• No results found

Målgrupp för internationella skolor på grundskolenivå med kommunal huvudman

In document Regeringens proposition 2015/16:17 (Page 58-61)

internationella skolor på grundskolenivå

8.2 Målgrupp för internationella skolor på grundskolenivå med kommunal huvudman

Prop. 2015/16:17

58

8.2 Målgrupp för internationella skolor på grundskolenivå med kommunal huvudman

Regeringens förslag: Elever som är bosatta i Sverige för en begrän-sad tid ska få fullgöra sin skolplikt i en internationell skola på grundskolenivå som har en kommunal huvudman. Även elever som under längre tid har gått i skola utomlands och vill avsluta sin utbild-ning i Sverige och elever beträffande vilka det finns grundad anled-ning att anta att de kommer att lämna Sverige för en längre tid, ska få fullgöra skolplikten i en sådan skola. Slutligen ska elever som har skolans undervisningsspråk som dagligt umgängesspråk med en eller båda sina vårdnadshavare och tillräckliga kunskaper i språket för att kunna följa undervisningen få fullgöra sin skolplikt i en internationell skola på grundskolenivå med en kommunal huvudman.

Promemorians förslag: Överensstämmer i huvudsak med regeringens förslag. I promemorian föreslås dock inte att elever som har skolans undervisningsspråk som dagligt umgängesspråk med en eller båda sina vårdnadshavare och tillräckliga kunskaper i språket för att kunna följa undervisningen ska få fullgöra sin skolplikt i en internationell skola på grundskolenivå med en kommunal huvudman.

Remissinstanserna: En majoritet av remissinstanserna tillstyrker eller har inget att invända mot förslagen. Detta gäller bl.a. Kammarrätten i Stockholm, Förvaltningsrätten i Stockholm, Skolväsendets överklagande-nämnd, Universitetskanslersämbetet, Göteborgs universitet, Arbets-givarverket, Diskrimineringsombudsmannen, Konkurrensverket, Borås, Göteborgs, Halmstads, Södertälje, Täby, Uppsala, Älmhults och Örebro kommuner, Göteborgsregionens kommunalförbund, Tyska skolan, Lärar-förbundet och Föräldraalliansen Sverige.

Statens skolinspektion anser att det är viktigt att det tydligt framgår vilka elever som är målgrupp och som får antas till en internationell skola hos en kommunal huvudman.

Lunds universitet anser att en målgruppsdefinition motverkar etableringen av internationella skolor. Om definitionen ska vara kvar bör enligt universitetet ”längre tid” utgå och ersättas av att ”ha påbörjat eller ska fortsätta utbildningen i annat land”.

Gävle kommun, Helsingborgs kommun, Umeå kommun samt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) anser att målgruppen ”elever som har skolans undervisningsspråk som dagligt umgängesspråk med minst en av vårdnadshavarna och tillräckliga kunskaper i språket för att kunna följa undervisningen” bör vara en målgrupp även i kommunala internationella skolor. Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) avstyrker förslaget av samma anledning.

SKL anser att skillnaden i målgrupp mellan kommunala och fristående internationella skolor inte är befogad eftersom vissa elever som är permanent bosatta i landet redan i dag kan fullgöra sin skolplikt i en internationell skola.

Statens skolverk tillstyrker förslagen, med de förbehåll som anges i avsnitt 7.1.

59 Prop. 2015/16:17 Skälen för regeringens förslag

Regeringen har i avsnitt 6 föreslagit en definition av internationella skolor. Den primära målgruppen är enligt definitionen elever som är bosatta i Sverige under begränsad tid. Regeringen har vidare i avsnitt 7.1 föreslagit att, utöver den primära målgruppen, ytterligare tre kategorier av elever ska få fullgöra sin skolplikt i en internationell skola med enskild huvudman. Det gäller elever som har gått i skola utomlands under en längre tid och vill avsluta sin utbildning i Sverige, elever beträffande vilka det finns grundad anledning att anta att de kommer att lämna Sverige för en längre tid och elever som har skolans undervis-ningsspråk som dagligt umgängesspråk med minst en av vårdnads-havarna och tillräckliga kunskaper i språket för att kunna följa under-visningen.

När det gäller en internationell skola med kommunal huvudman före-slås i promemorian att samtliga ovan nämnda elevkategorier, utom den sista, ska vara målgrupper för en sådan skola. En majoritet av remiss-instanserna har tillstyrkt eller har inget att invända mot förslagen.

Syftet med möjligheten för kommunala huvudmän att driva internatio-nell skola på grundskolenivå är att säkerställa att medföljande barn till kvalificerad utländsk arbetskraft får den utbildning som de efterfrågar.

Som nämnts tidigare är den primära målgruppen elever som är bosatta i Sverige för begränsad tid. Vissa elever, som kommer som medföljande barn, kan dock falla utanför den primära målgruppen. Elever som flyttar mellan Sverige och ett annat land permanent eller under längre perioder kan ha ett stort behov av smidiga övergångar mellan olika skolsystem för att kunna uppnå en fullständig skolgång. Regeringen delar därför promemorians bedömning att även elever som under längre tid har gått i skola utomlands och som vill avsluta sin utbildning i Sverige och elever beträffande vilka det finns grundad anledning att anta att de ska lämna Sverige för en längre tid bör få möjlighet att gå i en internationell skola med en kommunal huvudman.

I promemorian görs vidare bedömningen att den fjärde målgruppen för internationella skolor med enskilda huvudmän, dvs. elever som har skolans undervisningsspråk som dagligt umgängesspråk med minst en av vårdnadshavarna och tillräckliga kunskaper i språket för att kunna följa undervisningen, inte ska vara målgrupp för internationella skolor på grundskolenivå med kommunal huvudman. Gävle, Helsingborgs och Umeå kommuner, SPSM och SKL anser att dessa elever bör utgöra en målgrupp även i kommunala internationella skolor.

Internationella skolor med kommunal huvudman föreslås i avsnitt 8.1 bara få bedriva utbildning efter en internationell läroplan och inte efter annat lands läroplan. Då undervisning enligt internationella läroplaner bedrivs på engelska är det endast elever som har engelska som dagligt umgängesspråk med en eller båda vårdnadshavarna som kan komma att ingå i en fjärde elevkategori. De skäl som i avsnitt 7.2 anförs varför elever som har undervisningsspråket som dagligt umgängesspråk med en eller båda vårdnadshavarna bör ha möjlighet att gå i en internationell skola med enskild huvudman, har dock bäring även om de enda elever som kan komma i fråga är sådana som har engelska som dagligt umgängesspråk. Regeringen föreslår därför, till skillnad från

Prop. 2015/16:17

60

morian, att även elever som har undervisningsspråket som dagligt umgängesspråk med en eller båda vårdnadshavarna och tillräckliga kunskaper i språket för att kunna följa undervisningen ska ha möjlighet att fullgöra sin skolplikt i en internationell skola på grundskolenivå med en kommunal huvudman.

Mot bakgrund av ovanstående föreslår regeringen att internationella skolor på grundskolenivå med kommunal huvudman ska få ta emot skolpliktiga elever som vistas i Sverige för en begränsad tid, skolpliktiga elever som under längre tid har gått i skola utomlands och vill avsluta sin utbildning i Sverige, skolpliktiga elever beträffande vilka det finns grun-dad anledning att anta att de kommer att lämna Sverige för en längre tid och skolpliktiga elever som har skolans undervisningsspråk som dagligt umgängesspråk med minst en av vårdnadshavarna och tillräckliga kun-skaper i språket för att kunna följa undervisningen.

61 Prop. 2015/16:17

8.3 Övriga bestämmelser om internationella skolor

In document Regeringens proposition 2015/16:17 (Page 58-61)