regleras helt mellan projektets ing˚aende parter.

Teststrategin som lagts fram f¨oresl˚ar ett antal metoder f¨or att s¨akra kvalitet i form av testning och granskning. Germundsson pekar ocks˚a p˚a vikten av detta, men ¨ar ¨annu tydligare med att utvecklingsteamet m˚aste f¨orh˚alla sig kritiskt till valda metoder och ofta utv¨ardera om dessa metoder verkligen ¨ar de r¨atta f¨or det aktuella projektet.

Litteraturen [24, 29] talar, liksom Germundsson, om vikten av att testa tidigt i utveck- lingsprocessen. Det talas om testning som en st¨andigt p˚ag˚aende aktivitet. I f¨orslaget till teststrategi tas detta fasta p˚a genom anv¨andandet av Maricks testkvadranter [12].

Vikten av att m¨ata och att m¨ata r¨att tas upp i litteraturstudien, men har inte tagits upp som en enskild punkt i teststrategin. Germundsson uppl˚ater ett eget avsnitt ˚at detta i sin uppsats.

Slutligen talar Germundsson om vikten av att kommunicera den information som finns och skapas i utvecklingsprocessen. ¨Aven detta adresseras i teststrategin genom att knyta krav- och testprocesserna n¨armare varandra och genom att inkludera best¨allarna i kvali- tetss¨akringsprocessen p˚a ett s¨att som inte g¨ors idag.

8.4.2 Hedins och Birgissons Introducing the Agile Requirements Abstration Model - Requirements Engineering in a Scrum environment

Hedins och Birgissons [16] tredje forskningsfr˚aga, “can product quality in Agile software de- velopment be increased by introducing a requirements engineering process?” ¨ar till formen v¨aldigt lik denna studies forskningsfr˚aga, men l¨agger stor vikt vid kravhanteringsaspekten av utvecklingsprocessen. Deras slutsats ¨ar att detta ¨ar m¨ojligt och de f¨oresl˚ar ¨aven en mo- dell, Agile Requirements Abstraction Model, f¨or att formalisera detta arbete. De diskuterar ocks˚a vikten av att anv¨anda kravst¨allningen som en bas f¨or kvalitetss¨akringsarbetet och d¨armed ¨aven f¨or testningen. Detta ¨ar i linje med g¨angse praxis i agila utvecklingsmeto- der [24, 37] och diskuteras flitigt i litteraturen. Framlagt f¨orslag till teststrategi tar fasta p˚a detta genom att f¨oresl˚a ATTD som b¨arare av b˚ade krav och tester.

Studien som genomf¨orts pekar tydligt mot att Scoutnets kravst¨allningsprocess har brister. Detta adresseras i strategidokumentet, men d˚a det ligger utanf¨or det studerade omr˚adet tas det inte upp till ytterligare diskussion. Ist¨allet pekar dokumentet ut kravpro- cessen som ett omr˚ade att studera vidare.

8.4.3 Ghahrais Agile Test Strategy Example Template

Strategidokumentet som presenteras har modellerats efter Ghahrais Agile Test Strategy Example Template [11], men skiljer sig fr˚an denna p˚a ett antal punkter.

Ett omr˚ade som den f¨oreslagna teststrategin tar upp men som saknas hos Ghahrai ¨

ar de f¨oruts¨attningar p˚a vilken f¨orslaget bygger. Crispin och Gregory [29] talar om vik- ten av att anpassa processen efter teamets f¨oruts¨attningar, vilket ocks˚a propageras f¨or i The Agile Manifesto [18]. Genom att fastst¨alla f¨oruts¨attningarna i dokumentet ges den f¨oreslagna processen en solidare grund att st˚a p˚a i den argumentation som senare f¨ors f¨or dess giltighet.

B˚ada dokumenten talar om kvalitetss¨akringsarbetet som n˚agot st¨orre ¨an bara testning, och Ghahrai tar ett st¨orre grepp kring utvecklingsprocessen och inkluderar i sin mall ¨aven kravprocessen Det f¨oreslagna strategidokumentet g¨or inte detta i lika stor utstr¨ackning, utan n¨ojer sig med att konstatera att detta ¨ar ett omr˚ade som beh¨over studeras vidare. Vissa delar av kravprocessen g˚ar inte att bortse fr˚an och f¨or att adressera dessa inf¨ors ATTD som metod f¨or att koppla samman krav- och testprocesserna.

Ghahrai anv¨ander Maricks testkvadranter [12] som en viktig komponent. Detta tas fasta p˚a och testkvadranterna till˚ats ¨aven ta stor plats i strategidokumentet. Samtliga f¨oreslagna test- och utv¨arderingsaktivteter kopplas till Maricks modell.

Liksom i Ghahrais mall avhandlas begreppet f¨ardig, men till skillnad fr˚an hos Ghahrai ges ingen tydlig definition av begreppet. Denna definition f¨oruts¨atts tas fram gemensamt av leverant¨or och best¨allare.

Ghahrais mall beskriver delar av teorin bakom testning. ¨Aven den f¨oreslagna teststra- tegin g¨or det, men omr˚adena som behandlas skiljer sig ˚at.

Related documents