• No results found

Människors hälsa, buller - Detaljplanen för etapp 1

8. Lokala förutsättningar och konsekvenser av detaljplanerna och vägplanen

8.6 Människors hälsa, buller - Detaljplanen för etapp 1

8.6.1 Förutsättningar och bedömningsgrunder

I dagsläget finns det inom det förslagna detaljplaneområdet två huvudsakliga bullerkällor, järnvägen och E6. I de södra delarna av detaljplaneförslaget är järnvägen (Västkustbanan) den dominerande bullerkällan och i norra delen av planförslaget kommer bullret främst från E6. Även Laholmsvägen bidrar till ljudnivåerna i norra delen av planförslaget.

Mellan Västkustbanan och fritidshusområdena belägna söder om Västkustbanan finns bullervallar och bullerplank utmed delsträckor. Även norr om Laholmsvägen finns i vissa avsnitt befintliga bullerskydd i form av ”glasplank”.

För att utreda detaljplanens omgivningspåverkan i form av buller har en bullerutredning (Ramböll, 2015) tagits fram. Utmed järnvägen överskrids riktvärden för spårtrafikbuller vid fastigheter som ligger i första raden mot järnvägen inom bostadsområdena Tärnan och Strandtorp. Den ekvivalenta ljudnivån beräknas här vara mellan 61 och 64 dB(A) och den maximala ljudnivån mellan 84 och 88 dB(A).

Bedömningsgrunder:

Som bedömningsgrund används gällande generella riktvärden för väg- och spårtrafikbuller enligt ny bullerförordning (2015:216) som trädde ikraft 1 juni 2015. Projektet kan klassas som nybyggnad av infrastruktur (Södra infarten och ny trafikplats) samt väsentlig ombyggnad (befintlig trafikplatser längs E6). Detta gör att riktvärden för nybyggnad och väsentlig ombyggnad av väginfrastruktur gäller avseende väganläggningen. Vid bedömning av planens effekter och konsekvenser avseende buller redovisas väg- och spårtrafik både separat och sammanvägt.

Tabell 5 Följande riktvärden för trafikbuller bör normalt inte överskridas vid nybyggnation av bostadsbebyggelse eller vid nybyggnation eller väsentlig ombyggnad av trafikinfrastruktur.

Vägtrafik Spårtrafik

Inomhus (ekvivalentnivå) 30 dB(A) 30 dB(A) Inomhus (maximalnivå) 45 dB(A)

(nattetid)

45 dB(A) (nattetid) Utomhus vid fasad (ekvivalent

frifältsvärde)

55 dB(A) 55 dB(A)**

Utomhus (maximal nivå) 70 dB(A)* 70 dB(A)*

*Avser uteplats, särskilt avgränsat område

**Vid åtgärd i järnväg eller annan spåranläggning gäller riktvärdet för buller utomhus 55 dB(A) ekvivalentnivå vid uteplats och 60 dB(A) ekvivalentnivå i bostadsområdet i övrigt

8.6.2 Detaljplanens påverkan, effekt och konsekvenser

Planförslaget medger att en ny väg anläggs utmed befintlig järnväg och en ny av- och påfart anläggs utmed E6. Nya på- och avfartsramper anläggs för

Laholmsvägens koppling till E6. I anslutning till detta område medger planen också nya verksamhetsområden.

Den nya infarten utmed Västkustbanan innebär att vägbuller kan komma att påverka fritidshusbebyggelse belägen utmed Västkustbanan. Längs Södra infarten kommer dock järnvägstrafiken fortsätta vara den dominerande bullerkällan i fritidsområdena.

Vid bebyggelsen söder om Västkustbanan beräknas Södra infarten innebära en ökad ljudnivå från vägtrafik på upp till 5 dB(A) i första raden. Vid Tärnan beräknas bullernivåerna, från vägtrafik, vid husen närmast järnvägen överskrida det

ekvivalenta riktvärdet 55 dB(A). Vid Strandtorp får tre byggnader mot motorvägen ljudnivåer över riktvärdet. Vid övriga bostäder beräknas ljudnivå till följd av vägtrafik underskrida riktvärdet. I Strandtorp beräknas den sammanvägda ekvivalenta ljudnivån(både väg- och järnvägstrafikbuller) till 59 dB(A) vid bostäder närmast väg och järnväg.

Enligt de Trafikanalyser (Ramböll, 2015) som gjorts kommer trafiken på

Laholmsvägen väster om E6 minska, till följd av den nya trafikstrukturen, jämfört med nuläget. Bullerutredningen visar att bullernivåerna utmed Laholmsvägen minskar med ca 1 dB(A), vilket kan ge en bättre boendemiljö för boende utmed Laholmsvägen.

Den nya avfartsrampen från E6 till Laholmsvägen kommer anläggas närmare befintlig bebyggelse i området Andersberg. Hastigheten på motorvägen sänks dock och ljudet från ramperna förväntas vara litet jämfört med ljudet från motorvägen. Nya planerade verksamhetsbyggnader, vid det f.d. växthuset, ger dock en bulleravskärmande effekt för dessa bostäder. Boendemiljön i det angränsande bostadsområdet Andersberg bedöms, förutsatt att planerade verksamheter anläggs med en hel fasad enligt beräkningsexemplet i

bullerutredningen, inte blir sämre och också bli lägre beroende på utformningen av den mellanliggande bebyggelsen. Planförslaget bedöms därmed inte ge någon negativ konsekvens för boendemiljön vid Andersberg.

Figur 28 Urval av beräkningspunkter där ljudnivåförändringar uppkommer till följd av planen. Beräkningsresultat för punkter som omfattas av planen framgår av Tabell4.

Tabell 4 Ljudnivå för nollalternativ och utredningsalternativ i ett urval av beräkningspunkter (numrering enligt figur ovan). Ljudnivån avser ekvivalent ljudnivå dB(A) på högsta bostadsvåning.

Nr Namn Nollalternativ

2030

Utredningsalt 2030

Utredningsalt.

Med bullerskydd

Väg Väg+tåg Väg Väg+tåg Väg Väg+tåg

1 Andersberg 61 61 58 58 58 58

7 Spoven 51 64 55 65 52 58

8 Tärnan 53 65 58 66 55 60

9 Strandtorp 55 58 56 59 56 59

Halmstad kommun har utfört förebyggande bullerskyddsåtgärder på flera platser utmed Västkustbanan i form av vallar. Detaljplanen innehåller bestämmelser om att bullerskydd ska anläggas utmed Västkustbanan vid Östra Stranden samt mellan avfartsramp och Andersberg. Därmed bedöms att de negativa

konsekvenserna av ökat buller utmed Södra infarten bli små och klart övervägas av fördelarna till följd av minskat buller utmed Laholmsvägen.

8.6.3 Förslag till ytterligare åtgärder för att minska miljöpåverkan Om miljöstörande verksamhet som innebär omgivningspåverkan i form av buller tillåts i verksamhetsområdet vid det f.d. växthuset kan det finnas behov av andra skyddsåtgärder för att boendemiljön i de angränsande bostadshusen vid

Anderberg inte ska försämras. Detta förutsätts hanteras i sedvanlig prövning/anmälan enligt miljöbalken eller vid bygglovsprövning.

I övrigt bedöms det att, förutsatt att de åtgärder som föreslås i bullerutredningen genomförs, inga ytterligare åtgärder krävs för att minska detaljplanens påverkan på omgivningen.

8.6.4 Samlad konsekvensbedömning

Detaljplanen innehåller bestämmelser om att bullerskydd ska anläggas utmed Västkustbanan vid Östra Stranden samt mellan avfartsramp och Andersberg.

Därmed bedöms de negativa konsekvenserna av ökat buller utmed Södra infarten bli små och klart övervägas av fördelarna till följd av minskat buller utmed Laholmsvägen.

9. Konsekvenser av byggskedet