• No results found

Logistiska utmaningar vid Spinnrocken

Intervjuerna gjorde det möjligt för projektgruppen att identifiera vilka utmaningar som personer vid Spinnrocken upplever vara betydande gällande logistikarbetet. Två stora utmaningar när det kommer till byggprojekt är att koordinera aktiviteter och att hantera de störningar som påverkar aktiviteterna. Koordineringen är komplex på grund av det stora antalet aktiviteter som pågår vid byggarbetsplatsen samt att aktiviteterna skiftar. Motsatsen till ett byggprojekt skulle kunna vara en produktionslina där samma aktiviteter genomförs

konstant. En annan utmaning som lyfts fram i intervjuerna är att ytorna är begränsade vid byggprojekt, framförallt vid innerstadsprojekt, vilket försvårar lagring och att ha ordning på arbetsplatsen blir extra viktigt. Det diskuteras att utmaningarna är större vid innerstadsprojekt än vid byggprojekt utanför stadskärnor på grund av de strängare begränsningarna om ytor, omkringliggande verksamheter och trafik som måste kunna flyta parallellt. Dessa krav vid innerstadsprojekt tvingar organisationen att tillämpa logistiklösningar och ju tidigare och mer arbete som sker med logistiken ju större anses fördelarna bli senare. Att logistikarbetet ger god avkastning vid innerstadsprojekt innebär dock inte att logistik är mindre viktigt vid icke- centralt belägna byggprojekt, utan att logistik är av lika stor betydelse för att inte drabba ett byggprojekt med onödiga kostnader.

42

8 AVSLUTNING

Avslutningsvis presenteras här de svar som studien kommit fram till rörande

frågeställningarna, rekommendationer för fortsatt förbättringsarbete och till sist framtida möjligheter inom ämnet.

Vad är leveransprecisionen för innerväggsmaterial, fönster och Doka för respektive leverantör, transportör och de tre materialen i helhet?

 Den totala leveransprecisionen för de tre materialtyper som studerats vid Spinnrocken är 18 %. Detta innebär att 18 % av leveranserna till Spinnrocken för de inspekterade byggmaterialen är perfekta, alltså en av fem leveranser. Det enskilda

leveransprecisionen för innerväggsmaterial, Doka och fönster är 0 %, 0 % respektive 100 %. För innerväggsmaterialet på lägenhetsnivå är leveransprecisionen 48 %.

Hur påverkar ett byggmaterials leveransprecision byggprojektets tidsplan?

 Tidsplanen påverkas kortsiktigt av bristande leveransprecision och effekterna blir slutligen av ekonomisk karaktär då arbete förskjuts och får genomföras på andra tider än initialt planerat. Genom att förskjuta arbete fångas brister inom leveransprecisionen upp, detta innebär dock att problemet löses kortsiktigt och att leverantörens misstag fångas upp av entreprenören. Bristande leveransprecision skapar också visst merarbete och oordning på arbetsplatsen. Dessa effekter berör först och främst entreprenören och påverkar inte det slutgiltiga färdigställandet av byggprojektet.

Vilka åtgärder kan vidtas för att förbättra en eventuellt bristande leveransprecision?

Två huvudsakliga åtgärder mot bristande leveransprecision har identifierats. Dessa åtgärder gäller för byggprojekt överlag och inte endast för Spinnrocken.

1. Kraven behöver bli högre och kommunikationen med leverantörer tydligare för att ge dessa tydliga incitament att leverera med perfekt precision.

2. Mer inledande och tidigt planeringsarbete rörande inköp och leveransstrategier är en god förebyggande åtgärd. Tidigt planeringsarbete är någonting som både

entreprenör och byggherre kan arbeta med för att förbättra leveransprecisionen och logistiken generellt på och i anslutning till byggarbetsplatsen.

Vilka logistikrelaterade utmaningar anser olika grupper av anställda hos Lundbergs och Skanska vara mest betydande för byggprojektet Spinnrocken?

 Logistiska utmaningar som upplevs vid Spinnrocken handlar om att koordinera det stora antalet aktiviteter och att hantera störningar. De begränsade ytorna för lagring, lossning och lastning av leveranser och att inte störa omkringliggande verksamheter anses också vara stora utmaningar.

Studiens syfte har varit att via observationer av den interna logistiken på byggarbetsplatsen och mätningar av leveransprecisionen ge förslag på hur logistiken på byggarbetsplatsen kan förbättras.

För att förbättra leveransprecisionen och logistiken vid Spinnrocken och byggarbetsplatser generellt rekommenderas både byggherren och entreprenören att arbeta mer med tidiga

43

kontakter med externa parter, inledande planering rörande leveransstrategier, inköp och logistiklösningar. För att lösa de icke-perfekta leveranserna rekommenderas Skanska också att ställa hårdare krav på leverantörer för att undvika fel i antalet levererade produkter och sena eller tidiga leveranser. Ett konkret exempel är att vid tidig leverans låta leverantören vänta vid uppehållsplatsen utanför Norrköping tills överenskommen avlastningstid. Vid sen leverans skulle Skanska kunna debitera leverantören de kostnader som uppkommer på grund av förseningen. Krav om ersättning skulle ge leverantörer tydliga incitament till att leverera med större precision. En sådan lösning ställer dock även krav på Skanska i form av att dessa krav måste kommuniceras till leverantörer och att utforma dessa krav vilket kan anses vara tidskrävande. Ökad kommunikation knyter även an till den andra rekommendationen som utredningen föreslår, nämligen att fortsätta med det tidiga planeringsarbetet och möjligen utöka detta. Genom tidiga kontakter med leverantörer, utarbetade inköpsprocesser och leveransstukturer uppnås fördelar beträffande reducerat spill, bättre leveransprecision och goda relationer med externa parter.

Lundbergs, och till viss del även Skanska, kan arbeta för att förbättra leveransprecision och logistik genom att arbeta mer med inledande planering. Ett gott exempel är hur en

uppehållsplats upprättats utanför Norrköping för transporter att vänta vid om

leveransprecisionen brister. Att tillhandahålla denna typ av resurser och lösningar för

entreprenör och leverantör anses nyttigt då detta förebygger problem vid byggarbetsplatsen. Personal med god syn på logistik och med tydliga arbetsuppgifter berörande logistik är också någonting som påverkar logistik generellt vid en byggarbetsplats. Flertalet personer vid Spinnrocken har utbildning och erfarenhet av att arbeta med logistik från andra byggprojekt och detta gör att personer med arbetsuppgifter inom produktionen kan ägna sig åt just värdeskapande uppgifter inom produktionen.

Vid utförandet av detta examensarbete vid Spinnrocken har det uppmärksammats att möjligheterna att dra lärdom från ett byggprojekt är många och det finns potential att genomföra fler och mer omfattande utredningar. Flera utredningar skulle inte bara gagna inblandade företag utan även hela byggbranschen genom att nya tankesätt presenteras. Till en början skulle det vara positivt att genomföra ett flertal examensarbeten likt detta för att kunna dra fördel av SCOR och jämföra mätetal över tid, över företagsgränser och mellan

byggprojekt. Det skulle också vara intressant att värdera de ekonomiska effekterna som logistik har på en byggarbetsplats, exempelvis genom att kvantifiera vilka kostnader som en sen leverans för med sig.

44

LITTERATURFÖRTECKNING

Andersson, B.-E., 1985. Som man frågar får man svar. Andra upplagan ed. Stockholm: Nordstedts Akademiska Förlag.

Caplice, C. & Sheffi, Y., 1994. A Review and Evaluation of Logistics Metrics. The

international Journal of Logistics Management, pp. 11-18.

Fastighets AB L E Lundberg, 2013. Kort om Fastighets AB L E Lundberg. [Online] Available at: http://www.lundbergs.se/om_oss.aspx

[Accessed 02 4 2013].

Fastighets AB L E Lundbergs, 2013. Organisation och ägarförhållanden. [Online] Available at: http://www.lundbergs.se/om_oss/organisation.aspx

[Accessed 02 4 2013].

Fastighets AB L E Lundbergs, 2013. Spinnrocken - 112 nya hyresrätter i city. [Online] Available at: http://www.lundbergs.se/norrkoping/lagenheter/spinnrocken_farg_i_city.aspx [Använd 10 05 2103].

Larsson, B., Hjort, B., Söderlind, L. & Wennersten, M., 2008. Logistik vid husbyggnad, Göteborg: Sveriges bygindustrier.

Norrköpings kommun, 2013. Kommande byggprojekt. [Online]

Available at: http://www.norrkoping.se/bo-miljo/stadsutveckling/nyheter/2013/kommande- bostadsprojekt/index.xml

[Accessed 02 04 2013].

Oskarsson, B., Andersson, H. & Ekdahl, B., 2003. Modern logistik. 3:1 ed. Malmö: Liber AB. Skanska, 2012. Kort om Skanska. [Online]

Available at: http://www.skanska.se/sv/Om-Skanska/Kort-om-Skanska/ [Accessed 02 4 2013].

Stockholm Statskontor, 2009. Sega Gubbar? En uppföljning av Byggkommisionens

betänkande "Skärpning Gubbar", Stockholm: Finansdepartementet.

Storhagen, N. G., 2003. Logistik - grunder och möjligheter. 1:1 red. Malmö: Liber AB. Supply Chain Council, 2013. History. [Online]

Available at: http://supply-chain.org/about/history [Accessed 19 04 2013].

Supply Chain Council, 2013. What is SCOR?. [Online] Available at: http://supply-chain.org/scor

[Accessed 19 04 2013].

Wegelius-Lehtonen, T., 2000. Performance measurement in construction logistics.

45

Vidalakis, C., Tookey, J. E. & Sommerville, J., 2011. The logistics of construction supply chains: the builders' merchant perspective. Engineering, Construction and Architectural

Management, 18(1), pp. 66-68.

Vrijhoef, R. & Koskela, L., 2000. The four roles of supply chain management in construction.

European Journal of Purchasing & Suppply Management, pp. 169-178.

INTERVJUADE PERSONER

Ahlin, P., 2013. Produktionschef [Intervju] (02 05 2013).

Fredriksson, A., 2013. Projektcontroller [Intervju] (29 04 2013). Hultman, J., 2013. Projektingenjör [Intervju] (16 05 2013). Jarl, P., 2013. Projektchef [Intervju] (06 05 2013).

Klarin, N., 2013. Produktionsledare [Intervju] (02 05 2013). Markström, M., 2013. Projektledare [Intervju] (27 04 2013). Nilsson, G., 2013. Byggkonsult [Intervju] (02 05 2013). Thyrsson, J., 2013. Projektledare [Intervju] (25 04 2013).

BILAGA 1 – INTERVJUFRÅGOR

Lämpliga frågor till logistikintervju

Övergripande frågeställning: Vilka logistikrelaterade utmaningar anser du vara mest betydande?

 Presentera oss och examensarbetet kort.

 Fråga lite om, vad har han för uppgift på Skanska? Bakgrund (inom

entreprenad)?

 Vad är logistik för dig?

 Någon koppling till att arbeta med logistik? Ägnar du dig åt uppgifter

som rör logistik någonting i ditt arbete?

 Vilka projekt har du arbetat med tidigare?

 Vilka är de största utmaningarna vid byggprojekt generellt? Vilka var de

största logistiska utmaningarna vid dessa projekt? Specifik vid

Spinnrocken?

 Skiljer sig de generella utmaningarna från projekt till projekt? Hur anser

du/tror du att de logistiska utmaningarna skiljer sig från projekt till

projekt?

 Hur påverkar logistiken det ekonomiska utfallet av projektet? Någonting

som ni märker på Skanska?

 Märker ni på Skanska av när leveransprecisionen brister? Vilka åtgärder

skulle Skanska kunna vidta för att påverka leveransprecisionen? Om

leveransprecisionen brister, hur påverkar det byggets tidsplan? Historiskt

sett, exempel?

 Finns det några speciella logistikaktiviteter som Entreprenaden ägnar sig

åt?

 Vilka logistikaktiviteter är mer omfattande när det kommer till

byggprojekt? Exempelvis; lagring av material, beställa material, hantera

material på byggarbetsplatsen, planera för att ta emot leveranser?

 Finns det aktiviteter som du anser är mer kritiska än andra?

 Vilka effekter har problem med leveransprecision på projektet?

Tidsmässigt/kostnadsmässigt?

 Ser du några åtgärder som man skulle kunna ta till för att komma till stånd

med problemen?

Avslutningsvis

 Finns det något som du tycker att vi missat att fråga?

 Tyckte du frågorna var relevanta?

BILAGA 2 – INTERVJUTABELL

Företag Lundbergs Skanska

Roll Controller Projektledare Konsult Produktionsledare Produktionschef Projektchef Projektingenjör

Frågor

1. Syn på logistik Planering, synkronisering av tidsplaner, säkerhet, kvalitet Transportflöden, inte störa, leveranssystem, synkronisering JIT, punktlighet - Rätt sak i rätt tid på rätt plats Material- flöde Planering av strategier 2. Logistikarbete Inledande planering, kommunikation Övergripande ansvar, tidiga APD-planer, planering

Planera och följa

upp produktion/tid- plan. Kopplat till produktionen Inköp Planering av inköp och leveranser 3. Största logistik- utmaningarna Synkronisering vid flera projekt, central lokalisering Ineffektiv produktion, begränsade ytor, leverans- planering Punktlighet internationella leverantörer Koordinera aktiviteter Minimera störningar, felaktiga leveranser Leverans- precision, slippa lagring Strukturerade leveranser, internationella transporter 4. Olika projekt, olika utmaningar Platsberoende men samma principer Storbyggen, ombyggnationer varuhus, renoveringar. Platsberoende - - Platsberoende Plats- beroende Platsberoende, typ av projekt. 5. Effekten av bristande leverans-precision Entreprenörens ansvar Outnyttjade resurser, trånga ytor, tidsplanen, entreprenadens ansvar Ordning, lagringsytor Tidsplanen störs, ekonomi, förskjutning av arbete Tidsplanen, omständligt merarbete = ekonomi Icke värde- skapande arbetstid, tidsplan och ekonomi. Beror på materialtyp. 6. Hantering av bristande leverans-precision Entreprenörens ansvar Kommunikation beställare och entreprenad, internlager Väntstation, kompromisser Marginal/flexibel tidsplan, förskjuta arbete Kommunikation med leverantör, förskjuta aktiviteter Tuffare mot leverantörer Väntstation, debitera transportör 7. Kritiska logistik-aktiviteter Entreprenörens ansvar Entreprenörens ansvar Lagring, planering inleveranser Aktiviteter kopplat till kranen och stommen. Tidiga kontakter. Lagring, kran- utnyttjande Tidig inlastning = minimerar skaderisken

Related documents