• No results found

Livsmedelsverket är en av Sveriges bästa arbetsplatser

In document Livsmedelsverket (Page 41-45)

sjukfrånvaro, en strukturerad och genomtänkt rekryteringsprocess och syste- matisk satsning på kompetensutveckling, ledarskapsutveckling och friskvård. Verket har ett fruktbart samarbete med de fackliga organisationerna och andra personalföreningar. Många medarbetare har hög arbetsbelastning. Syftet med Livsmedelsverkets satsningar är att belastningen inte ska leda till stressrelaterade problem.

Kompetensförsörjning

Enligt förordningen om årsredovisning och budgetunderlag ska myn- digheten redovisa de åtgärder som har vidtagits i syfte att säkerställa att kompetens finns för att nå verksamhetens mål. Målet att ”Livs- medelsverket ska vara en av Sveriges bästa arbetsplatser” ska säker- ställa behovet av kompetent personal. I dagsläget bedömer Livsme- delsverket att kompetensbehoven är säkerställda.

På Livsmedelsverket sker all verksamhetsplanering med hjälp av planeringsverktyget Lots®. Med Lots® har chefer och medarbetare ett gemensamt verktyg att formulera vision och värderingar, syfte, fokusering, mål, aktiviteter och vilken kompetens Livsmedelsverket behöver för att tillgodose att verksamhetens mål uppnås. Analysen om behovet av kompetensförsörjning på kort och lång sikt sker inte- grerat i den årliga verksamhetsplaneringen.

Målet att Livsmedelsverket ska vara en av Sveriges bästa arbets- platser följs upp årligen genom en medarbetarundersökning. Under 2009 valde Livsmedelsverket att delta i en extern undersökning där Livsmedelsverket kunde jämföras med andra företag och organisatio- ner (Great Place to Work®). Totalt 62 procent av medarbetarna sva- rar att de känner att de erbjuds vidareutbildning eller liknande för sin professionella utveckling, 80–85 procent svarar att de känner stolthet över att arbeta på Livsmedelsverket och 74 procent att de kan tänka sig att arbeta på Livsmedelsverket en längre tid.

Livsmedelsverket har en genomtänkt strategisk rekryteringspro- cess, där verket i större utsträckning än tidigare rekryterar medarbe- tare med bredare kunskapsbas. Detta möjliggör på sikt att omfördela interna resurser efter verksamhetens behov. Cheferna utbildas konti- nuerligt i att göra kravprofiler och i att genomföra anställningsinter- vjuer, som bygger på kompetensbaserad frågeteknik. Under 2009 ut-

Livsmedelsverket är en av Sveriges

bästa arbetsplatser

vecklade Livsmedelsverket användningen av ett verktyg som heter Predictive index, PI. Det mäter beteenden och drivkrafter och ger bra underlag för att genomföra djupare intervjuer som säkerställer att rätt medarbetare rekryteras.

Livsmedelsverket har vidare en systematisk process för introduk- tion av medarbetare. Introduktionen sker på samtliga nivåer i orga- nisationen och säkerställs med hjälp av checklistor och andra doku- ment. I medarbetarundersökningen uttrycker huvuddelen av de nyan- ställda att de blir väl omhändertagna.

Under året rekryterades ett femtiotal nya medarbetare. Den exter- na personalomsättningen var 5,8 procent. Nio medarbetare gick i pension 2009. Rekryteringsläget för Livsmedelsverket är inom de flesta yrkesgrupper gott och ett stort antal kvalificerade kandidater har sökt sig till Livsmedelsverket. Inom det veterinära kompetensom- rådet är det svårare att rekrytera. Under hösten deltog Livsmedelsver- ket i sammanhang där många veterinärer var representerade och där studenter och andra tänkbara medarbetare var samlade.

En viktig del i målet att vara en av Sveriges bästa arbetsplatser är att respektera och ta till vara olikheter, som etnisk bakgrund, kön, ålder, sexuell läggning, funktionshinder och religion. Likabehand- lingsarbetet sker inom ramen för den ordinarie verksamheten vid till exempel rekrytering, lönesättning, kompetensutveckling och arbets- miljöfrågor.

Livsmedelsverket ingick i en undersökning (Nordic Brand) för att mäta allmänhetens förtroende för myndigheten. Verket fick högt be- tyg på frågan om man skulle rekommendera Livsmedelsverket som arbetsplats till vänner och kollegor.

Under året skedde löpande kompetensutveckling inom samtliga verksamheter. Exempel på kompetenshöjande aktiviteter är arbetsro- tation, kursdeltagande, deltagande i nationella och internationella konferenser, seminarier och nätverk.

Massmedia är en viktig kanal för att kommunicera Livsmedels- verkets budskap. Under året utbildades ett 25-tal medarbetare i att hantera kontakter med massmedia. De får också kontinuerligt stöd och coachning.

Livsmedelsverket har under en rad år genomfört utbildningsinsat- ser för att utveckla verkets chefer. Under 2009 utbildades i situations- anpassat ledarskap och i verksamhetsutveckling.

Många arbetsuppgifter vid Livsmedelsverket genomförs i projekt- form. För att stärka detta arbetssätt har cirka 40 projektledare utbil- dats och en ny projektmodell tagits i bruk.

Sjukfrånvaro Resultatområde Totalt (%) 2007 2008 2009 Totalt1 4,9 4,2 4,1 - kvinnor 5,6 5,5 5,2 - män 3,7 2,8 3,0

Upp till 29 år (totalt) 1,5 1,2 1,6

30–49 år (totalt) 2,4 3,0 2,6

50 år– (totalt) 6,5 5,1 5,5

Andel långtidssjukskrivna >60 dagar 70,0 76,6 69,1

Under de senaste tre åren har Livsmedelsverket arbetat med ver- kets grundläggande värderingar. Medarbetare från samtliga verk- samheter har träffats (25 medarbetare/gång) för att diskutera betydel- sen av värdeorden respekt, positiv attityd och öppenhet. Totalt har 70 procent av medarbetarna deltagit. Utbildning i en metod för effek- tiv kommunikation har också ingått. Utvecklingsinsatsen har bland annat bidragit till ökad förståelse och kompetensutbyte mellan olika delar av verksamheten.

Livsmedelsverket har aktivt arbetat för att vara en hälsosam ar- betsplats. Verket har varit hälsodiplomerat av Korpen sedan 2006 och rediplomerades 2009. Målen för verkets hälsoarbete har följts upp i medarbetarundersökningen:

Mål 1: Livsmedelsverkets anställda har god hälsa. Sjukfrånvaron 2009 var 4,1 procent av arbetstiden. Mål 2: Livsmedelsverkets anställda trivs med sitt arbete.

74 procent av medarbetarna anger att Livsmedelsverket är en mycket bra arbetsplats.

Mål 3: Livsmedelsverkets medarbetare är nöjda med sina chefer. 76 procent av medarbetarna är nöjda med ledarskapet. Mål 4: Livsmedelsverkets anställda har en god och säker arbetsmiljö.

84 procent av medarbetarna anser att Livsmedelsverket har en fysiskt säker arbetsmiljö. 55 procent anser att det är en psykiskt och känslo- mässigt hälsosam arbetsplats.

Kvalitetsarbete

Livsmedelsverkets har ett kvalitetssystem som omfattar styrande dokument, internrevisioner, ledningens genomgång och uppföljning av kvalitetsarbetet.

Totalt genomfördes internrevisioner vid 18 avdelningar, enheter eller funktioner under 2009. Tre av dessa genomfördes inom labora- torieverksamheten enligt standard SS-EN ISO/IEC 17025/2005. Tio av internrevisionerna genomfördes inom kontrollverksamheten enligt EG:s förordning 882/2004. Ett flertal av internrevisionerna berörde även årets tema, som var ”relationer med medaktörer”. Det ska ses som ett sätt att följa upp hur systematiskt Livsmedelsverket är i kon- takterna med omvärlden.

Swedacs årliga revision av laboratorieverksamheten genomfördes under våren 2009. Efter vidtagna åtgärder beslutade Swedac om fort- satt ackreditering.

Ett tiotal processkartläggningar genomfördes för att effektivisera verksamheter och funktioner som ofta bedrivs mellan avdelningar och enheter. Kartläggningarna har genererat ett stort antal förbätt- ringsförslag.

Ledningens genomgång har utförts på samtliga avdelningar och enheter av ansvariga chefer och syftar till att följa upp hur Livsme- delsverkets kvalitetssystem efterlevs. Resultatet visar att chefer och medarbetare har fått större insikt om betydelsen av att arbeta med ständiga förbättringar.

In document Livsmedelsverket (Page 41-45)

Related documents