• No results found

Luleå Energi AB koncernen

In document Årsredovisning. Luleå kommun 2020 (Page 95-103)

Utvecklingsområde/Mål

Utvecklingsområde - Ökad jämlikhet

Luleå Energi-koncernen har som målbild att kunna erbjuda nyanlända eller andra personer som idag på något sätt står utanför arbetsmarknaden någon form av praktik, trainee, sommarjobb eller visstidsanställning. Målbilden för 2020 är fem personer. Bolaget bedömer att målet är uppfyllt ge-nom att minst fem personer, som stod utanför arbetsmarknaden, fick erbjudande om anställningen i ett specifikt projekt under sommaren. Därutöver har två personer från arbetsmarknadsförvalt-ningens projekt Utvecklingsplatser blivit erbjuden praktikplatser. En person tackade nej på grund av personliga skäl och den andra kunde ej påbörja sin praktik under 2020 på grund av Corona-res-triktioner. En person från Korta vågen har även erbjudits praktikplats under november men på grund av pandemin har denna praktikplats startats upp digitalt under 2021.

Utvecklingsområde: Mer jämställd fördelning av makt och resurser

Luleå Energi-koncernens mål är att eftersträva en jämställd fördelning av sponsringsmedel. I bola-gets policy för sponsring finns noga fastställt att beslutade medel till sponsring ska vara väl balan-serad ur ett jämställdhetsperspektiv. Utfallet för 2020 visar att målbilden är uppnådd.

Alla överenskommelser gällande sponsring regleras i skriftliga avtal.

Utvecklingsområde: Minskad klimatpåverkan

Luleå Energi-koncernen fortsätter verka för att minska koldioxidutsläppen från egna resor i tjäns-ten, det vill säga från tjänsteresor samt utsläpp från egen bil/fordonspark. Utsläppen har minskat med 56 % mellan åren 2018 och 2020. Nedgången under året beror på omständigheterna i och med Corona-pandemin där tjänsteresor är kraftigt begränsade.

Mätetal Utfall 2018 Utfall 2019 Utfall 2020

Koldioxid utsläpp från egna resor i tjänsten 197 100 126 200 87 481 Enhet: kilogram

Alla (100%) av Luleå Energi-koncernens införskaffade tjänste-bilar under 2020 kan drivas med det förnyelsebara drivmedlet HVO. Det har dock införskaffats två andra tjänstefordon (sexhju-lingar) som inte kan drivas med förnyelsebara drivmedel.

Utvecklingsområde: Starkare ekonomi för tillväxt

Koncernen har uppnått de ekonomiska målen för 2020.

Lulebo AB

Utvecklingsområde/Mål

Utvecklingsområde - Ökad jämlikhet

- Bolaget ska under 2020 tillhandahålla minst tre praktikplatser för nyanländ eller annan person som av olika skäl långvarigt funnits utanför arbetsmarknaden.

Lulebo har påbörjat arbete för att finna lämpliga personer och arbetsuppgifter för detta men har inte lyckats.

Utvecklingsområde: Mer jämställd fördelning av makt och resurser Lulebos mål:

- Lulebo ska i avtalen gällande sponsring säkerställa en jämställd fördelning av sponsringsmedel.

I bolagets policy för sponsring finns noga fastställt att beslutade medel till sponsring ska fördelas lika mellan flickor och pojkar/kvinnor och män inom olika områden (idrott, kultur och övrigt).

Bolaget följer policyn och uppnår därmed målet.

96

Utvecklingsområde: Minskad klimatpåverkan Lulebos mål:

- Fordon som nyanskaffas ska till 100 % kunna drivas med förnybart bränsle.

Bolaget har under 2020 nyanskaffat fyra bilar, varav tre är elbilar och en är dieseldriven. Anled-ningen till att bolaget inte enbart anskaffade elbilar var att denna bil skall användas som jourbil och då är det inte praktiskt möjligt att det är en eldriven bil. Den dieseldrivna bilen tankas med HVO. Under kommande år finns planer på att påbörja utbyte av fordon och då skall det ske till sådana som drivs med förnybart bränsle om inte särskilda skäl finns.

Utvecklingsområde: Starkare ekonomi för tillväxt Lulebos mål under planperioden 2019–2022:

- Överskottsgrad 50 %.

Bolagets överskottsgrad uppgår till 41 % (39 %).

- Soliditet 35 %.

Bolagets soliditet uppgår till 38,5 % (36,9 %).

Frisknärvaron ska lägst uppgå till 90 %.

Frisknärvaron uppgår till 72 (75 %.)

Sjukfrånvaron ska vara högst 4 % av total arbetstid per år.

Sjukfrånvaron uppgår till 4,5 (4,4 %.)

Lulebo ska ansöka om de bidrag som finns att söka beträffande ny-, till- och ombyggnationer av lägenhe-ter.

Lulebo ansöker om de bidrag bolaget är berättigat till att söka.

Vakanser på bostäder ska högst vara 1,5 %.

Bortfallet uppgår till 1,0 % (1,1 %.)

Vakanser på lokaler ska högst vara 3 %.

Bortfallet uppgår till 2,7 % (3,1 %.)

Vakanser på p-platser/garage ska högst vara 5 %.

Bortfallet uppgår till 13,3 % (12,7 %.)

Driftnetto/intäkter ska under planperioden 2019–2022 nå 50 %.

Överskottsgraden uppgår till 41 % (39 %.)

Luleå Lokaltrafik AB

Utvecklingsområde/Mål

Utvecklingsområde - Ökad jämlikhet Målet bedöms uppnås som helhet.

Utvecklingsområde: Mer jämställd fördelning av makt och resurser Målet uppnås.

Utvecklingsområde: Minskad klimatpåverkan Målet uppnås.

Samtliga anskaffade fordon kan drivas på förnyelsebara drivmedel.

Utvecklingsområde: Starkare ekonomi för tillväxt

Målet nås inte. Årets resultat är starkt påverkat av pågående Coronapandemi med stor resan-deminskning och stor minskad biljettförsäljning som följd. Ett nytt tjänstekontrakt mellan Luleå kommun och Luleå Lokaltrafik möjliggör en ekonomi i balans vid ett normalår. Dock är prognosen för 2021 en fortsatt stor resandeminskning och lägre biljettförsäljning i och med rådande pandemi.

Utveckla och förbättra vår kvalitet mot kund under hela resan (Kund) Målet uppnås ej.

Under 2020 har kollektivtrafiken påverkats av Covid-19 vilket resulterat och påverkat målets uppfyllnad negativt. Under rådande omständigheter har resultat ändå kunnat bibehållas jmf med 2019. Bedömningen är att tryggheten inom kollektivtrafiken påverkats negativt kopplat till smitt-spridning och trängsel.

Attraktiv arbetsgivare (Attraktiv arbetsgivare) Målet bedöms uppnås.

Mätning har inte genomförts under slutet på året.

Bedömningen är ändock att engagemanget fortsatt är i nivå som tidigare.

Indikatorer - Medarbetarsamtal, Skyddskommitté, arbetsmiljögrupper, APT.

Minskad klimatpåverkan (Minskad klimatpåverkan) Målet uppnås ej.

Bedöms bero produktionsbortfall av el vagnar samt att tillgänglighet på befintliga gasvagnar mins-kat på grund av ömins-kat underhåll på grund av ålder.

98

Luleå Miljöresurs AB

Utvecklingsområde/Mål

Utvecklingsområde - Ökad jämlikhet

Lumire har under 2020 inte kunnat tillhandahålla praktikplatser till nyanlända eller personer långvarigt utanför arbetsmarknaden. Bolaget har dock utbildat två handledare som förberedelse för att kunna ta emot praktikanter så fort restriktionerna på grund av Covid-19 upplöses. Planer finns på praktikplatser bland annat inom fastighet och återvinningscentral.

Utvecklingsområde: Mer jämställd fördelning av makt och resurser

Vi har följt Luleå kommuns riktlinjer gällande fördelning av sponsorpengar. Allt reglerat i avtal som förlängts med föreningarna. Målet har uppnåtts.

Utvecklingsområde: Minskad klimatpåverkan

En mindre flakbil har köpts in under året som dock drivs med biodiesel. Inga tjänstebilar har un-der året bytts ut. Ett samarbete har unun-der året inletts med LLT för en gemensam framtidsstrategi där planen är att Lumires fordonsflotta till stora delar ska drivas med egenproducerad biogas.

Utvecklingsområde: Starkare ekonomi för tillväxt Räntabiliteten för helår 2020 hamnade på 6,1 %.

Soliditeten för helår 2020 hamnade på 59,5 %.

Hållbarhet: Stärka positionen som en hållbar aktör i Luleå Kommun.

En hållbarhetschef har anställt under början av 2020. Under året har Luleå Miljöresurs erbjudit information till medborgarna via sociala medier (Instagram, LinkedIn, Facebook).Även i dagstid-ningar har information skett om Lumiregalan för elever i årskus 5, pågående projekt som bygg-nationen av nya återvinningscentralen Risslan och Returpunkt Centrum. Lumire har under året valt att delta i projektet ”Bygg en hållbar garderob - F/ACT Movement”, påbörjat samarbete med förskolor med hjälp Sopsamlarmonster som ska hjälpa barn och vuxna att källsortera. samt TAGE (återvinningsprojekt för barnens kläder och skor).

Miljö: Återvinning och återbruk ska öka i Luleå Kommun.

En kommunikationsansvarig har anställts i början av 2020.Information om återvinning och åter-bruk har skett via sociala medier. En ny avfallsplan för 2021-2028 har arbetats fram där ett av de övergripande målområdena är Återanvända - Återbruket ska öka.

Kvalitet: Kundnöjdhet ska öka i Luleå kommun

Kundenkät för avfallshantering hushåll samt slam har genomförts under hösten 2020. Genomgång och uppföljning av kundenkäten har skett i november 2020. Kundenkäterna skickas ut vartannat år. Kundnöjdheten har ökat sedan senaste enkäten 2018 bland annat för hämtning av hushållsav-fall vid bostad från 90 % till 92 %, tillgänglighet till återvinningscentraler (utifrån närhet och öp-pettider) från 76 % till 80 %. Kundenkäten för slamhantering som genomfördes för första gången under året visade att 89 % var nöjda med hur slamtömningen sköttes från fastigheten. Lumire har identifierat fokusområden som bolaget ska jobba vidare med under år 2021, bland annat informa-tion om källsortering, hemsidan som informainforma-tionskanal och återvinningscentralerna.

Personal: Öka medarbetarnas nöjdhet

Sjukfrånvaron för helår 2020 hamnade på 4,5% (för 2019 3,60%). Frisknärvaron för helår 2020 hamnade på 60,3% (för 2019 60,7%). Medarbetarenkät genomfördes under hösten 2020.Svarsfrek-vensen på medarbetarenkäten ökade från 77% 2019 till 88 % 2020. Under 2020 använde vi oss av Netigate där medarbetarenkäten kunde svaras via länk på dator eller mobiltelefon. Medarbetarin-dex totalt hamnade på 3,4 vilket var likvärdigt med år 2019. Man kan dock se en negativ trend på medarbetarindex inom specifika områden som bland annat trivsel och arbetsklimat och ledning.

Ekonomi: Bibehållen hushållstaxa

Under 2020 har ingen ändring skett av hushållstaxan.

Affär/Kund: Förbättra utsorteringsgraden i stugområden

En utredning gjordes 2019 och en handlingsplan finns. Planerad start fr.o.m. sommarhämtning 2021.

Luleå Hamn AB

Utvecklingsområde/Mål

Utvecklingsområde - Ökad jämlikhet

Bolaget saknar för tillfället lämpliga arbetsuppgifter för en praktikant då en stor del av verksam-heten kräver svenskt medborgarskap. Pågår en dialog med AMF om lämpliga uppgifter, handle-dare mm för att kunna ta emot en praktikant, har dock inte varit lämpligt under pågående pande-mi.

Utvecklingsområde: Mer jämställd fördelning av makt och resurser

Bolaget har en strategi för en jämställd och bred sponsring, målet nått under året med övervägan-de sponsring av damverksamhet.

Utvecklingsområde: Minskad klimatpåverkan

Målet nås inte för året. Bogserbåt Vilja har under året inte kunna utnyttja batteridrift fullt ut enligt plan pga inkörningsproblem samt att under 2018, som är jmf år, var inte Vilja i drift.

Inga nya tjänstebilar är anskaffade under året.

Utvecklingsområde: Starkare ekonomi för tillväxt

Luleå Hamn bidrar till kommunens ekonomi via en god och balanserad ekonomi.

Arbetsmiljömål: Sjukfrånvaron ska vara högst 3 %.

100

Arbetsmiljömål: Frisktal ska vara lägst 87 %.

Arbetsmiljömål: 100% genomförda medarbetarsamtal, rullande 12 mån.

Arbetsmiljömål: Medarbetarenkät

Kvalitetsmål: Planerad produktiv liggtid skall uppfyllas vid minst 80% av anlöpen.

Kvalitetsmål: Antalet rapporterade avvikelser ska vara >125st

Kvalitetsmål: Avvikelser ska vara hanterade inom 14 dagar

Kvalitetsmål: Andel av planerat underhåll utfört rätt i tid >90%

Kvalitetsmål: Antal felrapporter >75 st/år

Kvalitetsmål: Ökad samverkan med Piteå Hamn, minst 4 gemensamma aktiviteter för ledning och styrelse under året

Miljömål: Minska bränsleförbrukning bogserbåtar med 5%, jmfr 2019 maj - december

Nordiskt Flygteknikcentrum AB

Utvecklingsområde/Mål

Utvecklingsområde - Ökad jämlikhet

Bolaget har ett omställnings-år och organisation mm ska konstitueras. Detta gör att vi inte kom-mer att ta emot praktikanter i år.

Utvecklingsområde: Mer jämställd fördelning av makt och resurser På grund av bolagets ekonomiska läge är all sponsring struken.

Utvecklingsområde: Minskad klimatpåverkan

Vi är en liten aktör som gör så smarta miljöval som möjligt. Vi har infört avfallssortering och i har i det närmaste noll tjänsteresor.

Utvecklingsområde: Starkare ekonomi för tillväxt

Målet för soliditeten uppnås ej, minskade intäkter är orsaken.

Allt vi gör på NFTC ska följa EASA och Transportstyrelsens regelverk.

Vi följer vår MTOE som beskriver hur regelverket från EASA ska omhändertas.

Allt vi gör på NFTC ska hålla högsta möjliga säkerhet.

Skyddsorganisationen är upprättad, vi genomför skyddsronder i tillräcklig omfattning, både ut-bildningsmässigt med varje studerande men också med skyddsombud. Vi har dessutom daglig styrning där brister etc diskuteras.

Alla avvikelser vi upptäcker ska hanteras så snabbt som möjligt och i ordnad form.

Vi har styrt om aktiviteterna och har en snabb och systematisk handläggning av avvikelser.

Utbildningen på NFTC ska leda till att studenterna erhåller ett ”Certificates of Recognition (CoR) Basic Training”.

Ur ett nationellt perspektiv har vi en topplacering vad avser klarade Basic Training.

102

Utbildningen ska spegla arbetssättet på en EASA-godkänd helikopterverkstad.

Vår utbildning bygger på en verklig verkstadsmiljö. Vår personal är rutinerade tekniker med lång erfarenhet.

NFTC ska ha den bästa möjliga arbets- och utbildningsmiljön.

Vi har ett högt slutförande på vår utbildning. Vi har också en hög andel som klarar Basic Training.

Söktrycket på utbildningen.

Söktrycket ökade med 40 % trots att Covid-19 påverkade vår marknadsföring.

Sjukfrånvaro

Ingen sjukfrånvaro är redovisad

Luleå Business Region AB

Utvecklingsområde/Mål

Utvecklingsområde - Ökad jämlikhet

Genomfört utbildning/föreläsning i jämlik och jämställd kommunikation för samtliga anställda i bolaget samt för Luleå Kommuns kommunikatörer och kommunala bolagens kommunikatörer/

VD:ar.

Utvecklingsområde: Mer jämställd fördelning av makt och resurser

Bolaget eftersträvar jämn könsfördelning i projekt, styrgrupper och arbetsgrupper samt vid synlig-het vid olika event och mötesplatser.

Utvecklingsområde: Minskad klimatpåverkan

Stora pågående industrietableringar bidrar till att minska klimatpåverkan via nya fossilfria lös-ningar.

Utvecklingsområde: Starkare ekonomi för tillväxt

Bolagets insatser och aktiviteter bidrar till fler jobb, branscher, besökare, investeringar och etable-ringar.

KOMMUNIKATION, LULEÅ KOMMUN 2021

In document Årsredovisning. Luleå kommun 2020 (Page 95-103)

Related documents