• No results found

Datum för mötet: 2020-11-26 kl. 13-14 Närvarande: Riitta Lindström

Gusten Hollari Holmberg Jörgen Warstrand Stefan Troeng Victoria Tisell Cecilia Persson Susan Odervång Stina Ljung Ola Forssberg Therese Vestin Jenny Svensson

Länsstyrelsen

Punkt Ansvarig

1. Avgränsningssamråd med Länsstyrelsen och Stockholms stad

Kort presentation av deltagarna.

Presentation som visades under mötet biläggs till protokollet.

Nuläge:

Bakgrund till projektet och kort beskrivning av projektet E4 Förbifart Stockholm

MMD gav tillstånd för vattenverksamhet i dec 2014 och byggandet av tunneln startade under 2015. Trafikstarten är planerad till 2030.

Idag är ca 67 % av tunnelvolymerna utsprängda. I södra delen av Förbifart Stockholm samt under Kungshatt är hela tunneln utsprängd. Stora delar av tunneln i de norra delarna är också utsprängd. Stora delar av tunneln kvarstår att spränga ut under Lovö.

Bakgrund till ansökan:

Under hösten 2017 uppdagades att bergkvalitén var sämre än förväntat norr om Lambarfjärden. Injekteringsmetodiken började justeras och olika cementblandningar testades. Under vintern 2018/2019 stoppades framdriften under en kortare period för att ta fram ett mer robust

injekteringskoncept. Injekteringen har sedan dess förbättrats och tunneln har blivit tätare med det nya konceptet.

Dokumenttitel

Mötesanteckningar Avgränsningssamråd

Undersökningssamråd dec 2019-jan 2020:

Samrådet omfattade fyra delsträckor samt fyra tillkommande infiltrationsområden.

Efter samrådet beslutade Länsstyrelsen den 25 mars 2020 att den ansökta verksamheten kan antas medföra en betydande miljöpåverkan (BMP).

Genomförda åtgärder sedan undersökningssamrådet:

Tätningsarbetet av tunneln har fortsatt och stora insatser med efterinjektering har genomförts.

Trafikverket har bland annat arbetat med att testa olika injekteringsbruk och få till bättre inläckagemätningar för att kunna följa upp effekten av injekteringen som görs. Trafikverkets bedömning är att det inte går att göra mer omfattande injektering än den som görs idag.

Trafikverket har byggt ut infiltrationskapaciteten. Det finns behov av att de flesta infiltrationsanläggningar blir permanenta och används även under driftskedet.

Justering av påverkansområdet:

Vid förra samrådet hade länsstyrelsen en fråga om påverkansområdet kommer behöva justeras. Vi har frångått benämningen

”infiltrationsområde” och kallar de utökade områdena för ”utökat påverkansområde”. Det gör vi för att kunna identifiera nya sakägare, avseende de ansökta förändringarna. Det ger också möjlighet till infiltration.

Vad ansökan omfattar idag:

Delsträcka 12 och 13 utgår. Vi kommer klara begränsningsvärdena. Allt eftersom infiltrationsanläggningar har byggts ut har även behovet av att få infiltrera i infiltrationsområde ”Grimsta” (områdets benämning under utredningssamrådet) utgått.

Ansökan kommer omfatta ökade inläckagevärden för delsträcka 10 och delsträcka 11 samt utökat påverkansområde på tre platser.

Uppdaterad analys av inläckagevärden:

Framtida inläckage är svårt att prognosticera. Förslag på nya

begränsningsvärden presenteras på mötet. Dessa värden är bedömda maximala inläckagevärden baserat på erfarenheter från tidigare tunneldrift och kompletterande undersökningar. Det finns således möjlighet att Trafikverket kommer lyckas bättre jämfört med den framtagna prognosen.

Förändringar sedan undersökningssamrådet:

MINNESANTECKNINGAR

3 (5)

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Version

Svensson, Jenny, Trafikverket/Bergab 2020-12-16 0.1

Fastställt av (i förekommande fall) Ev. ärendenummer Ev. projektnummer

[Fastställt av (personlista)] [Ärendenummer] 172747

Dokumenttitel

Mötesanteckningar Avgränsningssamråd

Kommunen sa vid förra samrådet att Grimsta Naturreservat är en

fokusfråga för dem. Trafikverket har inte börjat spränga ut tunneln under Grimstaskogen ännu.

Kompletterande undersökningar i form av borrning och seismiska

undersökningar har utförts. Kompletterande vegetationsuppföljningar och naturvärdesinventeringar har också genomförts, och tidigare bedömningar har setts över. Resultatet av översynen är att Trafikverket gör samma bedömningar som gjordes i den förra ansökan avseende påverkan på Grimsta Naturreservat. Sumpskogarna försörjs av nederbörd och inte av grundvattnet. Trafikverket kommer fortsätta att följa upp naturvärdena i Grimsta Naturreservat. Om det mot förmodan visar sig bli påverkan på naturvärdena har Trafikverket även sett över möjliga åtgärder som kan vidtas vid behov.

Tid för avgränsningssamråd:

Samrådet pågår den 16 nov – 7 dec 2020. Annons om samrådet har publicerats i DN, SvD, Mitt i västerort och Post- och Inrikes Tidningar.

Trafikverket kommer hålla ett digitalt informationsmöte nästa vecka för allmänheten. Samrådsunderlag har skickats till Naturvårdsverket, SGU, SGI, Havs- och vattenmyndigheten, SVOA samt de organisationer som yttrade sig vid förra samrådet.

Miljökonsekvensbeskrivningen innehåll:

MKB kommer följa de formaliakrav som ställs vid BMP-beslut. Större delen av vattenverksamheten är redan prövad, och de delar som inte berörs av de ansökta ändringarna kommer avgränsas bort.

Nollalternativet kommer att beskrivas som ett utförande i enlighet med nuvarande tillstånd, vilket är den faktiska innebörden av att den ansökta verksamheten inte medges. Trafikverket kommer fortsätta täta så mycket det går, men bedömningen är tätningen inte kommer vara tillräcklig med nuvarande tätningsmetoder. De innebär risk för ökad

grundvattenavsänkning i området. För att undvika detta behövs mer skyddsinfiltration. Vilket medför att ytterligare vatten rinner in i tunnlarna och därmed får Trafikverket ännu svårare att innehålla miljödomens villkor. För att innehålla miljödomens inläckagevillkor skulle

tätningsmetoden behöva ändras till ex. lining, vilket har avsevärd påverkan på tid, material och kostnad.

Lokaliseringsalternativet utgår eftersom lokaliseringen av Förbifart

Stockholm redan har fastställts genom regeringens tillåtlighetsprövning och fastställd arbetsplan (numera vägplan).

Trafikverket är mitt i byggskedet och har under byggandet av Förbifart Stockholm fått mycket kunskap och erfarenheter av hur olika delar fungerar. Dessa erfarenheter kommer beskrivas och användas i ansökningshandlingarna.

Dokumenttitel

Mötesanteckningar Avgränsningssamråd

I miljökonsekvensbeskrivningen kommer naturvärdesbedömningarna och naturvärdesinventeringarna att sammanfattas.

Konsekvenser av de ansökta ändringarna, det vill säga utökade inläckagenivåer och den utökade skyddsinfiltrationen kommer att beskrivas.

Länsstyrelsens tidigare synpunkter:

Beräkningar och bedömningar som ligger till grund för hur stora inläckagen blir. Detta utreds fortfarande men kommer att beskrivas i

ansökningshandlingarna.

Påverkansområdet kommer att förändras.

Redovisning av alternativa metoder, som t.ex. lining.

Trafikverket har tagit till sig dessa synpunkter.

Fortsatt arbete:

Efter samrådet kommer Trafikverket ta fram en ny samrådsredogörelse som kommer ingå i ansökan. Denna samrådsredogörelse kommer inte skickas till Länsstyrelsen separat eftersom beslut om BMP redan har tagits.

Trafikverket arbetar vidare med att ta fram ansökan.

Tunneldrivningen, tillsynsmöten och kvartalsrapporter fortsätter.

Trafikverket fortsätter med tätningsinsatser. Nya infiltrationsanläggningar byggs kontinuerligt.

Tidplan:

Ansökan planeras att lämnas in i mars 2021.

Frågor:

Länsstyrelsen: Vad kommer ni ansöka om tillstånd för? Är det ändring av Villkor 7 och att påverkansområdet kommer ändras?

Svar: Ja, Trafikverket kommer ansöka om en villkorsändring för villkor 7 och ett påbyggnadstillstånd för det utökade påverkansområdet.

Länsstyrelsen: Kommer ni titta på kumulativa effekter?

Svar: Vi kommer beskriva kumulativa effekter för den tillståndsgivna verksamheten samt det utökade påverkansområdet.

Länsstyrelsen: Hur kommer tunnelsänkningen i den södra delen av delsträcka 10 att påverka denna ansökan?

Svar: Tunneln under Lambarfjärden kommer sänkas och gå djupare. Det får ingen påverkan på prognoserna avseende inläckaget. Under Grimsta

MINNESANTECKNINGAR

5 (5)

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Version

Svensson, Jenny, Trafikverket/Bergab 2020-12-16 0.1

Fastställt av (i förekommande fall) Ev. ärendenummer Ev. projektnummer

[Fastställt av (personlista)] [Ärendenummer] 172747

Dokumenttitel

Mötesanteckningar Avgränsningssamråd

Naturreservat kommer det vara normal drivning men med en annan lutning.

Länsstyrelsen: I samrådsunderlaget hänvisas mycket av informationen om området inom påverkansområdet runt delsträcka 10 och 11 till den gamla domen. Det skulle vara bra om dessa sträckor beskrivs i ansökan så att man inte behöver leta i den gamla ansökan.

Svar: Dessa områden kommer att beskrivas i ansökan, men inte lika detaljerat som i den förra ansökan.

Länsstyrelsen: Det kommer vara mycket infiltration under drifttiden och det är inget som Länsstyrelsen anser vara en hållbar lösning. Därför vill vi att ni redovisar andra tekniska åtgärder samt kostnader. Vi anser att lining också borde finnas med som ett alternativ. Lining bör beskrivas i ansökan samt jämföras med infiltration och med ett perspektiv av 50–100 år framåt.

Svar: Trafikverket kommer se över olika scenarion för lining.

Länsstyrelsen: Vad innebär att berget är betydligt sämre?

Svar: Det finns flera sprickzoner som Trafikverket inte kände till. Det finns lera i sprickorna som gör att det är mycket svårt att injektera i sprickorna.

Det är därför svårt att få berget tätt med injektering.

Länsstyrelsen: Om ni får tillstånd att infiltrera dubbelt så mycket, går det praktiskt att ha en tunnel och leda bort allt vatten?

Svar: Det handlar mer om att ha kapacitet att leda bort det inläckande vattnet och det har vi. Tunnlarna är inklädda med duk och vattnet leds till pumpstationer som har anlagts i lågpunkter. Det finns långa sträckor där det läcker in mindre volymer vatten än vad Trafikverket har tillstånd till.

Totalt sätt blir det inte så mycket större volymer vatten som läcker in i tunneln.

Länsstyrelsen: Se över om det finns grundvattenförekomster inom det aktuella området. Om det inte finns borde även detta framgå i ansökan.

Svar: Trafikverket lägger till en mening om att det inte finns några grundvattenförekomster inom det aktuella området.

Stockholm stad: Var kommer ni att redovisa de undersökningar som gjorts gällande Grimsta Naturreservat?

Svar: Resultatet från naturinventeringar kommer redovisas i MKB och resultat från bergundersökningarna i Teknisk beskrivning.

Länsstyrelsen: Om ni skickar mötesprotokollet kan vi se om ni har missat något. Eftersom vi redan har haft ett samråd så återstår inte så många frågor.

Svar: Trafikverket kommer skicka minnesanteckningarna och presentationen till Länsstyrelsen och Stockholms stad.

Related documents