• No results found

G LOBALA INKÖP ÖKAR RISKEN

Den första tanke som slår mig som författare till detta arbete är att en överdriven fokusering på att jaga kostnader kan leda till inte bara en obalans inom företag utan också en mängd missförstånd och misstag. Främst på grund av att cheferna inte ser vilket genomslag, den en-skilda åtgärden får på avdelningen eller vilken effekt det ger på helheten. Vissa av dessa misstag kommer att kräver mycket tid och pengar att återställa. Medan andra åtgärder kommer att vara irreversibla och skadan permanent. Det finns exempel på att en överdriven fokusering på att justera produktsortimentet i slutändan lede till konkurs för företaget.

Det fanns en tydlig kostnadsfokusering hos NCC. De har förnyat byggprocessen och genomför förändringar i sättet att köpa in insatsmaterial. NCC säger själva att de har sänkt byggkostnaderna med 30 %. Ledningen har även påbörjat en process med Internationella projektinköp i samverkan med den centrala inköpsfunktionen. Men majoriteten av alla företag har inget risktänkande kring sin Supply Chain, de vet helt enkelt inte vad de skall göra om något går snett (Van Hoek, 2004) Budskap är att de allt mer komplicerade och globalt utbredda kedjorna och nätverken av aktörer innebär att riskerna ökar för att något går fel.

Vanliga risker är avtalstvister, kulturskillnader som ger upphov till missförstånd, nationella regelverk som inte beaktas och bristen på helhetssyn. Det är exempelvis en trend att köpa mer globalt, så kallad Global Outsourcing vilket oftast är behäftat med stor risk. Inköpare älskar att köpa globalt eftersom det innebär sänkta inköpskostnader. Men frågan är om totalkostna-den blir lägre. Globala inköp kostar ofta mer än det smakar och många inköpare tror att logistiken är gratis och att hela transportarbetet är något som sker med automatik (Van Hoek, 2004).

Inköpare är allt för prisfokuserade och missar ofta olika kringkostnader när det gör sina be-räkningar (Lindholm, 2004). I praktiken äter dessa ökade logistikkostnader upp vinsterna av globala inköp. Det handlar om att bygga upp försörjningskedjor som är snabbfotade och anpassningsbara i förhållande till kundens behov och krav. Dessutom gäller det att arbeta med riskplanering och att simulera kriser och problem, att arbeta med det som Van Hoek kallar brandövningar och olika mål står i konflikt med varandra så som hög leveranssäkerhet – kort leveranstid - låga kostnader – låg kapitalbindning. Det finns inte en produktions-logistiklösning för att optimera dessa olika motstridiga mål anser (Sandell, 2004).

Att inte gå till botten med problemet kostar företaget stora pengar. Enbart detta borde motivera ledningen på svenska företag att skapa nya förutsättningar. Det krävs mer än ett The Turnaround som hos NCC för att förändra de värderingarna som styr.

Jag avslutar detta arbetet med två påståenden.

1. Den israeliska försvarsmakten IDF (Israel Defense Force) använder sig av en enkel modell. A x M = L. Det vill säga, Arvet har betydelse men utan en inspirerande miljö är dina medfödda egenskaper värdelösa och det samma gäller tvärtom. Om dina för-äldrar skapar den perfekta musikaliska miljön och köper en flygel åt dig på din 5 års-dag så hjälper inte det om du är tondöv eller sakna taktkänsla. Det samma gäller ledar-skap. Modellen används för att beskriva vad det är som gör en person till ledare. Den säger att du måste ha nedärvda egenskaper, en personlighet, som gör att en ledar-skapsutbildning lönar sig. Vissa människor kan inte lära sig spela violin eller vara entreprenörer och det är okej, men i Sverige tror vi att alla kan bli chefer.

2. Det finns inget samband mellan utbildning och lämplighet. Vi kan utbilda tusen lärare men alla är inte lämpliga att arbeta med barn och ungdomar. Det samma gäller läkare.

Bara för att personen har en civil ingenjörs examen från KTH i Stockholm innebär det inte att personen är lämplig att leda Scania AB eller något annat, än mindre projekt.

”Endast ett fåtal människor är födda till pedagoger och ledare. De flesta måste bi-bringas både tekniken, metoderna och det rätta sinnelaget…” generallöjtnant Archibald Douglas, (1883-1961).

Många såg sig som kallade men få var utvalda!

Källor:

Artiklar

Inköp & Logistik 5/2004 ”Hur arbetar du med Supply Chain Risk Management”? Av Anders Lindblom, Silf COMPETENCE AB. Remkon Van Hoek, (2004) professor i Supply Chain Management vid Cranfield School of Management.

Bättre Produktivitet No: 7/2004, PLAN –Nytt, ”Rapport från Forsknings- och tillämpnings- konferens”. Peter Sandell, Prodevent Förbättringskonsult.

Inköp & Logistik 7/2004. ”Möt Masaaki Imai – mannen som vigt sitt liv åt ständiga förbättringar”, samt kommentarer om Lean manufacturing av Andrew Cox, Professor vid Universitetet i Birmingham. delar av en artikel skriven av Gösta Hultén.

Inköp & Logistik 7/2004. ”Fjärdepartslogistik idag.” Artikeln är en sammanfattning av ett examensarbete av Klas Sjöberg och Jonas Ekman vid Linköpings Tekniska högskola.

Inköp & Logistik 6/2005. ”Vi ska inte göra ett enda inköp som inte sänker kostnaderna.” Av Gösta Hultén,

Kungl. Krigsvetenskapsakademins handlingar och tidskrift 2000:5.

”Att fatta etiska beslut under stress.” Forskningsingenjör Stefan Svensson.

Författarna och Försvarsmedia. (1991) ”Ledning och beslutsfattande. Informationsteknologi till samhällets försvar.” Nordstedt Tryckeri AB.

Försvarspsykiatri, Försvarsmakten 1999. M7752 – 708021.

Från Framsyn nr 5-2002 - Försvarets forskningsinstitut (FOI).

Arméreglemente del 2, Försvarsmakten 1995. M7741 – 100612.

Utbildnings Reglemente, Pedagogiska grunder, 1998. M7747-711001

Jermias J, (2001) “Cognitive dissonance and resistance to change”. Accounting, Organizations and Society 26, 141 –160. Pergamon.

Staff Reporters of the Wall Street Journal, 4 Aug. 2004. Norihiko Shirouzu, Sebastian Moffet.

FIRO-B test review and evaluation: Oscar K. Buros (ed.), The Seventh Mental Measurements Yearbook, Vol. 1, Gryphon, Highland Park, NJ, 1972, pp. 166-I70.

”Nu är NCC störst.” Av Lars Pekka, Norrbottens- Kuriren, Näringsliv norrbotten nov.2005.

”Ensamt på toppen” av Karin Virgin, Civilingenjören 5/6. 2005

”Kvart i tolv – då händer det” av Jan Bergstedt, Ann-Sofie Lidén, Chef Nr8 2005.

Artikel i Personal, Människor och arbete 5/88. Av Modig, M (1988), Citerar Gordon Lippitt vid SPF: s världskonferens i Stockholm.

Aligning rewards to organisational goals – a multinational’s experience. av Stredwick, J (2000). European Business Review. Vol. 12. Number 1. pp 9-18.

Uppsatser

Åsa Flinckfeldt. (1994). ”Processledning vid avslutande tillverkningsprojekt.” D-uppsats 1994: 08F.

Danielsson M; Jönsson L; Ohlsson K; (1995). ”Kvalifikationskrav för räddningsledare vid större insatser, en förstudie”, forskningsrapport LULEA 1995:05.

Lilian Eriksson. (2000). ”Projekt som arbetsform. Möjligheter och hinder”. D-uppsats 2000:019, SHU.

Anna Lena Lönnerö (2005). ”Strategisk ekonomistyrning i elitidrottsföreningar.” D-uppsats 2005:056, SHU.

Leif Eriksson (2005). ”Strategisk materialhantering i internationella operationer.” C-uppsats 2005:008.

Litteratur

Andersson, Grude, Haug. (1992). Målinriktad projekt styrning. Studentlitteratur.

Anthony, R & Govindarajan, V (2003). Management control systems. International ed.

Boston, Mass: McGraw Hill.

Arbnor, I & Bjerke, B (1994). Företagsekonomisk metodlära, andra upplagan. Lund:

Studentlitteratur.

Ax, C & Johansson, C & Kullvén, H (2002). Den nya ekonomistyrningen. Malmö: Liber ekonomi.

Bass, Bernard M; Stogdill, Ralph M. (1990) Bass and Stodghill´s Handbook of Leadership:

Theory, Research, and Managerial Applications, tredje upplagan, The Free Press, New York.

Belbin, R Meredith (1981), Management Teams: Why They Succeed or Fail, Oxford:

Butterworth-Heinemann.

Belbin, R Meredith (1996), Team Roles at Work, Oxford, Butterworth-Heinemann.

Bengtsson, L & Skärvad, P-H (2001). Företagsstrategiska perspektiv. Lund: Studentlitteratur.

Brunsson, N & Jönsson, S (1979). Beslut och handling. Stockholm: Liber Förlag.

Bruzelius, L & Skärvad P-H, (2000). Integrerad organisationslära.Lund: Studentlitteratur.

Constantino & Merchant (1996) Designing Conflict Management System. Jossey –Bass, San Francisco.

Denscombe, M (1998). (Ny upplaga, 2000) Forskningshandboken. För småskaliga forskningsprojekt inom samhällsvetenskaperna. Lund: Studentlitteratur

Em Griffin, (1991). “A First Look at Communication Theory”. FIR0, Theory of Needs William Schutz, First Edition, McGraw-Hill, Inc.

Ewing, P & Samuelson, L (1998). Styrning med balans och fokus. Malmö: Liber ekonomi.

Hatch, M. J. (2000). Organisationsteori. Lund: Studentlitteratur.

Hendriksen. S. Eldon (1982). Accounting Theory. Fourth Edition, Irwin, Homewood, Il Holme, I & Solvang, B (1997). Forskningsmetodik: om kvalitativa och kvantitativa metoder.

2 (rev. och utök.) uppl. Lund: Studentlitteratur.

Hugerth C, (1994) Information i praktiken; 15 praktiker delar med sig. Göteborg: IHM, Institutet för högre marknadsföringsutbildning.

Häckner, E (1998). Strategisk ekonomistyrning, Kompendium, IEF 335- Fek D. (2005)

Hägg, I och Wiedersheim-Paul, F. (1987). Att arbeta med modeller inom företagsekonomin. Liber Förlag.

Kam V. (1990). Accounting Theory, Second edition, Hayward: California. Wiley.

Kullvén, H (2001). Ekonomisk styrning – grunder och perspektiv. Malmö: Liber Ekonomi.

Källström, A (1994). Uppdrag styreffekt: om controllern och ekonomistyrningsprocessen.

Malmö: Liber-Hermods.

Lindvall, J (2001). Verksamhetsstyrning. Lund: Studentlitteratur.

Lundberg, H (1999). Strategisk ekonomistyrning i små företag. Luleå Tekniska Universitet.

Mann L. (1992) Stress, Affect, and Risk Taking, I Yates, J F (red): Risk-Taking Behavior, Wiley, and Chiches.

Merriam, S (1994). Fallstudien som forskningsmetod. Lund: Studentlitteratur.

Miles M, and Huberman A. (1994). Qualitative data analysis: An expanded sourcebook.

Thousand Oaks, California: SAGE Publications, Inc.

Norman Jan (1999). Medling och andra typer av ADR- Alternativa konfliktlösningar. Justus förlag Göteborg 2003.

North, D.C (1990). Institutions, institutional change, and economic performance. Cambridge:

Cambridge University Press.

Patel, R & Davidson, B (2004). Forskningsmetodikens grunder – att planera, genomföra och rapportera en undersökning. Lund: Studentlitteratur.

Patel Runa - Tebelius Ulla. (1987). Grundbok i forskningsmetodik. Studentlitteratur.

Pfeffer, J & Sutton, R (2001). Att veta men inte göra - hur man överbryggar klyftan mellan kunskap och handling. Stockholm: Svenska förlag.

Raftery, John. (1921). RISK ANALYSIS in project management. Wiley.

Robbins, Stephen. (2003). Organizational behavior. Int. Ed. 11: Th Ed kap. 9 sid.278ff.

Rubenowitz Sigvard (1987). Organisations psykologi och ledarskap, Orstadius Boktryckeri AB, Göteborg.

Rubenowitz, Sigvard. (1994) Organisationspsykologi och ledarskap, Akademiförlaget, Göteborg.

Scott, W.R. (1998). Organizations (4th Ed.). New Jersey: Prentice Hall.

Schutz, William (1966) The Interpersonal Underworld, Science and Behaviour Books, Palo Alto, Calif., Först publicerad som FIRO: A Three Dimensional Theory of Interpersonal Behavior, Holt, Rinehart and Winston, New York, 1958.

Schutz, William (1967). Group discovery technique. Joy, Grove Press, New York.

Schutz, William (1971). Encounter groups on the fringe: Here Comes Everybody, Harper &

Row, New York.

Schutz, William (1978). FIR0 Awareness Scales Manual, FIRO-B test: Consulting Psychologits, Palo Alto, California.

Schutz, William. (1978). FIRO Awareness Scales Manual. Palo Alto. California: Consulting Psychologist Press. Schutz, W. (1988) Guide to Element B. Muir Beach,

Volume 16 Number 1 March 2008, & 2008 The Author. Journal compilation & 2008 Blackwell Publishing Ltd, 9600 Garsington Road, Oxford, OX4 2DQ, UK and 350 Main St., Malden, MA, 02148, USA.

Schutz, William, (1984). Theory revision: The Truth Option, a practical technology for human affairs. Ten Speed Press, Berkeley cop, Calif., ISBN 0-89815-107-4;

Schutz, William, (1988). Theory update: Profound Simplicity, 3rd ed., WSA, Muir Beach, Calif., Oxford: Oxford Psychologists Press [distributor], 1988, Previous ed.: California:

Learning Concepts, 1982. ISBN 0-89384-066-1

Schutz, William (1989). Subsequent developments in sensitivity training: Joy: Twenty Years Later, Ten Speed Press, Berkeley, California.

Schutz, William, (1994). The human element: productivity, self-esteem, and the bottom line, San Francisco: Jossey-Bass Publishers, cop. 1994, ISBN 1-55542-612-3. The Jossey-Bass management series, ISSN:99-0420750-X

Schutz, William, (1997). Den goda organisationen: en modell för utveckling av människor, grupper och organisationer/Will Schutz; översättning av Niclas Bengtsson; fackgranskning av Sune Almkvist Stockholm: Natur och kultur, 1997; Även tillg. med tryckår: 2. tr., 1997; 3. tr., 1999 (Falun: AIT); 4. tr., 2001 (Falun: AIT); 5. tr., 2004. ISBN 91-27-05683-X

Shank, J.K & Govindarajan, V. (1993), Strategic Cost Management and the Value Chain, från Young sm; Readings in Management Accounting, Prentice-Hall Inc. Englewood Cliffs NJ. Pp. 21-33.

Simons, R (1995). Levers of control: How Management Use Innovate Control Systems To Drive Strategic Renewal. Harvard Business School Press.

Svarén, Stefan (2001). Styrning av investeringar i divisionaliserade företag - Ett koncern perspektiv. Lindköpings universitet: Institutionen för datavetenskap

Toft Brian and Reynolds Simon. (1999) Learning from Disasters a management approach. Perpetuity Press Limited.

Trollestad, C. (2000). Etik & Organisationskulturer. Stockholm: Svenska Förlaget.

Vester, F. (1976) Tänka, lära glömma. Vänersborg, Berghs.

Wahlund Richard. (1996). Att fatta beslut under osäkerhet och risk. Nordstedts juridik AB.

Wenell, Torbjörn. (2001) Wenell om projekt, Uppsala Publ. House/Konsult förlag.

Wiedersheim-Paul, Finn och Eriksson, Lars Torsten. (1982). Att utreda och rapportera. Liber Förlag.

Wegscheider- Cruse Sharon, (1989). Another Chance, Hope and Health for the Alcoholic Family, Science and Behavior Book, Inc.

Wisén, J och Lindblom, B. (1999). Effektivt projektarbete. 5: e upplagan, Nordstedts Juridik Yin, R.K, (1994). (Ny upplaga, 2003 3ed) Case Study Research – Design and Methods.

Thousand Oaks, California: SAGE Publications, Inc.

Ögård, Leif och Gallstad, Ivan. (1994) (Ny upplaga, 1999) Total inre effektivitet, hur projektarbete leder till ökad snabbhet, flexibilitet och effektivitet. Uppsala: Konsultförlag.

Speciella seminarier

Fritt från föreläsningsanteckningar i Redovisningsteori, under hösten 1989, 1993.

Gästföreläsare Ekonomie doktor Lennart Eriksson från Handelshögskolan i Göteborg.

UGL Utbildning 1996 i Försvarsmaktens under I 14/Fo21 Handledare Major Bengt Froste.

Enligt skrivelse från Militärhögskolan LI, 110:60627. Stopp för användning av RAT teorin av Major Jörgen Kalmendal. LI.

Fritt från den företagspresentation som avdelningschefen för Norrbotten, Mats Eklund höll den 2005-10-04 på NCC huvudkontor i Norrbotten, Luleå. hela Power Point presentationen finns som kopia hos författaren till detta arbete.

Fritt från den företagspresentation som Sverker Örmin gjorde den 28 februari 2006 om NCC Constructions på Kårhuset vid Luleå tekniska universitet. S Örmin NCC kontaktperson för Universiteten i norra Sverige. Hela Power Point presentationen finns som kopia hos författaren till detta arbete.

Fritt från den företagspresentation som VD för NCC Complete, Fredrik Anheim redovisar den 23 jan 2007 vid en föreläsning på Luleå tekniska universitet i samband med de så kallade LARV-dagarna, det största byggprojektet i Sveriges historia.

Fritt från den föreläsnings som Tomas Carlsson, VD NCC Construction, den 24 jan 2007 vid LTU i samband med de så kallad LARV-dagarna, lyfter fram kommunikation och mötet mellan människor som några av nyckelfaktorer för framgång. Han redovisar samtidigt NCC nya inköpts strategi, om de globala inköpen och kommunikation över kulturgränserna för att få en samlad och ökad kompetens i företaget.

Olika Internet sidor för uppsatsen

http://www.ur.se/Vuxen/Vetenskap/Psykologi/ (2008-11-03)

Med underrubrikerna: Det sociala djuret, Om mänsklighetens natur, Individens metamor-fos, Om individens sociala behov, Det sägs att vi människor föds i samspelet med familj och vänner, bekanta och främlingar. Vi är framför allt gruppvarelser. Vad är social psykologi, Om samspelet mellan individ och samhälle, Luftens auktoriteter, Om auktoritetslydnad, På Teneriffa kraschade två Boeing Jumbojets 747 år 1977, en olycka som kostade nästan 600 människor livet. Flygets hierarkiska struktur låg bakom.

http://www.elsevier.com/locate/aos (2005-11-01) Artikel.

http://www.afirstlook.com. (2005-11-10) http://www.afirstlook.com/archive/firo.cfm?

info@procus.se (2005-11-10) Procus Kompetens.

http://www.pgagroup.com/team-roles.cfm (2005-11-10) PGA Group Occupational Psychologists, all rights reserved

http://www.foi.se/framsyn (2005-11-20) Försvarets forskningsinstitut.

http://www.ncc.se (2005-11-23) NCC Construction Sverige.

NCCs Affärsetisks riktlinjer

http://wenell.org

E-post: wenell@projektkultur.se (2008-10-23)

Torbjörn Wenell är författare och delägare till Projektkultur Wenell AB

Related documents