• No results found

M ILJÖ , HÄLSA OCH SÄKERHET

Luftkvalitet

Miljökvalitetsnormer för utomhusluft syftar till att skydda människors hälsa och miljön. Gäl-lande miljökvalitetsnormer enligt svensk författningssamling (SFS 2010:477) avser halterna i utomhusluft av kvävedioxid (NO2), svaveldioxid (SO2), bly, partiklar (PM10 och PM 2,5), kol-monoxid (CO), bensen och ozon (O3), arsenik, kadmium, nickel och bens(a)pyren.

Stadens kontinuerliga mätningar av luftföroreningarna kvävedioxid, svaveldioxid, ozon och partiklar (PM10) i Helsingborgs centrum, där de högsta halterna av ämnen är att vänta, visar att luftkvaliteten i staden har förbättrats under de senaste åren. År 2019 var uppmätta halter under gällande miljökvalitetsnormer med en säker marginal. Det finns ingen risk för överskri-dandet av värden i närheten av planområdet.

Med utgångspunkt i de förväntade trafikflöden som planförslaget tillsammans med andra plan-ändringar i närområdet medför, bedöms luftkvaliteten inte försämras nämnvärt. På Vasatorps-vägen, som har ett öppet gaturum, finns ingen risk för en normöverskridande försämring av luftkvaliteten med den trafikökning som förväntas.

Markföroreningar

Med anledning av Drottninghögs verksamhetshistorik och utveckling har det genomförts ett flertal miljötekniska markundersökningar. De undersökningar som är mest aktuella för planom-rådet Grönkulla östra sammanfattas nedan.

En del av det aktuella planområdet har bl.a. fungerat som ett uppställningsområde med skrot-verksamhet. Det fanns en gård inom planområdet, och det har liksom inom resterande delar av Drottninghög även bedrivits äppelodling under lång tid. Under 60-talet uppfördes även flerbo-stadshusen inom området (Sweco 2015).

Bilden visar läget för äppelodlingen (rosa färg) samt för grustagsområdet (grön markering) som inkluderar upplagsområdet (markerad med röd rastrering (två delområden). Källa: Sweco 2016 Dessa verksamheter har, i olika omfattning, bidragit med föroreningar till mark och grundvatten inom området. En översiktlig undersökning (Sweco 2016 a) har identifierat de föreningar som är av störst betydelse inom området, vilket är bekämpningsmedel (DDT och dess nedbrytnings-produkter) samt PCB (från mjukfogar i bostadshusen). Ställvis kan det även förekomma för-höjda halter av tungmetaller och PAH. Kompletterande undersökningar har utförts inom ramen för en riskbedömning för området (Sweco 2017) och i samband med olika åtgärder inom och i anslutning till planområdet (Ramböll 2015, Sweco 2018 a, Sweco 2018 b, Tyréns 2018 a).

Den samlade bedömningen är att hälsoriskerna är små för normal vistelse och aktivitet inom området. Inga åtgärder rekommenderas med hänvisning till människors hälsa. Inför kommande exploatering och schakt inom området behöver kompletterande undersökningar utföras för att hantera uppkomna avfallsmassor samt eventuell återanvändning av massor inom området.

Planförslaget förutsätter en rivning av flera byggnader. I rivningsmassorna kan det finnas farliga ämnen, som PCB och asbest. Under rivningen är det viktigt att rena och förorenade massor inte blandas.

Innan startbesked för bygglov kan ges ska saneringsåtgärder vidtas.

Markradon

Geotekniska undersökningar har visar att planområdet ligger inom låg-normalradonmark. Ra-donskyddat byggande krävs.

Vattenkvalitet

Syftet med miljökvalitetsnormerna för vattenförekomster (ytvatten, grundvatten och skyddade områden) är att tillståndet i våra vatten inte ska försämras och att alla vatten ska uppnå en be-stämd miljökvalitet.

Avrinningsområdets recipient är vattenförekomsten Helsingborgsområdet, som är en del av Öresund och hör till Södra Östersjöns vattendistrikt. Den ekologiska statusen hos

vattenföre-komsten är idag klassad som måttlig. Kvalitetskravet är måttlig ekologisk status 2027. Den ke-miska ytvattenstatusen uppnår ej god status idag. Kvalitetskravet är god kemisk ytvattenstatus.

Föroreningar från dagvatten har en stor inverkan på havsvatten, därför krävs en rening av dag-vatten.

Helsingborgs stads dagvattenplan, antagen i stadsbyggnadsnämnden 2015, anger riktlinjer för föroreningar i dagvattenutsläpp som gäller vid nya exploateringar inom kommunen.

I nuläget avvattnas planområdet i traditionella ledningssystem som leder dagvattnet direkt till havet. Planförslaget utgår ifrån att dagvattnet kommer att renas och fördröjas i en ny dagvatten-anläggning söder om Grönkullagatan respektive i befintliga dagvatten-anläggningar längs med Vasatorps-vägen.

VA-utredningen för planområdet (Ramböll 2020 b) visar att halter och mängder av föroreningar i dagvatten kommer att minska till följd av den föreslagna ombyggnaden inom planområdet, även om inga renande åtgärder genomfördes. Planförslaget medför inte någon utökad hårdgör-ningsgrad, och befintliga parkeringsplatser ersätts delvis av bostadsbebyggelse med gröna går-dar. Med rening i föreslagna anläggningar minskar föroreningsbelastningen inom området yt-terligare och samtliga riktvärden underskrids. Detta underlättar även att miljökvalitetsnormer för Öresund kan uppnås.

Översvämningsrisk

Ramböll (2020 b) har i VA-utredningen för planområdet kartlagt potentiella översvämningsom-råden vid ett framtida 100-års-regn. Inom planområdet uppstår översvämning främst på vägarna, med generella vattendjup på upp till 10 cm. I sydvästra hörnet av planområdet ställer sig vatten mot befintliga garage med vattendjup mellan 0-30 cm.

I och med att den föreslagna dagvattenhanteringen för planområdet bygger på ett ytligt system, kommer framtida skyfallsvägar sammanfalla med avrinningsstråk för dagvatten. Byggnader och anläggningar ska anläggas upphöjda i förhållande till omkringliggande vägar för att möjliggöra ytlig avrinning mot gatumark. Höjdsättning av kvarteret bör anpassas så att vattnet som kommer från parken norr om planområdet leds till den nya nord-sydliga kvartersgatan längs med radhusen. Dagvatten vid skyfall från de östra delarna av planområdet bör ledas så att det inte når förskolegården i sydöst. Istället bör det ledas så att det via sekundära avrinnningsvägar följer gatunätet till Vasatorpsvägen. Kvarter får inte byggas med helt inneslutna innergårdar då dagvatten då inte kan ledas bort vid skyfall.

Trafik Trafikflöden

Enligt trafikutredningen för planområdet (Ramböll 2020 a) resulterar den föreslagna utbyggna-den av planområdet med bostäder och utökningen av förskolan i 3151 resor per dag.

Ramböll (2020 a) utgår från en framtida trafikutveckling som utgår från stadens mål, vilket in-nebär ett ökat resande med gång, cykel och kollektivtrafik. Detta förutsätter en konsekvent an-vändning av mobilitetsstyrande åtgärder. I kommande planarbete ska utredas vidare hur trafik-flöden kommer att utvecklas ifall trafikutvecklingen inte följer stadens mål.

Den föreslagna bebyggelsen och lösningen med markparkeringar i den norra delen av planom-rådet resulterar enligt trafikutredningen i 70 bilrörelser per dag på Gulkullagatan. Behov och

utformning av en bilkoppling mellan Gul- och Grönkullagata kommer att utredas i den fortsatta processen.

De beräknade flödena på Grönkullagatan skiljer sig något, beroende på om det anläggs en kopp-ling till Vasatorpsvägen eller inte. Utan en koppkopp-ling beräknas dagligen 545 bilrörelser på Grön-kullagatan med in- och utfart från Regementsvägen. Med antagandet att det finns en koppling mellan Grönkullagatan och Vasatorpsvägen, som bara tillåter en utfart västerut från Grönkulla-gatan, förväntas cirka 120 bilar köra ut från Grönkullagatan till Vasatorpsvägen, och 420 bilar köra in och ut från Grönkullagatan till Regementsvägen. Dagens flöde på Grönkullagatan beräk-nas uppgå till 200 fordon/dygn.

Den tillkommande trafiken på Grönkullagatan bedöms bli så liten med eller utan koppling mel-lan Grönkullagatan och Vasatorpsvägen att den inte kommer att belasta korsningen Grönkulla-gatan/Regementsvägen, som i övrigt inte bedöms vara hårt belastad. Detta medför att det inte krävs en koppling mellan Grönkullagatan och Vasatorpsvägen för att underlätta trafikflödet på de omkringliggande större vägarna. Däremot kan det finnas ett sådant behov för att lastbilstrafi-ken kan köra ut från området på ett lämpligt sätt, vilket ska utredas i den fortsatta planproces-sen.

Trafiksäkerhet

Trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter kan påverkas negativt i delar av området jämfört med idag. Genom att dra in biltrafik i ett område som i nuläget är bilfritt skapas fler interakt-ioner mellan trafikanter. Ett exempel är det nord-sydliga stråket vid de planerade radhusen, där oskyddade trafikanter möter backande bilar från parkeringsplatser från två håll. Detta ställer krav på åtgärder i utformningen för att motverka detta.

Planförslaget omfattar en kvartersgata som en nord-sydlig koppling i den östra delen av plan-området som ska ersätta en befintlig entrégata till bostadshusen. Ifall den fortsatta planproces-sen visar att den bilkopplingen mellan Gul- och Grönkullagatan behövs ska även utredas hur denna gata kan utformas trafiksäkert för alla trafikantgrupper.

Buller och utsläpp

Planförslaget bedöms påverka den lokala miljön negativt med hänsyn till buller och utsläpp. Ef-fekten bedöms som stor på grund av att det tillkommer buller för befintliga bostäder längs sträckor där det inte finns någon motortrafik alls i nuläget.

Uppskattning av trafikflöden år 2030 kring planområdet. Till vänster: Utan koppling mellan Grönkulla-gatan och Vasatorpsvägen. Till höger: Med en utfart från GrönkullaGrönkulla-gatan till Vasatorpsvägen. Bara en sväng västerut är möjligt. Källa: Ramböll (2020 a)

Soundcon (2020) har beräknat trafikbullerförhållanden för planområdet utifrån en prognostise-rad trafik år 2034. Bullerberäkningen utgår ifrån högre trafikflöden på Grön- och Gulkullagatan än dem som är redovisade i förra avsnittet.

Bostadsbebyggelse

Bullerberäkningar har utförts för olika scenarier, för att säkerställa att en etappvis utbyggnad av planområdet är lämplig. I ett scenario A är de befintliga parkeringsplatserna på fastigheten Flot-tiljen 2 inte bebyggda. I scenario B är området bebyggt i enlighet med en tidig skiss för området.

Ett scenario C testar bebyggelse mot Vasatorpsvägen som inte har slutna kvarter.

Enligt Förordning om trafikbuller vid bostadsbyggnader (2015:216) bör minst hälften av bo-stadsrummen, i bostäder där ljudnivån från trafiken överskrider 60 dBA ekvivalent nivå vid fa-sad, placeras mot en sida där 55 dBA ekvivalent ljudnivå inte överskrids vid fasad och där 70 dBA maximal ljudnivå inte överskrids nattetid. För en bostad om högst 35 m2 bör den ekviva-lenta ljudnivån vid fasad inte överskrida 65 dBA. Vid uteplats i anslutning till byggnad bör ljud-nivån inte överskrida 50 dBA ekvivalent nivå respektive 70 dBA maximal nivå.

Resultaten av bullersimuleringarna visar att ljudnivåerna inom det aktuella området blir som högst i söder på fasader mot Vasatorpsvägen där de ekvivalenta ljudnivåerna uppgår till som högst 60 dBA i scenario B och C. Således uppfyller samtliga byggnader inom planområdet värdet 60 dBA i samtliga scenarier. I scenario A och B kan de bostäder som inte uppfyller rikt-värden för uteplatser i direkt anslutning till den egna bostaden få gemensamma uteplatser inom kvarteret. Men scenario C visar att öppna kvarter mot Vasatorpsvägen leder till att man inte kan uppfylla riktvärdena för uteplatser på innegården utan kompletterande bullerskyddande åtgär-der. En planbestämmelse säkerställer därför ett slutet byggnadssätt i kvarteren mot Vasatorps-vägen.

Ekvivalenta ljudnivåer för scenario A – utbyggnad utan ny bebyggelse på de befintliga parkerings-platserna längs med Vasatorpsvägen. Källa: Soundcon (2020)

Ekvivalenta ljudnivåer för scenario B – utbyggnad enligt en tidig skiss. Källa: Soundcon (2020) Förskola

Naturvårdsverket har tagit fram riktvärden för buller på skolgårdar från väg- och spårtrafik.

Vägledningen redovisas i ”Riktvärden för buller på skolgård från väg- och spårtrafik” (2017). På ny skolas skolgård som exponeras för buller från väg- eller spårtrafik bör den ekvivalenta bul-lernivån 50 dBA, räknat som årsmedeldygn, underskridas på delar av gården som är avsedda för lek, vila och pedagogisk verksamhet. Vidare bör den maximala nivån 70 dBA underskridas på dessa ytor. En målsättning kan vara att övriga vistelseytor inom skolgården har högst 55 dBA

som ekvivalent nivå samt att den maximala nivån 70 dBA överskrids maximalt 5 ggr per genom-snittlig maxtimme.

Ljudutbredningskartorna visar att man med en byggnadsstruktur enligt förslaget inom förskole-tomten kan skapa en bullerskyddad skolgård som uppfyller riktvärdena högst 50 dBA ekviva-lent och 70 dBA maximal ljudnivå.

Maximal ljudnivå 1,5 m över mark, scenario C – utbyggnad med öppna kvarter mot Vasatorpsvä-gen. Källa: Soundcon (2020)

Ljudnivåer inomhus i bostäder, kontor med mera regleras genom Boverkets Byggregler (BBR), och följs upp i samband med tekniskt samråd i bygglovhanteringen. Planen säkerställer att be-byggelsen kan utformas så att kraven i BBR uppfylls.

Risker

Planområdet ligger inte inom något uppmärksamhetsområde för risker.

Elektromagnetiska fält

En elnätstation behöver placeras inom planområdet. En föreslagen plats är i parkeringshuset med direkt access från gata, eller inom dagvattenparken. Nätstation ska placeras minst 8 m från utrymme där människor stadigvarande vistas.

Klimatpåverkan/ hållbar livsstil

Enligt stadens klimat- och energiplan, antagen i kommunfullmäktige 2018, ska utsläppen av växthusgaser netto-noll senast år 2035. Detta kräver en minskning av det årligen utsläppen med

cirka 16,4 % per år. Transporterna är den största utsläppskällan i Helsingborg. Ett delmål är att utsläppen från vägtransporter ska minska med 80 % fram till 2030, jämför med 2010.

En förtätning inom redan ianspråktagna områden med närhet till offentlig och kommersiell in-frastruktur samt till kollektivtrafik ger goda förutsättningar för en hållbar livsstil, i och med att behovet av transporter är relativt litet. En stor del av den befintliga och den tillkommande be-byggelsen förväntas lösa sitt parkeringsbehov i en samlad parkering i form av parkeringshus.

Andra färdmedel blir därmed lättare tillgängliga. Att parkeringsbehovet för en mindre del av planområdet löses med markparkeringar i anslutning till bostäderna försämrar förutsättningar för mobilitetsarbetet inom planområdet.

Hela byggsektorn har en stor klimatpåverkan, framför allt då produktionen av betong och stål förorsakar stora klimatutsläpp, och då byggprocessen är transportintensivt. Genomförande av planförslaget förutsätter en rivning av befintliga lägenheter. Att bara renovera dessa medför sä-kert en mindre klimatpåverkan. I den redan pågående förtätningen på Grönkulla Västra under-söker Helsingborgshem olika möjligheter för att kunna återanvända material i nybyggen. En del av den planerade nya bebyggelsen förväntas uppföras med trästomme som har en lägre klimat-påverkan än andra byggnadsmaterial.

Related documents