• No results found

Linköpings kommun ska ligga i framkant inom jämställdhet och mångfaldsarbete

In document Världens bästa Linköping (Page 12-16)

Kommunen ska arbeta systematiskt med jämställdhet och mångfald för att skapa öppna och inkluderande arbetsplatser. Alla medarbetares kompetens ska tas tillvara. En ledstjärna ska vara att attrahera människor med olika förutsättningar.

Indikatorer: Antal utrikes födda medarbetare. Antal chefer fördelat på kön, ålder och om de är födda i Sverige eller utrikes födda. Antal medarbetare i olika ledningsgrupper fördelat på kön, ålder och om de är födda i Sverige eller utrikes födda.

Indikatorer: Chefs- och medarbetarenkäter samt medarbetarstatistik.

9

Kommunens ekonomi

Linköpings kommuns ekonomi ska präglas av ansvarstagande i såväl goda tider som stunder av finansiell oro. God ordning på ekonomin skapar handlingsutrymme på både kort och lång sikt. Linköping ska ha regionens lägsta kommunalskatt.

20. Kommunkoncernen ska ha en långsiktig tillväxt i balans och ha ett resultat som tillförsäkrar framtida kommuninvånare en

bibehållen eller förbättrad nivå på verksamhet, service och anläggningar.

Linköping har en stark ekonomi, men påverkas av händelser i omvärlden. Det är därför viktigt att det finns marginaler i ekonomin, att resurserna används på effektivaste sätt och att

investeringar sker på ett ansvarsfullt sätt. Skattebetalarnas pengar ska förvaltas väl.

Kommunen ska främja konkurrens och vara öppen för alternativa utförare i den kommunalt finansierade verksamheten.

Den starka befolkningstillväxten och de ambitioner som finns för Linköping medför att vi nu står inför flera viktiga framtidsinvesteringar, men alla investeringar låter sig inte förverkligas samtidigt. Kommunen, näringslivet och kommunens egna bolag kommer alla att vara viktiga i förverkligandet av de stora framtidsinvesteringarna som väntar.

Indikatorer: Kommunkoncernens bokslut och årsredovisningar.

10

Strategisk plan med övergipande mål

I kommunallagen finns krav på att det i budgeten ska finnas mål och riktlinjer för verksamheten. Dessa mål och riktlinjer ska bidra till att kommunen kan uppnå en god ekonomisk hushållning (Kommunallagen 8 kap § 5).

Målen och riktlinjerna för kommunens verksamhet ska fastställas, efterlevas, följas upp och utvärderas. Ur detta perspektiv är det viktigt att de politiska målen och makten över

verkställighetsbesluten, som de kommer till uttryck i beställningar av verksamhet, ligger nära varandra. Utformning av mål och utvärdering av mål blir därmed en naturlig del i nämndernas uppdrag. Linköpings kommun har valt att återge sina övergripande mål i en strategisk plan med övergripande mål.

I ”Strategisk plan med övergripande mål för 2011-2014” uttrycks de politiska visionerna i kommunen med följande, övergripande inriktningsmål, som ska vara vägledande för arbetet i kommunens nämnder och styrelser.

Inriktningsmålen utgör en nämndövergripande ”hängränna” för den politiska viljan som ska omsättas i konkreta effektmål och prioriterade aktiviteter i nämnder och styrelser. De övergipande målen utgår från alliansens visionsprogram.

Syftet med strategisk plan med övergripande mål

Syftet med strategisk plan med övergripande mål är att den ska fungera som ett nämnd-övergripande styrdokument i ett flerårigt perspektiv utifrån den politiska viljan i Linköpings kommun.

Linköpings styrmodell i korthet

Majoritetens program

Inför varje ny mandatperiod formulerar tillträdande majoritet ett program för den politik och verksamhet som man avser att bedriva under mandatperioden.

Kommunala styrdokument

Kommunfullmäktige utövar styrning med stöd av kommunstyrelsen och genom fastställande av:

• Strategisk plan med övergripande mål

• Planer och program

• Budget med mål och riktlinjer som leder till god ekonomisk hushållning

Strategisk plan med övergripande mål beskriver ett antal högt prioriterade frågor/områden av betydelse för kommunens utveckling i ett flerårigt perspektiv.

För vissa områden utformas Planer och program som förklarar, fördjupar, beskriver åtgärder mm för att förverkliga kommungemensamma insatser i strategisk plan med övergripande mål.

Planer och program är vägledande dokument för nämnder och styrelser.

11

Kommunstyrelsen formulerar vartannat år förslag till Budget med mål och riktlinjer som leder till god ekonomisk hushållning.

Varje nämnd/styrelse formulerar och beslutar om effektmål inom sitt uppdrag. Detta görs inom ramen för av kommunfullmäktige anvisade ekonomiska ramar och angivna mål och riktlinjer som leder till god ekonomisk hushållning, fastställd strategisk plan med över-gripande mål samt med beaktande av planer och program.

Figur 1 Den övergripande styrprocessen

Andra styrdokument

För kommunen finns det även många andra internationella, nationella och regionala styr-dokument att förhålla sig till. Ett exempel är EU:s tillväxtstrategi Europa 2020, som syftar till att öka tillväxten inom alla samhällsområden.

Inom ramen för Europa 2020-strategin har EU-kommissionen satt upp ett antal mål som avspeglar de tre tillväxtdimensionerna – smart, hållbar, inkluderande – och som anger vad man förväntas uppnå i EU till år 2020. För en god måluppfyllelse spelar alla insatser på lokal nivå en viktig roll. ”Strategisk planen med övergripanden mål 2011-2014” har framarbetats med strategin som ett ingångsvärde.

Vidare finns det olika nationella lagar, regler och riktlinjer. Dessa utgör ett ramverk inom vilket strategisk plan med övergripande mål anger den lokala profilen och politiska viljan.

De kommunala målen samlar således kommunens nämnder och styrelser i en gemensam strävan att tillsammans skapa en av Sveriges attraktivaste kommuner. Den vägledande frågan är: Vad gör vi tillsammans för att bli en attraktiv kommun och hur gör var och en bäst sin del inom sin nämnd eller styrelse?

Majoritetens program

Statliga krav KF – kommunala styr-

dokument

12

Uppföljning och utvärdering

I ”Strategisk plan med övergripande mål för 2011-2014”, finns indikatorer för mål- och utvärderingsutskottets uppföljning och utvärdering, i bilaga ”Indikatorer för uppföljning och utvärdering”. Indikatorerna ska också ge stöd och fungera som ett förtydligande av målen när nämnder och styrelser formulerar sina effektmål.

Nämnderna redovisar i ordinarie budget- och uppföljningsprocess vilka effektmål man har valt att sätta upp och hur resultatet i målarbetet gått. Mål och utvärderingsutskottets uppgift är sedan att dels uttala sig om inriktningsmålet kan sägas vara täckt av de olika effektmålen, dels om nämnders och styrelsers mätningar kan säga något om huruvida det övergripande inriktningsmålet är uppfyllt eller inte.

Genom utvärdering av den strategiska planen 2014, görs en analys och redovisning av hur kommunens nämnder och styrelser sammantaget har arbetat med målen och om hur väl de övergripande målen är uppfyllda.

Under mandatperioden kan även uppföljningar och utvärderingar utföras som kompletterar indikatorerna i uppföljnings- och utvärderingsarbetet. Utvecklingen kan i vissa fall även jämföras med sex jämförbara städer; Eskilstuna, Jönköping, Norrköping, Uppsala, Västerås och Örebro. I flera fall kan resultat delas upp i olika åldrar och kön.

Planens upplägg och begrepp

”Strategisk plan med övergripande mål för 2011-2014” är indelad i ett kapitel med 4 visioner med efterföljande, övergripande inriktningsmål. Därefter följer ett kapitel med ”kommunens främsta verktyg” för att nå målen; ekonomin och den egna personalen.

När begreppet kommunen eller Linköping används i detta program, avses det geografiska området Linköping med alla stadsdelar och tätorter med omland.

Med Linköpings kommun avses Linköpings kommun som organisation.

In document Världens bästa Linköping (Page 12-16)

Related documents