• No results found

I detta avsnitt behandlas konsekvenserna för människors hälsa avseende

rekreationsmöjligheter, hälsosamma boendemiljöer och förutsättningarna för jämlikhet i ett samhälle för alla.

4.9.1 Förutsättningar Rekreationsmöjligheter

Inom planområdet finns tre riksintressen för friluftsliv (Länsstyrelsen i Västra

Götalands län, 2019), se nedanstående kartbild. Även i övrigt finns det god tillgång till rekreation inom planområdet.

Boverkets handbok ”Gröna områden i planeringen” rekommenderar att ett litet grönområde ska ligga inom 50 meter från bostaden, lokalpark inom 200 meter och större grön-/rekreationsområde inom 500 meter från bostaden och inte längre än 800 meter bort. Planförslaget pekar ut befintliga parker och parker med

utvecklingsmöjligheter av olika karaktär och för olika målgrupper.

Figur 4-16 Riksintressen för naturvård och friluftsliv (Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 2019). Rutigt raster med punkter markerar riksintresse för friluftsliv.

Hälsosamma boendemiljöer

Planområdet är till övervägande del bullerutsatt från väg, järnväg, luftfart och fartygstrafik. Miljökvalitetsnormer avseende buller bedöms klaras.

Magnetfält uppstår bland annat vid kraftledningar. Starka elektromagnetiska fält är hälsoskadliga. Inom planområdet går högspänningsledningar samt kraftledningar (bland annat en i öst-västlig riktning som passerar söder om Onsjö). Strålsäkerhets-myndigheten har tagit fram riktlinjer, så kallade referensvärden, för hur hög

strålningen som högst bör vara på allmänna platser (Strålsäkerhetsmyndigheten, 2019). Enligt översiktsplanen bör bebyggelse och verksamheter undvikas för nära kraftledningar (Figur 4-17). Rekommendationen är ett ytterligare avstånd mellan bostäder, skolor och arbetsplatser.

Vänern – delområdet Vänersborg-Vänernäs

Göta älv – delområdet Vänersborg-Trollhättan

Halle- och Hunneberg Tunhemsslätten

med Hullsjön

Figur 4-17 Kraftledningar i Vänersborgs kommun. Bild från Översiktsplanen 2017 (beskuren) (Vänersborgs kommun, 2017).

Konsekvenser för boendemiljöer av buller, luftkvalitet och markföroreningar behandlas i tidigare avsnitt.

Ett samhälle för alla

Aspekten Ett samhälle för alla berör frågor som samhällsplaneringens inverkan på segregation och jämlika förutsättningar. Planförslaget beskriver en ambition med lokalisering av ny bebyggelse och skolor i syfte att uppnå minskad socioekonomisk segregation och att överbrygga barriärer. (Se även avsnitt 5 Sociala och

samhällsekonomiska konsekvenser.) 4.9.2 Konsekvenser

Rekreation

Planförslaget bedöms inte medföra negativ påverkan på riksintresset för friluftsliv.

Planförslaget medför ett tillskott av nya bostäder med mycket god tillgång till rekreation i naturmiljö och parker. Planförslaget bedöms därför ge måttliga positiva konsekvenser jämfört med nuläget avseende att fler invånare får tillgång till boende nära rekreationsområden. Samtidigt innebär planförslaget att flera befintliga

rekreationsområden omvandlas till bebyggelse vilket innebär negativa konsekvenser för dagens invånare. Nollalternativet bedöms ge likartade konsekvenser.

Utveckling av strandpromenader t.ex. på Viksängen och runt Vassbotten bedöms vara positivt ur rekreationssynpunkt.

Hälsosamma boendemiljöer

Planförslaget medför tillskott av bostäder i en miljö som preliminärt bedöms ha låga risker för störning av buller eller dålig luftkvalitet som hotar hälsan. Ytterligare bullerkartläggningar behövs i kommande detaljplaneskeden för att säkerställa låg risk för negativ påverkan för hälsan. Hänsyn behöver tas till magnetfält från kraftledningar.

Planförslaget medför ett tillskott av nya bostäder med goda förutsättningar för en god boendemiljö. Planförslaget bedöms därför ge måttliga positiva konsekvenser jämfört med nuläget. Nollalternativet bedöms ge likartade konsekvenser.

Ett samhälle för alla

Planförslaget bedöms medföra små positiva konsekvenser för Ett samhälle för alla.

Bedömningen är osäker då det är många samspelande faktorer som påverkar konsekvenserna.

4.9.3 Åtgärdsförslag

Vidare arbete med att säkerställa tillgång till mindre bostadsnära grönytor i tätbebyggelse samt förskolors och skolors tillgång till grönytor.

Vidare arbete med tillämpning av Grönplanen avseende utveckling av grönstrukturen.

Vidare arbete med att kartlägga buller inom kommunen, se åtgärdsförslag under avsnitt 4.7.3.

Vidare arbete i markanvisningar för att kunna tillhandahålla bostäder i varierande prisnivåer och upplåtelseformer.

5 Sociala och samhällsekonomiska konsekvenser

I detta avsnitt behandlas på en övergripande nivå sociala och samhällsekonomiska konsekvenser av planförslaget samt samspel med miljökonsekvenser. Konsekvenser för människors hälsa behandlas i avsnitt 4.9 ovan.

5.1.1 Förutsättningar

Sociala och ekonomiska konsekvenser samspelar med miljökonsekvenser och kan förstärka eller försämra förutsättningarna för en positiv eller negativ konsekvens.

Sociala aspekter som särskilt samspelar med miljökonsekvenser är de områden som har bäring på förutsättningar för livsstil och vardagsliv i planområdet. Som exempel påverkar möjligheten för människor att klara sitt vardagsliv i närområdet

förutsättningarna för hållbara transportsystem genom att bilberoendet kan minska. En blandning av bostäder, service och arbetsplatser ger större förutsättningar för att fler människor ska kunna klara sig utan bil i vardagen. En hög exploatering som leder till en ökad befolkning i kommunen kan ge fler människor möjlighet att bo nära natur istället för t.ex. i en storstad. Detta kan ge positiva konsekvenser för hälsan och möjlighet till rekreation för invånare inom planområdet.

En kraftigt ökad befolkning ställer stora krav på utbyggd service med t.ex. skola, förskola och äldreomsorg vilket också innebär ekonomiska konsekvenser. FÖP:en identifierar ett behov av utbyggnad av fler skolor och förskolor.

Planförslaget beskriver ambitioner att bygga ut med blandade upplåtelseformer och boendetyper.

5.1.2 Konsekvenser

Konsekvenser bedöms i den utsträckning det finns bedömningsunderlag för Barn och unga, Äldre och Socioekonomiskt svaga. Det bedöms inte finnas underlag för att konsekvensbedöma planförslagets påverkan på Kvinnor/Män eller Funktionsnedsatta.

Planförslaget medför, om alla utbyggnadsområden utnyttjas fullt ut, en kraftig befolkningsökning. Om befolkningsökningen sker snabbt finns en risk för att

utbyggnaden av service inte hinner med, vilket kan ge negativa konsekvenser särskilt för barn och unga (skola och förskola) samt äldre i behov av omsorg. Samtidigt kan en

glesare utbyggnad på många olika platser också leda till sämre förutsättningar för kommunen att effektivt investera i nära service och infrastruktur. Då skulle en mer komplett utbyggnad av ett fåtal områden i taget istället vara en fördel ur ekonomisk synvinkel. En planering av etapper bör ta hänsyn till sociala och samhällsekonomiska förutsättningar i form av infrastrukturens kapacitet, skolförsörjning och annan service.

Planförslaget bedöms kunna ge vissa positiva konsekvenser avseende att minska boendesegregation. Planförslaget föreskriver strategier för att genom förtätning, strategiskt lokaliserade nya bostäder samt lokalisering av skolor överbrygga barriärer och skapa förutsättningar för invånare med olika bakgrund att mötas. För att

förverkliga potentialen behöver möjligheten att arbeta strategiskt med att utjämna socioekonomiska skillnader fortsatt tas tillvara i kommande planskeden.

5.1.3 Åtgärdsförslag

Sociala konsekvensanalyser i planprocessen är ett viktigt verktyg för att analysera planförslagets påverkan på barn och unga, kvinnor och män, socioekonomiskt svaga samt funktionsnedsatta.

Sociala konsekvensanalyser bör vägas samman med miljökonsekvensanalyser för att erhålla en sammanvägd hållbarhetskonsekvensbedömning.

En planering av etapper i utbyggnaden i enlighet med planförslaget bör ta hänsyn till respektive delområdes förutsättningar i form av infrastrukturens kapacitet,

skolförsörjning och annan service.

6 Jämförelse med miljö- och hållbarhetsmål

Related documents