• No results found

4. EMPIRISK STUDIE

4.2 MICROCRAFT AB

4.2.1 Livscykelmodellen

Microcraft har numera hittat en metod som de anser fungerar bra vid deras systemutvecklingsarbete. Tack vare att de har ett fungerande metodiskt arbetssätt har verksamheten vunnit mycket i form av kundlojalitet och ekonomiska fördelar, mm.

Modellen de har valt att arbeta efter är ISO 15288. Modellen har sedan anpassats efter den egna verksamheten för att arbetet skall bli så effektivt som möjligt. Modellen presenteras nedan (se figur 4) i sitt originalutförande.

Figur 4, System life cycle processes ISO/IEC 15288 (Magee, 2007, s 11)

ISO 15288 är en modell där företag får möjlighet att arbeta enligt en kvalitetssäkrad produktutvecklingsmetodik. Microcraft har modifierat modellen så att den skall passa den egna verksamheten.

Microcraft arbetar inte enligt den traditionella systemlivscykel som vi presenterat tidigare (se figur 1), men termerna återfinns och tankegångarna kring den ursprungliga modellen lever kvar. Orsaken till det beror främst på att de arbetar med versionshantering av sin produkt snarare än att de ständigt utvecklar nya produkter eller bara levererar färdigutvecklade produkter. I maj 2007 släpptes Garp version 3.17. Trean står för tredje generationens Garp och sjutton är numret på versionen. Den nya versionen går under namnet utvecklingsversion, medan version 3.16 kallas underhållsversion. Företaget arbetar parallellt med två versioner för att tillfredsställa de flesta kunderna. Alla vill inte hoppa på en helt ny version, med allt vad det kan dra med sig, precis som att det alltid finns kunder som vill vara först med allt.

Kravhantering

På ovan nämnda sätt snurrar hjulet runt för Microcraft och deras Garp. Inför utvecklingen av en ny version arbetar företaget mycket med att försöka leva upp till kundernas förväntningar och krav. Det sker främst via olika former av feedback, t ex krav, systemrapporter, o dyl., som kommer utifrån. Feedback kommer in bl. a från kunderna via Microcrafts ”First Line support”som är den verksamhetsdel vilken svarar för support gentemot företagets kunder, men Microcraft erhåller även feedback från deras partners (återförsäljare) som är viktiga bollplank eftersom de arbetar direkt mot kund. Marknadsavdelningen kommer också med krav men främst i enlighet med hur det ser ut på marknaden, t ex nya trender, lagkrav, mm. Feedback från alla kanaler (kunder, partners, marknad) lagras i en databas där krav, förändringsbehov och önskemål som är aktuella bearbetas löpande enligt en prioriteringslista (låg, medel eller hög).

Utveckling

Fokus när Microcraft går in för nästa version är kundkritisk utveckling. Det är kunderna som styr och ibland kan det innebära att viss typ av utveckling krävs, som t ex en eller fler kunder har behov av. Det kan vara branscher eller andra typer av konstellationer som har behov av viss typ av utveckling. Passar den typen av utveckling in i standardpaketet paketeras den in där. Har kunden väldigt kritiska krav och är beredd att ta en del av kostnaden för utvecklingen kan denne ”köpa sig före i kön”. Microcraft tar en stor del av kostnaden, men kunden får betala en viss del för att visa att de är seriösa i sina önskemål. Passar den kundkritiska lösningen inte in i standardpaketet görs den av partnerföretag eftersom det är viktigt att alla kunder skall kunna använda samma version av Garp. Företaget gör inga speciallösningar som inte passar in i standardutförandet, utan de tycker att det är viktigt att värna om standardiseringen i systemet. Företaget räknar med att utvecklingsarbetet för en versionscykel tar ca 9 månader att genomföra.

Analys och planering

Produktområdesansvariga och produktchefen samlas för att se över hur väl planeringen för årscykeln kan hållas. Vid produktområdesmötena bjuder företaget in representanter från Garpcenter och Garp användarförening för att de tillsammans skall gå igenom förslagen som kommit in och så får de vara med och prioritera. När ett slutgiltigt förslag är framarbetat samverkar Microcraft med användarföreningens styrelse. Utvecklingsplanen fastställs sedan i augusti.

Testning

Under utvecklingens gång, enligt avstämningspunkter, utförs kontinuerliga tester. I slutet av utvecklingsperioden sker frysning av kodandet och 2-3 veckors testning påbörjas. Därefter kan de erbjuda produkten till kund och främst de som är intresserade av de nyutvecklade funktionerna. Är det så att någon kund har haft särskilda önskemål, eller varit med och bestämt vad som skall ingå, ser Microcraft gärna att de är med och testar. Det som skall testas kan kunderna välja att köra i separata system hos sig för att slippa föra in allt på en gång utan att riktigt veta hur det fungerar för dem. Det beslutet ligger hos kunderna själva.

Microcraft gör allt vad de kan för att hitta så mycket fel som möjligt innan produkten släpps. De försöker vara raka mot kunderna och informera dem om de fel de hittat och försöker på så sätt hålla god relationer med kunderna. Det finns alltid fel i koden och det är något Microcraft är högst medvetna om, men det de gör för att förbättra problemet gentemot kund är att försöka hitta så många som möjligt innan produkterna levereras till kund. De fel som upptäcks efter produktsläppet försöker Microcraft rätta till så fort som möjligt. Det gäller oavsett om det är kosmetiska fel, eller om det är allvarligare buggar i koden.

Frysning och paketering

Under 10 veckor fryser Microcraft arbetet med utvecklingen av den senaste versionen. Då tillförs ingen ny kod, utan det sker bara rättning. Därefter paketeras produkten och testas ytterligare. Efter att allt detta är klart levereras produkten till kund.

Rättning och Servicepack

När en utvecklingsversion är släppt påbörjas arbetet med rättningar av de fel som Microcraft själva inte redan upptäckt. I början av en ny release kan det bli aktuellt med mycket rättningar och att de släpper servicepacks till den nya versionen. Servicepacks innehåller rättad kod och i början släpps det ungefär en till två per månad.

Related documents