• No results found

5 RESULTAT

5.2 Möjligheter

För att kunna skilja på innebörden av orden resurser och möjligheter tittade jag på vad intervjupersonerna svarat vid de olika intervjutillfällena. Svaren som framkom från intervjupersonerna om vad ordet resurs betyder tolkar jag som att resurs är något som eleven har rätt till och som skolan är skyldig att tillhandahålla eleven.

Möjligheter är något som man ges, har eller tar som pedagog. Det är min tolkning och bedömning av skillnaden dem emellan. Intervjupersonerna på en av skolorna benämnde sin skola med huset eller hela huset. De upplevde att de hade allt så nära inpå ”allt finns så nära” (intervjup, 2) som rektor, specialpedagog, fritidspedagog och även i viss mån talpedagog.

5.2.1 Omfördelning av resurser

På en av intervjuskolorna upplevde intervjupersonerna att de hade stora möjligheter till att kunna omfördela resurserna på ett bra sätt, där de bäst behövdes för stunden och dagen ”är någon sjuk, då styr vi bara om i huset så att .. däe märks minst”

(intervjup, 4), för att tillgodose eleverna på bästa sätt. De kunde omfördela resurserna när som helst under terminens gång, eftersom ”resurserna inte var statiska .. kan fördelas om när som helst under terminen” (intervjup, 4) om behovet var större någon annanstans. Anledningen till att denna möjlighet fanns på den skolan, trodde intervjupersonerna, berodde på att skolan var precis lagom stor och att allt låg så nära intill ”Vi är så lagom och stor skola” (intervjup, 4). De upplevde att det var väldigt flexibelt för dem att ”kunna omfördela resurserna” (intervjup, 2) om det behövdes. De intervjupersoner som inte hade samma möjligheter till att omfördela resurserna upplevde att de ofta får ”klara sig själva” (intervjup, 5) vid de tillfällen de behövde omfördela sina resurser. Det finns oftast inte ”en extra person”

(intervjup, 5) att tillgå.

5.2.2 Pedagogiskt stöd – i sin lärarroll

Lämplig personal

En annan möjlighet som intervjupersonerna ansåg att de hade, var tillgången av lämplig personal. Att de olika kategorierna av lämplig personalen fanns tillgänglig på skolan, ansåg intervjupersonerna som en möjlighet att kunna ”lösa de problem”

(intervjup, 2) som uppstod på ett helt annat sätt än om de hade behövt beställa tid med någon av de olika kategorierna av lämplig personal. Det medförde att de olika kategorierna av lämplig personal var involverade och att det blev ”lätt att involvera i arbetet på skolan med eleverna” (intervjup, 4) till lika stor del som intervjupersonerna själva var involverade. Kategorier av lämplig personal som nämndes var främst ”specialpedagog” (intervjup, 2) och till viss del talpedagog och rektor, men även fritidspedagog och andra kollegor. Att rektor fanns tillgänglig på skolan ansågs som en möjlighet. Det medförde att intervjupersonerna kunde ta upp det inträffade med rektor omgående och reda ut det på en gång istället för att vänta tills rektor kom till skolan ”skönt att ha henne här” (intervjup, 2).

Arbetslaget

Att arbeta i arbetslag var en annan möjlighet som intervjupersonerna nämnde att de hade. Inom arbetslaget hade de ”möjligheten att omfördela” (intervjup, 3), så att hjälpen för eleverna kunde sättas in där den bäst behövdes. De hade möjligheten att lägga om schemat eller sätta dubbel personal någon annanstans än mot det som var planerat för dagen. De hade möjligheten att ”dela in i grupper eller i smågrupper ..

halvklass .. enskild undervisning” (intervjup, 4). Anledningen till att de hade möjligheten att kunna styra om så här berodde på att de hade ett ”väldigt tätt och nära samarbete” (intervjup, 2) runt eleverna, att de satt i samma arbetsrum och att de jobbade ”stadie inriktat” (intervjup, 3). Möjligheter till diskussion blir större när man jobbar många i ett arbetslag och det är till fördel, både ”när det gäller arbetet runt eleverna” (intervjup, 2) eller om man stöter på något problem som man känner att man inte klarar av själv som pedagog.

Fler pedagoger eller vuxna

Möjligheten att vara fler pedagoger en vuxen eller en extra person runt eleverna var nästa sak som intervjupersonerna tog upp. Möjligheten att jobba två pedagoger i samma klass, men sedan indelade i två grupper. Varje pedagog har hand om sin grupp men de träffas och har undervisningstillfällen i båda grupperna ”vi är båda två i klassrummet och jobbar tillsammans .. eller jobbar enskilt med dem en liten stund

(intervjup, 4). Intervjupersonerna anser att det är en styrka att ha någon att diskutera med och att det var bra att det fanns ytterligare ett par ögon till som ser hur det fungerar i klassen. Det är lätt att bli ”hemtam” (intervjup, 2) i sin egen grupp.

Generellt sett upplever intervjupersonerna att det finns goda möjligheter att bemöta elever i behov av stöd på ett tillfredsställande sätt men de upplever också att det finns en del som fattas. De upplever att det inte alltid är så lätt att få tillgång till resurser inom skolan, ”snålt med resurser” (intervjup, 5), och att det stramas åt när det gäller resurser i skolan ”nu stramar dom åt väldigt åt alla håll” (intervjup, 3). Det medför att det upplevs som ”svårare och svårare att få extra resurs i klassrummet. Ska var något alldeles väldigt, väldigt speciellt” (intervjup, 6) för att få in extra resurser mitt under en termin om en pedagog är i behov av det. De upplever att det kan ta tid innan resurser sätts in ”ofta tar tid .. mala igenom många olika instanser” (intervjup, 3). På en av skolorna upplevde en av intervjupersonerna att det fanns mycket sociala problem ”största problemen är inte skolproblem ehe utan sociala problem .. som man ändå inte kan göra så mycket åt utan de bara finns där” (intervjup, 1). Den ansåg att om fler elever gjorde det som de blev tillsagda att göra när de är i skolan och om pedagogen ”Slapp man nysta i alla problem hela tiden” (intervjup, 1) så skulle fler elever skulle ha större möjligheter att ”nå måluppfyllelsen” (intervjup, 1) i skolan.

Intervjupersonerna uttrycker att de skulle vilja ha någon som ger dem hjälp och stöd och som kan visa på olika och lämpligt material som är rätt anpassat för elever som är i behov av stöd ”…nån som kunnat visa olika material till elever som behöver mer” (intervjup, 5). De upplever det som svårt att hinna med och anpassa och leta material själva ”svårt att få tiden att räcka till i skolan (intervjup, 1). Tiden upplever intervjupersonerna som knapp i skolan. De upplever det som svårt att hinna med allt det som de behöver göras för alla elever ”Tiden är ju alltid svårt att få att räcka till”

(intervjup, 2). Helst om de uppstår problem eller om de stöter på elever i behov av stöd. Elever som har stora problem i skolan och som har svårt för att nå måluppfyllelsen upplever de som extra svårt att hinna med att anpassa till eftersom

”det är ont om tid” (intervjup, 3). De upplever också att tiden är emot dem när det gäller att få tid till att lösa situationen när de stöter på olika slags problem ”allt annat runt omkring ska ju bara flyta på” (intervjup, 3). De upplever att de kan få jobba med så fel saker ibland som att motivera elever till att vara i skolan och ta till sig stoffet som de får tilldelat sig. Intervjupersonerna menar att de får försöka få eleverna att förstå och förklara för dem och att de är i skolan för sin egen skull

”..motivera någon i två timmar att bara vara i skolan..” (intervjup, 1).

En av intervjupersonerna anser att dagens elever växer upp under andra villkor än mot förr i tiden, i och med att måluppfyllelsen och betygssystemet i skolan har ändrats. Förr fick eleverna betyg om de bara var närvarande i skolan, nu är det

”förknippat med en ansträngning” (intervjup, 3), att vara i skolan och nå de mål som är uppsatta. Intervjupersonen upplever det som ett dilemma att förutsättningarna inom skolan har ändrats men också att dagens elever skiljer sig åt mott förr. Förr fanns det fler pliktelever, de gjorde som de blev tillsagda att göra. I dagens skola finns det fler lustelever, de ifrågasätter och ”gör lite som de själva vill” (intervjup, 3). Det kan därför upplevas som svårt för dagens pedagoger att bemöta dessa elever eftersom intervjupersonen tror att de flesta som är pedagoger idag i skolan var pliktbarn när de gick i skolan. ”Det kan va svårt å möta dom om det står i strid med

sitt eget..” (intervjup, 3). De eleverna kräver ett annat bemötande av pedagogen än mot vad som krävdes förr. Intervjupersonen tror att dessa elever fanns förr också men att de kanske inte vågade visa den sidan ”Det var hårdare uppfostran då..”

(intervjup, 3). Upplever det som positivt med lust elever i skolan. Det skapar både diskussioner och så får pedagogen tänka på förhållningssättet mot eleverna ”..mer diskussioner..får tänka efter själv på hur man bemöter eleverna” (intervjup, 3).

Related documents