• No results found

7. Analys och resultatredovisning

7.6. Män som omtänksamma och känslosamma

Under seriens gång kan man se att killarna och männen blir mer omtänksamma och benägna att visa känslor. Ett framträdande mönster som man kan se är att killarna främst visar

omtänksamhet i samspel med kvinnor. Omtänksamhet blir mest synligt mellan syskonen Elias och Felicia men även mellan Felicia och Ludde. Omtänksamhet porträtteras subtilt, och innehåller mindre starka lexikala val och värdeladdade ord. Mycket fokus ligger istället på kroppsspråk och ansiktsuttryck, där man tydligt kan läsa ut omtanke och känslor. I detta tema kan man se att männen förtrycker sin egen makt och istället fokuserar på kvinnornas

49

I Avsnitt 4 - 0.40 kan vi se ett exempel på Luddes känslor och omtanke för Felicia. Ludde och Felicia ligger i sängen tillsammans. De tittar kärleksfullt på varandra. Ludde smeker Felicias hår och ler, Felicia petar kärleksfullt på Luddes ansikte. Han ler brett. Ludde: Kom du?

Felicia: Jaaa eller alltså det spelar ingen roll för mig (Generad blick, tittar ned och sen upp).

Ludde: Det gör det väl, vi kan försöka sen igen (Ludde lägger sin arm på Felicias.

Ludde och Felicia myser i sängen. Avsnitt 4 - 0.40

Den här scenen visar en sida av Ludde där han är mjuk och kärleksfull. Kroppsspråket är mycket varmt och innerligt, och det är tydligt att han bryr sig mycket om Felicia och vill få henne att känna sig trygg. Hans sätt att se på henne tyder på omtänksamhet och känslor. Här kan vi också avläsa och se likheter med uttrycket New man (Nijjar, 2019, s. 28) där Ludde sätter sina manliga behov åt sidan för att fokusera på och uppfylla Felicias behov.

50

I avsnitt 8 - 3.50 kan vi se tecken på att Mats försöker visa omtanke mot sin dotter.

Felicia och hennes klass har haft Luciatåg. Felicia är Lucia och uppträder i kyrkan med resten av kören. Leila och Elias åker från Luciatåget för att åka till hockeyhallen men Mats är kvar och väntar in Felicia.

Mats: vad duktig du var! (Pussar Felicia på på pannan)

Mats: Du jag vet att jag kan vara riktigt arsle ibland och att det alltid är ni som råkar illa ut, men du måste veta att jag älskar dig (lägger handen på Felicias huvud)

och jag vill inget hellre än att du är lycklig. Så om han gör dig glad och ja han är schysst mot dig då är ingen gladare än jag!

Mats visar ömhet mot Felicia. Avsnitt 8 - 3.50

Mats, som tidigare haft ambitioner som endast sträcker sig till att stärka Elias idrottskarriär, är i den här scenen kärleksfull och innerlig. Tidigare i serien har hans faderskap varit kritiserat av både Felicia och Leila, men här visar han sann kärlek och omtanke för sin dotter. När Mats förklarar att Felicias lycka är viktig för honom och använder de lexikala valen ”inget hellre”

51

och ”lycklig” visar han för första gången att han värderar Felicias lycka framför sin egen. Han använder även det starka värdeladdade ordet “älskar”, i kombination med att han håller hennes ansikte i sin hand, vilket tyder på ömhet. En annan gest som starkt påvisar omtanke är Mats puss på Felicias panna, i kombination med det värdeladdade ordet “duktig”. Duktig är ett positivt värdeladdat ord som påvisar att någon har gjort något bra. Här kan man se ett litet inslag av New man (Nijjar, 2019, s. 28) när han försöker gå från att vara en karriärsinriktad man och ledare till att försöka vara en bra fadersfigur som stöttar sina barn.

Elias som tidigare varit lite känslomässigt avskärmad visar i en scen i avsnitt 8 - 6.24 kärlek och omtanke till sin mor. Det här är också en scen där omtanken mellan männen visar sig. Elias blir inkallad till Jens kontor. Jens berättar att Elias kontrakt till Karlskrona har blivit underskrivet av hans mamma, vilket innebär att Elias får byta klubb. Jens erbjuder sig att berätta om klubbytet för Mats, men Elias erkänner att han inte kan prata med Mats för att han blir så arg.

(Elias suckar): Jag pallar inte mer. Det får fan räcka, det får göra det Jens: Jo, jag har sett att du har haft det kämpigt, det har jag. Vill du att jag ska prata med honom? >Elias är inzoomad <

Elias pratar med Jens. Avsnitt 8 - 6.24

Jens tar sig tid att sitta ner med Elias och fråga honom hur han egentligen mår. När Jens säger att han sett att Elias haft det “kämpigt” blir detta ett värdeladdat ord som tyder på att han sett att Elias har haft mycket motgångar. Det här är första gången vi ser ett möte mellan två män där de tillåts vara känslosamma och öppna om psykisk hälsa. Elias visar även tillit till Jens när

52

han berättar att han inte kan prata med sin pappa på grund av rädsla för bråk. Efter att Elias har fått höra nyheten möter han sin mamma i korridoren och kramar henne. Han gråter och borrar in sitt huvud i sin mammas hår för att få tröst.

Elias blir kramad av sin mamma. Avsnitt 8 - 15.06

Här visar Elias kroppsspråk tydligt att han underkastar sig sin maskulinitet för att få tröst. Han tyr sig till sin mamma och hon håller om honom. Han ler blygt mot marken med sin mammas händer på axlarna. Det är också intressant att Elias som talangfull idrottsman här behöver få hjälp av sin mamma för att kunna utföra sitt klubbyte. Den här scenen visar prov på

benämningen New man (Niijjar, 2019, s. 27–30) där han är känslomässigt öppen, och beroende av en kvinna för att nå sina mål.

53

Ludde öppnar upp sig för Felicia under avsnitt 8 - 15.06.

Ludde har berättat sina djupaste hemligheter för Felicia och bryter ihop i sitt sovrum. Felicia kommer för att trösta honom, medan han uppgivet stirrar ned i marken.

Felicia: Jag älskar dig

Ludde: Jag älskar dig också. Jag älskar dig så jävla mycket.

Ludde förklarar sina känslor för Felicia. Avsnitt 8 - 15.06

Ludde visar här en känslig sida, där han både använder det starka värdeladdade ordet “Älskar”, i kombination med det värdeladdade ordet “jävla”, för att betona hur mycket han tycker om henne. Han visar sig även sårbar och svag med sitt kroppsspråk. Han låter sig tröstas av Felicia, och visar att han kan vara sårbar och känslosam.

Elias visar mer syskonkärlek till Felicia i avsnitt 8 - 20.49. Under en konsert får Felicia reda på att Ludde har varit otrogen mot henne med hennes bästa vän Amie. Felicia blir helt förkrossad och lämnar gråtandes konserten. Elias skyndar sig efter henne. Han hittar henne i hamnen där han kramar Felicia en lång stund.

54

Elias kramar om Felicia efter att hon har fått sitt hjärta krossat. Avsnitt 8 - 20.49

När Felicia får sitt hjärta krossat är det endast Elias som finns där för att få henne att må bättre. Han tvekar inte en sekund, utan kastar sig omedelbart på cykeln när han förstår att Felicia är ledsen. Något som tyder på att han verkligen bryr sig om henne. Hans kram är också en betryggande faktor, som han ger för att skapa trygghet för Felicia.

55

Related documents