• No results found

Möjligt scenario för intelligenta mjukvaruagenter

In document Intelligenta mjukvaruagenter (Page 41-47)

5.2 Intervjustudie

5.2.1 Möjligt scenario för intelligenta mjukvaruagenter

Agenter för stöd vid projektarbete

Nedan presenteras ett scenario där intelligenta agenter tillämpas. I scenariot har agenter övertagit flera av vanliga datoranvändares och systemadministratörers arbetsuppgifter. Scenariot kan vara relevant och utspela sig i vilken organisation som helst där olika projektarbeten bedrivs och där en anställd på företaget kan vara delaktig i flera projekt. Vi har valt att kalla scenariot ”agenter för stöd vid projektarbete” då agenter i flera avseende har till syfte att stödja projektmedlemmar i projekt. Följande text förklarar tillhörande skisser till scenariot. Syftet med scenariot är att det ska fungera som diskussionsunderlag vid utredandet av intelligenta agenters möjliga påverkan på informationsöverbelastning med efterföljande symptom av stress (informationsstress).

Aktörer

Nedan följer en kort beskrivning av de aktörer som förekommer i scenariot. Utförligare beskrivning återfinns i själva scenariot.

Projektagent

Projektagenten ska fungera som en brygga mellan projektmedarbetarnas personliga agenter och verksamhetsagenten.

5 Genomförande

Personlig agent

Personlig agent med uppgift att stödja projektmedarbetare i olika situationer.

Verksamhetsagent

Verksamhetsagenten svarar för att efter behov, tilldela systemresurser till företagets anställda.

Projektledare

Projektdatabas

1. Det som sker inledningsvis i scenariot är att en ny projektmedlem ska börja i ett projekt. Vi benämner personen X. Ledaren för projektet underrättar då den så kallade projektagenten, vilket är ett mjukvaruprogram, om att X ska börja i projektet. I stora drag är projektagentens uppgift, vilket vi snart ska se, att koordinera datorresurser och olika former av information som används i projektet till projektets medlemmar. När projektagenten underrättats om att X ska börja i projektet, kontaktas X personliga agent. Denna personliga agent har till uppgift att koordinera X datorresurser i form av mjukvaruprogram och andra hjälpmedel samt X personliga agents övriga agenter. Agenten fungerar också som ansiktet utåt och svarar för kommunikation och samverkan med övriga utomstående agenter, som till exempel projektagenter. För att reducera överflöd av information och minska risken för överbelastning i olika avseenden får man som ny medlem i ett projekt endast tillgång till ett grundutbud av datorresurser i form av verktyg och hjälpmedel. Exempel på verktyg skulle kunna vara olika program för design, modellering, programmering etc. Allt eftersom en projektmedlem utvecklas och projektmedlemmens kompetens och behov utvecklas, får projektmedlemmen tillgång till fler verktyg. Projektagenten kontaktar alltså X personliga agent för att bli underrättad om vilka verktyg och andra hjälpmedel som X har tillgång till i nuläget. Det är tänkbart att några av de verktyg som kommer att användas i det nya projektet av X, redan i nuläget används av X i andra projekt. I så fall behöver X inte få tillgång till ytterligare en uppsättning av dessa verktyg. Värt att förtydliga här är att projektagenten kan inte själv ta sig in i X system och kontrollera, utan måste gå via X personliga agent, som utför kontrollen. Detta för att skydda X personliga integritet.

2. När X personliga agent har kontrollerat vilka verktyg och hjälpmedel som X i nuläget har tillgång till, informerar X personliga agent projektagenten om detta.

Figur 6: Agenters hanterande av nytillkommen projektmedlem.

3. När projektagenten blivit informerad av X personliga agent, skickar projektagenten en begäran till verksamhetsagenten på de verktyg och hjälpmedel som person X ska ha tillgång till, och som i nuläget saknas. Verksamhetsagentens uppgift är att förse alla anställda med de verktyg och hjälpmedel som de anställda har behov utav.

4. När verksamhetsagenten har behandlat begäran, utrustar verksamhetsagenten X personliga agent med de efterfrågade verktygen. Hur det i praktiken sker går vi inte in på här.

5. När X personliga agent blivit utrustad med de grundläggande verktygen, underrättas X om detta på sin dator.

Projektgrupp Person X Projektagent Person X personliga agent 1 1 2 X

5 Genomförande

Figur 7: Tilldelning av systemresurser.

6. Som en ytterligare tjänst tänker vi oss att projektsystemet har möjlighet att tillhandahålla och informera X om vilka andra verktyg och vilken annan information, utöver grundutbudet, andra projektmedlemmar använder sig av. Detta scenario skulle kunna initieras genom att X delger sin personliga agent att kontakta projektagenten och uppdra åt den att undersöka, bevaka och kontrollera vilken annan information andra projektmedlemmar inhämtar och använder, med anknytning till X arbetsområde och arbetsuppgifter. Alternativt kan vi tänka oss att person X kan delge sin projektagent att undersöka om viss specifik information finns inom det projekt som person X tillhör.

7. När projektagenten blivit informerad om detta kontaktar projektagenten projektets gemensamma databas där all gemensam information som berör projektet lagras. 8. Om projektagenten får tag i sökt information delges person X personliga agent om

detta. Projektagenten kontaktar därefter X personliga agent och sänder över informationen.

9. När X personliga agent blivit underrättad, informerar agenten person X om vilka andra verktyg och vilken annan information som de mer erfarna projektmedlemmarna utnyttjar samt samlat på sig eller om den specifika information som söktes fanns att tillgå. Person X får därefter ta ställning till huruvida X också vill ta del av denna information.

Person X Projektagent Verksamhetsagent 3 4 5 Person X personliga agent

Är X intresserad av informationen, kan X informationsagent plocka fram informationen. Skulle informationen inte finnas tillgänglig inom projektet eller inom företaget, kan informationsagenten bege sig ut på Internet, till den server eller databas där informationen tidigare påträffades och hämta hem den till X.

Figur 8: Insamling av information.

10.Agentsystemet ska också ha förmåga att boka möten. Vill exempelvis projektledaren träffa alla medarbetare i projektet, kan projektledaren kontakta projektagenten och ange ett datum och ett klockslag för möte.

11.Projektagenten kontaktar därefter respektive medarbetares personliga kalenderagent för bokning av möte. Skulle redan ett annat möte vara inbokat vid den tiden hos någon av medarbetarna, kan kalenderagenten kontakta den andra parten i mötet, för bokning av en ny tid, om det är så att mötet med projektledaren måste få förtur.

12.När mötet har bokats hos respektive medarbetare, verifierar medarbetarnas personliga agenter till projektagenten att mötet har bokats.

13.När projektagenten har erhållit svar från alla medarbetares agenter, kontaktar projektagenten projektledarens agent för att informera om vilka medarbetare som kan komma samt vilka som är förhindrade att komma.

Person X

Projektagent

Person X personliga agent

Person Y:s agent Person Z:s agent 9

Projektdatabas

6

7

5 Genomförande

Figur 9: Förfarande vid mötesbokning.

Tanken är att respektive medarbetares personliga agent ska vara uppbyggd av flera agenter med olika arbetsuppgifter och arbetsområden. Som vi nämnt kan en agent vara medarbetarna behjälplig när det gäller informationssökning i företagets lokala nätverk och på Internet. Vill man få tag i någon speciell information, talar man med sin röst om vilken information man söker eller vilken hemsida man vill besöka, och agenten försöker därefter leta upp den efterfrågade informationen. Vare sig agenten finner eller inte finner det den söker, återvänder agenten efter utfört uppdrag tillbaks till användaren för avrapportering.

Sitter man inte vid sin dator eller för stunden inte har tillgång till datorn ska man med hjälp av sin mobiltelefon kunna koppla upp sig mot Internet och inhämta den information man behöver (Sandred 1999). Inom ett par, tre år kommer den övervägande delen av alla Intenetbläddrare att finnas utanför den vanliga persondatorsvären, det menar Sandred (1999). Framtiden kommer att handla mycket om information och om tillgång till enkel och mobil kommunikation och då är persondatorer idag begränsande genom sin storlek och operativsystem (Sandred 1999). Har man inte tid att själv söka upp den information man behöver via sin mobiltelefon, skulle man i framtiden kunna tänka sig att man via sin mobiltelefon kontaktar sin personliga agent och ger den i uppdrag att leta fram informationen. När agenten hittat det man har givit den i uppdrag att hitta, kontaktar agenten den mottagningskälla som man angivit och översänder informationen. Finner agenten inte den information man angivit återkommer agenten med detta besked. Mottagningskälla skulle kunna vara antingen mobiltelefon, telefax, elektronisk röstbrevlåda etc.

Projektgrupp

Projektagent

Person X personliga agent

Y:s agent Z:s agent

10 13 11 12 11 12 11 12

En agent ska hjälpa respektive medarbetare att hantera inkommande e-post. När en ny projektmedlem tillkommer i ett projekt ska projektagenten ansluta den nya medarbetaren till en e-postlista. Likaså ska projektagenten när en medarbetare slutar i projektet, radera medarbetaren från e-postlistan. E-postagenten ska selektera bort de brev som inte är brådskande och när projektledaren eller någon av de övriga projektmedlemmarna hör av sig, ska agenten påkalla uppmärksamhet för omedelbar åtgärd. Är man inte vid datorn utan är ute och rör på sig, kan man tänka sig att agenten kontakta medarbetarens personsökare eller mobiltelefon för att delge att någon söker en.

In document Intelligenta mjukvaruagenter (Page 41-47)

Related documents