• No results found

Mål 1 - Attraktivt boende med levande mötesplatser

Medborgarnas

Medborgarnas bedömning av kommunens som en plats att bo och leva på mäts genom SCBs

Medborgarundersökning. Undersökningen genomförs under hösten och resultatet presenteras i form av ett index i mitten av december. Målet för 2021 är satt till Index 59.

Det finns som beskrivs ovan ett intresse för investeringar i nybyggnation av bostäder i kommunen. Ett aktivt arbete pågår för att möta investeringsintresset- och planberedskapen av nya bostäder är god.

Som en följd av rådande restriktioner och nationella rekommendationer kopplat till covid-19 har anpassning och omställning av kulturaktiviteter varit en förutsättning för att de ska kunna genomföras. Omställning har gjorts till digital form där det har varit möjligt och till anpassad form för fysiska aktiviteter där det varit lämpligt. Konsthallen och teatern haft stängt för besökare del av året, trots detta har

utställningsverksamheten fortsatt i konsthallen genom att verksamheten har ställt om och visningar och kommunikation skett digitalt. Då ordinarie föreställningsverksamhet inte kunnat bedrivas på Härnösands teater har arbetet med renovering och tillgänglighetsanpassningar av artistutrymmen prioriterats under perioden. Utifrån lättnader i restriktionerna kunde konsthallen återigen öppna den 14 juni.

Kommunens Kulturprogram har färdigställts, politiskt beslut om detta väntas under hösten. Programmet skapar en grund för det långsiktiga arbetet i kommunen kring kultur.

Genom projektet Kulturtrappan har kulturen i Härnösand växt sig starkare. Härnösands kommun har beviljats drygt 1,2 miljoner kronor för skapande skola. Bidraget gör det möjligt att erbjuda kulturupplevelser och kulturprojekt av högsta klass för elever i både kommunens skolor och på Kastellskolan.

Kulturrådet har beviljat medel för projektet Stärkta bibliotek. Syftet är att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet. Genom medlen ges möjlighet att arbeta med utveckling av digital service och verksamhet för personer med funktionsvariationer, samt vidareutveckling av service på landsbygden och närbiblioteken.

Kommunens Tillväxtstrategi har reviderats, arbetet med olika handlingsplaner för att nå de långsiktiga målen i strategin tar nu vid.

I arbetet med kommunens friluftsplan och översiktsplan har invånardialoger genomförts. Dialogerna har anpassats till rådande restriktioner. Samrådsförslaget för översiktsplanen har funnits att ta del av både digitalt och i fysisk form i alla kommundelar.

En mätning av nedskräpning har genomförts under sommaren. Syftet är att mäta effekterna av tidigare genomförda insatser inom området nedskräpning, arbetet ingår i det långsiktiga arbetet mot en attraktivare plats att leva och bo på.

I syfte att stärka och förtydliga kommens kommunikation i olika kanaler pågår ett arbete med att formatera kommunikationsarbetet. Exempel på kommunikationskanaler är kommunens hemsida, Kundforum, Facebook, Instagram och Linked in.

Bedömning: Målet bedöms uppnått vid årets slut.

Medborgarnas nöjdhet när det gäller trygghet

55 55 55 53 53 45

Målet kopplas till resultatet i SCBs Medborgarundersökning. Undersökningen genomförs en gång per år under hösten och resultatet presenteras i mitten av december. Målet för 2021 är satt till index 55.

I början av året presenterades en lägesbildsanalys i samverkan med lokalpolisområde södra Ångermanland.

Lägesbilden visar att Härnösands kommun har ökat i upplevelsen av trygghet och att brottsligheten är oförändrad/lika sedan innan.

I syfte att öka kunskapen om trygghetsskapande och brottsförebyggande insatser i Härnösand har en informationsinsats riktat till kommunens företagare genomförts under våren. I samverkan med Länsstyrelsen Västernorrland har en konferens om dopning och sexuella trakasserier genomförts.

Målgruppen för konferensen var personal på träningsanläggningar/ gym.

Under försommaren ökade otryggheten i och utanför ett antal butiker i centrala Härnösand. Genom samverkan mellan Kommunstyrelsens verksamheter, Polisen och Härnösands köpmannaförening HÄR Handel och möten hittades en lösning där rondering med vaktbolag i centrum möjliggjordes genom ett visst ekonomiskt stöd från kommunen. Insatsen har varit uppskattad av handlarna och kommer att utvärderas med syfte att se över hur en ev. fortsättning skulle kunna se ut.

I samverkan med länets sju kommuner, Hemab och Länsstyrelsen Västernorrland har mätningar av förekomsten av narkotika i avloppsvattnet genomförts. Mätningen genomfördes i början av året och resultatet visade på låga halter. Vid tolkningen av detta resultat är det viktigt att notera att det rör sig om enstaka mätningar, för att få ett tillförlitligt resultat behöver flera mätningar över lång tid genomföras.

För att skapa trygghet och lugna oro kopplat till covid-19 har kommunikationsinsatser i samverkan med kärnverksamheterna genomförts under perioden. Dessa insatser har varit omfattande under pandemin.

Även kommunikationsinsatser i syfte att sprida kunskap kring sexuella ofredanden, brottsförebyggande information och #WeDo har genomförts i syfte att skapa trygghet och motverka brott.

Under året har flertalet samordnade insatser kring motorburna bilträffar genomförts med ett gott resultat.

Kommunikation och information utgör viktiga delar i upplevelsen av trygghet. Genom det pågående arbetet med att formatera kommunens kommunikationsarbete kan upplevelsen av trygghet påverkas positivt hos kommunens invånare då rätt information nås i rätt kanal.

Bedömning: Målet bedöms vara uppnått vid årets slut.

Mål 2 - Kreativt företagande med mångsidig arbetsmarknad Kommunpolitikernas

Kommunpolitikernas attityder till företagande mäts genom enkätundersökning från Svenskt Näringsliv.

Faktorn beskriver hur företagarna upplever kommunpolitikernas attityder till företagande. Resultatet presenteras en gång per år i maj månad. Resultatet visar en tydligt uppåtgående trend sedan 2019 och resultatet på 3,29 överstiger den satta målnivån (3,20).

Under året har kommunpolitiken och näringslivet träffats digitalt för att hantera pandemins konsekvenser för näringslivet. Genom regelbundna möten skapas förståelse för respektive parts uppdrag, utmaningar och möjligheter.

Arbetet med digitala medborgardialoger har fortsatt. Ett digitalt verktyg med inbyggd kartfunktion har införts för att underlätta och öka möjligheten till inflytande för kommunens invånare i dialoger, gensvaret från civilsamhället har varit bra. Kulturluncher och företagsfrukostar har i sin helhet övergått från fysiska till digitala möten med hänsyn till rekommendationer som följt av covid-19. Även arbetet med digitala

mötesplatser har fortsatt. Under våren genomfördes företagsgalan för första gången digitalt. Nästan 100 nomineringsförslag och 5800 röster kom in.

Under våren tecknades ett nytt samarbetsavtal med Höga Kustens Industrigrupp (HKIG) i syfte att stärka samarbetet med näringslivet. Avtalet gäller för 2022-2024.

Bedömning: Målet bedöms vara uppnått vid årets slut.

Tjänstemännens

Tjänstemännens attityder till företagande mäts genom enkätundersökning från Svenskt Näringsliv. Faktorn beskriver hur företagarna upplever tjänstemännens attityder till företagande. Resultatet presenteras en gång per år i maj månad. Resultatet visar en uppåtgående trend sedan 2019, årets resultat når 3,27 vilket överstiger den satta målnivån (3,20).

Pandemin har drivit på digitaliseringen och fler företag har ökat sin digitala utveckling i allt snabbare takt.

Förväntningarna har ökat på att kommunorganisationen har en god digital kompetens och en digital miljö som kan utgöra en resurs för näringslivet. Den digitala utvecklingen ställer också krav på att verksamheten anpassar sig till nya arbetsformer.

Ett Nätverk för It-företag har skapats, Goodtech, med syfte att ta vara på de snabbväxande privata företag och myndigheter som finns inom området. I mars månad lanserade kommunen en ny e-tjänst för

upphandling. En digitaliseringsarbetsgrupp har skapats tillsammans med Technichus med syfte att fortsätt och samarbeta kring digitaliseringsfrågor.

Kommunens tillsyns- respektive tillståndsverksamhet har även i andra mätningar fått goda vitsord från såväl näringsliv som medborgare.

Bedömning: Målet bedöms vara uppnått vid årets slut.

Mål 6 - God service med gott bemötande Svarstid på

kommunens kundforum

92% 97%

För att underlätta och förbättra servicen till invånarna skapades under 2019 ett kundforum på kommunens hemsida där invånare kan ställa frågor. Frågorna och svaren på dessa finns tillgängliga att läsa på hemsidan och fungerar som en informationskanal för invånare och besökare. Kundforum fortsätter växa som kanal och under årets första månader har antalet ärenden ökat med 44% i jämförelse med samma period föregående år.

Den utlovade svarstiden för frågor är två arbetsdagar, 97% av samtliga ärenden besvaras inom denna tid.

Forumet utvecklas och fylls löpande på med nya frågor och svar. De tre mest besökta frågeställningarna under året hitintills har gällt datumparkering, möjlighet att köpa ved, samt hur man lämnar

medborgarförslag (e-förslag).

Genom att servicecenter organisatoriskt är en del av kommunikationsavdelningen skapas ett nära samarbete i kommunikationen med kommunens innevånare vilket bedöms påverka service och kvalité positivt.

Bedömning: Målet bedöms uppnått vid årets slut.

Kommuninvånarnas upplevelse av bemötande och tillgänglighet

55 55 55 53 56

Kommuninvånarnas upplevelse av bemötande och tillgänglighet vid kontakt med kommunen mäts genom Medborgarundersökningen. Mätningen genomförs under hösten och resultatet presenteras i december månad i form av ett index.

Resultatet avspeglar invånarnas svar på frågor gällande hur lätt det är att komma i kontakt med tjänstemän eller annan personal i kommunen, hur invånaren blir bemött vid kontakt med kommunen, den service invånaren får vid kontakt, samt hur lätt det är att komma i kontakt med högre chefer inom kommunen.

Inom begreppet tillgänglighet innefattas även tillgänglighet genom e-tjänster. Arbetet med att utveckla och marknadsföra e-tjänster fortgår, dock har det strategiska arbetet fått stå tillbaka något till förmån för den operativa produktionen av e-tjänster under perioden. Orsaken till detta är det ökade behovet av e-tjänster som uppstått under pandemin.

E-tjänsteproduktionens processer har kartlagts vilket kommer att vara till stort stöd för det fortsatta arbetet.

Den strategiska planeringen och det långsiktiga utvecklingsbehovet gällande e-tjänsteutveckling kommer under hösten att involveras i arbetet för den kommunövergripande digitaliseringsgruppen.

Bedömning: Målet bedöms uppnått vid årets slut.

Mål 7 - Framtidens arbetsgivare Korttidssjukfrånvaro,

antal dagar

14 200 8 561 19 301 13 082 12 499 10 700

Korttidssjukfrånvaron avser frånvaro till och med 14 dagar. Korttidssjukfrånvaron ökade kraftigt under 2020 som följd av den rådande pandemin och nationella rekommendationer om att stanna hemma från arbetet även vid lindriga symptom.

Under 2021 har korttidssjukfrånvaron minskat och närmar sig nivån före pandemin. Utfallet efter april månad var 5239 dagar och efter augusti 8561 dagar.

Bedömning: Utifrån delårets resultat bedöms utfallet vid årets slut ligga mellan 13-14000 dagar. Genom detta bedöms målet kunna vara uppnått vid årsskiftet, denna bedömning är dock osäker med anledning av den pågående pandemin och nationella rekommendationer kopplade till denna.

Andel enheter med hög sjukfrånvaro

Måttet anger andelen enheter som har en högre sjukfrånvaro än riksgenomsnittet för kommuners sjukfrånvaro. Måttet är inte möjligt att redovisa förr än utgången av 2021.

Arbetet med att finna en tillämplig modell för att öka frisknärvaron och minska sjukfrånvaron pågår.

Nöjd

Medarbetarindex, HME

82 82 79 79

Nöjd medarbetarindex mäts årligen genom medarbetarundersökningen och benämns i denna Hållbart medarbetarengagemang, HME. Kommunens medarbetarundersökning genomförs under hösten och resultatet presenteras i början av december månad.

Nöjd medarbetarindex mäts årligen genom medarbetarundersökningen och benämns i denna Hållbart medarbetarengagemang, HME. Kommunens resultat 2020 är Index 82, i jämförelse med andra kommuner är detta att betrakta som ett bra resultat. Årets mål är att öka resultatet i jämförelse med föregående år.

Bedömning: Många av kommunens medarbetare har fått en förändrad arbetssituation som följd av pandemin och de nationella rekommendationerna. Det är därmed svårt att bedöma om den satta målnivån för Hållbart Medarbetarengagemang, HME, kommer att uppnås vid årets slut.

Mål 8 - Välskött och stabil ekonomi Resultat av

skatteintäkter och generella statsbidrag

1.0% 0.8% 3.5% 0.2% -0.3%

Kommunens resultat av skatteintäkter och generella statsbidrag för delåret uppgår till 0,8 procent.

Bedömning: Det prognostiserade resultatet för 2021 ligger klart under budget vilket innebär att resultatet i förhållande till skatteintäkter och generella statsbidrag på helår inte bedöms nå upp till det satta målvärdet på 1,0 procent.

Självfinansieringsgrad för kommunens investeringar

100% 408%

Självfinansieringsgraden uppgår vid delåret till 408 procent vilket förklaras i en ovanligt låg investeringstakt för perioden. Det innebär att kommunen fyra gånger om har kunnat finansiera sina egna investeringar.

Bedömning: Helårsprognosen för investeringar och kommunens resultat visar på att målet om 100 procent självfinansieringsgrad av investeringarna inte kommer kunna uppfyllas. Detta förklaras främst av att det prognostiserade helårsresultatet är för lågt i förhållande till vad som är planerat i budget.

Related documents