• No results found

6 KONSTRUKTION

8.1 LOCKET

Vid möte med VD Martin Wahlstöm bestämdes att locket idé 3 passade företaget bäst. Formgivningen passade företagets framtoning och metoden att tillverka locket i flera delar som sätts ihop tyckte han verkade bra. Tillverkningsmetoden understöddes av Hasse Karlsson. Varianten med nedsänkningen på sidan blir enklast och billigast att tillverka.

Figur 8.1 Montage, bordsvärmare med roll-top lock idé 3. (Bild: Idesta och A. Eklund)

Det slutliga resultatet ses i figur 8.1 i ett montage med en bordvärmare, fler bilder finns nedan, figur 8.2- 8.5. Locket passar precis innanför kanten på värmaren då den har samma mått som kantinen, 530x325mm. Radien är större än värmarens så hörnet på locket går inte ända in i värmarens hörn. Locket har samma toleranser som kantinen så locket blir aldrig större än värmaren.

Figur 8.2Vybild med öppet lock (Bild: A. Eklund)

Figur 8.3Mittendelen med hål för handtag (Bild: A. Eklund)

Figur 8.4Den bakre delen av locket (Bild: A. Eklund)

Figur 8.5 Sidodel, den nedsänkta falsen syns tydligt (Bild: A. Eklund)

8.2 Tillverkningskostnad

Verktyg till pressning av locket i ett stycke skulle enligt Hasse Karlsson kosta 150 000kr för ett verktyg, alltså 300 000kr för verktyg till ett lock (två delar). När locket delas upp i flera delar kostar pressverktygen 50 000kr för en grund och sedan 10 000kr per del. Till formen på sidodelarna behövs ett verktyg och till svetsfalsen behövs ett eller två, en kostnad av ca 30 000kr. Det är den

tillverkningsmetod som företaget tycker passar dem bäst och som jag valt att utforma. Uppdelningen av locket ses nedan i sprängskissen (figur 8.6).

Figur 8.6Sprängskiss av idé 3 (Bild: A. Eklund)

8.2.1 Tillbehör kostnad

Här redovisas endast kostnaderna, kontaktuppgifter för säljare och artikelnummer finns i bilaga 18.

Nit

Chicago-niten finns hos Jano-knives och kostar 5kr styck. Niten från Ulinco kostar 1808kr för 1000st, säljs endast i hel förpackning.

Bricka

Bricka finns hos Sifvert skruv och M4 kostar 60kr per 100st, M6 kostar 70kr per 100st.

Handtag

Handtaget B535 kostar 47,30kr per styck, handtaget RF-B kostar 74,40 per styck. Båda är billigare än det som används idag som kostar 85,60kr per styck.

8.2.2 Gångjärn

Gångjärnen blir lite mindre och smidigare i den nya utformningen men är fortfarande lika lätt att ta isär som det gamla.

Figur 8.7 Nya gångjärnet till värmare med kupollock (Skiss: A. Eklund)

Med den nya formen förhindras att locket lossnar vid de flesta snedlyft. Det håller också kvar locket stående lika bra som de gamla gångjärnen men den nya formen gör däremot gångjärnen svårare att tillverka och montera.

9 Analys

9.1 Locket

Kraven som ställdes var att det skulle konstrueras ett roll-top lock som kan tillverkas i Eskilstuna. Det skulle vara enkelt att montera, en låg

tillverkningskostnad samt ett tilltalande utseende. Det skulle också förhindra att kondens hamnar i maten vid användning. Kostnaden på eventuellt nytt handtag vid byte skulle också redovisas.

Locket går mycket väl att tillverka i Eskilstuna. Några av maskinerna som kan komma att användas visas i bilaga 3, samtliga står på fabriken i Eskilstuna. Det är en klippmaskin som formar metallen, en excenterpress som används till att pressa sidodelarnas form, en rundbockningsmaskin som formar cylindrar som kan forma mittendelen samt en punktsvets som används vid sammansättningen av delarna. Locket är enkelt att montera. Det är anpassat för punktsvets med lagom bred fals. Ännu enklare att montera kan det bli om lim eller tejp används men Idesta har ingen erfarenhet av och ingen utrustning till det.

Kondensen som bildas rinner tack var rundningen ner längs lockets insida och samlas på kantinens kant eller fortsätter att rinna och hamnar då på värmarens kant där det antingen torkar eller rinner ner i värmarens vattenbad.

Locket ska ha tilltalande utseende. Med denna utformning är det väldigt likt det lock som Idesta själva ser som sin främsta konkurrent men det ger ett smidigare intryck. De föreslagna handtagen är mindre och smidigare och mer anpassade till locket än de som Idesta har till sina kupollock. Eventuellt kan det som används till roll-top locket också användas till kupollocken men det mässingsfärgade

handtaget som används idag passar bättre till kopparlocket än de stålfärgade som kommer användas till roll-top locket. Hos återförsäljaren finns inget annat handtag i blank mässing. De nya handtagen, oavsett vilken av modellerna som föreslagits, blir billigare än de nuvarande.

Att tillverka locket i delar istället för som ett helt blir billigare, i alla fall i kostnad till pressverktygen. Vid tillverkning i ett stycke krävs endast håltagning för nit och handtag samt efterbearbetning men risken är stor att locket blir skevt av inre spänningar som måste åtgärdas eller som gör att locket måste kasseras. Verktygen till delarna är billigare men fler maskiner och mer arbetskraft måste användas. Det går även åt lite mer material.

9.2 Gångjärnen

Kraven på gångjärnen var att de skulle bli mer estetiskt tilltalande och enklare att montera. De skulle ha samma funktion som de gamla men vara svårare att

demontera oavsiktligt.

Med den nya formen krävs två handgrepp för att sära på gångjärnen, först måste locket lyftas rakt upp och sedan framåt för att de ska lossa. Då blir det svårare att få locket i handen även om man öppnar det lite snett.

Den nya formen är estetiskt mer tilltalande men den gör samtidigt gångjärnet svårare att tillverka. På den runda överdelen blir det svårare att använda

punktsvets för monteringen och det är svårare att borra hål för fastsättning med skruv. Underdelen blir lika lätt att montera men det oregelbundna hålet blir dyrare att göra.

10 Slutsatser och rekommendationer

Related documents