• No results found

6 Samhällskonsekvenser

6.2.1 Luftföroreningar

Att andas in luftföroreningar påverkar hälsan negativt och kan bidra till lägre livskvalité eller till och med förkortad livslängd.53 Luftföroreningar orsakar även korrosion på byggnader och påverkar växtlivet. Förutom mänskligt lidande kostar höga halter av luftföroreningar även samhället stora summor pengar, i form av exempelvis sjukvård, skördebortfall och reparationsarbeten. De två mest relevanta luftföroreningarna i relation till frågeställningarna i den här utvärderingen är sannolikt utsläpp av kvävedioxider (NOx) och partiklar (PM2,5).

En av de främsta källorna till kvävedioxider i våra tätorter är bilavgaser. Halterna av kvävedioxid i urban bakgrundsluft har minskat sett över en längre tid, men under de senaste åren har den positiva utvecklingen stannat av, och halterna sjunker nu mycket långsamt, eller inte alls.54 Att halterna har sjunkit över längre tid förklaras till stor del av lagkravet om katalysatorer och skärpta avgaskrav i övrigt. Att den positiva utvecklingen har stannat av på senare år förklaras främst av ökad biltrafik och den ökade andelen dieselbilar. Kväve­ dioxid har negativa effekter på luftvägarna, och orsakar irritation och nedsatt lungfunktion, främst hos barn och personer med astma. Under 2016 överskreds miljökvalitetsnormen för årsmedelvärdet i gaturum för kvävedioxider i både Göteborg och Stockholm.

En stor källa till förekomsten av partiklar i tätortsluft är vägtrafik, både genom avgaser och slitage av däck, bromsar och vägbana.55 Halterna av små partiklar (PM2,5) i urban bakgrundsluft i Sverige påverkas dessutom i stor utsträckning av partiklar som förs hit med sydliga vindar från andra länder. Halterna är därför högst i landets södra delar och avtar längre norrut. Långtids­ exponering för luftburna partiklar kan orsaka sjuklighet och för tidig död i hjärt­, kärl­ och lungsjukdomar och beräknas i genomsnitt leda till flera månaders förkortad livslängd i Sverige.

53 Naturvårdverket 2018b 54 Naturvårdsverket 2019a 55 Naturvårdsverket 2019b

Enkätresultatet i utvärderingen visar att ökad elcykelanvändning har lett till en lägre andel bilåkande. Elcykel ersätter emellertid bilåkande i större utsträckning i mindre städer/landsbygd, där problemen med luftföroreningar är mindre och den ersätter i större utsträckning kollektivtrafik i storstäder, där problemen med luftföroreningar generellt sett är större. Omställningen i färdsätt bör likväl, åtminstone på marginalen, ha lett till minskade utsläpp av luftföroreningar, som kvävedioxider (NOx) och partiklar (PM2,5), från biltrafik och följaktligen minskade hälsorisker för människor.

6.2.2 Motion

Regelbunden motion är viktigt för hälsan. Att cykla eller gå till arbete eller åka kollektivt ger ett värdefullt motionstillskott av stor betydelse. Dagens aktiva resande ger upphov till omkring 83 000 DALY (funktionsjusterade levnadsår) per år, varav cirka 15 000 kommer från cyklande och cirka 66 000 från gångresor.56 Totalt undviks knappt 3 500 dödsfall och 15 000 kroniska sjukdomsfall per år.57

Såväl gång som cykling ger alltså ett ansenligt bidrag till folkhälsan. Bidraget är lätt förenklat direkt proportionerligt mot trafikarbetet för gång respektive cykling. Det finns en stor potential att öka denna positiva hälsoeffekt och potentialen att öka cyklandet bedöms vara större än för gång.58

De studier som hittills undersökt elcyklingens roll för folkhälsan pekar i positiv riktning. Flera studier har undersökt vilken arbetsintensitet som människor väljer när de använder elcykel, och dessa har visat att den självvalda intensiteten vanligtvis är måttlig vilket är lägre än genomsnittet för vanlig cykling men högre än för gång. Enligt studier av Berntsen m.fl. (2017), Langford m.fl. (2017) och Bourne m.fl. (2018) är måttlig intensitet likväl tillräcklig för att man ska uppnå positiva hälsoeffekter vid elcykling.

Dessa studier visar samtidigt att cykelhastigheten ökar med elcykel vilket leder till kortare tid i fysisk aktivitet jämfört med om en vanlig cykel använts för att färdas samma sträcka. Elcykling ger därmed en minskad positiv hälso­ effekt än vanlig cykling. Å andra sidan leder elcykling vanligen både till fler och längre resor. Hur elcykling generellt sett påverkar den totala restiden på cykel (el och vanlig) kan inte direkt utläsas av resultaten från enkäten i utvär­ deringen. Bedömningen är ändå att de som köpt en elcykel i snitt befinner sig längre tid på cykel än vad de gjorde innan de ägde en elcykel. Med tanke på hur liten andel av elcyklingen som ersätter vanlig cykling eller gång för stora grupper så bedömer vi likafullt att inköp av en elcykel, generellt sett, resulterat i en betydande ökning av tid i fysisk aktivitet för dessa grupper (se avsnitt 5.6.1 och 5.6.2)

56 DALY-beräkningar enligt metod framtagen av WSP, Umeå Universitet och Karolinska Institutet på upp-

drag av Trafikverket (Trafikverket 2016).

57 Trafikverket 2017 58 Trafikverket 2017

6.2.3 Olyckor

Enlig de transportpolitiska målen ska transportsystemets utformning, funktion och användning anpassas så att ingen dödas eller skadas allvarligt i trafiken.59 Det ska också bidra till att miljökvalitetsmålen uppnås och att ökad hälsa uppnås.

Det är ytterst svårt att bedöma hur elcyklar påverkar olycksrisken för trafikanter. Valet av färdmedel är bland de viktigaste sätten att påverka trafik­ säkerheten. När det gäller elcykel kan man således anta att förändringen i olycksrisk dels beror på vilket färdsätt elcykeln ersätter, dels på hur elcykeln används, till exempel om användningen mer liknar vanlig cykling eller om den mer liknar mopedkörning.

Risken att utsättas för en dödlig skada i trafiken är betydligt större för oskyddade än för skyddade trafikanter. Fotgängare och cyklister har ungefär samma risk att dödas i trafiken (mätt som antal dödade per personkilometer) och deras risk är ungefär 6 gånger större än motsvarande risk för bilister. Risken att dö vid användning av moped och motorcykel är samtidigt hela 30 gånger större än motsvarande risk för bilister.60

Jämfört med vanlig cykel så nämns ofta elcykelns fart och tyngd som ytterligare riskfaktorer för elcyklister. I jämförelse med mopeder och motor­ cyklar nämns den tysta motorn, vilket gör att andra trafikanter inte blir upp­ märksammade på samma sätt. Det finns dock uppmätta så kallade Safety in numbers­effekter, som visar att en ökning av antalet cyklar och andra två­ hjulingar leder till en mindre än proportionell ökning av skadorna, huvud­ sakligen på grund av en ökad medvetenhet bland övriga trafikanter.61

Åtgärder som har störst potential att minska antalet allvarligt skadade vid cykelolyckor är framförallt förbättrad halkbekämpning och vinterdäck till­ sammans med användning av cykelhjälm och skyddskläder (VTI 2013). Andra åtgärder som kan minska olyckorna är att ta bort grus, bra barmarks underhåll och justering av kantstenar, separerade cykelbanor, säkra cykel överfarter och borttagande av fasta föremål på och i anslutning till cykel vägar samt bra underhåll av cykeln. För att minska antalet omkomna cyklister behövs främst ökad hjälmanvändning och åtgärder för att minska risken för kollisioner mellan motorfordon och cyklister.

59 Trafikanalys 2018a 60 Trafikverket 2012 61 Weiss m.fl. 2015

6.3 Socialt

I det här avsnittet beskriver utvärderingen effekten av förändrade resvanor på tillgänglighet och jämställdhet baserat på tidigare studier.

Related documents